Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vendégszerző.

65 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rezsőházy Rudolf Az új, manapság érvényes „korrektséget” az 1968-as generáció és leszármazottai hozták létre. Tevékenységükben az a meglepő, hogy azelőtt a tabukra vadásztak, tekintélyrombolók voltak, a korlátlan szabadságot hirdették. Azt proklamálták, hogy „megtiltani tilos.” „Il est interdit…..
REZSŐHÁZY RUDOLF Régebben elfogadottnak, sőt dicsérendőnek tartották, hogy az anyai szerep hozzátartozik a nők sikeres életéhez. Ezt a fölfogást változtatta meg az az új érték, mely a nők szabad egyéni kibontakozását tűzi ki célul. Számukra is a professzionális érvényesülés jelenti a sikert. Ezt a…..
Közreadja: Rezsőházy Rudolf "Itt ebben az afrikai országban nehezen élünk. Sokan naponta csak egyszer étkeznek. Ennek ellenére nem vagyunk érzéketlenek a világ bajai iránt. De még eszünkbe sem jut, hogy elhagyjuk hazánkat." Volt egy kiváló afrikai tanítványom, Cotonouban,…..
  Iwona Barwicka-Tylek Jagiellonian University, Faculty of Law and Administration, Faculty Member   Summing up many comments on the results of Polish parliamentary election one might learn that Poland has replaced the ruling 'pro-European, centrist, liberal' Civic Platform (PO in Polish) that…..
Rezsőházy Rudolf A politikai döntéshozatal és cselekvés drámája az, hogy a politikus nem láthatja bizonyossággal választásainak rövid-, közép- és főleg hosszútávú következményeit. Ám, meghozott határozata jövőképének függvénye. A jövőt pedig tévedhetetlenül…..
Rezsőházy Rudolf Harminc évig voltam a La Libre Belgique című brüsszeli napilap tárcaírója. Minthogy elegem lett a sok zagyvaságból és rosszindulatú kommentekből, ami külföldön és így Belgiumban is megjelent hazánkról, fölvettem a kapcsolatot volt újságommal, hogy…..
Rezsőházy Rudolf Az elektronikus hálózat, az internet, a honlapok, az online újságok, a blogok és twitterek világa fölszínre hozott egy érdekes emberfajtát, akivel legtöbben találkoztunk már. „Frusztrált kommentelőknek” neveztem el tagjait, mert szenvedélyesen hozzászólnak…..
Rezsőházy Rudolf   Az évi gay-pride menet rendszeresen előtérbe hozza a “melegek” követeléseit. Vannak olyan országok, ahol a homoszexualitás bűnténynek minősül, míg másutt a “melegek” a többi polgárral együtt egyenjogúságnak örvendenek és a homofóbokat, akik…..
Churchillnek tulajdonítják a következő mondást: „Három közgazdásztól kértem szakvéleményt, és négy tanácsot kaptam. Ebből kettőt Keynes úrtól.” A napokban Le Figaro párizsi napilap négy Nobel-díjas közgazdásztól kérdezte meg, hogy mit ajánlanak a görögöknek:…..
Rezsőházy Rudolf Ne felejtsük el, hogy a germánok és szlávok messziről jöttek, mielőtt letelepedtek volna. Ők vetettek véget a Római Birodalomnak. Mi magyarok is kalandozó nép voltunk, és nem kérdeztük meg sem Szvatoplukot, sem a Kárpát-medencében lakó avarokat és szláv…..
Rezsőházy Rudolf Amikor hazánkban egy politikai szereplő kiemelkedik a mezőnyből és kulcsfigurává válik, szinte ösztönösen két ellenkező példaképhez hasonlítjuk. Azt keressük, hogy mi benne a Kossuth és mi benne a Deák? Kossuth a forradalmár képét jeleníti meg,…..
  Piotr Jaroszyński   Andrzej Duda won presidential elections in Poland against Bronisław Komorowski who was the president for last 5 years. Duda is a member of "Prawo i Sprawiedliwość" [Law and Justice], has PhD in Law (Jagiellonian University), is a member of European Parliament, and…..
REZSŐHÁZY RUDOLF Hol volt, hol nem volt, volt az Óperenciás tengeren túl egy ország, ahol az országgyűlésben ülő egyik képviselőt zsörtölődő anyóssal áldotta meg a sors. Az az ötlete támadt, hogy törvényjavaslatot terjeszt be, melynek értelmében a házsártos anyósokat meg…..
Rezsőházy Rudolf   Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a bantu afrikaiak többet nevetnek, mint az Európai Unió polgárai. Beninből (a volt Dahomey) visszatérve egy barátom azt mondta, hogy „kevéssel is lehet tartalmasan élni.” A „mindig több” nem jelent feltétlenül…..
Rezsőházy Rudolf A homo economicus mintájára a politikatudomány egyes művelői is létrehoztak egy homo politicust, akit szintén a haszonkeresés és egyéni érdekei vezetnek. Ez az elvont emberkép alapozza meg a politológia tantételeit. Létezik egy politikai piac – melyet a…..
Rezsőházy Rudolf   Nem könnyen botránkozom meg, de megrökönyödtem, amikor olvastam Simicska Lajos úr kijelentéseit miniszterelnökünkről, Orbán Viktorról. A csalódás és a harag nem hatalmaznak föl senkit, hogy ocsmány szavakat használjon, ordináré módon viselkedjen, mást…..
BAKK MIKLÓS Az elemzők többsége szerint Klaus Johannis román államfővé választása a román politikai elittel szembeni protesztszavazatok lavinájának az eredménye. E lavinahatás diagnózisából azonban hiányzanak azok az elemzések, amelyek a román politikai kultúra és…..
REZSŐHÁZY RUDOLF Igyekszem erre a kérdésre megfelelni három szempontot véve figyelembe: a politikusok személyiségét, a rendszer hatékonyságát és a politikai kultúrát.     1/ A demokrácia működése és elfogadottsága nagyban függ a politikai személyzet minőségétől. A…..
Rezsőházy Rudolf Alig született meg a kis emberpalánta, a környezete azonnal kézbe veszi, hogy (ha tetszik neki, ha nem) beleillessze a társadalmi rendbe. Az első dolog, amit meg kell tanulnia, az uralkodó időrend tiszteletben tartása. Meg kell különböztetnie a nappalt az…..
Rezsőházy Rudolf Mindannyiunkat bosszant, amit külföldön írnak és mondanak rólunk. Nem múlik el nap, hogy ne jelenne meg valami bántó vélemény vagy kezdeményezés, amit a hazai sajtó tudomásunkra is hoz. Ha összehasonlítjuk, milyen volt hírnevünk és megbecsülésünk a…..
Rezsőházy Rudolf A wilsoni önrendelkezési elv, melyre a győztesek és a kisebbségek hivatkoztak, álszentnek bizonyult.      Mióta világ a világ még nem volt olyan időszak, hogy ne lett volna valahol vita, viszály, villongás, háború szomszéd népek között az „enyém és…..
Rezsőházy Rudolf A történészek beszámolnak a római császárság, a feudalizmus, a reneszánsz pápaság, a török birodalom eltűntéről. A mai nyugati társadalom is dekadens lenne? [1]     [1] Nyugatnak nevezem a hazánktól nyugatra és északnyugatra (Skandinávia) fekvő…..
Adam Malczak On December 1st Donald Tusk will replace Herman Van Rompuy as the permanent President of the European Council. Will he be able to tame the political chaos in Brussels and across the continent?     photo: Reuters In the last 25 years that followed the Polish transition from…..
Ryszard LEGUTKO (former cultural minister of Poland, present MEP for Poland) A political shark – ruthless, brutal, ready to sacrifice everything for power. In international politics he is a teddy bear, or rather Mrs. Merkel’s poodle. Many European leaders who voted for him probably yielded…..
Ryszard LEGUTKO (volt lengyel kulturális miniszter, lengyel EP képviselő) A lengyel politikában Tusk politikai cápa volt – kegyetlen, brutális, olyan politikus, aki mindent hajlandó feláldozni a hatalomért. A nemzetközi politikában viszont plüsmaciként viselkedik, vagy még inkább,…..