Adatok
Eszter Befőz
212 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
japán sós ecetes szilva barackból
Régóta nem írtam, de volt itt minden: kisgyerek, országváltás, ezzel értelemszerűen költözés, óvodaváltás, iskolakezdés, műtétek, tönkrement laptop meg minden mi szem-szájnak ingere. Nem is traktálnék ezzel senkit, a lényeg, hogy nem…..
Ismét Pieta írt nekünk a szörpfőző edényről és a használatáról, fogadjátok szeretettel:
(Az "arónia" a fekete berkenye.)
-------------------------------------
Múltkor a gözszörpfözöröl is írtam pár szót. Be kell vallanom, hogy pont a szörpfözéssel nem foglalkoztam évek…..
A befőzős facebook csoportunkban tag Pieta, aki saját elmesélése szerin egy finn nőszemély, aki nagyon szeret eltenni dolgokat télre, hol hagyományosan, hol meg kísérletezve. Általában elkerüli a cukrot és tartósítószert, és legszívesebben mélyfagyasztana mindent, hogy minél…..
Nyaralás alatt mindig szedek karobot, karobszirupnak (itt a linken részletes leírás is van magáról a karobfáról és a termésről is). Idén ki szerettem volna próbálni hogy hogy lehet belőle karobport készíteni. Azt hittem valami ördöngősség, eddig azért sem vágtam bele. Nos…..
volt egy kisebb (khmm) kihagyás, mert március elején megszületett a harmadik gyermekünk, Vilmos másfél hét túlhordás után és én azóta próbálom felvenni újra a fonalat. Remélem még sikerül, ha kicsit döcögősen is indulok...
..
Eszter Befőz
2014.07.22 13:59:35
@málé mackó: köszönöm :)
Eszter Befőz
2014.07.22 14:01:15
@luckybamboo: köszönöm és külön jól esik ilyet olvasni :)
Eszter Befőz
2014.09.23 21:30:10
azaz almaszirup.
Nyáron jártunk Hollandiában, ahol a szállodában a reggelinél lehetett a kis egyesével csomagolt dzsemek, mézek mellett "appelstroop" feliratú valamit is találni. Győzött a kíváncsiságom, elvettem egyik reggel egy ilyet, és nagyon érdekes, fekete, sűrű méz…..
Eszter Befőz
2014.09.22 19:36:57
valami régebbi főzőműsorban láttam még évekkel ezelőtt a piccalillit, és a neve és a sok benne lévő karfiol miatt nagyon megtetszett, de azóta se készült el, aztán idén ősszel végre csak megcsináltam ezt a finom angol-vegyessavanyút. Mert végülis az, csak mustáros,…..
A szilva legjobb üveges formája. Nincs is ajánlás, inkább próbálja ki aki csak tudja.
Hozzávalók:
Félkemény szilva
--------
felöntőlé hozzávalói:
1 l víz
1,8dl 10%-os ecet
20-25dkg cukor (szilva savanyúságától/érettségétől függően)
1 rúd fahéj (4 liter…..
bővebben: fűszeres, kávés mandula-mogyorókrém csokival és vaníliás szerecsendióvirágos fehércsokikrém.
A Nespresso #CoffeeChalenge játékba invitáltak, arra készítettem ezt a házi nutellát (vagy hogy hívjam egy szóval). Meghívásos játék volt, nagyon jó kis pályaművek…..
már volt róla szó, de külön posztot még nem kapott, ezt muszáj volt pótolnom, mert nagy kedvencem a virágszörpök között.
Július elején-közepén virágzik a nagylevelű hárs, kicsit később az orvosi hárs és jóval utána az ezüstlevelű hárs.
Az ezüstlevelűt ne…..
Eszter Befőz
2014.07.22 14:32:17
@Dekorsüti Zsuzsa: hogyan sikerült? :)
avagy Meyer citromkrém
már több éve tombol a Meyer citrom láz és a lemon curd, vagy citromkrém divatja itthon is, de ellentétben a többi szemfüles foodbloggerrel, eddig nem jött velem szemben a spéci citrom, amit általában a kereskedők se tudnak hogy mi az, jobb híján sima…..
Eszter Befőz
2014.07.22 14:27:24
@Márti Tófei: elnézést hogy csak most, kissé hektikusan van időm a blogra nézni.
befozok.blog.hu/2013/07/10/citrom_marmalade_harsviraggal
befozok.blog.hu/2013/03/19/keseru_narancs_dzsem
befozok.blog.hu/2013/02/22/citromszorp_560
befozok.blog.hu/2012/05/29/pink_grapefruit_rebarbara_lekvar_kardamommal
befozok.blog.hu/2012/03/20/ot_citrus_lekvar
valami ilyesmit
befozok.blog.hu/2013/07/10/citrom_marmalade_harsviraggal
befozok.blog.hu/2013/03/19/keseru_narancs_dzsem
befozok.blog.hu/2013/02/22/citromszorp_560
befozok.blog.hu/2012/05/29/pink_grapefruit_rebarbara_lekvar_kardamommal
befozok.blog.hu/2012/03/20/ot_citrus_lekvar
valami ilyesmit
tavaly a nagy sürgésforgásban véletlenül kimaradt, idén már direkt figyeltem, hogy nehogy lemaradjak róla, úgyhogy igen, itt a levendulaszörp!
Hozzávalók:
sok levendula
1l víz
1kg cukor
5g (kb 1 teáskanál) citromsav
Ugyanúgy készítem mint a főzős szörpöket,…..
Eszter Befőz
2014.07.22 14:23:54
@dnori: gondolom már elkéstem, elnézést, de azért hátha: divascancook.com/how-to-make-cake-pops-easy-best/ így lehet készíteni autentikusan, de sima kókuszgolyó is tökéletes a célra, és azt kell mártani cukormázba kókuszreszelék helyett :)
tavaly tettem el először meggyet natúrbefőttként és direkt két üveggel megtartottam hogy megnézzem hogy meddig bírja, illetve hogy milyen lesz egy év állás után, felbontás után az íze.
Külsőre semmi változás szinte, felbontás után látni hogy a lével nem érintkező meggyek…..
Eszter Befőz
2014.07.22 14:02:20
@isolde: nem tudom elhinni hogy rontana rajta :D
gyerekként egy tubussal biztosan meg tudtam volna enni ha hagyják, de soha nem hagyták. a piszkok. Itt volt az idő bepótolni.
Hozzávalók:
1l tej (3,5%-os biotejet használtam)
1,2kg cukor
A főzéshez egy duplafenekű lábasra van szükség, vagy ha nincs ilyen, akkor készítek.…..
(koreai savanyú káposzta)
ha tél, akkor kimcsi, ezer éve tervezem hogy elkészítem ezt az autentikusabb receptet és nem magyar pirospaprikásat kotyvasztok. Az igazi kimcsi nem vega, mert halszósszal és mini rákokkal készül, ezt azért muszáj kiemelnem. De pont ettől és pont így…..
azért nincs mostanában poszt, mert még mindig birsalmázok itthon. Tegnap hoztam be az utolsó adaggal, szóval lassan azért vége, de elég időigényes munka, mert csak 1 (nagy) lábassal tudok egyszerre csinálni, és csak 1 nagy tepsim van amiben ugye több napig szárad a kész…..
Eszter Befőz
2013.12.29 23:32:00
@Erzsébet Gyetvainé Nevelős: az előtte lévő posztban volt: befozok.blog.hu/2011/11/28/birsalmasajt_ujragondolva
koreai ecetes-szójaszószos fokhagyma
tehát egyszer csak egy nagyobb adag fokhagyma talált be a lakásba, és akkor tudtam hogy ha beledöglök is, de végre elkészítem azt a finom előételt amit annakidején a kedvenc koreai éttermemben ettem többször is.
Kemény négy óra volt…..
ez egy nagyon rugalmas recept, bátran lehet kísérletezni a fűszerekkel. Mert a zöldparadicsom nem csak sütve jó.
.
Hozzávalók:
.
Egy db 1 literes befőttes üveg (ez az egy egység)
.
egy egység zöldparadicsom:
kb 700g zöldparadicsom
.
egy egység felöntőlé:
250ml…..
mindig izgatott hogy mi lenne ha átszűrném a birsalmasajtot készítés közben, úgyhogy hétvégén nekiálltam.
A birsalmákról letisztítottam a külső szőrös részt, majd felkockáztam apróra héjastól, magházastól. Feltettem vízben főni, szétfőztem alaposan, a végén még egy…..
Eszter Befőz
2013.11.18 11:27:02
@N Lajosné Katalin: magában a birskocsonya nagyon sokáig eláll (nekem még van a két évvel ezelőtt készültből!:) ) a mártogatást talán inkább később csinálnám, karácsonykor, hogy minél jobban tudjon száradni a zselé addig.
már sok kérés érkezett hogy csináljak egy lépésről-lépésre posztot is, úgyhogy itt van a citromfűszörppel:
Veszünk egy hatalmas csokor citromfüvet, és beletesszük egy lábasba, és felöntjük vízzel. Tényleg érdemes telepakolni a lábast, és akkor mehet csurig a víz.…..
Eszter Befőz
2013.07.25 10:21:06
@Timie: kérni kell tőlük árajánlatot mert az üvegek és kupakok árai úgy alakulnak hogy mennyit veszel. Minél többet, annál olcsóbb.
Eszter Befőz
2013.11.18 11:25:28
@EGOn: igen, szoktam készíteni cukor helyett nyírfacukorral is, pontosan ugyanígy készítem mint a cukros verziót. Ugyanúgy eláll hosszú ideig is ha jól sikerült a dunszt. a bors/fodor/marokkói és a többi menta íze mind-mind kicsit más és más. ha rágózik, akkor a spearmint és a peppermint a fodor és a borsmenta neve, egy gyors bepillantást ad a két menta különbségéről :-)
dédnagyanyám tett el ilyen vaníliás sárgadinnye befőttet, de találtam egy hasonlót a Linda Zierdrich könyvemben is (igaz az fahéjas). Tesómék épp múlt hónapban ették meg az utolsót, és még a fejemben volt a sok ájuldozás hogy milyen finom, amikor megláttam a friss…..
Eszter Befőz
2013.11.18 11:22:39
Egyébként pedig fel vagyok háborodva ezen a Balogh József-ügyön. Nem azon, hogy nem mondott le BJ, azt én teljesen megértem, minek is mondott volna le, ha nem muszáj. Azon vagyok felháborodva, hogy ezt itt így meg lehet csinálni: hogy nincs közfelháborodás. Hogyhogy nem…..
Eszter Befőz
2013.11.10 07:22:01
...mivel úgysem tudtam volna csak úgy visszatérni egy ekkora kihagyás után, legyen az igazán rendhagyó, se nem lekvár, se nem őszi/téli:
nyári, tengeri sashimi.
Immár negyedik éve megyünk vissza újra és újra Korculára, szeptember elején, és mint most is, szedtünk megint…..
ki gondolná hogy ez:
meg ez, ugyanaz:
Ugye milyen gyönyörű?
tehát van a selyemfű, vagy más néven vaddohány, de hallottam én már vadgyapotnak is, mert olyan klassz szöszös termése van. Mint kiderült, használták is a II.világháborúban mentőmellény töltelékként, mert…..
Csak melegre van szüksége, elméletileg télen, egy alacsonyra állított sütőben is elkészül, de azért persze a napra kitett kovászos uborka az igazi.
Hozzávalók:
uborka (öt literes üvegbe 2,5kg uborka fér kb)
só+víz (1-1,5ek só 1l vízhez)
tormagyökérdarab
kaporszár (mi…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Beletettem a régebbi posztom hivatkozását az elejére.