Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andreas

79 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Csikota József ARTISJUS-díjas, Hídas Frigyes-díjas fúvoskarmester Díszpolgári címet kapott 2018-ban   Dr Csikota József Makói Magán Zeneiskola igazgatója  Makói Magán Zeneiskola Koncert Fúvószenekar karmestere Az együttes bemutatása: A Koncert Fúvószenekar 30 éve működik a Magán…..
Fazekas István Tanyasi tanító, zenész, az apátfalvi citera és népdalkör vezetője és tanítója Díszpolgári címet kapott 2008-ban   Zenekonzervatóriumot végzett, majd a Tanítóképzőn és a Zeneművészeti Főiskola hegedű és zongora szakát végezte el. Kodály tanítványa volt. A településen tanyai…..
Keresztúri András Néptanító Posztumusz Díszpolgári címet kapott 2008-ban   Tanítói pályafutását az apátfalvi belső tanyasi iskolában kezdte, majd később a község iskolájának tanítójává lett. Az 1956-os forradalom eseményeknek Apátfalván meghatározó alakja; neki volt köszönhető a község békéje…..
Benkóczi Zoltán Színművész, magánénekes Díszpolgári címet kapott 2006-ban A község jó hírnevének egyik oszlopa. A kecskeméti Katona József Színházba kezdte pályafutását 1966-ban. 1974-ben végezte el az operett szakot. 1972-től az Operett Színház tagja. Kitűnő humorérzékű énekes, komédiás,…..
Dr. Durányik György Orvos Díszpolgári címet kapott 2005-ben Óbecsei születésű, családjával a magyarságot üldözők elől menekült Magyarországra. 1956-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetemen doktorált. Szabolcs-Szatmár megyében tevékenykedett, majd a családi kötelékek révén került Apátfalvára körzeti…..
Kovács Tibor Ruzsai plébános Díszpolgári címet kapott 2003-ban Hosszú időn keresztül Apátfalva plébánosaként sokat munkálkodott a község embereinek lelki és szellemi gyarapodása érdekében. Példamutató munkájával különös figyelmet szentelt ministránsaira, akikben a fiatalok oldaláról az…..
Sánta Valéria Zongoratanár Posztumusz Díszpolgári címet kapott 2002-ben A Zeneművészeti Főiskolán zongora szakot végzett, majd tanítói oklevelet szerezve, a település Általános Iskolájában volt óraadó.  Apátfalván igazgatóhelyettesként dolgozott, majd ezt követően Magyarcsanádra került…..
Antal Balázs Apátfalvi Pávakör és Citerazenekar alapító tagja, szólistája; nyugdíjas gazdálkodó Díszpolgári címet kapott 2000-ben Nehéz gyermekkort, majd más természetű, de szintén nehézségekkel terhelt felnőttkort élt meg gazdálkodóként. Keresztény szellemisége példaértékű volt. Végtelen…..
Klingler Gyuláné Tanítónő Díszpolgári címet kapott 1998-ban Kiváló szakmai felkészültségű tanítónő volt. Nagyszámú tanulócsoportjainak sikerei és eredményei, rátermettségét és különleges egyéniségét bizonyították az első osztályosok oktatásában-nevelésében. Oktatómunkájának külön kiemelt szelete,…..
Lukács Lászlóné Gyógyszerész Posztumusz Díszpolgári címet kapott 1997-ben Férje oldalán végezte munkáját saját gyógyszertárukban; becsületes, szorgalmas és köztiszteletnek örvendő patikus házaspár voltak. A II. világháború éveiben, férje besorozását követően, egyedül állt helyt gyógyszerészként.…..
Dr. Katona István Váci segédpüspök Díszpolgári címet kapott 1996-ban Plébánosként 17 évet töltött el Apátfalván, s volt jó pásztora a településnek. Kerékpárral járta a községet és kopogtatott be családokhoz. Igazi lelkipásztor, aki minden körülmények között, jóban és rosszban, örömben és bánatban…..
Borbély András Karnagy, zeneoktató, a Dózsa György Általános Iskola volt hivatalsegédje Posztumusz Díszpolgári címet kapott 1995-ben „Bandi bácsi” a zene, a muzsika, a művészet, a nevelés, a bölcsesség és az emberség nagy örökségét hagyta a községre. Élete során mindent átölelő, önzetlen alkotó…..
Szigeti György Kántor-tanító Díszpolgári címet kapott 1995-ben Kántori teendők mellett tanítóként dolgozott, miközben elvégezte a magyar-történelem és az ének-zene szakot. Énekszakos tanárként részt vett a Pátfalvi Népi Együttes megszervezésében, és a község énekkarának vezetőjeként megkapta a…..
Varga Sinka József Iskolaigazgató, tanár Posztumusz Díszpolgári címet kapott 1994-ben Tanári munkáját az áldozatkészség és eredményesség jellemezte több évtizeden keresztül. Igazgatóként a nevelőtestület egységének megteremtése, szervező munkája példamutató volt. Aktívan részt vett a község…..
Elkészült és kapható a Bíbic-könyvek sorozat mind a nyolc kötete az Apátfalvi Faluházban: Urbancsok Zsolt: „…Mint fatörzsből gyönge ága…”-Apátfalva történelme 2. kiadás 2016 Tóthné Hanyecz Katalin: „…Amerre a nap lejár…”-Apátfalva élővilága 2000 Vargáné Nagyfalusi Ilona: Múltunk szőtte…..
Vargáné Nagyfalusi Ilona: Emlékezés Keresztúri Józsefre Keresztúri Józsefre szeretnék emlékezni írásomban. Sajnos ő is elment, lassan már én is úgy érzem, igaz hogy a 24. órában járunk a hagyományok feljegyzése szempontjából. Józsi bácsi a szomszédunk volt. 15 évvel ezelőtt, vasárnap délután, az…..
Vargáné Nagyfalusi Ilona: Emlékező sorok 1927-ben született Langó Terézia, Terike néni, aki egész életében Apátfalván lakott, s akit apátfalvi fehérhímzés „apostolának” nevezhetünk. Terike néni gyermekkorában még a hagyományos háromosztatú vályogházakban éltek az apátfalviak, tisztaszobáikban…..
Az „Apátfalvi hírmondó” szeptemberi számában jelent meg felhívás a falu arculati kézikönyv elkészítéséhez javaslatok,észrevételek beküldésére: Az alábbi segítő szempontok közül: • A településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások • Közterületek: utcák, terek, közparkok • Épületek, építészeti…..
Apátfalva község lakossága a múltban jelentős kulturális értékeket halmozott fel. Csongrád megyében talán Tápé kulturális öröksége hasonló volumenű. Az apátfalvi nép egy szigetként telepedett le a Maros mellé 1753-ban, a környező falvaktól elzárkózva, egymással összekapaszkodva alakították ki zárt…..
Megnyitó beszéd  Veréb József apátfalvi festő kiállításának megnyitóján Apátfalva Faluház, 2017. július 22. Kedves Látogatók! Veréb József sok évvel ezelőtt, pályaválasztásakor a szobafestő szakmát választotta. Azonban az iskolában nem csak a lakások kifestését tanulta meg, hanem belekóstolt a…..
Elsősorban az északi, de a szomszédos megyékből is a mai Csongrád megyébe letelepedett lakosok, - köztük az apátfalvi nép is– zárt közösségeket alkottak. Féltve őrizték meg hozott szokásaikat és viseleti darabjaikat. Zártságuk ellenére is hatott azonban rájuk az itt élők hímzésdivatjának terjedése.…..
A bútorfestésben — Tótkomlós mellett — legjelentősebb falusi stílust létrehozó község Apátfalva volt. A Makótól mintegy 10 km-re Keletre, a Maros mentén elterülő község a 1750-ben részben felső magyarországi jobbágyokkal települt újra. A lakosok új környezetüktől sok tekintetben markánsan elütő…..
A kormány 2013-ban hozta meg rendeletét a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról. Röviden ez a Hungarikum törvény. Ebben a törvényben a második pont a települési, megyei értéktárak létrehozása, a harmadik pontban a Települési és Megyei Értéktár Bizottságok létrehozásáról és működéséről…..
Végre! A delmagyar.hu-n megjelent cikket olvasva megörültem a hírnek. Mindig foglalkoztatott,hogy milyen jó lenne ha megépülne a Magyarcsanádot - mellette természetesen Apátfalvát -   és a határ túloldalán elterülő "Ős-Csanádot" összekötő híd. Közelebb kerülne a csanádi Szent Gellért templom, át…..
Ünnepélyesen átadták az apátfalvi Szigetház felújított épületét. Az eseményről a Makó híradó honlapján olvashatunk:  www.makohirado.hu/varos-es-videk/atadtak-az-apatfalvi-szigethaz-erdei-iskolat        ..