Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alekszej Satov

7 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megértjük a világot. Nem akarja kitenni sem az ENSZ-t, sem a Biztonsági Tanácsot Orbán Viktor nagyhatalmi törekvéseinek, világ-újjászervezési kísérleteinek, konyhafilozófiáinak, fölényeskedéseinek, kokijainak és sallerjainak. Ezer megoldandó, súlyos problémája helyett nem…..
… nem ég az SZDSZ. Úgy tűnik megunták az egyedül (vagy Kovács Pistivel) kampányolást, és maguk mellé vették kérve-kéretlenül is a Jobbikot, amellyel úgy látszik, külön versenyt kívánnak folytatni a harmadik helyért. Az ilyen "válasszunk a két lehetőség közül,…..
A cím természetesen Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című filmjére szeretne utalni, melyet volt szerencsém megtekinteni az egyik hazai moziban. Nem rossz film, tulajdonképpen bárkinek tudnám ajánlani, aki nem éppen élete filmjét szeretné megnézni, viszont szórakozna. Ezen írás…..
Egy 2008-as német filmet: A hullámot szeretném elemezni nem filmesztétikai szempontból. Az elemzés kizárólag a filmre kíván összpontosítani függetlenül a film alapját képező könyvtől, az azt kiváltó valós történettől, és a rendezői szándéktól. Úgy gondolom, erre azért…..
Lassan 127 év telt el azóta, hogy meghalt Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij. A XX. századi irodalom, filozófia nem az lenne ma, ha ő nem írta volna meg remekműveit. De mennyi valósult meg elképzeléseiből, álmaiból, és írásai üzenetéből? Azt hiszem, ha őszinték akarunk lenni,…..
Konzervatórium Machtpolitik 2008.08.22 16:28:00
Adott egy konfliktus Oroszország és Grúzia között. A magyar közbeszéd szokásos gyakorlatának megfelelően a válaszok a beszari baloldali hallgatás (és egy nagyhatalom ülepének kéjes tisztogatása) és a radikálisok szánalmas relativista "érvelése" között mozognak…..
Alekszej Satov 2008.08.22 18:49:55
A helyzet ennél kicsit bonyolultabb. Ami Grúziában lezajlott, az nem most kezdődött, és nem is feltétlenül Grúziáról szól.

Nézzük sorjában. A két tartomány a 90-es évek eleje óta kvázi független, ezzel komoly gond nem is vol mostanáigt. Továbbá a lakosságuk nagy része biztosíték képpen megkapta az orosz állampolgárságot, ami a Szovjetunió után, meg hogy hány nemzetiség él ma is Oroszországban nem is megérthetetlen.

A helyzetet több dolog mérgesítette el. 1 az amerikaiak Ukrajna mellett itt tudták kimozdítani az orosz barát kormányt. (a Baltikumot most hagyjuk) 2 az amerikai-európai tervek szerint a közép-ázsiai energiahordozók szállításával meg akarták kerülni Oroszországot. 3 az izraeliek, és az amerikaiak a közelmúltban elkezdték a grúz hadsereg kiképzését.
Ha most ezeket végig gondoljuk, akkor beláthatjuk, hogy egy magát nagyhatalomnak képzelő ország ezt nehezen tűri.És ha a másik nagyhatalom hasonló esetekben támadhatott, akkor ő miért ne tehetné?

A grúzok megtámadták Dél-Oszétiát, ami nagy valószínűséggel provokáció volt, de ők az amerikaiakra számítottak, a szakadárok meg az orszokra. Láttuk, hogy kinek volt fontosabb a beavatkozás.

Az oroszok beavatkozták, mert bántják az állampolgáraikat. Láttunk már ilyenre példát Koszovóban (Szerbia Oroszország régi szövetségese), ahol az amerikaiak avatkoztak be egy ország belügyébe. (Nem mondom, hogy nem tették jól, de kitudja mik történnek a Kaukázusban) Ha már ott vannak, gyorsan szétlövik a grúz hadsereg katonai felszereléseit, és az ő gazdasági érdekeiket sértő létesítményeket. (Irak is egy gazdasági alapon indított háború volt.) És követelik a velük ellenséges vezetés távozását (Szaddam Husszein, tálibok, stb.)

Ha az oroszok szemszögéből nézzük, akkor nehéz lenne bármi olyat rájuk fogni amit a sokkal civilizáltabbnak mondott USA ne tett volna meg az elmúlt két évtizedben.

De ne az ő szemszögükből nézzük. Most is kiderült, hogy az Európai Unió katonai potenciál nélkül egyre súlytalanabbá válik. Ugyanakkor az úgymond Nyugat egyre inkább elveszti minden előnyét. Kína, India az arab világ, Dél-Amerika folyamatosan csökkenti hátrányát. Oroszország is. Márpedig katonailag még mindig a második.

Úgy gondolom, hogy Európa nem engedhet meg magának egy ellenséges Oroszországot.
Ehhez pedig okos politizálás kell, hogy Oroszország érezze, Európa befogadja, és partnernek tekinti. Ha nem akkor könnyen póruljárhatnak ők is, mi is. Ne feledjük Ázsiában sokan laknak, Oroszországban már nem annyian, mint régen...
Nem szabad hergelni az óriást, de a kezét is fogni kell, nehogy túl magasra akarjon ágaskodni.
A magyar csapat a vártnál gyengébb olimpiai szereplése már most az olimpia ideje alatt vihart kavar. Többen is felvetették, hogy a „gyenge” szereplés egyik legfőbb oka a magyar sport állami finanszírozásában keresendő. Úgy tűnik, lassan a többi sportágra is igazzá…..
Létező jelenség a pártok, ideológiák, brancsok mentén való csőlátás. Legkönnyebben magunkat, saját érzéseinket vizsgálva ismerhetjük fel. Tünetei: a mindig kéznél lévő, az AZOK minden bűnét tartalmazó részletes leltár, ezek taglalásakor mély felháborodás, utálat,…..
"...aki nem hisz Istenben, az bálványokban fog hinni; s ha szabad ezt kiegészítenem, aki sem Istenben, sem bálványokban nem hisz, az minden bálványok legsötétebbikében fog hinni: ez nem más, mint az Emberi Akarat deifikált absztrakciója, amelyet oszthatatlan egységként…..
Alekszej Satov 2008.01.28 12:05:52
Alekszej Satov 2008.02.01 10:03:40
Elnézést, nem követtem a vita folyamát, csak pár kommentet olvastam; de nem is a főágat, hanem csak pár mellékszálát szeretném megterhelni.

jaq draco
Egyáltalán nem ismerem Kolnait, se az írásait, se az életútját. Csak valami megütötte a szemem, miközben egyik kommentedet olvastam. Nem tudom mit tudsz arról, hogy az osztrák jobb oldal, és az osztrák elsősorban tőkés zsidók milyen kapcsolatban álltak egymással a 20-as években? Én nem sokat, viszont volt szerencsém elolvasni egy osztrák történész tanulmányát, ami részben a témába vág.(Ezt egyáltalán nem Kolnai miatt teszem, mégegyszer szeretném hangsúlyozni.) Idéznék belőle pár sort.
"Szigorú antimarxizmusuk nemcsak a keresztényszocializmussal kapcsolta őket össze, de a (fél)katonai jellegű Heimwehrrel is, ezek az antidemokratikus szervezetek egyaránt élvezték bankárok (pl. a kikeresztelkedett Rudolf Sieghartot vagy Louis Rothschildot gyakran emlegették ilyen összefüggésben) és nagyiparosok (pl. a lőszerkirály Fritz Mandl) anyagi támogatását. Az egykor főleg a liberalizmut támogató és azzal szimpatizáló osztrák zsidó polgárságnak a két háború között jóval nehezebb volt értékrendjének és törekvéseinek megfelelő "politikai hazát" találni." Peter Eigner: Spekulánsok, "szürke eminenciások" és a régi bécsi patríciusok hanyatlása

Továbbá. Nem hiszem, hogy bármiféle jakobinus terror uralkodna itt. Ha valaki egy kis rendet, vagy fegyelmet szeretne, akkor manapság már mindenki autoriterezik... Alapvetően, ahogy eddig tapasztaltam, ezen a blogon bárki véleményét szívesen fogadjuk, legfeljebb kritizáljuk; ahogy a mi véleményünket is lehet. Nyilván a kritizálásnak is vannak elemi szabályai. Ezeket próbáljuk betartani, és betartatni. Néha tévedhetünk, de ha a blog eddigi kommentjeit végig böngészed, biztos vagyok benne, hogy te sem fogod úgy gondolni, hogy itt a kultúrált kritika "lenyakazása" folyna.

Shenpen
Nem tudom, ez a buddhizmussal hogy van, de úgy sejtem, hogy másként, mint a három monoteista vallásnál. Ez utóbbiakra az jellemző, hogy különbséget tesznek igaz vallás, és hamis vallás között. Ez a politeista vallásokra nem jellemző.
"Nápolyt látni és meghalni" - tartja a mondás. Mostanság biztosan többen érzik ugyanezt élesben, szinte belehalnak az ottlétbe. Az utcán méteres kupacokban állnak a 2 hete el nem szállított szeméthalmok, a karácsonyi nagy zabálás és tobzódás után Nápoly egy hatalmas…..
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer az úriember. És szintén volt (és van ma is) a(z egalitárius*) liberális. Egy szép napon gondolt egyet a liberális, és az úriembert megölte. Azért ölte meg, mert az úriember nem egalitárius, és ha van úriember, akkor vannak olyanok is, akik…..
„Keressétek Isten országát és az ő igazságait, és a többi megadatik néktek. Mi pedig a többit keressük, és nyilvánvalóan nem találjuk.”  Lev Tolsztoj: Feltámadás A következőkben Nyikolaj Bergyajev: A kommunizmus igazságai és hazugsága című tanulmányának…..
„Az értékítéletek kimondásának társadalomtudományi tilalma ahhoz a következményhez vezetne, hogy a koncentrációs táborokban elkövetett nyilvánvaló tettek szigorúan tényszerű leírása, valamint esetleg az elkövetők motivációinak a szintén tényszerű elemzése…..
„A konzervatívoknak milyen válaszuk van az iszlámfasizmus kihivására ?” Megláttam az egyik bejegyzés hozzászólásai között ezt a kérdést, és gondolkodásra sarkallt. (Konkrét megoldási javaslatot nem teszek, csak egy-két gondolatmenetet szeretnék elővezetni.) Úgy…..