Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bosszancs

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jeles nap alkalmából örömmel nyújtom át Önöknek egyik kedvenc költőm versét: „Veszett lelkek, veszett lelkekVándorolnak, vándorolnak.Veszett lelkek, veszett lelkekElmerengnek, elmerengnek.Merre menjünk, merre menjünk?Vándorolnak, vándorolnak…Látják a szirtet elől,Ez hát a válasz…Vagy csak…..
Ahogy más cikkekben már szóba került, a média igen jelentős szerepet játszott a vietnami konfliktusban és nemcsak az amerikai oldalon. A sokkoló híradóképek, az újságokban megjelenő fényképek, a tévé képernyőjén megszólaló politikusok, aktivisták és katonák mind…..
Bosszancs 2019.12.02 21:50:26
Sziasztok!

Ez nem az elesettek arcképcsarnoka!
Ez A MEGÖLT HIVATÁSOS GYILKOSOK ARCKÉPCSARNOKA!
Miért voltak ott???
Mert volt egy ország, ami 150 év elnyomás után elüldözte a franciákat (nincs összefüggés - 1552...)! Aztán jöttek az amerikaiak, hogy igazságot szolgáltassanak. Kinek? Kiket védtek?

Egyszer, kb. 25 éve ültem egy asztalnál. Magyarország egyetlen akkori vietnámi éttermének asztalánál a Béke úton. Kb. 30/40-en voltunk és egy szülinapot ünnepeltünk - nem fértünk be a kisterembe tehát mi voltunk a nagyban. Én voltam az egyetlen nem vietnámi a csapatban. Sokszor voltam velük, általában nem egyedüli magyarként. Ez egy elég fura szülinap volt. Volt ott 3 teljesen új család. (Ők bár iszonyatosan buliznak, mindig hozzák az asszonyt és a gyerekeket...) Megszoktam, hogy az újonnan jötteket meghívják az ilyen alkalmakra. De ez nagyon durva volt. A három család öt gyerekkel jött, és eleinte nagyon szótlanok voltak. Viszont egyértelműen látszott: mind az öt gyerek sérült. Két vízfejű (azelőtt sosem láttam), egy Down szindrómás és két olyan kisgyerek volt velük, akiket úgy rakosgattak az etetőszékekbe és megtámasztották őket - pálcikagyerekek, pedig már 7-8 évesek voltak.
Lassan feloldódtak, és megpróbáltam az egyikükkel beszélgetni - mivel fehér nő vagyok, ezért férfit is megszólíthattam, és meg is hallotta. Az egyik apukát kérdeztem ki. Hamar kiderült, hogy nálunk tanult anno, tehát nagyon jól beszéli a magyart. Villamosmérnökként és matematikusként végzett nálunk. A Hanoi egyetemen dolgozott professzorként. A fizetése 140 USD-nek megfelelő összeg volt akkor havonta. Megkérdeztem, hogy került ide. Kiderült a szülinapos hívta meg őt és a családját -fizette a repjegyet, meg egy lakást a 3 családnak, mert mikor ő jött Magyarországra, akkor anno ő volt, aki nagyon sokat segített neki mindenben, meg a másik két "srác" - és most ő akar nekik segíteni. (Tehát vietnámiul a bátyjai voltak -, aki tudja ez mit jelent, az tudja ez mit jelent... Vietnámban.) Nagy nehezen eljutottam oda, ahova akartam. Hogy mi van a gyerekekkel, miért betegek? Elmondta. Amikor a háború kitört, ő 10 éves volt. A falujukat ORANGE támadás érte már a háború közepén. Ő az anyukájával és a húgaival élt otthon, mert a bátyjai és a nővére, meg az apja mind harcolt az amerikaiak ellen... Azt mondta azt senki sem tudja elképzelni. Aki véletlenül kinnt volt, az pár héten belül mind meghalt, akit közvetlenül ért a permet az még aznap meghalt. A fákról (itt dzsungelről beszélünk) eltűntek a levelek. A faluban az öregek azt mondták, tilos a folyóból inni, mert mérgezett. Szerencséjükre volt a hegyen kb. 10 km-re egy forrás - életveszélyes volt odamenni, de Ő is hősiesen hordta a vizet a többieknek. De a következő években azt ették, amit a fertőzött területen termeltek. A felesége nem ilyen helyen élt. Két gyerekük volt, csak egyet hoztak Magyarországra, az egyik vízfejűt, a kislányuk - kisklapec nővére - szerencsére egészséges (egyébként volt még három halva született gyerekük is a kettő között). A két barátjának kevésbé volt szerencséjük, nekik mindkét gyermekük sérült volt. A szülinapos pont azért hívta ide őket, hogy itt is megvizsgálják őket és esetleg segítsenek rajtuk...

A meghívóval egyszer beszélgettem erről komolyabban, ő kb. 4 éves volt a háború kitörésekor.
Annyit mondott akkor, a 90-es évek közepén. Az amerikaiak vesztettek 50 000 KIKÉPZETT KATONÁT. A vietnámiak vesztettek 5 000 000 CIVILT. (Azokat, akik meghaltak és megynyomorodtak, és azokat, akik meg sem születtek.) Az amerikaiak EZT A HÁBORÚT ELVESZTETTÉK. Az amerikaiak csináltak ebből 10-12 Oscar díjas filmet, és kb. még 50-et, ami dollármilliárdokat hoz nekik. A vietnámiak csinélta összesen kb. 10-12 filmet, amiket csak ők néznek. És dollármilliárdokat fizetnek ki a háború következményei miatt.

Én azóta egyszer néztem meg a Szakaszt, amikor a már tizenéves gyerekeimnek megmutattam. És elmondtam, mit mondott a barátom.

Üdv:
Bosszancs
Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő…..
Bosszancs 2019.07.27 18:13:27
Sziasztok!

Nagyon nem értek egyet a posztíróval.
Van saját kutyám, volt saját kutyám. Kistermetű nagyon jól nevelt kutyák, de mindegyik mentett. (És a cuki kategóriába tartozó max. 6 kg súlyúak. Egyébként dobermanokat megszégyenítő engedelmességre - visszahívás, ülsz, lábhoz, indíts... parancsszavakat tudó kutyusok.)

Én sem engedem, hogy bárki megsimogassa őket. Általában sétáltatáshoz van nálam jutalomfalat (visszahíváshoz fontos, hogy 3-4 alkalom után kapjon a simogatáson kívül vmit.). Ha éppen még van nálam juti, akkor megengedem, de csak úgy, ha a kisgyerek előbb átnyújt egy negyed kutyakekszet az odahívott és leültetett kutyának... Ha ezt a gyerek nem tudja kivárni..., akkor almás. Ha a gyerek kezében csoki, fagyi... stb kaja van, szintén almás.
Az a baj a kicsi gyerekekkel, hogy kb. 5 éves korukig a mozgásuk még soxor nem tudatos. Rengeteg az önkételen hirtelen mozgás, amit egy kutya félreértemezhet... pl.: sétál felé és hirtelen lenyúl, minden előzetes beszéd, vagy ráutaló (pl.: megállás) magatartás nélkül. Az enyém nem fog támadni, hanem először a hátam mögé hátrál. Ha a kisklapec oda is követi és lenyúl simogatni (előzetes barátkozás nélkül), akkor finoman ráfog... Én ilyenkor felemelem a kutyát. Az idióta, nem törődöm szülők meg... (Akik eleddig a telójukat nyomkorászták...) Ja, és higgyétek el, egy vidéki nyaralóvárosban ez hetente 2-3 szor előfordul, így idényben
... (Napi kétszer sétáltatok, bár nagy a kert...)

Szóval: TÉNYLEG KÉRDEZZETEK!
A zöldborsó termesztése általában sikeres szokott lenni, első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak. A talajjal szemben nem igényes, teljesen átlagos kerti talajban is fejlődik. Külön tápoldatozást sem igényel. A borsó nitrogéngyűjtő növény, a gyökerében halmozza fel ezt az anyagot. Tapasztalatom…..
Korábban én személy szerint is sokat vitatkoztam, hogy mennyire oké, ha egy iskola belső szabályzata, házirendje aránytalanul korlátozza diákságát. Mert elfogadták, persze, és ott van érdekképviseletnek a diákönkormányzat. De az elfogadás történhetett a szülők beleegyezése által kis elsős korban, a…..
Bosszancs 2017.12.19 20:45:21
@Amineknevetadokelveszik: Szaktanári intő: hát ezt olyasmiért is osztanak, ha valaki kémia órán a bunsen égővel bohóckodik, vagy matekórán köpőcsövezik. Lehet kapni külön-külön mindenkitől...

Az igazgatói intő a suliból való kirúgás közvetlen előzménye! Igaz kirúgásról általában a tantestület dönt, de ilyen képek rajzolása és küldözgetése esetén nem nagyon fognak gondolkozni!

Valószínű, itt azért nem rakták ki a kölköt, mert már úgyis elhúzza a csíkot, hiszen nyolcadikos...
A nyelvtanulás az egyik legfontosabb teendő annak érdekében, hogy növeljük esélyünk a munkaerő piacon vagy elmerüljünk más kultúrákban. Ehhez azonban már nem kel feltétlenül külön tanárhoz járnunk, és vagyonokat elköltenünk, hanem választhatunk ingyenesen megoldásokat az interneten. Ezek a programok…..
Kell hozzá jóféle nyurgaponty, amit lehetőleg a japán Ikejime (活け締め) módszerrel öljünk meg. A módszer lényege röviden: a halat egy gyors, agyba hatoló szúrással vagy vágással ölik meg. A hal ilyenkor már semmit nem érez, de a szíve még tovább dobog, ezért ezzel…..
Az idei október 23. bővelkedett szürreális pillanatokban, a Békemenetre meztelen női provokátorokat vizionáló Bencsik Andrástól a tüntetés fáradalmait a McDonald'sban kipihenő nyugat-gyűlölő Jobbik-keménymagon át a Gyurcsány Ferenc által széttrollkodott Mesterházy-beszédig.…..
Bosszancs 2013.11.13 23:20:29
@ursus artos:
Mielőtt másokat alázol pontatlanságért, nézz már körül!

Hát akkor pontosan és szépen:
Ez a kép 2012. január 21-én készült, az első Békameneten.
Hol látsz a háttérben többméteres kivetítőket, amelyek az idei október 23-ai Orbán beszéden még látszottak?
Hol vannak két oldalról a hatalmas állványok?

Az akkori (2012-es) legnagyobb kormányoldali becslések szerint 400 ezren voltak. (A komolyabban vehetők szerint 250 ezren).

Ja egyébként egy Googlie keresés 5 másodperc alatt kidob rá néhány száz találatot... Tehát nem kell agysebésznek, vagy informatikai zseninek lenni ahhoz, hogy bárki megtalálja a korábbi megjelenéseket.

A Fideszes elvakultak kedvéért csak egy korabeli linket dobok be ide. (Az MTV videótárban nem kutakodtam, de biztos ott is megvan...)
limoncs.blog.hu/2012/01/21/bekemenet_kipipalva
Bosszancs 2013.11.13 23:20:29
@ursus artos:
Hát akkor pontosan és szépen:
Ez a mém 2012 január 21-én született.
Az eredeti sajna már nem fellelhető (az egyenlítőblog csinálta), de itt a másodközlés:
www.hir24.hu/belfold/2012/01/19/tuntetok-lepik-el-a-varost/

Ja, és az akkori híradó az egyáltalán nem Fideszes belügyminisztériumi becslésben 400 000 -res tömegről beszélt. Ami akkor volt max. 150-200 ezer. Erre született ez a poénnak szánt kép. A mai napig fenn van a Neten kb. egy tucat honlapon. Kb. 5 másodperc alatt kidobja a googlie a találatokat. Széles ennyit sem tett meg...
Herman Ottó védett sírját barmolta el Kovács László Fidesz-KDNP-s képviselő Miskolcon. Rá is vésette a saját nevét azzal, hogy ő „állíttatta a síremléket”. Csakhogy közpénzen.Sokan sokféleképpen ügyeskedtek már emléktáblákkal, de ez a történetet alulmúlhatatlan –…..
AnyaMama Beszélgessünk! 2013.06.14 10:35:57
Olvastam egy cikket egy könyvről, ami Angliában jelent meg és arról szól, hogy mennyire fontos, hogy beszéljünk a gyerekhez, ráadásul minél korábban, mert akkor ő is annál hamarabb fog beszélni, sőt társalogni. Az egész önmagában nem tartalmazott egetrengető megállapításokat,…..
Bosszancs 2013.06.15 12:02:27
Azt azért ne feledjük, hogy a könyv, ami alapján a cikk íródott Angliában jelent meg. Ahol 12 hét és 6 hónap között vannak otthon a kismamák a gyerekkel. Aztán részmunkaidő vagy teljes, kölök meg ahová tudják járatni, vagy bébisintérnél. Akik ugye általában Kelet-Európából jönnek és nem beszélik az angolt... Tehát ott ez jóval nagyobb probléma, mint nálunk.

Sokan nem tudják, hogy már egész pici csecsemőkorban kialakulnak pl. a hallott nyelv hangjai. Állítólag a féléves csecsemők már meg tudják különböztetni a különböző nyelveket és ki tudják közüle választani a saját anyanyelvüket. A gőgicséléskor is már a saját anyanyelvre jellemző hangokat gyakorolják...

Annyit azért bárki láthat a környezetében, hogy nálunk is kezd ez problémává válni. A magyar felmérések alapján kb. harmadolva vannak a gyerekek. 30% tartozik a nagyon választékos és jó szókinccsel rendelkezők közé, egyharmad átlagos és 37-38% valamilyen szinten visszamaradt.

És bármilyen furcsa is többdiplomás szülők gyermekei is nagyon sokszor tartoznak az alsóbb kategóriákba. (Mivel a szülők otthon is a számítógép előtt töltik az időt és nem cseverésznek a gyerekkel. A gyerek meg szintén már 3-3,5 éves korától valamilyen gépet - tabletet, telefon... nyomkorászik.)

Én szülőként (is) nagyon fontosnak tartom a beszélgetést a gyerekeimmel. Pedagógusként meg azért, mert egy iskolába kerülő gyerek ha nem rendelkezik megfelelő szókinccsel, akkor sajnos nem fog megérteni egy csomó kifejezést, amit a tanító mond és emiatt lemarad. Kudarcélmény éri...
Nekem is furcsa volt, hogy van olyan ún. ingerszegény környezetből érkezett tanulóm (3-ban érkezett az osztályba), aki akkor nem tudott sima játékos szópárosítást megcsinálni, mert nem tudta, mi az az "ellentett" kifejezés. (Arról ne is beszéljünk, hogy a széles, hosszú, keskeny, vékony... szavak jelentése sem volt számára tiszta.) Tehát nekünk pedagógusoknak ma már arra is kell figyelnünk, hogy egyes gyerekek egyáltalán felfogják-e, mi van leírva a feladatnál... Így egy ilyen feladat sokszor kétszer-háromszor több idő, mert előtte a "nehezebb" szavakat tisztázni kell.
Hát ez most biztos bejön. A diktatúra összeszarja magát, mert megkapta az ultimátumot: ha nem tér meg egy héten belül, Gyurcsány Ferenc lead pár kilót. Gyurcsányban az a jó, hogy már nem az országból, csak saját magából tud (még nagyobb) hülyét csinálni. Ferenc, az…..
Kevés nagyobb presztízzsel rendelkező ingatlan található az amerikai New Hampshire-ben, mint a bostoni bankár, E.W. Rollins által építtetett Three Rivers Farm, amely most ismét piacra került. A Rollins-család a századforduló Amerikájának egyik legnagyobb befolyással…..
Bosszancs 2012.08.14 17:55:10
Kíváncsiak vagytok hogyan lesz ebből a méretes rebarbaralevéből kerti járda? Szükséges anyagok: Szép erezetű, nagy levelek (pl. rebarbara) Hobbibeton (25 kg-es zsákban kapható barkácsáruházakban, Tüzépeken)  A célnak megfelelő sablon az öntéshez Olaj Elkészítés: 1. A levelek kiválasztása után…..
  Rekord üzletet kötöttek a New York-i lakáspiacon: 52,5 millió dollárért kelt el egy kecó. - írja a Daily News. Ha belegondolok én 52,5 millió forintos lakásban se laktam még, de ez forintban ugye 12,3 milliárdot jelent (és belegondolni is fura, hogy az átváltás körüli…..
 Szórakoztató dolog Ángyán József interjúit és jelentéseit olvasgatni. Érdemes a magát kuruc szabadságharcosnak maszkírozó államtitkár álarca mögé pillantani. Érdemes odafigyelni azokra a tényekre, amelyekről az államtitkár nem beszélt. Valójában ő…..
Bosszancs 2012.05.11 09:05:52
@piszt-ráng:
Sajnos a meccsek páholyában nem csak a mezőgazdaság sorsa dől el!
    Kevés olyan hánytatott sorsú törvény-tervezet van, mint a a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló javaslat, amely már többször bekerült a parlament elé, már módosítás is született hozzá, azonban valahogy…..
Bosszancs 2012.03.13 17:50:30
@morgás joga mindenkit megillet:
"A javaslat beterjesztőinek új érvelése, hogy a magyar vállalkozókat akarják
helyzetbe hozni a kiskereskedelemben."

Ez enyhén szólva is sántít. A cigaretta fix áras termék. A kiskereskedelmi haszna jóval kevesebb, mint egy élelmiszerboltban a többi terméken. A dohányboltokban csak dohányárut lehet majd árusítani.

Aki egy kicsit is tud előre számolni és kalkulálni még a boltnyitás előtt rá fog jönni, hogy abszolúte nem éri meg. A Te kalkulációdban év bruttó 4 milliós hasznot kalkulálsz egy ilyen üzletre. Ebből a mai minimálbérrel kalkulálva két alkalmazott (a nyitvatartsi idő miatt kell) bére sem gazdálkodható ki, nemhogy pl. a rezsi stb.

Tehát én nem tudom, milyen magyar vállalkozókat akarnak helyzetbe hozni! Azokat, akik előre kalkulálnak nem. Megint lesz egy csomó új kisvállalkozó (pl.: kirúgott pedagógus, önkorm-i dolgozó), aki beleugrik, és fél-egy év múlva totál eladósodva próbál valahogy majd túladni rajta. Ahelyett, hogy a megtakarított pénzét inkább valamilyen piacképes szakmai tanfolyamra fordította volna...