Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Segna

89 bejegyzést írt és 815 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A napokban újra megnéztem a méltán népszerű, dallamos rockzenét játszó Slayer videóját, amelyben jelentősnek mondható Cameo szerepet kapott egy Mi-24-es. A fülbemászó, lágy dallamok, és a gondosan megkomponált képi világ megihletett, ezért írok néhány gondolatot erről a helikopterről.    A…..
A nemrég napvilágot látott Nemzeti alaptanterv – NAT – rövid tanulsága az, hogy a kormánypárt láthatóan nem talált olyan oktatókat és szakembereket, akik egy diák és tanár számára is elfogadható, XXI. századi alaptantervet tudtak volna letenni az asztalra, de ami még szomorúbb, hogy minden bizonnyal…..
Segna 2020.02.12 13:16:34
@Andy73: "Ennél lényegesebb probléma azonban, hogy a heti magyar irodalom óraszám csökkent, miközben a tananyag nőtt. Vagyis szinte tök mindegy, hogy egyes szerzőkön vitatkozzon valaki, mert a lényeg az, hogy ez az egész jóformán csak egy hosszú lista lesz, nevekkel és címekkel, telefonkönyv-szerűen. "
Minden szavad igaz!
Tragikus ez a mennyiség! A másik nagy gond szerintem az a lineáris tanítsuk időrendbe' a dógokat, mer' eddig is így volt, eztán is jó lesz így, mentalitással van. 14-15 éveseknek Sophoklészt vagy Homéroszt tanítani?! ha eddig nem utált olvasni... majd most fog. Berzsenyi és Csokonai a kamasz gyerekem egyenesen hány tőlük, idegesítő nyelvezet, nyakatekert hasonlatok, életidegen problémák (pl. öregedés)
A magyarországi távolsági hírszolgáltatás életre hívása és fejlődése jelentősen eltért a más országokban - körülbelül egységesen - történt kialakulásától. A mai bejegyzésben erről olvashattok, de az igazi apropó a rádióújságok címlapjai, amik híven mutatják be az évtizedek kulturális és persze…..
Talán már Önöknek is feltűnt, ami nekünk. Egyértelműen látszik, hogy Papp Lászlónak egyre kevesebb, a magyar állam szereplőinek, köztük legfőképp Palkovics Lászlónak egyre nagyobb beleszólása van abba, mi történik, és mi NEM történik Debrecenben. Egyre inkább az látszik, hogy a fide$zes városvezetés…..
Segna 2020.01.29 12:41:55
@Sir Galahad: "Tavaly jártam Debrecenben, a fejlődést látva nem hiszem, hogy véletlenül kapott bizalmat újra a városvezetés."
Turistaként nagyon szép a főtér és környéke meg a stadion és környéke (már aki ilyesmire izgul) de ha 3-4 utcával kijjebb mentél volna a kirakattól, vagy csúcsidőben próbáltál volna közlekedni, esetleg vonattal valahová eljutni... és akkor nem beszéltem a a külsőbb kertségek kétségbeejtő közlekedési állapotairól, vagy a panelháza elmaradt rekonstrukciójáról. (pl. Nyíregyházán a város már sok évvel ezelőtt szakmai támogatást nyújtott pl. a közbeszerzésekhez és szinte minden panelház már szigetelve van) Nézz körül legközelebb ilyen szemmel is. Még a belvárosi, tehetősebb panelos részeken is szánalmasan alacsony a felújított panelok aránya.
Persze ki mit ért fejlődés alatt. A szép főtér, a több ezer nm díszburkolat és 2-3 ocsmány díszkút/tér a mérvadó, akkor k*rva sokat fejlődtünk.
Segna 2020.01.29 18:36:15
@aranyár: Kósa vs. Pap Laci
Kósa egy uninteligens tőrőlmetszett vidéki bunkó.
Pap Laci egy rafinált tanult ügyvéd. Nem tudod rábizonyítani. Te meg én. Remélem róla is gyűjti valaki a "videóra valókat"
Segna 2020.01.29 18:38:40
@ogli dzsí: "ekkora marhasagot utoljara mi meseskonyvben olvastam" Mire gondoltál? Te a város melyik részén laksz és mi nem úgy van ahogy írtam?
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Segna 2020.01.29 11:07:06
@gigabursch: "az újkor és legújabbkor határideje most mi? HA van még ilyen fogalom." Már hogy ne lenne! A történészek imádnak korszakolni és minősítgetni ;-) Én úgy tudom, hogy jelenleg a legújabb kor kezdete a rövid XX. sz. azon dicsőséges pillanata (szarkazmus) amikor egy új társadalmi kísérletbe kezdtünk, remélve, hogy a kapitalizmus helyett valami jobbat, egyenlőbbet tudunk működtetni. Vagyis a "nagy október szocialista forradalom" 1917-től. Van aki szerint az I. vh végétől, hiszen egy teljesen új világrend kezdődött akkor. (attól, hogy egy változás utólag hogyan van értékelve, nem változik a jelentősége illetve határ jellege.)
A történelem nem aktuálpolitika (vagyis nem kéne annak lennie, de ezt időnként néhányan masszívan figyelmen kívül hagyják) így az elmúlt évek/évtizedek még csak politika történetként értelmezhetők. Kb. onnantól tekinthető vmely esemény történelminek, amikortól már nincsenek élő szemtanúi illetve az akkori szándékok már nem érvényesek. Ezért van az, hogy pl. egyes eseményeket 70 évre titkosítanak ez kb. két generáció, ha 33 évet veszünk egynek.
Bocsánat hosszú lettem.
Segna 2020.01.29 11:12:18
@gigabursch: "Ha Kisvárdán valakinek a lábujjára rálépsz, New Yorkban a rabbik felüvöltenek".
Érdekes én Nyíregyházán töltöttem gyerekkorom jó részét, de soha nem hallottam ezt. Szerencsés ökoszociális környezetben nőttem fel, ezek szerint. Nekem nem hiányzott egy cseppet sem ez a fajta rosszindulat, és előítélet.
A genfi egyetem kutatói új módszert találtak ki, amely állításuk szerint nagyobb sikert eredményez a diákok többség által rettegett tárgy elsajátításában. Tanulmányuk, a ZDM Mathematics Educationban jelent meg. Az ACe-Arithmecole-nak elnevezett program segít a diákoknak abban, ne intuiciókra, vagy…..
Segna 2020.01.12 09:43:45
@fhdgy: Híd hídon hidat... Ez egy kivètel, mert ebben a szóban, ès az íj szóban, egy a mai nyelvben màr nem hasznàlt velàris, vagyis mèlyhangrendû í van. Próbàld ki, hogy hàtrèbb, szinte a torkodban kèpzed, ès mûködik. Így tkp helyes a toldalèkolàs, hisz itt az í, mèly.
Köszönjük meg a nyelvèszeinknek, hogy ezeket vagy pl. a hàrom helyen kèpzett e betûinket nem kell íràsban is jelölnünk! ;-)
Segna 2020.01.12 09:53:08
@Bambano: matekot vagy mateket? A vegyeshangrendû szavak toldalèkai ÀLTALÀBAN mèlyek. ;-) mivel lehet ilyen is ès olyan is, itt a szokàsjog dönti el melyiket hasznàljuk. Pl. mateket tanulhatunk, bàr engem zavar ez a hangrend, de legyen, viszont csak matekozhatunk ès nem matekezünk.
1873. A Novgorod nevű kerek formájú hadihajó (monitor). A 19. század végén a Duna alsó szakaszán is járőrözött..
Segna 2019.12.17 09:00:20
@walter sobchak: folyami monitor-hoz. Úgy látom te nagyon otthon vagy ebben a témában. Meg tudnád mondani, hogy honnan ered a MONITOR elnevezés? Nem találtam az eredettel kapcsolatban semmit. Népi etimológiailag talán eredetileg csak felderítő, megfigyelő hajó volt, de ez csak találgatás.
FRISSÍTVE A NYERTESEKKEL A POSZT VÉGÉN! Több okból is rendhagyó a mai válogatás. Hogy korábban érkezett egy nappal, azt többen észrevettétek biztosan. De különleges, mert egyrészről kizárólag magyar képeket tartalmaz, másrészt teljesen szubjektíven válogattam, csak úgy ami megtetszett vagy amiről…..
Segna 2019.12.15 09:55:58
@gigabursch: Te rettenetesen egysíkuan látod a világot, mindent a politika ill. a kommunista ellenesség szemüvegén át.
50-70 évvel később, egy teljesen más gazdasági és kultúrális térben lehet úgy értékelni, hogy csak a szándékos rongálás vezette az újjáépítést, de nagyon sokszor csak a gazdasági kényszer és a szegénység diktált. Persze megmenthető egy régi sérült épület 2-3x áron mint egy új építése, de amikor százezrek lakhatását, az alinfra helyreállítását kellene gyorsan megoldani, nem biztos, h egy talán hamarosan funkciótlanná váló épületet fognak megmenteni.
Akkoriban egyébként mindenütt Ny-Európában is a modernizmusvolt a mérvadó irányzat és másutt is divat volt a régi épületek nem megőrzése.
Segna 2019.12.16 10:50:33
@gigabursch: nem kioktatásnak szántam, főleg nem a személyed elleni támadásnak.
Én nem konkrétan a nemzeti színház épületéről beszéltem, hanem a háború utáni újjáépítés folyamatáról, amely során nem minden döntést motivált a "mindent eltörölni" törekvés, mint ahogy te véled, a hozzászólásod alapján.
Az élet sem akkor, sem ma nem fekete és fehér, jó és a gonosz harca.
Ez nem mentség az MSZMP politikájára, és annak a rendszernek a hibáira. Viszont akkor is születtek szép számban szakmai döntések, az építészetben és a várostervezésben is. Mai fejjel már látjuk, hogy egyes döntések nem szolgálták a város fejlődését, de a döntések szakmaiságának vitatása minden esetre, túlzás és nem is korrekt.
Segna 2019.12.16 13:26:59
@gigabursch: értem a különbséget. Te akkor sem hiszel nekik, ha indokoltak valamit. "a szakmailag nem indokolható rombolásokat alátámasztották szakmainak látszó munkákkal és érvekkel" írod.
Értem én, hogy neked az fáj, hogy hazudtak, de kíváncsi lennék, hogy milyen dokumentumokat olvastál, ezekről. A nemzeti színháznál hazudtak, a vár több épületénél hazudtak. De nem mindegyiknél. A kor embere nem vonult utcára 1945-48 között a vári épületek megmentéséért holott akkor még nem a kommunisták uralkodtak. Egyszerűen kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, h a hadügyminisztérium vagy a Sándor palota milyen állapotban van. Sok épület már ekkor bontásra került.
Mellesleg a Mária Magdolna templomból tényleg max a torony volt menthető. Koronázási templomnak nevezni pedig súlyos anakronizmus. Az, hogy Ferencjóska koronázásakor ott bohóckodtak, attól még nem koronázó templom.
Értem én haragszol, és neked minden épület nemzeti és múlhatatlan és lerombolhatatlan, de lássuk be nem minden épület érdemes a mentésre. Ha kiüresedik funkcióilag, akkor felesleges belefeccölni annyi pénzt.
Én a volt hadügyre se költöttem volna ennyit, nem érte meg, nem lehet rekonstruálni. Már 1945ben sem lehetett volna.
Egy városból nem lehet nemzeti-szakrális skanzent csinálni, kellenek az új épületek, hogy működjön. Sajnos van ami tetszik az embernek az újak közül,, és van ami nem. Nekem pl. az új nemzeti színház nem tetszik,pedig nép-nemzeti meg szakrális és organikus, de akkor is virtigli giccs építészetileg.
Nem lehet a múltban élni.
Lehet haragudni, gyűlölködni, de minek? Lépjünk már tovább!
Részemről lezártam, te érzelmi síkon közelíted a dolgot, minden mögött politikai-eszmei szándékot feltételezve, én racionális gazdasági és gazdaságossági oldalról. Nem minden szól a politikáról, főleg az építészetben.
Nem fogunk egyetérteni, de van bennünk közös, mindketten a blog lelkes olvasói vagyunk.
Elképesztő összegeket, a közoktatáshoz képest HÁROMSZOR ANNYIT fordíthat tanulóira a közpénzmilliárdokból felépült Debreceni Nemzetközi Iskola, miközben költségvetését még 5 (!) évig kipótolja a Debreceni Önkormányzat – természetesen a mi pénzünkből. A Papp László gyermekét is oktató intézmény…..
Segna 2019.12.12 16:28:37
@midnightcoder2: ha a segélyből és lopásból élő gyrekét nem tanítatjuk, akkor ő is segélyből és lopásból fog élni, újratermelve a nyomort. Ha rendes oktatást kap, túl fog látni a saját körén, esélye és igénye lesz szakmára, munkára, diplomára.
Segna 2019.12.13 06:23:10
@sírjatok: írod, h csak a teljes elszakítással lehet egy gyermek esetébn ellensúlyozni a szülői hatást, vagyis nem érdemes a leszakadó és vagy mélyszegénységben élők gyerekeivel foglalkozni.
Ennek nézz utána. A nemzetközi tapasztalatok épp az ellenkezőjét mondják. A jó oktatási rendszer csökkenti a szegregációt, és növeli a felzárkózást. Teljesen nem lehet ellensúlyozni, de van egy jókora százalék akinek igenis számít. Ha nem így lenne, nem lennének elsőgenerációs értelmiségiek, nem lenne sok művész, hisz nem ezt látta otthon.
A nagyszüleink, szüleink nemzedéke, a II vh után, ékes cáfolat erre. Anyámék hatan voltak testvérek, mind diplomás lett szegény paraszti családból, holott nagyapám foggal-körömmel küzdött az ellen h nadrágosok, értelmiségiek vagyis szerinte naplopók legyenek. Ha fizetniük kellett volna a színvonalas oktatásért, egyik sem vagy legfeljebb a fiú tanult volna.
Nem szabad a gyerekeket alábecsülni. Sokan vagyunk úgy, h megfogadjuk, h nem fogunk úgy élni, mint a szüleink, h inkább tanulunk, mint megnyororodjunk a gyárban, vagy takarítsunk egy életen át.
 Vannak olyan évek a filmtörténelemben, amelyekben a szokásosnál több, a későbbiekben kultfilmként emlegetett remekmű születik - ilyen volt például 1994, mely így erős év volt az Oscar-jelölések szempontjából is. Tudom, hogy mára már sokan vannak - mind a filmiparban, mind pedig a nézők között -…..
Segna 2019.07.06 07:25:41
@Csaba121: legalább ketten vagyunk az utálattal. Nagyon irritálh azt súlykolja h nem baj hatanulatlan vagy vagy együgyű, úgy is te leszel, te lehetsz az amerikai álom. Ne küzdj csak fuss agyatlanul és menni fog. Bármi. Én ezt a bunkó agyatlan és tanulni rest prolik biztatásának és önvigasztalásának érzem.
Segna 2019.12.11 14:24:06
@Zabalint: azt írtam, hogy "azt sulykolja h nem baj ha tanulatlan vagy, vagy együgyű, úgy is te leszel, te lehetsz az amerikai álom. Ne küzdj csak fuss agyatlanul..."
Mit nem lehet ezen érteni?!
Forest Gump azon kívül, hogy ha azt mondják neki, hogy fuss, akkor fut a meddig bírja, nem mutat fel semmit. Ennek ellenére lesz híres és szimbólum.
Üzenete? Ha aranyos vagy és a mamád szeret, és van valami testi adottságod, bármi lehetsz, Munka? Kitartó tanulás? Lemondás? Pláne GONDOLKODÁS! Minek?!
Te vagy az egyetlen, és különleges és majd rájön erre a világ is... Sajnos az insta sztárok, a Kardasian-félék erre még rá is erősítenek. Ezeknek az előfutára FG. Mit lehet ezen a figurán tisztelni, ezért rajongani?
Csütörtökön (december 5-én) a győri Jedlik Ányos Szakgimnáziumban egy alig 17 éves diák késével többször megszúrta osztályfőnökét, mert úgy gondolta, hogy jogos sérelem érte, amiért meg kell büntetnie tanárát. Az 51 éves tanárnőt a támadást végrehajtó diák osztálytársai mentették ki szorult…..
Segna 2019.12.08 06:36:29
Azonkívül, ezek a fiatalok milyenek, és ez az eset felháborító, és nincs mentség a fiúnak, csak magyarázatok, DE nemondjunk má olyanokat, h ez generáció egy az egyben ilyen! Az én gyerekem környezetében nem ezt tapasztalom.
Viszont, amiről nem esik szó, ami viszont az iskolarendszer hibája az a matematika oktatás. Generációk óta a diákok életének megkeserítője, a frusztrációk kimeríthetetlen tárháza! A felesleges soha sehol nem használt ismeretek halmaza van benne, egy semmirevaló, és a tanárok által sem használt tankönyvekkel, 0 szemléltetéssel. És ne jöjjön nekem itt senki a mérnöknek készülők szükséges tudásával! Ők tanulják meg azt emelt szinten, és ne nyomorítsunk meg MINDEN gyereket ezzel a fodhalmazzal! Úgy, h nincsenek mély alapos ismereteik pl. A kamatszámításról és mindennap használható egyéb matematikai műveletekről. Emellett a matektanárok lelkivilága is hát furcsa. Nem tudom, h eleve ilyen hmmm humanoidok mennek matetanárnak, vagy menetközben öli ki belölûk a tárgy az emberséget, de én az elmúl 40 évben sem gyerekként, sem a középiskolában sem az egyetemen sem a gyerekem és az ismerőseim tanárai közt sem ismerek egy emberséges, diákbarát matektanárt. A nagyon kevés számú kivételt megkövetem, minden tiszteletem az övék!
A mostanival is harcban állaz osztály, és nincs kihez fordulniuk a bajaikkal, az oszi fütyûl rá, a többi a vállátvonogatja, hát a matektanárok már csak ilyenek.
Amikorhallotta a gyerek a hírt, első ösztönös reakciója az volt, tuti matektanár!
Kérdeztem, h másnap osztályfőnökin volt-e szó az esetről? Semmi, az iskola nem vetttudomást róla, a gyerekekegymás közt tárgyalták. Na ez a gáz!
Ezúttal a Tu-22M afganisztáni szerepéről, majd a hidegháború végén, és utána betöltött szerepéről, helyzetéről lesz szó. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT olvasható.   A Tu-22M Afganisztánban A Szovjetunió afganisztáni intervenciója előtt az érintett, a déli régiókban lévő légiegységek…..
Segna 2019.12.01 08:53:51
@Etniez: Az olyan államokkal, ahol korszerű légvédelem és komoly légierő van, azokkal nem húznak ujjat az oroszok. Illetve nem nyílt sisakkal. Ott megy a kibertámadás, az elit lefizetése, a zsarolás és társai.
Putyin nem katona volt, hanemelhárító. És lássuk be többre is mennek vele.
Erről a szép madárról nekem mindig az jut eszembe, h olyan mint egy Bugatti, szép és bravúros, de naggyon naggyon erőlködni kell, h indokoljuk a létezését.
Ellenben a kapuzárási pánikban lévő férfiak önbecsülésével csodát tesz. ;-)
1886. Idilli családi fotónak tűnik, nemde? A képen a többszörös gyilkos Dennis Dilda látható, akinek megengedték hogy kivégzése napjának délelőttjén még találkozhasson családjával és egy közös fotó is készülhessen. Három órával később felakasztották..
Segna 2019.11.29 15:44:55
@Fülig José: usákokhoz utoljára...
Látom érdemben nem tudsz rá mit mondani, a fröcsögésedre pedig nem kívánok reagálni. Egy bizonyos szint felett, az ember nem megy egy bizonyos szint alá.
Segna 2019.11.29 15:50:05
@pitcairn2: "Az angol-amerikai erők 1944-45 ben ezért kegyetlen bosszút álltak. Nem mentség csak magyarázat."

egy lehetséges magyarázat a sok közül:)

Mint írtam, nem mentség, és és nyilván nem ilyen egyszerű hátterű a terrorbombázások kérdése sem, de nem is ezt írtam csakhogy az angolok esetében valami magyarázat, ok-okozat van a két dolog között, de a németek 1940-s, a katonai célpontokat félbehagyó és a városokat és főleg London értelmetlen bombázása, észérvekkel és katonai okokkal nehezen alá támasztható.
Segna 2019.11.29 16:00:56
@gigabursch: az usákok mint szleng kifejezéshez...
Nem azt írtam, hogy nem egyértelmű, hanem, hogy értelmetlen. Nyelvtanilag, jelentéstanilag értelmezhetetlen, és emellett se nem szellemes, se nem szemléletes.
Pejoratívnak ott az amcsi.
Ez csak egy ember véleménye.
Én nem a wikipédiából és egyéb netes önjelölt és önértelmező összeesküvés-történészek cikkeiből tanultam a szakmát, és irritál a pongyola, pejoratív és állást foglaló szóhasználat. Ennyi.
Harag és részrehajlás nélkül...
Németh Sándor nagy port vert fel azon kijelentésével, miszerint: a jóga démonisztikus erőket hív életre, követői alárendelik magukat a Sátánnak. Akad néhány Hitgyülis, aki kiáll a lelkész mellett, azonban többségében nem értenek egyet Németh úr kijelentésével és természetesen ennek hangot is adnak a…..
Segna 2019.11.23 08:08:22
@Bit Buh: az ilyen zavaros fejű, összefüggéstelenül hadováló, és fenyegetőző hitbuzgók miatt fordul fel az ember gyomra igazán. Itélkezel, fenyegetőzöl, hullázol, mert a másik nem ismeri Jézus szavait nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól stb. A hitbuzgalomban szem elől téveszted a saját fantazivilágod szabályai! Pl. Ne ítélj, h ne ítéltessél!
Segna 2019.11.23 12:59:00
@Bit Buh: észérveket csak azokkal szemben lehet felsorakoztatni, akik maguk is észérvekkel dolgoznak. Te nem ez a kategória vagy. Milyen észérvet sorakoztasson fel az ember arra a mondattöredékedre pl. Majd ha te is a bűneid súlya alatt majd meglátod, meg az egyház iszapba nyúl aranyrögért és a kutya is visszatér a saját okadására. Gondoltam kifejtem a véleményem, de rájöttem, kár rádpazarolni az időmet ezen a szép napon. énbennem nincs hittérítői hevület. Én veled ellentétben tolerálom a másságot. Ha neked ennyi elég a világból, hogy Jézus azt monta, akkor az úgy van! Ki vagyok én hogy megkérdezzem, h tényleg egy 2000 évvel ezelőtti, mellesleg zömmel a suméroktól mentett mesékre, célszerű támaszkodni a XXI századi problémák értelmezésénél?
Egyébként megtisztelő, hogy AntiChristussal sorolsz egy csoportba. Ő egy értelmes olvasott (kettő könyvnél többet) ember.
Segna 2019.11.23 13:09:17
@erkölcsi hulla: a hitgyüli szektatagjairól... Én mindig azt nézem, évente 2x amikor a vidám vasárnapra tévedek 2 percre, hogy az első sorokban kik lehetnek azok a jólôltözött, kultúráltnak kinéző öltönyös kosztümös népek, akik az ájtatosságtól kifordult szemmel ámeneznek? Ezek vajjon, mit szívtak?! tűnödöm ilyenkor.
Egy hitgyűlist ismertem, egyetemen félévig csoptárs volt, aztán kibukott.. A fiúk brahiból kondenzcsík beszerzésre küldték laborgyakhoz. Napokig nme jött rá, h hülyét csináltak belőle. Azóta hittantanár és mindenes a gyűlinél. Örömmel cselédkedik. És boldog.
A decentralizált energiatermelés egyik kulcsfontosságú eleme a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) termelése. A HMKE jogszabályi megfogalmazása a 2008-ban hatályba lépett villamos energiáról (VET) szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló rendeletben {1} található,…..
Segna 2019.11.19 10:38:19
@Segna: a durva folyamatleírás megy, de pl. egy szakmai blogon azt keresem, h mire figyeljek ajánlatkérésnél? Mint ahogy te írod pl. H a szigetszerűt felejtsem el.
Vagy a kivitelező esetében kössem ki, h az eljárást is maradéktalanul folytassa le... Innen fogom mondjuk lopni a jogszabály jegyzéket...
Mindenesetre annyi kiderült, h ez egy külön projekt és célszerű az építés előtt lejátszani, és a lehetőségekhez igazítani sokminden egyebet.
Az is érdekelne, h hogyan viszonyul egyéb építési kérdésekhez..
Köszönöm a válaszod egyébként.
Segna 2019.11.21 19:05:32
@a szürkebarát ötven árnyalata: köszönöm, ez biztató! Majd ilyen kivitelezőt keresek.
A megváltással kapcsolatban minden a Bibliában rendkívül misztikus. Természetesen nem tudjuk a Messiás (a héber Mesiách משיח szó szerint felkentet jelent utalva arra, hogy az ókorban a királyok „beiktatásának” rituáléja tartalmazta a király fejének kis mennyiségű olajjal való leöntését)1…..
1908. Barnes zsidó kórház St. Louis, Egyesült Államok. A sebészek által dekorált gyerekműtő..
Adott egy mindenféle felmérések szerint a világ élvonalába tartozó társadalom, ami az emberi jogok, a jólét és rengeteg egyéb tényező szempontjából a legjobb helyek közé számít. Mihez kezd egy ilyen ország a bevándorlókkal? A kérdés nyilván nem új, de egy sorozat most egészen érdekes megközelítésben…..
Segna 2019.11.06 08:05:38
@shaktiii: 6 rész az egész évad... Ennyire nem futja a figyelmedből? Persze ez egytöbbrétegű, odafigyelést és elgondolkodást igénylő sorozat amihez nem árt az irónia és a szarmazmus sem. Valószínüleg nem vagy elég öreg hozzá.
Gondoltál már arra, hogy zöldebb életet élj? Többször is megfogadtad már, de folyton visszatáncolsz a kényelmetlenségek miatt? Itt van 5 egyszerűen betartható tanács, ami segít elindítani az úton!..
Segna 2019.10.03 14:29:41
@roli101: az első lépcső a tagadás. A kész javaslatokra az első reakció, h jaj azt ugy nem jó, mert.. Kényelmes, lényeg, h ne kellejen semmit sem tenni.
Pl. a kenyér vászonzsákban nem jó, mert kiszárad... Gondolj már tovább egy lépéssel! Ki mondta, hogy otthon is abban kell tartani. Klassz fa és fém tároló dobozok állnak rendelkezésre... Stb.
A fikázás helyett ötleteket keresni persze macerás...
Nem akartam kioktató lenni, de nagyon zavar ez a tiltakozó attitüd...
Segna 2019.10.05 11:28:10
@roli101: Kedves hulladékhasznosító! Egyrész a 8% is rengeteg, másrészt szemléletformálás nagyon fontos lenne, h a jövő döntéshozóinak ez a fajta takarékos és környezetkímélő életmód a vérében legyen és ezeket a szempontokat figyelemvevéve gyártson, szállítson stb. Másrészt a blog írója nem csak a háztartási hulladék újrahasznosításával ill. csökkentésével foalalkozott, hanem az ésszerű takarékossággal is. Különféle ötleteket adott, és nem mindet egyeszerre, hanem ami használható a te élethelyzetedre. Nem értem, miért kell rögtön álomvilágozni...
Az étel aradék felhasználásánál is rögtön jött az ÁNTSZ szakduma... Képzeld mi pl. A kolleganő kutyájának gyűjtjûk az irodai kis maradékkákat, vagy az anyukámnak adom a kimaradó 2-3 gombát vagy 1 szál zellert, mert az ő egyszemélyes háztartásába pont elég... Stb. De a száraz kenyeret tiszta zacskóban a kirakott kuka tetejére tesszük és mindig elviszik.
Az MTI Fotóarchívumával közösen indított sorozatunk Színes mindennapok címmel 1958-től minden évet érintve igyekszik bemutatni a magyar mindennapokat sosem látott archív, színes felvételeken. A legutolsó bejegyzésünk a sorban 1970-ig jutott, ma a következő két évet érintjük. 1971. január 18. A…..
Segna 2019.10.02 07:32:31
@Hoffmanka: Nagyanyám mit se tudott a HCCPröl, de oltári patália volt, ha vizes kanna fedeléböl tejet ittam! ;-) és alul pereme volt ezeknek a dögöknek, és összeverték az ember lábszárát mindig!
A Kádár-kor ételei és italai maguk voltak a zsír- és cukorbombák mai leszármazottjaikhoz képest. Összetevők a 60-as években és napjainkban...
Segna 2019.09.29 07:56:12
@CSOKKI MÁLNA: Táplálkozás zavaros nyomi? Nagyon èrtesz a tèmàhoz, és empetikus vagy. Kèpzeld nem volt kevesebb tàplàlkozàs zavaros, csak nem beszéltek róla. Úgy oldotta meg ahogy akarta, illetve sokakban nem tudatosult, hogy ö allergiàs. Pl. nagyanyàm elkönyvelte, hogy utálja a tejet, tejfelt stb. Mert fosik töle. Ma neve van ugyanennek, laktóz èrzékenység. A cölikàlia ès a köszvèny se az elmúlt 20 èv talàlmànya, legfeljebb a köztudatban nem volt benne.
Tipikus hozzààllàs volt a szocializmusban meg a mostani felcsúti focialzmusban, hogy tapossunk mindenki egyformàra, aki eltér a mi kockànktól az deviàns. Pl. aki szerint nem a pörkölt - szotyi - sör a magyar konyha alapja, èsa phos sörhasnàl nincs szexibb, ha egy cèges Passat meg egy cègs teló van hozzá...