Regisztráció Blogot indítok
Adatok
padlogaz

0 bejegyzést írt és 555 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ember kalandvágyó természet, így szeret lehetetlen dolgokra vállalkozni és életét is kockára tenni bizonyos célokért (és kicsit a hírnévért is). Míg egyesek oxigénpalack és kísérő-serpák nélkül másznak fel 8 ezer méter magas hegyekre, addig mások 4 ezer méter mélyre merülnek le az óceán mélyére.…..
padlogaz 2023.06.24 11:22:23
@Fritz Gerlich: Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Ez egy közel 15 éves vállalkozás (az OceanGate), amelyik a világ különböző pontjain (az Azori-szigetektől a Bahamákon keresztül a Csendes-óceánig) több mint 200 sikeres merülést hajtott végre 2009 óta. Az összes mélytengeri tengeralattjáró hasonlóan kicsi és kényelmetlen, ez egy ilyen műfaj. Utólag nyilván mindenki okos, de ha pl. elmész nyaralni a Maldív-szigetekre, ahol rutinszerűen hidroplánnal visznek Male-ból a szállodádba vagy elmész egy helikopteres túrára a Viktória-vízesés vagy a Machu Pichu fölé, akkor őszintén te utána néztél vagy néznél a helyi vállalkozónál, hogy rendelkezik-e bármilyen minőségbiztosítással? Ráadásul az OceanGate egy amerikai cég. Szerintem ilyen esetekben a szolgáltatásokba vetett általános bizalom érvényesül.
Ha azt gondoljuk, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát legalább nagy vonalakban, mintázatait tekintve, akkor egyúttal annak a feltételezésnek is helyt adhatunk, hogy egy kivételes korban élünk, aminek nincsenek kapcsolódási pontjai a múlttal, és mi minden tekintetben képesek lennénk meghaladni…..
A pontos választ természetesen nem tudjuk, de 2010 óta most először merült fel a komoly politikai és gazdasági krízis lehetősége Magyarországon, ami szűkíti a kormány mozgásterét. Az Orbán-kormány jövője nagyban függ az orosz-ukrán háború alakulásától, no és természetesen attól, mennyire gondolja…..
padlogaz 2023.01.02 12:32:23
@Boldeone2:
"a hazai tulajdonú ipar egy nagy fos , de mèg a mezőgazasag is !
A kukorica Ukrajnaból jön, a hús a gyulai kolbászba Nèmeto., a magyar sajt drágább mint nèmet ..."
igen, ez így van, pontosan ezt értem szakpolitikai csőd alatt. nincs innováció, nem működik a KKV szektor, nem hatékony a mezőgazdaság, hogy az elosztó ágazatokról ne is beszéljünk.
de ezeket a strukturális hiányosságokat önmagában a pénz nem oldja meg, gyurcsányék irdatlan eu hiteleket vettek fel, de nem tudták növelni se a termelékenységet, se a versenyképességet. orbánék más forrásból dolgoznak, de ők is csak züllesztenek.
én nem az eu források ellen vagyok, csak azt mondom, hogy az önmagában nem változtatna semmin (persze, a napi szintű csődöt elkerüljük vele), de amíg szemlátomást egyik kormány vagy párt se tudja, hogy hogyan lehet fenntartható, versenyképes gazdaságot kialakítani, addig szépen, szakadunk le tovább.
padlogaz 2023.01.02 12:42:56
@a nagy hohohorgász:
1) önmagában azt, hogy "eu", nehéz értelmezni. néhány eu ország bizonyos vállalatai vagy ágazatai számára valószínűleg előnyösebb egy gyengébb gazdaságú magyarország, pl. itt termelő, de más piacokon értékesítő vállalatok (ti. alacsonyabb magyar munkabér, olcsóbb termelési költségek). más ágazatok számára, amelyeknek magyarország elsősorban piac, ők inkább egy erős, gazdagabb országban érdekeltek (gazdagabb ország, több elkölthető jövedelem, nagyobb piac). ha az európai uniót egy gazdasági egységként kezeljük, amely az usa, kína (és a brics) gazdasági egységekkel versenyez a világpiacon, akkor szintén egy erős magyar gazdaság a közös érdek, mert összességében attől erősödik az eu összgazdasága és versenyképessége.

2) az európai ügyészséghez csatlakozás biztos, hogy csökkentené a lopások volumenét.
Mégsem dolgoztak rosszul a magyar ellenzék Európai Parlamentbe beválasztott képviselői, mert megmutatták, hogy Orbán „kétharmados” győzelmei ellenére is Magyarország „nyugatias” mentalitással rendelkezik, amit érdemes megmenteni, erősíteni. Az EU vezetőinek rá kellett jönniük arra. hogy a…..
Így év vége felé mindig jó egy kicsit átlapozni, hogy mi történt az elmúlt évben, s rájövök, hogy ideje vagyon folytatni ezt a sorozatot. Vagyis nem igazán nevezném sorozatnak, mivel inkább egy éves összefoglaló, hogy hol is tartunk mi és hol tartanak a szomszédaink. Mi is történt az elmúlt 1 évben…..
Az egész világ ettől a rakétatámadástól hangos. Valakik belőttek lengyel területre, két ember meghalt. Mindenki azt mondja, hogy az ukránok voltak, légvédelmi rakéta tévedt el... én azonban szkeptikus vagyok. Szóval nyilván nam vagyok szakértő rakéta ügyben és ha az is lennék, nyilván nem engednek…..
  Ami azt illeti, elég elfogult fickó vagyok: mindig is szerettem, ahogy Orbán kommunikál. Múlt héten e rajongásom szintet lépett - a Berliner Zeitung pódiumbeszélgetésén a miniszterelnök nem csupán jól beszélt, de végre a keretezés is tökéletesre sikerült. A vele - és az országgal - szemben…..
padlogaz 2022.10.19 14:09:10
@G. Nagy László: hűű, ez érdekes. milyen stáb, kihez tartoznak, kikből állnak, tudsz róluk valamit?
egyébként miből látni a szándékot? erre őszintén kiváncsi lennék, mert nekem sajnos ez eddig semmilyen megnyilvánulásból nem jött le, pedig örülnék neki.
padlogaz 2022.10.19 14:22:01
@konrada: bocs, nem értem, amit írtál. nem gondolom, hogy bárkivel vitatkoznék, magammal főleg nem :-)
a vízgazdálkodás alattt - többek között - az ország vízmegtartó képességét értem, beleértve a vízgyűjtő területek rekonstrukcióját, a vízutánpótlás biztosítását az aszályos területekre, a tározók, vízlépcsők fejlesztését stb. a csapadékvíz nem jut el a természetes vizekbe, mert a vízelvezető árkokat, csatornákat rendszerszerűen utoljára kb. 100 éve fejlesztették, azóta csak pusztulnak. félreértés ne essék, ez nyilván nem orbánék okozták, a korábbi kormányokat se érdekelte különösebben, de 12 éve alatt legalább kialakíthattak volna rá valami stratégiát.
Mindenki a saját mikrokörnyezetéből indul ki, így én is. És én nagy változásokat nemigen tapasztalok...
Állítólag nem sok hiányzott ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok megalakulásakor a német legyen a hivatalos nyelv...
padlogaz 2022.07.26 12:09:19
Hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben jelent meg a hidegháború egyik legsúlyosabb évében Philip K. Dick A ember a magas kastélyban (The Man on the High Castle) című regénye, amely elképzeli, hogy az egész világ a nácik uralma alá került. Az író nemcsak azt vizionálja, hogy Hitler győzött Európában, hanem…..
padlogaz 2022.07.19 12:43:36
@erol: Ne feltétlenül materiális haszonra gondoljunk; Amerika számára az előny inkább politikai volt:
1) belföldön - elnöki hatalom megszilárdítása, népszerűségnyerés, a lakosság frusztrációjának megoldása (az emberek válaszokat vártak, felelősöket kerestek, Bushék kielégítették ezeket az igényeket), politikai legitimáció stb.
2) külföldön - USA vezető erejének visszaállítása, erődemonstráció, elrettentés stb.

Abból induljunk ki, hogy mi lett volna, ha nem támadja meg sem Afganisztánt, sem Irakot: mind belföldön, mind külföldön gyengekezű, inkompetens, lúzer kormány képe alakul ki, amelyik tehetetlen egy terroristatámadással szemben -- ezzel nemcsak az al-Kaidát (és jövőbeli társait, lásd ISIS) biztatta volna későbbi támadásokra, hanem más országokat is, hogy ne féljenek az USA-tól (Kína?). Az sem véletlen, hogy Putyin pont - a gyengének tűnő, lásd afgán kivonulás - Biden alatt támadta meg Ukrajnát, a Bush/Cheney kettős alatt lehet, hogy jobban meggondolta volna.

Tetszik, nem tetszik, ez a nagyhatalmi reálpolitika. Szerintem legalábbis.
Kentaurok, főispánok, szódabikarbóna Tudom, lerágott csont. Figyelemelterelés. A kibontakozóban lévő gazdasági mélyrepülés elfedése… Valóban, mondhatnánk azt, hogy szóra sem érdemes ez az egész főispánosdi mizéria. Bedobták, rágtuk, lecsengett. Elmélkedhettünk rajta, hogy mi jön még, vajon mikor…..
padlogaz 2022.06.29 13:40:44
  A Fidesz kedden alaptörvény-módosítást kezdeményezett. A történelmi hagyományokat szem előtt tartva a megyét ennek szellemében vármegyének; a kormánymegbízottat pedig főispánnak neveznénk. Nem meglepő, hogy napok óta ettől hangos a magyar sajtó. Alig három hónapja még az volt a mondás, hogy…..
padlogaz 2022.06.27 13:14:46
@főispán: "...Közben az államadósság 43 585,54 milliárd HUF. Mennyi volt amikor Bajnai átadta a kormányzást? 19900 milliárd? Közben még 3000 milliárd manyupnak is lába kelt?..."
az államadósság mértékét GDP arányosan érdemes nézni, ez magyarországon 2010-ben 80% volt, 2020-ban 80,1%, és ezzel lényegesen javítjuk az EU átlagát :-), ami 2010-ben 80,4% volt, 2020-ban viszont 90,1% (!).
www.ksh.hu/ffi/4-5.html
A találékony magyar ész képes túlbonyolítani alapjában véve egyszerű dolgokat is és különféle összeesküvés elméleteket gründolni, nincs ez másként az orosz-ukrán háború esetében sem. Egy konfliktus elején mindig nagy a porhintés, hagyni kell, hogy elüljön a por és magától kirajzolódjon a valós…..
    Magához tért az albérleti piac, olvasható az ingatlanértékesítéssel, ingatlanpiaccal foglalkozó internetes oldalakon. Magam is azt tapasztalom, hogy amennyiben egy ingatlan kiadásra vonatkozó megbízást kapok, gyorsan, viszonylag sok érdeklődő keres meg és jön el ingatlan megtekintésre.  A…..
Építész tervezőként több olyan ügyfelem is volt már, aki a lehetőségeihez mérten túl nagy házat szeretett volna. Volt, amikor ez csak az építés során derült ki, de volt olyan is, hogy előre lehetett látni, bizony kicsi lesz az a takaró. Nem szeretem a kudarcos történeteket, a meg nem valósuló…..
Ismeretlen szerzőtől: „Tizenkét évet kellett várnia Orbán Viktornak arra, hogy meggyengítse Pintér Sándort, akire fideszes körökben mindig is gyanakvással tekintettek. Igaz, a fideszesek körében ma már legalább annyira gyanakodva tekintenek a háttérbe vonult, de befolyásossá vált Rogán Antalra, mint…..
Elvileg van megoldás Ukrajna és Moldávia gyors Európához való csatlakoztatására - máskülönben az Európai Unióba egy hosszú, több évnyi jogharmonizáción keresztül vezetne csak út - a megoldás neve: „Európai Konföderáció”. Ennek a terve már a berlini fal leomlásakor, 1989-ben felmerült, akkor…..
padlogaz 2022.05.16 12:47:10
@Magyaur: "...volt olyan ország, amely élt a lehetőséggel, kikupálódott (a balti államok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, de még Románia is..."
de ugye most nem arról a szlovákiáról, romániáról és ukrajnáról beszélünk, amelyik mindenfajta gátlás nélkül irtja ki az élővilágot a határmenti folyókból, hogy csak egy - politikasemleges - példát hozzak. szerintem itt kezdődik az európaiság, és nem nyugathoz igazodó médianyilatkozatokon vagy akár a gazdasági növekedés ütemén.