Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HARP3R

0 bejegyzést írt és 230 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Focker Blog Fall (2022) 2022.09.12 17:00:00
Becky (Grace Caroline Currey), a pasija, Dan (Mason Gooding) és közös barátjuk, Hunter (Virginia Gardner) a film elején egy meredek hegyoldalon másznak felfelé, amikor - micsoda váratlan fordulat! - tragédia történik, és Dan lezuhan. Becky teljesen összetörik, az alkoholba fojtja bánatát, és még a…..
fáymiklós Szerény javaslat 2021.12.27 07:50:24
Tudom, hogy annál nagyobb hülyeséget nem követhet el az ember önmagával szemben, mint hogy felidegesíti magát egy karácsonyi filmen, most mégis sikerült. Nem azért, mert karácsonyi, hanem azért, mert magyar film, Nagykarácsony a címe. Nem értem, hogy lehet ilyesmit megírni, leforgatni, teljes…..
Pablo Escobar, a július végén mozikba kerülő spanyol film, az "Escobar" kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Fernando León de Aranoa filmje minden elismerést megérdemel, mint ahogyan a főszereplők: Javier Bardam és Penélope Cruz játéka is. (Ajánlott kritika) Korábban, 2015 -ben egyébként a…..
Napjainkat nyugodtan nevezhetjük a kerítések (vagy kerítésépítések) korszakának, hiszen szerte Európában (és a világon is szinte mindenhol pl a mexikói - amerikai határon, Izraelben ... stb) láthatunk hosszú kilométereken át végighúzódó (vagy éppen most épülő) hatalmas kerítés- és falrendszereket,…..
Óriási várakozással ültem be az Elk*rtuk című magyar filmre, noha nem politizálok, csupán a történelmet szeretem és jól emlékszem a 2006-os eseményekre, melyeket vidéki lévén a TV képernyő elé szegeződve követtem végig annak idején. Viszont 15 évvel ezelőtt, az öszödi beszéd kiszivárogtatását…..
HARP3R 2021.11.01 12:26:24
@Control_: Az alátámasztani látszik a saját kiszivárogtatást, hogy soha sehol nem üldözte az állítólagos kiszivárogtatókat. És soha senki nem állt elő leleplezéssel.
HARP3R 2021.11.01 18:29:03
@morph on deer: Flores ügy során a Szili - Szekeres - Baja trió került fókuszba, mivel a "Katalin", illetve "Imre" és +Ferenc" keresztnevek hangzottak el. Ezek aztán valóban ki is léptek az MSZP-ből, de ez nem igazol semmit. A kilépésüket okozhatta a rájuk vetülő vádak halmaza is. Gyurcsány nem vádolta és nem üldözte őket az biztos és a Fidesz sem bántotta egyik politikust sem. Gyurcsány ellenben nagyon is érdekelt volt abban, hogy az általa az évszázad beszédének tartott balatonöszödi szöveg feltornázza népszerűségét, mert ő valóban szentül hitte, hogy Magyarország egy érett demokrácia, egy skandináv nyitottságú állam, ahol egy ilyen beszédet pozitívan fogadnak, mert ÉRTIK, hogy miről szól. K*rva nagyot tévedett.
A kereken századik blogbejegyzésemhez nagy örömmel választottam egy valóban értékes, három Oscart bezsebelt (de öt kategóriában jelölt) gyönyörű filmet, a 2018-as Zöld könyvet (Green Book). A Peter Farrelly rendezte, igaz történetre épülő 130 perces dráma olyan témát boncolgat, amely napjainkban…..
A kegyetlenséget nehéz objektív mércével mérni, mégis kiemelhetőek az emberi történelem elmúlt 5 ezer évének leginkább rettegett és legtöbb félelemmel emlegetett hadseregei, melyekről a legtöbb írott forrás valóban úgy emlékezik meg, hogy hadjárataikban hátborzongatóan kegyetleneknek mutatkoztak. A…..
HARP3R 2021.03.22 11:39:24
@wadcutter: @Argus_: Az Einsatzgruppék a Waffen-SS (fegyveres feladatokat ellátó, harctéri SS) kötelékében, a fegyveres erőkkel együttműködésben dolgoztak, gyakran a partizánok ellen is fellépve. Csapataik minden jellemzővel rendelkeztek, ami egy katonai alakulatot meghatároz (katonai eszközök, fegyverek, rendfokozatok ... stb). Összesen 1941 és 1945 között 2 millió embert öltek meg a Szovjetunióban, akiknek 655-a zsidó volt. Négy szervezeti egységből álltak, melyeket A, B, C. és D betűjelekkel láttak el. Ezuek mindegyikáét egy-egy SS tábornok vezette (akik a Waffen-SS szolgálatában álltak és így a német fegyveres erők alá tartoztak).

Egy személyes megjegyzés: nem csak kiragadva az Einsatzgruppék tartoztak a világ legkegyetlenebb hadseregei közé, hanem maga az egész náci német hadsereg, mely a Wehrmacht és az SS teljes egészét felöleli. (Mellesleg a jellemzően 7-8 millió német haderő 10% -át adta az SS.) A lista 4 +1 helyez őket illeti, mert összedolgozva csak a Szovjetunióban 18 millió civillel végeztek. Geoffrey Hosking brit történész 27 millióra becsüli a Szovjetunió teljes emberveszteségét a II.világháború alatt, melyből "csak" 8-9 millió volt a katona, a többi (18-19 millió) civil. Ugyanakkor Viktor Zemskov összesen ír 20 millió szovjet áldozatról, amiből 8 millió katona, 12 millió civil.

Akárhogyan is nézzük, a kiugróan magas, 12 - 19 milliós civil veszteség mindössze 4 év alatt (1941-1945) mérhetetlen nagy mészárlást kellett hogy jelentsen. Ezt a náci német hadvezetőség hajtotta végre, Einsatzgruppék, SS katonák és a Wehrmacht segédletével. Na ezért baromi felesleges arról avita, hogy az Einsatzgruppék a hadvezetés vagy az óvónőképzők alá tartoztak e. :)
HARP3R 2021.03.22 20:06:27
@hebebe: "Három darab lőszert nyomtak a szovjet újoncok kezébe" :) Ne az amerikai filmekből tájékozódj szerintem. (Mint az ellenség a kapuknál.)
Pontosítva a címet: megközelítette bolygónkat egy idegen civilizáció, ismeretlen eredetű objektuma, miközben mi, Földlakók azt hittük, csupán egy üstökös, vagy aszteroida haladt el mellettünk. Az esetre 2017 október 19-én került sor, amikor a Hawaii szigetekhez tartozó Mauin egy csillagvizsgáló…..
"...a mérhetetlenül nagy űrben és a világegyetem élete során léteztek vagy léteznek-e más intelligens civilizációk, amelyek a miénkhez hasonlóan felfedezték a csillagokat, és bizonyítékokat is hagytak az erőfeszítéseikről?" Léteznek földönkívüliek? Ez egy olyan kérdés, amivel mindenki találkozott…..
HARP3R 2021.01.26 21:14:02
@De_Wer: Igen nagyjából egyetértek. Az 'Oumuamua nem aszteroida és nem is üstökös. Az a csillagász, aki ezt az objektumot aszteroidának vagy üstökösnek gondolja, nyugodtan visszaadhatja a diplomáját. Hogy micsoda valójábAn?
.
kaveszunetben.blog.hu/2021/01/26/nehany_eve_itt_jartak_az_idegenek_es_mi_eszre_sem_vettuk
.
...
Ma Magyarországon mindenki törvényileg van kötelezve kételemű név viselésére. Első eleme a vezetéknév, második a keresztnév. Ez a helyzet is történeti fejlődés eredménye. Nevek azóta vannak, mióta az ember beszél, azaz bizonyos hangokhoz bizonyos meghatározott képzetet kapcsol. A beszéd kezdetleges…..
Hamarosan sor kerül az amerikai elnökválasztásra, mégpedig 2020 november harmadikán, amikor a jelenleg hivatalban lévő, republikánus támogatottságú, 74 éves Donald Trump méri össze erejét (és népszerűségét), a demokrata színekben induló, 77 éves (november 20-án már 78-at betöltő), ír-katolikus Joe…..
Hol és milyen filmet láttunk először, mit jelentett számunkra gyerekként a mozi, és hogyan éltük meg a VHS-korszakot? A mozik újranyitása kapcsán nosztalgiáztunk gátlástalanul. (Az adást még júniusban vettük fel a Patreonos támogatóinknak.) Tartalom: 00:50 – A mozi és mi39:55 – Első filmélmények…..
Épp 79 évvel ezelőtt, 1941 június 22-én indult meg a Hitler vezette náci Németország hadseregének támadása a Szovjetunió ellen abból a célból, hogy az Arhangelszk - Asztrahán vonalat elérve ("AA line") és a Szovjetunió európai területeit elfoglalva térdre kényszerítse a sztálini kommunista államot,…..
HARP3R 2020.06.25 23:01:43
@Argus_: Pontosan. A Szovjetunió, mint gazdasági behemót, 170 milliós lakossággal, végtelen olaj és szén tartalékokkal Európa legnagyobb állama volt. A mindenben feleakkora (több tekintetben harmad-, vagy negyedakkora) Németország egy gyors győzelemben reménykedhetett. Elhúzódó harc mindig az erősebbnek kedvez, mert nagyobb tartalékai miatt kivéreztetheti gyengébb ellenfelét. PONTOSAN ez is történt 1941 és 1944 közt Németország - Szovjetunió viszonylatában.
Tanári dohányzó Érettségi... 2020.04.17 15:15:45
Bevallom, lusta voltam írni, így nagy kihagyás után jelentkezem a karantén-oktatásból félúton. Feszülten vártam magam is Maruzsa államtitkár bejelentését az érettségi kapcsán, de nem ért semmilyen meglepetés. Egyrészt az írásbeliket megtartják, bár könyörögnek a diákoknak, hogy minél többen…..
"Mesterségesen gyártottak koronavírust Kínában" - állítja címében egy Youtube-videó, amelyet sokan megosztottak a facebookon is. Az eredetileg a Pesti Srácok által közölt videó valójában az olasz RAI televízió egyik, 2015-ös riportja, amely szerint kínai kutatók két vírus kombinálásával egy…..
HARP3R 2020.04.10 12:02:56
@Fritz Gerlich: Az USA vagy Oroszország áll mögötte. Másnak nincs akkora tudományos és technikai kapacitása, hogy kifejlesszen egy ilyen vírust, aminek aztán a Kínába való becsempészését is meg kell oldania.

Amerika egy ideje érdekellentétben áll Kínával több területen is: hitelek, felségterületek (a Dél-kínai tengeren), gazdasági versengés, Észak-Korea ügye, bankvilág ... stb, stb. Washington úgy vélhette, egy vírus - mely nem okoz tömeges halált, ám a gazdaságot tönkreteszi - egy időre visszavetheti Kínát.

Meg is lépték: a SARS-CoV-2 vírust létrehozva, majd Vuhanba csempészve megpróbálták Kína válságba kergetését. Csak azzal nem számoltak, hogy a globalizáció már olyan szinten van, hogy a Föld bármely pontjáról Európába és Amerikába juthat egy fertőzés alig egyetlen hónap alatt.
Az Európában január 24-én megjelent és azóta kontinensünkön 640 ezer fertőződést illetve 47 ezer halálesetet okozó SARS-CoV-2 vírus (és COVID-19 betegség) terjedési üteme és pusztítása jelenleg mintha lassulni látszódna. A két leginkább fertőzött európai országban: Spanyolországban és Olaszországban…..
Olaszország már a koronavírus európai megjelenése után néhány héttel, vagyis már február elején-közepén a koronavírus járvány egyik legnagyobb mértékben sújtott területe lett. A Dél-európai országban február 21-én halálozott el a legelső beteg, de 10 nappal később, már 30 idős ember búcsúzott az…..
HARP3R 2020.04.04 13:31:17
@Control_: Az egyes országok eltérő módokon viszonyulnak a járványhoz: van, ahol hagyják tombolni, a nyájimmunitásra hajtva, lásd Svédország, van, ahol kőkeményen veszik az előírásokat, lásd Franciaország és van, ahol bár van hatósági rendszabályozás, mégis lazán veszi a lakosság, mint Spanyolországban (és Olaszország is kezdetben).

A követendő szerintem mégis csak a szigor, mert ahol azt követik és ha betartják igenis fékezhető a koronavírus terjedése. El kell laposítani az egészségügyi terhelés görbéjét, mert ha csúcsra jut, nem győzi ellátni a lakosságot.
Épp 87 éve született meg Németországban, 1933 március 24-én az Ermächtigungsgesetz, azaz a felhatalmazási törvény, mely bevezette az egészen 1945 májusáig (vagyis a világháború végéig) tartó náci diktatúrát. A törvény eredetileg 4 évig volt érvényes, ám 1943-ig kétszer is meghosszabbították, majd…..
Charles de Gaulle (1890-1970) a XX. századi európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, sőt Napóleon hírnevéhez méltó kultikus figurája, akinek életét mindenki ismeri Franciaországban a kisgyermekektől egészen az aggastyánokig. A fiatal korától katonai karriert választó, majd Franciaország…..
HARP3R 2020.02.21 13:49:37
@Der Piefke: Kérdés, hogy mit tartasz "meredek emelkedésnek"? Azért ha végiggondolod, hogy valaki 50 évesen egy 250 - 300 ezres haderőnek parancsol (Szabad Francia Erők), miközben miniszteri jogkörrel rendelkezik és köztársasági elnöki ambíciókra tör (amit pár évre rá meg is kap), az azért szerintem elég "meredek" emelkedés. :)
A háborús filmek rajongóinak, harckocsi-mániásoknak (like me), történelem kedvelőknek és haditechnika-fanoknak kötelező darab a 2018-ban készült, Aleksey Sidorov rendezte T-34. Régóta vártam megjelenését, hiszen mind a 4 előbb említett kategóriába beletartozom. Meghökkentő film még akkor is, ha…..
HARP3R 2020.02.09 20:35:14
@Nietzsche.: @kocsmagomba: A T-34 -ben, miként a legtöbb második világháborús harckocsiban (és légvédelmi lövegnél) láppedál lenyomásával hozták működésbe az elsütőszerkezetet. (Gondolom azért meg kézzel nehéz lett volna) Azt viszont nem tudom, hogy a mai modern harckocsikban (pl a Leókban) így van e?
Filmmániás rajongóként minden évben nagy izgalmak közepette várom az Oscar-gálát, melynek hat kategóriáját szoktam nagyon figyelni (a 24-ből): legjobb film, legjobb rendező, legjobb női-férfi főszereplő és legjobb női-férfi mellékszereplő. De ezek közül a legelső, a "legjobb film" a legérdekesebb…..
Elérkezett a végső visszaszámlálás ideje: egy héten belülre kerültünk a rég várt Star Wars IX. - Skywalker kora (The Rise of Skywalker) epizód premier-bemutatójához. Már csak 5 nap és december 19-én megtudhatjuk végre, hogy hogyan végződik Rey, Leia, Kylo, Finn és Poe "kalandja" az első renddel és…..
HARP3R 2019.12.16 06:41:57