Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teo Wassermann

82 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előző posztomban jeleztem, hogy a valódi fürdőélményeket immár az intézményes fürdőrendszeren kívül érdemes keresni, ám adós maradtam az élmény leírásával...
Egy kicsit messzebbről kezdeném. Bár a termalfürdő.hu szerkesztőjeként már 2006 óta foglalkoztam a fürdők világával, csak az évtized elején váltam rendszeres fürdőbejáróvá, és kezdtem saját tapasztalataimat is közzé tenni. Ekkor született meg Teo Wassermann.....
A fürdőkben sokféle ember megfordul - és még csak az öltözékéből sem következtethetsz rá, vajon vezérigazgató vagy utcaseprő az illető. Ez a közfürdők örök ismérve, igazi kavalkád, a társadalom hű keresztmetszete. Kedvenc fürdőm lett a tavaly fedett fürdővel bővített, gyönyörű bauhaus stílusában…..
Teo Wassermann 2018.04.27 08:51:46
@Sajtkukac: Pedig erre még úgy-ahogy figyelnek - például a Széchenyiben. Melyik fürdőben történt? De sokszor láttam már vízben ücsörögve sörözgetőket, és nem csak Berettyóújfalun, de Csepelen vagy a Dandárban is! Senki nem szólt rájuk...
Teo Wassermann 2018.04.29 21:58:05
@Sajtkukac: Jól látod. Csak az úszómesterek figyelnek a fürdőzőkre - bocsánat, jobbára ők is csak a fürdősapkákra. Ez abszurd, amellett, hogy mennyi mindennel lehetne kulturáltabbá tenni a fürdőzést.
Néhány hete a Király fürdőben tapasztalt balesetveszélyes helyzetre hívtam fel az üzemeltető BGYH figyelmét. Nemrégiben örömmel láttam, hogy minden medencébe vezető korlátot újra, stabilan rögzítettek, ám a problémás darabbal nem tudtak megbirkózni.....
A kanadai Huron-tó sok kis szigetének egyikén bújik meg ez a dizájnerek által tervezett formabontó szaunaház. Ám csak szaunának formabontó, valójában éppen hogy illeszkedik a hely szelleméhez, ugyanis belső kiképzése a barlangok amorf belső terének mintájára készült + pazar fotók Kanadából!..
A Szent Gellért fürdőben tapasztalt zuhanyhelyzet adta az apropót, hogy Reggeli hidegzuhany a Gellértben - furcsán indult a nap a nemzetközi hírű gyógyfürdőben című posztomban újra górcső alá vegyem a zuhanyzás és a fürdőkultúra kapcsolatát. Kérdésemre közben válaszolt a BGYH, a budapesti fürdők…..
Januárban kommenteltem be a következő képeket a Szent Gellért fürdő Facebook oldalára, de gyorsan törölték is őket. Viszont szintén nagyon gyorsan javítottak is a helyzeten, ami a külföldiek év végi rohama után alakulhatott ki. Egy fürdő hardverének  leggyorsabban amortizálódó elemei a zuhanyok, ám…..
Évek óta kedvenc fürdőm a Király, sajnos nem először találkozom azzal a problémával, melyet az Erre a balasetveszélyes helyzetre figyelj, ha a Király fürdőbe mész című posztban osztottam meg. A fürdő fenntartója, a Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. gyorsan reagált a témához kapcsolódó…..
Ősszel történt, hogy jeleztem a fürdőben  (majd a Facebook oldalamon is): a nagymedence egyik korlátja igen bizonytalanul billeg, balesetveszélyes. A korlátot néhány napon belül levették. Decemberben ismét a fürdőben jártam, jelzem: a korlát ismét fent van - és újra billeg. A kör tehát bezárult.…..
  A szaunakultúra átlagemberek számára ismeretlen - ám több száz éves autentikus - formájával találkozhatunk október idusán, a finnek által üzemeltetett újlengyeli Akáctanyán...
A minap Castelbuonoban jártam az én drága félig hibbant barátnőmmel, a csudálatos Agatával. Nem csak az a csudálatos, hogy sikerült vele elindulni, sőt bizonyos vargabetűkkel megérkezni: Agatában, ha jól meggondolom, az a legcsudálatosabb, hogy még él. Hogy életben hagyták. Ugyanis hosszú évtizedek…..
Teo Wassermann 2017.09.13 16:48:09
Egy nagyon szicíliai történet következik, amit legutóbbi Budapestre utazásom közben hallottam egy ismerősömtől. Antonióval, aki a történetet mesélte, és aki amúgy Messinában él, ritkán látjuk egymást, elsőre meg sem ismertem.   Szélesen mosolyog hatalmas napszemüvege alatt a cataniai reptéren, úgy…..
Múltkorában danában a hírös Giarratanai Hagymafesztiválon jártam. A Sagra della Cipollan, ahogy itt mondják, amit minden évben megrendeznek, és már régóta nagyon izgatott, hogy miket lehet itt látni meg enni.  Érdekesnek találom a dátumválasztást, minthogy mindig augusztus 14-én, Ferragosto előtti…..
Teo Wassermann 2017.08.19 13:12:36
Egyszer nagyon rég elmentünk apámmal moziba megnézni egy amerikai háborús filmet. Jó kis mozi volt, de meg kell hagyni, nagyon durva. Hogy a vietnámi háború nem lehetett egy leányálom, ahol bizony nem volt mód szépelgésre vagy finomkodó csevejre, azzal is érzékeltetni kívánták az alkotók, hogy…..
  Annyian kérdezik mindig tőlem, hogy  Szicíliában mi a helyzet a bevándorlók ügyében, hogy annak ellenére, hogy ez ugyebár igen kényes téma, és sokakból vált ki sokféle indulatot, mégis úgy döntöttem, hogy írok erről. Annál is inkább, mert a tengeren érkező migránsok többnyire épp Szicíliában…..
Teo Wassermann 2017.08.09 10:56:07
@moszkvicssluszkulcs: Úgy, hogy Te is rajta vagy, barátom! ;)
Teo Wassermann 2017.08.09 10:58:06
@Behajtó70: igen, ez kiderül a posztból is, minden kisvárosnak érdeke a menekültbeáramlás.
Teo Wassermann 2017.08.10 08:43:54
@icipicicsipa: Kedves icipicicsipa, csak valóban érdekes hasonlatod előtt még rányomtál egy "rasszistázó" pecsétet a blog szerzőjére, aki ráadásul nem is a saját véleményét hozta a posztban. Ez éppúgy sértő, mintha téged rasszistáznának.
Ma, amikor urbanizált világunkban az embereknek úgy kell a zöldterület, mint egy falat kenyér, nem csoda, hogy a folyópartokat is igyekeznek visszaintegrálni élő-, és lakóhelyünkbe. Budapesten a Valyo-csoport munkálkodik, lobbizik rajta erősen, ám saját projektjeiken túl kevés eredménnyel. A Duna…..
Teo Wassermann 2017.08.09 10:49:32
@Muad\\\'Dib: a budapesti szakaszon is ismersz ilyet? Elnézést, ha tévedtem. Arra hívtam volna fel a figyelmet, hogy ez valaha a dunai fürdőházakkal természetes kikapcsolódás volt, s mára ez a fajta fürdőzési szokás szinte teljesen eltűnt, részben a vízminőség romlása, részben az azóta nyílt fürdők következtében.
Teo Wassermann 2017.08.09 12:41:13
@Muad\\\'Dib: Én is így tudtam. Ha tárgyszerűek maradunk: a budapesti fürdőknek Dunához való hajdani kapcsolódásán, s ennek mai, fájó hiányán merengtem. ;)
Teo Wassermann 2017.08.09 14:52:29
@konrada: hoppá, ma is tanultam valamit. Lényeg, hogy jó lenne, ha a Duna-partot integrálnák ezekhez a standokhoz, ahogy egy részüknél anno ez működött. Nem is a Dunában fürdés, csak a feeling miatt. ;)
  Ha érdeklődsz Csernus doki, Feldmár András, vagy a hasonló önismereti „guruk” iránt – feltétlenül ajánlom fegyelmedbe Dr. Menis Yousry-t! Tagadja, hogy varázsló lenne a tapasztalt személyiségfejlesztő tréner, aki interaktív, face-to-face személyiségfejlesztő kurzusaival…..
Teo Wassermann 2017.07.25 13:06:23
@Skáfárné Vásár Amália: Köszönöm, a cikk is személyes élményből táplálkozik, de nem akartam tovább ragozni.
Valamiért a zsidó humor nagymestere, Woody Allen egyik női figurájának szavai jutottak eszembe a Duna Arénában.  ..
Teo Wassermann 2017.07.24 09:55:12
@Duplaxiii: Köszönöm, hogy megosztotta a Vizes VB élményét!

A posztot azért írtam, mert fürdőkultúrával foglalkozom és az esemény, valamint az új aréna kapcsolódik a témámhoz.
A szerkesztőnek valószínűleg más világlátása van, mint az Öné, így kerülhetett címlapra.
A zavaró tényezők ellenére nekem is tetszett a sportesemény, amit láttam. Végigolvasta a posztot? Szövegértéssel nincs baj? Mindamellett zavartalanul szerettem volna élvezni.
Ezzel együtt a délután egy komplexebb élményt adott, melyben benne foglaltatott egy új vizes komplexumról elmondott első véleményem. Ezt fürdőkultúra bloggerként és szakújságíróként - akitől a Magyar Fürdőszövetség is több alkalommal kért tartalmat, talán megteheti.
A blogger sportszerető, valóban gyermektelen, de nem jár romkocsmába. Ha érdekli faji hovatartozás, vallási nézetei, arról is beszélhetünk, azaz mégsem, mert elég messze távolodnánk a tárgyszerűségtől, és offként törölnöm kéne az egész miskulanciát a faszba.
A pillanatképek kapcsán Teo Wassermann egy változó szurkolói kultúrára utalt. Nem fiú, 128 éves öregúr: csobbanj.blog.hu/2012/02/23/melyben_teo_bemutatkozik_es_megint_hazudozni_kezd
Teo Wassermann 2017.07.24 09:58:32
@ügyfélszolgálatos: köszönöm, a poszt és a blog nem politizál, de az épületről szólva én is úgy gondolom nem lehet nem megemlíteni, hogy milyen anomáliák kapcsolódnak hozzá.
Teo Wassermann 2017.07.24 10:14:02
@Duplaxiii:
Bár off, mégis érdekes kérdést vet fel a blogger szerepével kapcsolatban. Jómagam elhivatottságból és társadalmi felelősségvállalásból csinálom, mert szeretek fürdőbe járni, és felháborít, hogy milyen állapotokkal lehet találkozni. Annyi kiegészítés tennék még, hogy szakértő szinten más nem foglalkozik a témával rajtam kívül. Hát ennyike.
    Szeretsz fürdőbe járni, de túl drágának találod a belépőket? Hajlandó vagy időt áldozni az egészséged megóvására? Akkor irány a fürdőorvos!       Páratlanul gazdag termálvíz kincsünkre épülve évtizedek óta igénybe vehetjük az…..
Teo Wassermann 2017.07.14 08:57:42
@Krisz101: egyetértek, köszi a kiegészítéseket, tényleg, a masszázs 15 perc, és úristen már 1200 Ft?! Sztem most emelték újra. 3-4 évvel ezelőtt még csak 400 Ft volt! Női masszőrhöz már nem járok, valóban simogatás a férfihoz képest. Ami még a fürdőszolgáltatásokhoz tartozik, hogy az áremelkedésekkel vajon a minőségük is emelkedett-e. Én ebben nem látok változást. A személyzet hangulata gyakran nagyon retro, az kulturáltsága nem mindig üti meg a mércét. Engem például sokszor simán letegeznek - jó hogy ilyen kölyökképű vagyok, de akkor is vagy 128 éves :)
Teo Wassermann 2017.07.14 08:59:51
@Krisz101: a beutalóhoz csak annyit, h elég ha a háziorvos ráírja, h tisztelt reumatológia, ezt bármely fürdőorvos elfogadja kód nélkül is.
  Nagy sikerű előadást tartott a április 10-én a II. Orvosi Wellness Konferencián az ország egyik legelismertebb protokollszakembere, Görög Ibolya főiskolai docens. A Protokoll az életem és sok más nagy sikerű könyv szerzője ezúttal elsősorban a wellness szállodák…..
Teo Wassermann 2017.07.12 11:52:52
@Krisz101: Igen, a Csendet kérünk! felirat nem sokat jelent. A fürdők üzemeltetői pedig nem akarnak konfrontálódni emiatt a vendégekkel. Más miatt sem. S mivel a hétköznapi bunkóság egyre inkább elharapódzik a fürdőn kívül is, így bent is egyre áldatlanabb a helyzet. Jómagam már csak akkor szeretek járni, jórészt reggel, mikor nem lehet tömegre számítani.
Teo Wassermann 2017.07.14 08:44:32
@Krisz101: én is március áprilisban jártam most a lukácsba 8-10 között, teljesen jó, később nem annyira élvezhető a tömeg miatt.
Hát igen, hogy mennyi az annyi, tehát, hogy mi számít prémium árkategóriának az kérdés, mindenesetre folyamatosan és jelentősen drágultak a belépők és a fürdőszolgáltatások is. Nyilván az üzemeltető úgy gondolta, hogy a fejlesztésekkel ezt megteheti. És valóban ott van a probléma amit mondasz: a humánerőforrást nem fejlesztik. Én azt a pénzt, amit a wellness kultúra megteremtésére fordítottak ezekben a hagyományosan nem wellness fürdőkben: a gyógyfürdő brand és hangulat, a fürdőkultúra, a humánerőforrás fejlesztésére költöttem volna. De ehhez túl szűklátókörűek. Beruházás, látogatószám, bevétel - ennyit értenek a fürdőkhöz.
  A Watsu-t  szokták "vízi masszázsnak" is nevezni, ám sokkal inkább egy hosszan tartó ölelés, kellemes kényeztetés, mély ellazulás, lebegés. Sőt spiritualitás áramlás a vízzel, lelki-önismereti kaland. Igazi misztikus élmény anyagiasult világunkban.     A Watsu…..
Az üzemeltetők nemigen foglalkoznak a jóérzésű embereket  a fürdőlátogatástól elriasztó jelenségek visszaszorításával, passzivitásuktól kísérve a fürdőkben lényegében bármi megtehető...
  A vízfelület oly hatalmas, hogy egy forró nyári napon is elég hely jut minden strandolónak. A medencék ráadásul mind-mind gyönyörűen fel vannak újítva, a műemléknek tekinthető fogadó épületet pedig éppen most állítják helyre korhű bauhaus stílusában. A lassan 100 éves termál strandfürdő 1919-ben,…..
Teo Wassermann 2016.08.12 10:11:06
@silent76: Jó kérdés, talán 44-ben a megszállás után. Vagy korábban valamilyen német prominens látogatásakor.
Teo Wassermann 2016.08.22 12:52:21
@encir: Biztosan egyedi élményt nyújtott, biztosan jobban élveztem volna magam is, mint azokat az élményelemeket, melyeket "
cserébe" kaptunk. Sajnos csak képekről láttam, és azt sem tudom, kb. mikor modernizálták?
  Ha belegondolunk, hogy az 1827 május 23-án nyitott, egy évtizeddel később már csak Hungáriának nevezett fürdőben még a reformkor nagyjai, vagy a márciusi ifjak is megfordulhattak, eltűnése egy fürdőkedvelőnek Trianonnal felérő fájdalom. Évtizedekig kellett néznünk…..