Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HARP3R

0 bejegyzést írt és 230 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kegyetlenséget nehéz objektív mércével mérni, mégis kiemelhetőek az emberi történelem elmúlt 5 ezer évének leginkább rettegett és legtöbb félelemmel emlegetett hadseregei, melyekről a legtöbb írott forrás valóban úgy emlékezik meg, hogy hadjárataikban hátborzongatóan kegyetleneknek mutatkoztak. A…..
HARP3R 2021.03.22 11:39:24
@wadcutter: @Argus_: Az Einsatzgruppék a Waffen-SS (fegyveres feladatokat ellátó, harctéri SS) kötelékében, a fegyveres erőkkel együttműködésben dolgoztak, gyakran a partizánok ellen is fellépve. Csapataik minden jellemzővel rendelkeztek, ami egy katonai alakulatot meghatároz (katonai eszközök, fegyverek, rendfokozatok ... stb). Összesen 1941 és 1945 között 2 millió embert öltek meg a Szovjetunióban, akiknek 655-a zsidó volt. Négy szervezeti egységből álltak, melyeket A, B, C. és D betűjelekkel láttak el. Ezuek mindegyikáét egy-egy SS tábornok vezette (akik a Waffen-SS szolgálatában álltak és így a német fegyveres erők alá tartoztak).

Egy személyes megjegyzés: nem csak kiragadva az Einsatzgruppék tartoztak a világ legkegyetlenebb hadseregei közé, hanem maga az egész náci német hadsereg, mely a Wehrmacht és az SS teljes egészét felöleli. (Mellesleg a jellemzően 7-8 millió német haderő 10% -át adta az SS.) A lista 4 +1 helyez őket illeti, mert összedolgozva csak a Szovjetunióban 18 millió civillel végeztek. Geoffrey Hosking brit történész 27 millióra becsüli a Szovjetunió teljes emberveszteségét a II.világháború alatt, melyből "csak" 8-9 millió volt a katona, a többi (18-19 millió) civil. Ugyanakkor Viktor Zemskov összesen ír 20 millió szovjet áldozatról, amiből 8 millió katona, 12 millió civil.

Akárhogyan is nézzük, a kiugróan magas, 12 - 19 milliós civil veszteség mindössze 4 év alatt (1941-1945) mérhetetlen nagy mészárlást kellett hogy jelentsen. Ezt a náci német hadvezetőség hajtotta végre, Einsatzgruppék, SS katonák és a Wehrmacht segédletével. Na ezért baromi felesleges arról avita, hogy az Einsatzgruppék a hadvezetés vagy az óvónőképzők alá tartoztak e. :)
HARP3R 2021.03.22 20:06:27
@hebebe: "Három darab lőszert nyomtak a szovjet újoncok kezébe" :) Ne az amerikai filmekből tájékozódj szerintem. (Mint az ellenség a kapuknál.)
Noha valóban zajlanak Magyarországon vakcina-oltások és tényleg nagy mennyiségben érkezik hozzánk orosz illetve kínai oltóanyag (a csörgedező nyugati vakcinák [Pfizer, AstraZeneca, Moderna] mellé), a járvány harmadik hulláma óriási erővel csap le hazánkra. Az országos tisztifőorvos jelentése és az…..
HARP3R 2021.03.01 07:10:31
@Control_: Igen. Én is látok utcán, maszkban kerékpározó embereket, a buszokon egymás szájában ácsorgókat, az autókban tök egyedül, maszkban vezetőket ... stb, stb. Agyrém, hogy az emberi elme mennyire lealacsonyodik, a gondolkodási képesség kihagyásakor. Elhiszik, hogy kell a maszk akkor is, mikor egymaguk ülnek saját kocsijukban, elhiszik, hogy az utcán megfertőződhetnek a levegőtől és közben az meg nem zavarja őket, hogy a buszokon meg 30 centire egymástól , teljesen összezsúfolódva nem veszélyes a helyzet. Agyrém!
Pontosítva a címet: megközelítette bolygónkat egy idegen civilizáció, ismeretlen eredetű objektuma, miközben mi, Földlakók azt hittük, csupán egy üstökös, vagy aszteroida haladt el mellettünk. Az esetre 2017 október 19-én került sor, amikor a Hawaii szigetekhez tartozó Mauin egy csillagvizsgáló…..
"...a mérhetetlenül nagy űrben és a világegyetem élete során léteztek vagy léteznek-e más intelligens civilizációk, amelyek a miénkhez hasonlóan felfedezték a csillagokat, és bizonyítékokat is hagytak az erőfeszítéseikről?" Léteznek földönkívüliek? Ez egy olyan kérdés, amivel mindenki találkozott…..
HARP3R 2021.01.26 21:14:02
@De_Wer: Igen nagyjából egyetértek. Az 'Oumuamua nem aszteroida és nem is üstökös. Az a csillagász, aki ezt az objektumot aszteroidának vagy üstökösnek gondolja, nyugodtan visszaadhatja a diplomáját. Hogy micsoda valójábAn?
.
kaveszunetben.blog.hu/2021/01/26/nehany_eve_itt_jartak_az_idegenek_es_mi_eszre_sem_vettuk
.
...
Ma Magyarországon mindenki törvényileg van kötelezve kételemű név viselésére. Első eleme a vezetéknév, második a keresztnév. Ez a helyzet is történeti fejlődés eredménye. Nevek azóta vannak, mióta az ember beszél, azaz bizonyos hangokhoz bizonyos meghatározott képzetet kapcsol. A beszéd kezdetleges…..
Hamarosan sor kerül az amerikai elnökválasztásra, mégpedig 2020 november harmadikán, amikor a jelenleg hivatalban lévő, republikánus támogatottságú, 74 éves Donald Trump méri össze erejét (és népszerűségét), a demokrata színekben induló, 77 éves (november 20-án már 78-at betöltő), ír-katolikus Joe…..
Hol és milyen filmet láttunk először, mit jelentett számunkra gyerekként a mozi, és hogyan éltük meg a VHS-korszakot? A mozik újranyitása kapcsán nosztalgiáztunk gátlástalanul. (Az adást még júniusban vettük fel a Patreonos támogatóinknak.) Tartalom: 00:50 – A mozi és mi39:55 – Első filmélmények…..
Épp 79 évvel ezelőtt, 1941 június 22-én indult meg a Hitler vezette náci Németország hadseregének támadása a Szovjetunió ellen abból a célból, hogy az Arhangelszk - Asztrahán vonalat elérve ("AA line") és a Szovjetunió európai területeit elfoglalva térdre kényszerítse a sztálini kommunista államot,…..
HARP3R 2020.06.25 23:01:43
@Argus_: Pontosan. A Szovjetunió, mint gazdasági behemót, 170 milliós lakossággal, végtelen olaj és szén tartalékokkal Európa legnagyobb állama volt. A mindenben feleakkora (több tekintetben harmad-, vagy negyedakkora) Németország egy gyors győzelemben reménykedhetett. Elhúzódó harc mindig az erősebbnek kedvez, mert nagyobb tartalékai miatt kivéreztetheti gyengébb ellenfelét. PONTOSAN ez is történt 1941 és 1944 közt Németország - Szovjetunió viszonylatában.
Tanári dohányzó Érettségi... 2020.04.17 15:15:45
Bevallom, lusta voltam írni, így nagy kihagyás után jelentkezem a karantén-oktatásból félúton. Feszülten vártam magam is Maruzsa államtitkár bejelentését az érettségi kapcsán, de nem ért semmilyen meglepetés. Egyrészt az írásbeliket megtartják, bár könyörögnek a diákoknak, hogy minél többen…..
"Mesterségesen gyártottak koronavírust Kínában" - állítja címében egy Youtube-videó, amelyet sokan megosztottak a facebookon is. Az eredetileg a Pesti Srácok által közölt videó valójában az olasz RAI televízió egyik, 2015-ös riportja, amely szerint kínai kutatók két vírus kombinálásával egy…..
HARP3R 2020.04.10 12:02:56
@Fritz Gerlich: Az USA vagy Oroszország áll mögötte. Másnak nincs akkora tudományos és technikai kapacitása, hogy kifejlesszen egy ilyen vírust, aminek aztán a Kínába való becsempészését is meg kell oldania.

Amerika egy ideje érdekellentétben áll Kínával több területen is: hitelek, felségterületek (a Dél-kínai tengeren), gazdasági versengés, Észak-Korea ügye, bankvilág ... stb, stb. Washington úgy vélhette, egy vírus - mely nem okoz tömeges halált, ám a gazdaságot tönkreteszi - egy időre visszavetheti Kínát.

Meg is lépték: a SARS-CoV-2 vírust létrehozva, majd Vuhanba csempészve megpróbálták Kína válságba kergetését. Csak azzal nem számoltak, hogy a globalizáció már olyan szinten van, hogy a Föld bármely pontjáról Európába és Amerikába juthat egy fertőzés alig egyetlen hónap alatt.
Az Európában január 24-én megjelent és azóta kontinensünkön 640 ezer fertőződést illetve 47 ezer halálesetet okozó SARS-CoV-2 vírus (és COVID-19 betegség) terjedési üteme és pusztítása jelenleg mintha lassulni látszódna. A két leginkább fertőzött európai országban: Spanyolországban és Olaszországban…..
Olaszország már a koronavírus európai megjelenése után néhány héttel, vagyis már február elején-közepén a koronavírus járvány egyik legnagyobb mértékben sújtott területe lett. A Dél-európai országban február 21-én halálozott el a legelső beteg, de 10 nappal később, már 30 idős ember búcsúzott az…..
HARP3R 2020.04.04 13:31:17
@Control_: Az egyes országok eltérő módokon viszonyulnak a járványhoz: van, ahol hagyják tombolni, a nyájimmunitásra hajtva, lásd Svédország, van, ahol kőkeményen veszik az előírásokat, lásd Franciaország és van, ahol bár van hatósági rendszabályozás, mégis lazán veszi a lakosság, mint Spanyolországban (és Olaszország is kezdetben).

A követendő szerintem mégis csak a szigor, mert ahol azt követik és ha betartják igenis fékezhető a koronavírus terjedése. El kell laposítani az egészségügyi terhelés görbéjét, mert ha csúcsra jut, nem győzi ellátni a lakosságot.
Épp 87 éve született meg Németországban, 1933 március 24-én az Ermächtigungsgesetz, azaz a felhatalmazási törvény, mely bevezette az egészen 1945 májusáig (vagyis a világháború végéig) tartó náci diktatúrát. A törvény eredetileg 4 évig volt érvényes, ám 1943-ig kétszer is meghosszabbították, majd…..
Charles de Gaulle (1890-1970) a XX. századi európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, sőt Napóleon hírnevéhez méltó kultikus figurája, akinek életét mindenki ismeri Franciaországban a kisgyermekektől egészen az aggastyánokig. A fiatal korától katonai karriert választó, majd Franciaország…..
HARP3R 2020.02.21 13:49:37
@Der Piefke: Kérdés, hogy mit tartasz "meredek emelkedésnek"? Azért ha végiggondolod, hogy valaki 50 évesen egy 250 - 300 ezres haderőnek parancsol (Szabad Francia Erők), miközben miniszteri jogkörrel rendelkezik és köztársasági elnöki ambíciókra tör (amit pár évre rá meg is kap), az azért szerintem elég "meredek" emelkedés. :)
A háborús filmek rajongóinak, harckocsi-mániásoknak (like me), történelem kedvelőknek és haditechnika-fanoknak kötelező darab a 2018-ban készült, Aleksey Sidorov rendezte T-34. Régóta vártam megjelenését, hiszen mind a 4 előbb említett kategóriába beletartozom. Meghökkentő film még akkor is, ha…..
HARP3R 2020.02.09 20:35:14
@Nietzsche.: @kocsmagomba: A T-34 -ben, miként a legtöbb második világháborús harckocsiban (és légvédelmi lövegnél) láppedál lenyomásával hozták működésbe az elsütőszerkezetet. (Gondolom azért meg kézzel nehéz lett volna) Azt viszont nem tudom, hogy a mai modern harckocsikban (pl a Leókban) így van e?
Filmmániás rajongóként minden évben nagy izgalmak közepette várom az Oscar-gálát, melynek hat kategóriáját szoktam nagyon figyelni (a 24-ből): legjobb film, legjobb rendező, legjobb női-férfi főszereplő és legjobb női-férfi mellékszereplő. De ezek közül a legelső, a "legjobb film" a legérdekesebb…..
Elérkezett a végső visszaszámlálás ideje: egy héten belülre kerültünk a rég várt Star Wars IX. - Skywalker kora (The Rise of Skywalker) epizód premier-bemutatójához. Már csak 5 nap és december 19-én megtudhatjuk végre, hogy hogyan végződik Rey, Leia, Kylo, Finn és Poe "kalandja" az első renddel és…..
HARP3R 2019.12.16 06:41:57
A Walt Disney 2019 november 12-én indította "útjára" vadonatúj streaming felületét, mely a Disney+ nevet kapta. Az új csatorna Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon startolt, majd teszt jelleggel Hollandiában is. Legelső és legfontosabb szolgáltatása a The Mandalorian című minisorozat lett,…..
HARP3R 2019.12.16 06:33:51
@Jericho 1: Azért minden részben vannak Star Wars elemek melyektől illeszkedik az Univerzumba!
December 13-én pénteken (a baljós dátumot nem tekintve rossz előjelnek) megnézhettük a legújabb (hatodik) Mandalorian epizódot is, mégpedig Rick Famuyiwa rendezésében. Címe: "A fogoly" (The Prisoner). Ezt a részt a nigériai - amerikai direktor "jegyzi", aki korábban a nagy sikerű második részt is…..
HARP3R 2019.12.15 10:32:36
@Arkadiai: Az is fura, hogy Ran a legjobb emberei elvesztésével sem törődik egyetlen embere kiszabaditásáért, sőt még Mandó fizettségét is beáldozza (hisz kifizeti, majd kilövésére ad parancsot). Ilyen sokat ért volna Qin?

A másik: Qin huga akár életét is feláldozná bátyjáért de fordítva már messze nincs így: a pasas csak a vállat vonja, és simán otthagyja hugát. Nem túl életszerű.
Az 1552. évi egri ostrom, valamint Dobó István vitézeinek hősiessége alighanem mindenki számára közismert tény. Az alig kétezer védő 38 napon át tartotta a várat Ali budai beglerbég és Kara Ahmed nagyvezér 25.000 fős ostromló serege ellenében. A vár védelmére összevont különféle csapatok között…..
HARP3R 2019.12.01 11:35:34
@Várháborúkkora: Szakály Ferenc a Virágkor és hanyatlás 1440-1711 (Magyarok Európában II.) című könyvében így ír a törökök számáról a 124. oldalon:

"A 60-70 ezer főnyi török sereg 1552 szeptember 9-én fogta körül a Felvidék kapuját, a mintegy kétezer fő által védett Eger várát."

A 25 ezer nehezen alátámasztható adat szerintem. A 60 ezer közelebb áll a valósághoz. Az 1526-os mohácsi támadásban is ennyien indultak harcra.
HARP3R 2019.12.01 12:20:29
@Várháborúkkora: Hegyi Klára nem az Oszmán Birodalom katonai haderejéről, csupán a török várakról írt és azok közül is CSAK a Hódoltsági várakról. Ebből pedig nem lehet olyan következtetést levonni, hogy az Anatoliai és Ruméliai területek mekkora hadat tudtak kiállítani 1552-ben. Mert itt inkább ez a kérdés. Kar Ahmed fővezér, a szultán jobbkezeként olyan tisztséget viselt, mint ma egy katonai főparancsnok, vagy hadügyminiszter. Gyakorlatilag a Török Birodalom főerőivel indult el Erdély és Temesvár, majd Eger ellen. Ez a főerő kizárt, hogy csak 12-13 ezre főből állt volna (a másik 12-13 ezret Ali pasa adta Budáról elindulva).

Ha az Oszmán Birodalom fő csapásmérő ereje 1552-ben alig 13 ezer főt számolt volna, nem jelenthette volna Európa legnagyobb hadseregét. Márpedig szinte minden korhű forrás a kontinens legnagyobb hadaként jellemzi az oszmán sereget. Alsó hangon kellett 40-50 ezresnek lennie. (És ugy ehhez jött Hádim Ali 12 ezre.) A végő szám tehát 50-60 ezres. Egyébként Perjés Géza is ekkora számról ír könyvében.

Még egy adat: R. Várkonyi Ágnes: Három évszázad Magyarország történetében 1526-1606 Korona Kiadó B.pest 1999. Idézem az 57. oldalról:

"... Nyáry Lőrinc tíz napig tartott ki, miután a védők jó része a hatvanezer főnyi török haderő láttára a folyóba ereszkedve elmenekült."

És ez csak Ahmed hada, az Alival való egyesülés előtt. R Várkonyi CSAK Ahmed hadát nevezte 60 ezresnek!!!
Harminchárom évvel ezelőtt az emberiség egyik legnagyobb atomkatasztrófája - mely a Szovjetunió ukrajnai területén, Pripjaty városa mellett, Csernobil közelében a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában történt 1986 április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor - örökre megváltoztatta az emberek gondolkodását az…..
Ennek a cikknek az első részét (A globális felmelegedésre a válasz Afrikában van) másfél éve írtam. Megírtam, négyszázezren (!) olvasták, majd többségünk nem csinált semmit - én sem. Azóta is csak a sodródás megy. Ebben a cikkben arról írok, mi az, ami felé sodródunk. És persze arról is,…..
A "technológiai szingularitás" (angolul: Singularity) egyike a legnehezebben megérthető és legkevésbé átlátható tudományos fogalmaknak, lévén, hogy összetett és jelenleg még nem ismert hatású folyamatokból tevődik össze. A szó a latin "singularis" azaz egyedülálló vagy különleges jelzőkből származik…..