Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tastam

103 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjaink közéletének egyik sarkalatos témaköre, hogy épüljenek, vagy ne épüljenek új akkumulátorgyárak Magyarországon. Politikusaink pártállásuktól függően igyekeznek meggyőzni a népet a beruházások jótékony hatásairól, illetve káros mivoltuk miatt uszítani ellenük az embereket. A kérdésben nem…..
Nincs könnyű dolga mostanság a fotósvonatok törzsközönségének, de a jobbára fiatal, lelkes szervezők helyzete sem egyszerű. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt ugyanis a részvételi díjak is egyre magasabbak, ami miatt mind többen kénytelenek fontolóra venni, hogy mennyire éri meg nekik…..
Október 1-jén véget ért hazánk egyik legrövidebb erdei vasútjának mintegy hat éves, nehézségekkel teli pályafutása. Azon a szomorú vasárnapon még nagyüzem volt a nagyjából 1 kilométer hosszú, 600 mm-es nyomközű vonalon, az utolsó vonat leközlekedése után azonban elcsendesedett az állomás, ahonnan…..
vonatmagazin 2 × 150 2023.10.14 06:30:00
A történelem fura fintora, hogy a MÁV kezdeti éveiben megvalósított vonalai meglátogatásához bizony át kell kelnünk egy államhatáron. Ez annak köszönhető, hogy az államvasút első, „készen kapott” pályavonalának a Felvidéken megépített folytatása az I. világháborút lezáró békediktátum alapján…..
E hozzászólás címe lehetne akár egy, a könnyebbik fajtóhoz tartozó nyelvtörő is, de igazándiból nem annak szántam. A mondókával valójában arra próbálok célozni, hogy az immár nemzetközi ismertségű vasúti retró hétvégék történetében az idei szeptemberi az első, amely majdnem a kútba esett, de végül a…..
Tastam 2023.10.10 18:25:17
@Pályamágus, a sínész: Köszönöm a hozzászólást, nagyon érdekes, a tartalmát el is mentettem.
Egy hűvös, nem túl kellemes áprilisi napon szerencsém volt részt venni a MÁV 50-es számú vasútvonalán, Dombóvár és Hidas-Bonyhád állomások között egy különleges utazáson. Az M28-as „Mazsola”-vontatta fotósvonat útjáról korábban ezen az oldalon is beszámoltam, előrevetítve, hogy a vaspálya az idén…..
Tastam 2023.09.24 08:00:04
@Pályamágus, a sínész: Igen, lesz, de a héten nem voltam itthon, nem értem rá vele foglalkozni.
:-)
vonatmagazin A Hagyma-expressz 2023.05.27 06:30:00
Kora ifjúságom vasútbarát korszakát megelőző időszakának egyik meghatározó vasúti élményei közé tartozott a Budapestről Makóra tartó, sokak által egyszerűen csak Hagyma-expressznek nevezett gyorsvonat késő délutáni érkezése szülővárosom állomására. Mindig élvezettel hallgattam a hangosbemondót,…..
Tastam 2023.05.30 16:11:23
vonatmagazin Utazás Mazsolával 2023.04.15 06:30:00
Úgy gondolom, mindenki ismeri a mazsola szó jelentését: aszalt szőlő, melyet előszeretettel használnak cukrászati készítményekben (mint pl. kuglófokban, süteményekben), esetleg csemegeborok ízesítéséhez, de fogyasztják nyersen is. Mégis vannak, akiknek a szó hallatán elsőként nem ez jut az eszükbe.…..
Mozgalmas év vár az idén a vasútrajongókra, remélhetően a kiszivárogtatott, de - érthető módon még - nem konkretizált tervek sikeresen végrehajtásra is fognak kerülni. Számos vasútvonalunk átadásának lesz az idén kerek jubileuma, köztük háromnak (Kisvárda - Záhony - Csap, Hatvan - Szolnok és…..
Veszprém, a Bakony „fővárosa” a Séd folyócska völgyének sziklás peremén öt nagy dombra épült, közülük a Várhegy a legmagasabb. A természet is várépítésre alkotta ezt a meredek sziklabércet, amelynek oldalai meredek, megmászhatatlan szakadékok. Egy kellemes októberi napon azonban nem a Vár…..
Már több esetben hirdettek meg kisvasutaink fotósok részére indított teher-, illetve inkább vegyesvonatok közlekedését, azonban eleddig nem jelentkeztem ezekre a programokra. Ennek az oka a fényképezendő szerelvény várhatóan szedett-vetett kocsiösszeállítása volt. Mivel Magyarországon keskeny…..
Az 1500-as években Tolna és Baranya vármegyékben volt Magyarországon a reformáció és az irodalom központja, így mondhatjuk, hogy aki járt ezeken vidékeken, az minden fontosat látott. Sokan innen eredeztetik a hozzászólás címében idézett közmondást, most azonban nem erre kívánok utalni. Az év utolsó…..
Tastam 2022.09.26 21:41:12
@Frigyes Liegl: Próbáld meg másik böngészővel is, talán az segít.
Május 28-án végre megkezdődött a MÁV 2022-es évi, sokak által várt retró-szezonja. Erre az évre a vasúttársaság összesen négy teljes hétvégét magába foglaló alkalmat hirdetett meg, ezeken kívül várható még néhány olyan esemény, melyek során egy-egy szerelvénypár közlekedik részben retró…..
A jelenleg bő tizennyolc és fél ezer lelkes Veresegyház város Budapesttől északkeletre mintegy 35 kilométerre fekszik. Neve hallatán egy emberöltővel ezelőtt elsőre egy énekegyüttes jutott az eszünkbe. A Veresegyházi asszonykórus ismertségét nem kizárólag a népi vokális zene magas színvonalú…..
Tastam 2022.05.30 12:12:16
vonatmagazin Újra itthon! 2022.04.02 06:30:00
Egyszer réges-régen, még az 1990-es évtized legelején az Mk48 2019-es pályaszámú mozdony elhagyta otthonát, az éppen leszálló ágban lévő Királyréti Állami Erdei Vasutat, és bevonult felújításra a MÁV szombathelyi járműjavító üzemébe. A megrendelt munka el is készült, azonban a mozdony nem tért…..
A magamfajta vasútrajongók számára az egyik legnagyobb öröm az, amikor egy rövidebb-hosszabb ideje leállított vasútvonal felújításra kerül és újra megindul rajta a forgalom. Ebben a hozzászólásban egy ilyen esetről lesz szó, azonban ezúttal az örömbe üröm is vegyül, hiszen a reaktiválás örömére…..
November 28-án meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, ezzel megkezdődött a várakozás időszaka, de kis hazánkban van egy olyan város, amely számára az a nap egy várakozás végét jelentette. Az ő várakozásuk azonban lényegesen hosszabb és kevésbé örömteli volt, hiszen az időszakot…..
Tastam 2021.12.04 11:10:41
@gigabursch: Én nagyon bízom abban, hogy a döcögős kezdet ellenére beválik. A döntéshozók pedig alighanem biztosak ebben, hiszen három nappal az indulás után ki lett írva a közbeszerzési eljárás a Szabadkáig történő hosszabbítás tervezésére. Ugyanakkor néhányan már vizionálják a következő Tram-Traint Debrecen és Nagyvárad között.
Ez a hozzászólás kicsit más lesz, mint amit tőlem megszokhatott a nagyérdemű: egyrészt a szöveg némileg terjengősebb - és remélem, tartalmasabb is - lett, másrészt ezúttal nem a vasúti vonal lesz a középpontban. Mostanában sugározza a televízió a Nagy kontinentális vasúti utazások című angol…..
Az idei nyár csúcspontja számunkra az a szűk augusztusi egy hét volt, amikor a kisunokánk az óvodai szünet idején nálunk "üdült". Sajnos épp akkor érkezett a lehűlés, amely a közösen eltöltött időnk egy részére a négy fal közé parancsolt, de egy alkalommal, amint az idő kissé jobbra fordult,…..
Aki a fenti sort olvasva holmi csöpögős, esetleg pikáns történetre számít, nos az csalódni lesz kénytelen, de bizonyára olyanok is vannak, akiknek ez a mondat ismerősnek tűnik valahonnan. Mostani hozzászólásom címe és témája is a múltban gyökerezik, és hogy tulajdonképpen mire akarok e néhány szóval…..
Ismét letudtunk egyet a MÁV-Start rendkívül népszerű kezdeményezése, az ún. retró hétvégék közül. Ez az idén már a harmadik volt, egyben a második olyan, amely a Balaton északi partján, a 29-es számú Székesfehérvár - Tapolca vasútvonalon zajlott le. Ezek kapcsán különböző fórumokon sokan…..
vonatmagazin Kunsági vasúttúra 2021.06.19 06:30:00
Még az elmúlt év novemberére egy lelkes csapat meghirdetett egy különvonat közlekedését, amely a Duna-Tisza köze két megszüntetett vasútvonalát járta volna be. E két vonalon Kunszentmiklós-Tass és Solt, valamint Kiskőrös és Kalocsa között hivatalosan ugyan csak a személyszállítás szünetel,…..
Úgy gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi években a hazai állami személyszállító vasútvállalat legsikeresebb akciója egy olyan tevékenység, amely tulajdonképpen nem is lenne a feladata. Igen, az úgynevezett retró hétvégékről van szó, amely hírneve ma már határainkon túl is elterjedt.…..
A Hódmezővásárhelyre tett vasvillázásunkról készített hozzászólásomban, amelyben a már gyakorlatilag teljesen kész Tram-Train városi szakaszát mutattam be, még csak említhettem a vonalon majdan közlekedő járművet. Most már fényképem is van róla: miután korábbi hibája kijavításra került, végre sort…..
Mindjárt az elején előrebocsátom: nem dolgozni érkeztünk február utolsó szombatján a délkelet-Magyarországon található városkába, Hódmezővásárhelyre. Mindezekből nyilvánvalóan következik a kérdés, hogy akkor mit keres az utunkat leíró hozzászólás címében egy mezőgazdasági eszköz neve és vajon hogy…..