Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Segna

89 bejegyzést írt és 798 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1911. A New York-i 68. utcai Central Brewing Company sörgyár elektromos szállítóautója..
Segna 2020.06.24 10:32:28
@¿Qué tapas hay?: Írod, hogy Tessék mondani a francia champion/championne főnév melyik jelentése gomba? Nyelveket nem beszélő magyarként igazán vevő lennék egy frappáns, egyszavas magyar kifejezésre, mely lefedi a "Bras de mer resserré entre deux terres et reliant deux mers l'une à l'autre." definícióban meghatározott jelentést."
Sajnos nem tudok neked segíteni, az én francia tudásom kroasszon-kammamber-fromázs háromszögben mozog. ;-) Ezt a champion = gomba párhuzamot, az egyetemen egy oktatónktól hallottam lábjegyzetként az ismétlésekre.
Na egy legendával kevesebb. Köszönöm, a kiigazítást!
@hegyiattis: .én nem minden katolikusról beszéltem, hanem az egyház kötelékébe tartozó személyekről, tehát a papokról és apácákról szerzetesekről. Azok körében elég kevés a modern természet tudományokat művelők aránya. Ha tetszik, ha nem. Hacsak a közgazdaságtant nem soroljuk oda. Ami pedig a "nőket is engedjük tanulni, és érvényesülni a tudományos pályákon" mozgalmat illeti, ugye nem állítod, hogy ebben is élenjáró a szervezet....
Fenntartom, hogy a katolikus egyház, MINT SZERVEZET egyáltalán nem korszerű intézmény, és nem is törekszik ilyesmire. A jelenlegi pápát is megfojtaná a vezetőség jó része a modernizációs törekvéseiért. Gondoljunk csak a homoszexuálisok emberibb "megítélésére" vagy a pedofíliával kapcsolatos keményebb beleállására.
Ez volt a legkevésbé sikeres és legfeledhetőbb magyar tévésorozat Kádár János fénykorában. De egyetlen Kádár-korabeli tévésorozat sem tud olyan felejthető lenni, hogy elfelejtsék rendszeresen ismételgetni a kincstári nosztalgia tévében. Ez volt az az eset, amikor nem sikerült a propagandagombhoz…..
Megcsináltuk! Megcsináltuk ezt is! Ma volt a lányok bizonyítványosztása az iskolában, ezzel hivatalosan is lezárult a 2019/20-as tanév és kezdetét vette a csupa-csupa nagybetűs VAKÁCIÓ! Zárójelben megjegyezném, hogy mi már annyira nem szakadtunk bele a tanulásba az elmúlt pár hétben sem.…..
Segna 2020.06.21 12:12:54
Kedves Anyatárs!
Nem szokásom hozzászólongatni a gyereknevelős posztokhoz, mert mindenki másképp csinálja, mert minden gyerek más, sőt még ugyanaz a gyerek sem ugyanolyan mindig.
De most hozzászólok. Nagyon becsüllek, felnézek rád, és azt tudom mondani, hogy irigylem a Kékszeműt, h ilyen kitartó és tudatos anyukája van.
Az iskolai visszajelzések ne határozzák meg a kedveteket! Főleg a mostani távnézésben történő megállapítások. Nekünk középiskolás lányunk van, és az önálló tanulás mellett én is illetve az apja is órákat görnyedt mellette. Nálunk a matek a mumus, mi azért hullattunk felváltva krokodil könnyeket és szétmorzsolt szitokszókat, mert a szögfüggvények nekünk is magasak voltak ennyi év távlatából, és nálunk ordítozásig fajult a matektanárral a helyzet. ;-) nem részletezem, h miért de a k*rv@ sok munka után beszólongatott a némber.
Szomorúan olvastam a hozzászólásokat, h milyen a betű tipus, és végig sem olvasta... meg, hogy hogyan szólítod életed mézét, meg hogy ősanya vagy.
Irigyek és frusztráltak vagyunk mind, ki ezért ki azért. Irigyellek én is, h ennyit tudtál foglalkozni a gyerekkel, nekem sokkal több volt a home officom ;-) más meg lehet azért irigyelt, hogy otthon volt melletted egy olyan férfi, aki hajlandó és képes is volt beszállni a gyereknevelés , alantas női feladatába stb. Szóval ne vedd a szívedre ezeket a megjegyzéseket. Könnyebb ősanyázni, apróbb hibákba belekötni...
Írj csak bátran, olvassuk szorgalmasan még ha nem is szólunk hozzá. Olvassuk és erőt merítünk abból, hogy más is hasonló problémákkal küzd mint mi...
Kitartás, és a macskát tényleg nem nyaljuk meg, viccből sem! ;-)
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
Segna 2020.06.16 09:34:48
@gyéef: "találtam egy összeállítást a művésznő képeivel, van köztük néhány merészebb is..."
Jééé igazi cicik! de rég láttam ilyet felvállalt képen...
Még a Bibliát kevéssé ismerők is hallottak már a Tóra második könyvének híres kijelentéséről: „szemet szemért, fogat fogért.” De vajon mit jelent ez a kifejezés? Vajon jogom van-e a bíráskodást saját kezembe venni és hasonló módon megtorolni az ellenem elkövetett bűnt? A híres kifejezés…..
Segna 2020.06.05 17:30:06
„Midőn dulakodnak férfiak és meglöknek egy viselős asszonyt, úgy, hogy elmegy magzata, de veszedelem nincs, akkor bírságoltassék meg, amint kiszabja rá az asszony férje és adja meg a bírák útján. Ha azonban veszedelem lesz, akkor adj lelket lélekért, zemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért, égetést égetésért, sebet sebért, kékfoltot kékfoltért.”1
"Ha a verset valóban szó szerint értelmezzük...." - írja az értelmező.

ha TÉNYLEG szó szerint értelmeznénk akkor itt csupán azt részletezi a szöveg, hogy milyen büntetés arányos abban az esetben ha
a.) "meglöknek egy viselős asszonyt, úgy, hogy elmegy magzata, de veszedelem nincs" akkor bírság a büntetés;
b.) "Ha azonban veszedelem lesz" vagyis ha az asszony elveszíti a magzatát, akkor lelket kell adni a lélekért stb.
Vagyis a szó szerinti értelmezésben ez a passzus kizárólag a viselős asszony ellen elkövetett bűncselekmény büntetési tételeivel foglalkozik.
A végén érzékeltetve, hogy a büntetést lehet arányosítani a veszedelembe esett asszony által elszenvedettekkel is, itt esetleg lehet vitatkozni, hogy mit ért a szöveg veszedelem alatt. A végén a felsorolás némileg ellentmondva az a.)-nak kisebb sérüléseket is felsorol. A formális logika szerint, tehát ha az asszony, azon felül, hogy elvesztette a magzatát még szerzett kék foltokat stb. akkor lép életbe halmazati büntetésként a "s zemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért, égetést égetésért, sebet sebért, kékfoltot kékfoltért" opció.
(Mondjuk azt a helyzetet nem tudom elképzelni, amikor úgy meglöknek egy viselős asszonyt, hogy elveszíti a magzatát, hogy ne lenne rajta egyéb külsérelmi nyom.)
Minden más spekuláció és utólagos mosakodó magyarázkodás.
Lenne még véleményem arról a törvénykönyvről, amely szerint egy asszony élete másodlagos. Ha elvesztette a magzatát, na az már komoly dolog, hisz az még fiú is lehetett volna, míg viszont, ha "csak" meglökték, akkor lökjön valamit a férjnek az elkövető, ott nem számít a sérülés foka. De ez csak vélemény, és nem próbálom tényként eladni.
Azt mondják hogy ha egy cikk címében eldöntendő kérdés van, akkor a válasz minden esetben: nem. Lássuk így van-e ez mai bejegyzésünknél is, amit legújabb szerzőnk, Márffy Bence, azaz Időutazó írt a diktátum századik évfordulójára...
Segna 2020.06.05 11:41:41
Kis csalódás volt nekem ez a válogatás. Talán azért, mert én ide ritkán vagy soha nem látott érdekes FÉNYKÉPEK-ért járok, és ebből most nem sok volt. Kár, nagyon vártam őket.
Egy mondaton viszont jót vigyorogtam;
"A trianoni békeszerződés egyetlen eredeti példányát előzetes regisztráció és megfelelő díjbefizetés ellenében bárki megtekintheti, szigorúan ellenőrzött körülmények között, Franciaországban. A trianoni békeszerződésnek nincs titkos záradéka."
A titkos záradékokat nem szokás a kiállított hivatalos szerződések mellé csatolni, hiszen TITKOSAK. Annak létezését is tagadják a felek. Tehát attól, hogy a kiállított példány mellett nincs ilyen záradék, az nem bizonyít semmit. Főleg a franciák esetében nem.
Ez persze nem jelenti azt, hogy van, vagy volt is ilyen záradék. Persze mivel az egész békediktátum már nincs is érvényben, ez nem oszt nem szoroz semmit. csak az indoklás abszurd voltán mosolyogtam.
Trianonnnal az a baj, hogy velünk él, vagyis inkább azok a hamis illúziók, hogy minden bajunkért lehet valaki mást okolni (franciák) mi csak vétlen áldozatok vagyunk, valakik (sőt mostanában tuggyuk kik) ki akarnak velünk tolni, és minden megoldódna, ha ezt vagy azt visszacsinálnák. Nem tudunk előre nézni. Leragadunk a sérelmeinknél, mindig visszaakarunk állítani valamit. Eltörölni, visszahozni, kiradírozni. A múltban élünk, legszívesebben a feudalizmust hoznánk vissza, mert az milyen sokáig működött, ergo jó volt. Hát egy nagy fenét! Az a baj ezekkel a nosztalgiákkal, hogy egy sosem volt, általunk a mából rekonstruált, és rózsaszín cukormázzal leöntött állapotot akarnak "helyreállítani".
És még mindig nem jöttünk rá, hogy hogy nem ez a megoldás.
Pedig majd 200 éve már a félvak költő is tudta;
"És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"
Tematikus válogatás következik! Ma és a jövő vasárnap New York-i képekkel örvendeztetlek meg benneteket. A hatalmas város elmúlt száz évéből láthattok - természetesen ritkán látható és érdekes - pillanatfelvételeket, hatalmas dózisban, kétszer harminc fotóval! A New York Times gyűjteményéből…..
Segna 2020.05.18 13:35:09
@kewcheg: Erzsébet királynőnek nem kell félnie, jó lesz... kérdéshez.
Az 1970-s években születik meg a terrorizmus jelenlegi formája. Ez a korszak IRA és a Fekete Szeptember fénykora is.
Rövid az emlékezetünk, azt hisszük, hogy 2001 előtt minden jobb volt, naiv és ártatlan... hát, egy frászt! A mücheni olimpia után állandó szereplői lettek a híreknek a terroristák. Gépeltérítések, emberrablások és robbantások fénykora ez az évtized.
1918. A spartanburgi (Dél-Karolina, Egyesült Államok) Camp Wadsworth újoncai bajonettel gyakorlatoznak, lövészárok támadást..
  A Biblia szexuálerkölcsre vonatkozó legismertebb törvénye a tízparancsolat egyik pontja: ne törj házasságot parancsa, melyet, tévesen szoktak „ne paráználkodjnak” fordítani, bár valójában ez a konkrét parancsolat a más feleségével való szexuális együttlét tilalma. Már ez a parancs is elég…..
Segna 2020.05.08 12:31:53
@CCnick: első körben azt mondanám, hogy a szöveg egyértelműen a "szemérmét föl ne fedd" A szopáshoz úgy tudom... khmmm azt hallottam, úgy mesélték stb. hogy ehhez a művelethez, a felfedés elengedhetetlen...
Bár jobban belegondolva... a részletszabályozásban lehet kibúvó, ha pl. az aktív fél szeme be van csukva, és nem ő fedi fel...
De ezt már a rabbitól kell megkérdezni... ő hogy szokta?
A mai válogatásba két képpel is "belenyúltam". A kezdőképet a járvány "tiszteletére" illesztettem be, valamint a napokban jutottam hozzá egy remek bankrablós fotóhoz, amit máris meg akartam osztani veletek, így ez is belekerült a maiba. Nézzétek! 1919. Auszrália. A sydney-i Surrey Hills kórház…..
Segna 2020.04.27 10:43:04
@/\ngel: "Egyébként a rendszer segítette is az alacsony származásúakat, adott esetben a polgári származásúak rovására, de ez idővel egyre kevéssé volt jelentős." Nem tudom. Én 1989-ben érettségiztem, és a kedves osztályfőnökömnek még jellemeznie kellett, és ott volt a felvételi lapomon, hogy egyéb származású. (apai ágon tetves földbirtokos meg kereskedők voltak a felmenőim -értsd alatta, hogy 1945-ben 100 holdat vettek el a dédapámtól a másik meg gyógyszerész volt, a nagyapám meg bíró) Az nem érdekelte őket, hogy anyám első generációs parasztértelmiségi volt, apám meg dettó agrárszakember... nem felejtettek az elvtársak. Ezt a jellemzést még elolvasták a szóbeli felvételi előtt. Annyi volt a különbség, hogy én 1989-ben már tudhattam a tartalmát. Nem nyomasztott egy kicsit sem.
 A napokban újra megnéztem a méltán népszerű, dallamos rockzenét játszó Slayer videóját, amelyben jelentősnek mondható Cameo szerepet kapott egy Mi-24-es. A fülbemászó, lágy dallamok, és a gondosan megkomponált képi világ megihletett, ezért írok néhány gondolatot erről a helikopterről.    A…..
A nemrég napvilágot látott Nemzeti alaptanterv – NAT – rövid tanulsága az, hogy a kormánypárt láthatóan nem talált olyan oktatókat és szakembereket, akik egy diák és tanár számára is elfogadható, XXI. századi alaptantervet tudtak volna letenni az asztalra, de ami még szomorúbb, hogy minden bizonnyal…..
Segna 2020.02.12 13:16:34
@Andy73: "Ennél lényegesebb probléma azonban, hogy a heti magyar irodalom óraszám csökkent, miközben a tananyag nőtt. Vagyis szinte tök mindegy, hogy egyes szerzőkön vitatkozzon valaki, mert a lényeg az, hogy ez az egész jóformán csak egy hosszú lista lesz, nevekkel és címekkel, telefonkönyv-szerűen. "
Minden szavad igaz!
Tragikus ez a mennyiség! A másik nagy gond szerintem az a lineáris tanítsuk időrendbe' a dógokat, mer' eddig is így volt, eztán is jó lesz így, mentalitással van. 14-15 éveseknek Sophoklészt vagy Homéroszt tanítani?! ha eddig nem utált olvasni... majd most fog. Berzsenyi és Csokonai a kamasz gyerekem egyenesen hány tőlük, idegesítő nyelvezet, nyakatekert hasonlatok, életidegen problémák (pl. öregedés)
A magyarországi távolsági hírszolgáltatás életre hívása és fejlődése jelentősen eltért a más országokban - körülbelül egységesen - történt kialakulásától. A mai bejegyzésben erről olvashattok, de az igazi apropó a rádióújságok címlapjai, amik híven mutatják be az évtizedek kulturális és persze…..
Talán már Önöknek is feltűnt, ami nekünk. Egyértelműen látszik, hogy Papp Lászlónak egyre kevesebb, a magyar állam szereplőinek, köztük legfőképp Palkovics Lászlónak egyre nagyobb beleszólása van abba, mi történik, és mi NEM történik Debrecenben. Egyre inkább az látszik, hogy a fide$zes városvezetés…..
Segna 2020.01.29 12:41:55
@Sir Galahad: "Tavaly jártam Debrecenben, a fejlődést látva nem hiszem, hogy véletlenül kapott bizalmat újra a városvezetés."
Turistaként nagyon szép a főtér és környéke meg a stadion és környéke (már aki ilyesmire izgul) de ha 3-4 utcával kijjebb mentél volna a kirakattól, vagy csúcsidőben próbáltál volna közlekedni, esetleg vonattal valahová eljutni... és akkor nem beszéltem a a külsőbb kertségek kétségbeejtő közlekedési állapotairól, vagy a panelháza elmaradt rekonstrukciójáról. (pl. Nyíregyházán a város már sok évvel ezelőtt szakmai támogatást nyújtott pl. a közbeszerzésekhez és szinte minden panelház már szigetelve van) Nézz körül legközelebb ilyen szemmel is. Még a belvárosi, tehetősebb panelos részeken is szánalmasan alacsony a felújított panelok aránya.
Persze ki mit ért fejlődés alatt. A szép főtér, a több ezer nm díszburkolat és 2-3 ocsmány díszkút/tér a mérvadó, akkor k*rva sokat fejlődtünk.
Segna 2020.01.29 18:36:15
@aranyár: Kósa vs. Pap Laci
Kósa egy uninteligens tőrőlmetszett vidéki bunkó.
Pap Laci egy rafinált tanult ügyvéd. Nem tudod rábizonyítani. Te meg én. Remélem róla is gyűjti valaki a "videóra valókat"
Segna 2020.01.29 18:38:40
@ogli dzsí: "ekkora marhasagot utoljara mi meseskonyvben olvastam" Mire gondoltál? Te a város melyik részén laksz és mi nem úgy van ahogy írtam?
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Segna 2020.01.29 11:07:06
@gigabursch: "az újkor és legújabbkor határideje most mi? HA van még ilyen fogalom." Már hogy ne lenne! A történészek imádnak korszakolni és minősítgetni ;-) Én úgy tudom, hogy jelenleg a legújabb kor kezdete a rövid XX. sz. azon dicsőséges pillanata (szarkazmus) amikor egy új társadalmi kísérletbe kezdtünk, remélve, hogy a kapitalizmus helyett valami jobbat, egyenlőbbet tudunk működtetni. Vagyis a "nagy október szocialista forradalom" 1917-től. Van aki szerint az I. vh végétől, hiszen egy teljesen új világrend kezdődött akkor. (attól, hogy egy változás utólag hogyan van értékelve, nem változik a jelentősége illetve határ jellege.)
A történelem nem aktuálpolitika (vagyis nem kéne annak lennie, de ezt időnként néhányan masszívan figyelmen kívül hagyják) így az elmúlt évek/évtizedek még csak politika történetként értelmezhetők. Kb. onnantól tekinthető vmely esemény történelminek, amikortól már nincsenek élő szemtanúi illetve az akkori szándékok már nem érvényesek. Ezért van az, hogy pl. egyes eseményeket 70 évre titkosítanak ez kb. két generáció, ha 33 évet veszünk egynek.
Bocsánat hosszú lettem.
Segna 2020.01.29 11:12:18
@gigabursch: "Ha Kisvárdán valakinek a lábujjára rálépsz, New Yorkban a rabbik felüvöltenek".
Érdekes én Nyíregyházán töltöttem gyerekkorom jó részét, de soha nem hallottam ezt. Szerencsés ökoszociális környezetben nőttem fel, ezek szerint. Nekem nem hiányzott egy cseppet sem ez a fajta rosszindulat, és előítélet.
A genfi egyetem kutatói új módszert találtak ki, amely állításuk szerint nagyobb sikert eredményez a diákok többség által rettegett tárgy elsajátításában. Tanulmányuk, a ZDM Mathematics Educationban jelent meg. Az ACe-Arithmecole-nak elnevezett program segít a diákoknak abban, ne intuiciókra, vagy…..
Segna 2020.01.12 09:43:45
@fhdgy: Híd hídon hidat... Ez egy kivètel, mert ebben a szóban, ès az íj szóban, egy a mai nyelvben màr nem hasznàlt velàris, vagyis mèlyhangrendû í van. Próbàld ki, hogy hàtrèbb, szinte a torkodban kèpzed, ès mûködik. Így tkp helyes a toldalèkolàs, hisz itt az í, mèly.
Köszönjük meg a nyelvèszeinknek, hogy ezeket vagy pl. a hàrom helyen kèpzett e betûinket nem kell íràsban is jelölnünk! ;-)
Segna 2020.01.12 09:53:08
@Bambano: matekot vagy mateket? A vegyeshangrendû szavak toldalèkai ÀLTALÀBAN mèlyek. ;-) mivel lehet ilyen is ès olyan is, itt a szokàsjog dönti el melyiket hasznàljuk. Pl. mateket tanulhatunk, bàr engem zavar ez a hangrend, de legyen, viszont csak matekozhatunk ès nem matekezünk.
1873. A Novgorod nevű kerek formájú hadihajó (monitor). A 19. század végén a Duna alsó szakaszán is járőrözött..
Segna 2019.12.17 09:00:20
@walter sobchak: folyami monitor-hoz. Úgy látom te nagyon otthon vagy ebben a témában. Meg tudnád mondani, hogy honnan ered a MONITOR elnevezés? Nem találtam az eredettel kapcsolatban semmit. Népi etimológiailag talán eredetileg csak felderítő, megfigyelő hajó volt, de ez csak találgatás.
FRISSÍTVE A NYERTESEKKEL A POSZT VÉGÉN! Több okból is rendhagyó a mai válogatás. Hogy korábban érkezett egy nappal, azt többen észrevettétek biztosan. De különleges, mert egyrészről kizárólag magyar képeket tartalmaz, másrészt teljesen szubjektíven válogattam, csak úgy ami megtetszett vagy amiről…..
Segna 2019.12.15 09:55:58
@gigabursch: Te rettenetesen egysíkuan látod a világot, mindent a politika ill. a kommunista ellenesség szemüvegén át.
50-70 évvel később, egy teljesen más gazdasági és kultúrális térben lehet úgy értékelni, hogy csak a szándékos rongálás vezette az újjáépítést, de nagyon sokszor csak a gazdasági kényszer és a szegénység diktált. Persze megmenthető egy régi sérült épület 2-3x áron mint egy új építése, de amikor százezrek lakhatását, az alinfra helyreállítását kellene gyorsan megoldani, nem biztos, h egy talán hamarosan funkciótlanná váló épületet fognak megmenteni.
Akkoriban egyébként mindenütt Ny-Európában is a modernizmusvolt a mérvadó irányzat és másutt is divat volt a régi épületek nem megőrzése.
Segna 2019.12.16 10:50:33
@gigabursch: nem kioktatásnak szántam, főleg nem a személyed elleni támadásnak.
Én nem konkrétan a nemzeti színház épületéről beszéltem, hanem a háború utáni újjáépítés folyamatáról, amely során nem minden döntést motivált a "mindent eltörölni" törekvés, mint ahogy te véled, a hozzászólásod alapján.
Az élet sem akkor, sem ma nem fekete és fehér, jó és a gonosz harca.
Ez nem mentség az MSZMP politikájára, és annak a rendszernek a hibáira. Viszont akkor is születtek szép számban szakmai döntések, az építészetben és a várostervezésben is. Mai fejjel már látjuk, hogy egyes döntések nem szolgálták a város fejlődését, de a döntések szakmaiságának vitatása minden esetre, túlzás és nem is korrekt.
Segna 2019.12.16 13:26:59
@gigabursch: értem a különbséget. Te akkor sem hiszel nekik, ha indokoltak valamit. "a szakmailag nem indokolható rombolásokat alátámasztották szakmainak látszó munkákkal és érvekkel" írod.
Értem én, hogy neked az fáj, hogy hazudtak, de kíváncsi lennék, hogy milyen dokumentumokat olvastál, ezekről. A nemzeti színháznál hazudtak, a vár több épületénél hazudtak. De nem mindegyiknél. A kor embere nem vonult utcára 1945-48 között a vári épületek megmentéséért holott akkor még nem a kommunisták uralkodtak. Egyszerűen kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, h a hadügyminisztérium vagy a Sándor palota milyen állapotban van. Sok épület már ekkor bontásra került.
Mellesleg a Mária Magdolna templomból tényleg max a torony volt menthető. Koronázási templomnak nevezni pedig súlyos anakronizmus. Az, hogy Ferencjóska koronázásakor ott bohóckodtak, attól még nem koronázó templom.
Értem én haragszol, és neked minden épület nemzeti és múlhatatlan és lerombolhatatlan, de lássuk be nem minden épület érdemes a mentésre. Ha kiüresedik funkcióilag, akkor felesleges belefeccölni annyi pénzt.
Én a volt hadügyre se költöttem volna ennyit, nem érte meg, nem lehet rekonstruálni. Már 1945ben sem lehetett volna.
Egy városból nem lehet nemzeti-szakrális skanzent csinálni, kellenek az új épületek, hogy működjön. Sajnos van ami tetszik az embernek az újak közül,, és van ami nem. Nekem pl. az új nemzeti színház nem tetszik,pedig nép-nemzeti meg szakrális és organikus, de akkor is virtigli giccs építészetileg.
Nem lehet a múltban élni.
Lehet haragudni, gyűlölködni, de minek? Lépjünk már tovább!
Részemről lezártam, te érzelmi síkon közelíted a dolgot, minden mögött politikai-eszmei szándékot feltételezve, én racionális gazdasági és gazdaságossági oldalról. Nem minden szól a politikáról, főleg az építészetben.
Nem fogunk egyetérteni, de van bennünk közös, mindketten a blog lelkes olvasói vagyunk.
Elképesztő összegeket, a közoktatáshoz képest HÁROMSZOR ANNYIT fordíthat tanulóira a közpénzmilliárdokból felépült Debreceni Nemzetközi Iskola, miközben költségvetését még 5 (!) évig kipótolja a Debreceni Önkormányzat – természetesen a mi pénzünkből. A Papp László gyermekét is oktató intézmény…..
Segna 2019.12.12 16:28:37
@midnightcoder2: ha a segélyből és lopásból élő gyrekét nem tanítatjuk, akkor ő is segélyből és lopásból fog élni, újratermelve a nyomort. Ha rendes oktatást kap, túl fog látni a saját körén, esélye és igénye lesz szakmára, munkára, diplomára.
Segna 2019.12.13 06:23:10
@sírjatok: írod, h csak a teljes elszakítással lehet egy gyermek esetébn ellensúlyozni a szülői hatást, vagyis nem érdemes a leszakadó és vagy mélyszegénységben élők gyerekeivel foglalkozni.
Ennek nézz utána. A nemzetközi tapasztalatok épp az ellenkezőjét mondják. A jó oktatási rendszer csökkenti a szegregációt, és növeli a felzárkózást. Teljesen nem lehet ellensúlyozni, de van egy jókora százalék akinek igenis számít. Ha nem így lenne, nem lennének elsőgenerációs értelmiségiek, nem lenne sok művész, hisz nem ezt látta otthon.
A nagyszüleink, szüleink nemzedéke, a II vh után, ékes cáfolat erre. Anyámék hatan voltak testvérek, mind diplomás lett szegény paraszti családból, holott nagyapám foggal-körömmel küzdött az ellen h nadrágosok, értelmiségiek vagyis szerinte naplopók legyenek. Ha fizetniük kellett volna a színvonalas oktatásért, egyik sem vagy legfeljebb a fiú tanult volna.
Nem szabad a gyerekeket alábecsülni. Sokan vagyunk úgy, h megfogadjuk, h nem fogunk úgy élni, mint a szüleink, h inkább tanulunk, mint megnyororodjunk a gyárban, vagy takarítsunk egy életen át.
 Vannak olyan évek a filmtörténelemben, amelyekben a szokásosnál több, a későbbiekben kultfilmként emlegetett remekmű születik - ilyen volt például 1994, mely így erős év volt az Oscar-jelölések szempontjából is. Tudom, hogy mára már sokan vannak - mind a filmiparban, mind pedig a nézők között -…..
Segna 2019.07.06 07:25:41
@Csaba121: legalább ketten vagyunk az utálattal. Nagyon irritálh azt súlykolja h nem baj hatanulatlan vagy vagy együgyű, úgy is te leszel, te lehetsz az amerikai álom. Ne küzdj csak fuss agyatlanul és menni fog. Bármi. Én ezt a bunkó agyatlan és tanulni rest prolik biztatásának és önvigasztalásának érzem.
Segna 2019.12.11 14:24:06
@Zabalint: azt írtam, hogy "azt sulykolja h nem baj ha tanulatlan vagy, vagy együgyű, úgy is te leszel, te lehetsz az amerikai álom. Ne küzdj csak fuss agyatlanul..."
Mit nem lehet ezen érteni?!
Forest Gump azon kívül, hogy ha azt mondják neki, hogy fuss, akkor fut a meddig bírja, nem mutat fel semmit. Ennek ellenére lesz híres és szimbólum.
Üzenete? Ha aranyos vagy és a mamád szeret, és van valami testi adottságod, bármi lehetsz, Munka? Kitartó tanulás? Lemondás? Pláne GONDOLKODÁS! Minek?!
Te vagy az egyetlen, és különleges és majd rájön erre a világ is... Sajnos az insta sztárok, a Kardasian-félék erre még rá is erősítenek. Ezeknek az előfutára FG. Mit lehet ezen a figurán tisztelni, ezért rajongani?
Ezúttal a Tu-22M afganisztáni szerepéről, majd a hidegháború végén, és utána betöltött szerepéről, helyzetéről lesz szó. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT olvasható.   A Tu-22M Afganisztánban A Szovjetunió afganisztáni intervenciója előtt az érintett, a déli régiókban lévő légiegységek…..
Segna 2019.12.01 08:53:51
@Etniez: Az olyan államokkal, ahol korszerű légvédelem és komoly légierő van, azokkal nem húznak ujjat az oroszok. Illetve nem nyílt sisakkal. Ott megy a kibertámadás, az elit lefizetése, a zsarolás és társai.
Putyin nem katona volt, hanemelhárító. És lássuk be többre is mennek vele.
Erről a szép madárról nekem mindig az jut eszembe, h olyan mint egy Bugatti, szép és bravúros, de naggyon naggyon erőlködni kell, h indokoljuk a létezését.
Ellenben a kapuzárási pánikban lévő férfiak önbecsülésével csodát tesz. ;-)
1886. Idilli családi fotónak tűnik, nemde? A képen a többszörös gyilkos Dennis Dilda látható, akinek megengedték hogy kivégzése napjának délelőttjén még találkozhasson családjával és egy közös fotó is készülhessen. Három órával később felakasztották..
Segna 2019.11.29 15:44:55
@Fülig José: usákokhoz utoljára...
Látom érdemben nem tudsz rá mit mondani, a fröcsögésedre pedig nem kívánok reagálni. Egy bizonyos szint felett, az ember nem megy egy bizonyos szint alá.
Segna 2019.11.29 15:50:05
@pitcairn2: "Az angol-amerikai erők 1944-45 ben ezért kegyetlen bosszút álltak. Nem mentség csak magyarázat."

egy lehetséges magyarázat a sok közül:)

Mint írtam, nem mentség, és és nyilván nem ilyen egyszerű hátterű a terrorbombázások kérdése sem, de nem is ezt írtam csakhogy az angolok esetében valami magyarázat, ok-okozat van a két dolog között, de a németek 1940-s, a katonai célpontokat félbehagyó és a városokat és főleg London értelmetlen bombázása, észérvekkel és katonai okokkal nehezen alá támasztható.
Segna 2019.11.29 16:00:56
@gigabursch: az usákok mint szleng kifejezéshez...
Nem azt írtam, hogy nem egyértelmű, hanem, hogy értelmetlen. Nyelvtanilag, jelentéstanilag értelmezhetetlen, és emellett se nem szellemes, se nem szemléletes.
Pejoratívnak ott az amcsi.
Ez csak egy ember véleménye.
Én nem a wikipédiából és egyéb netes önjelölt és önértelmező összeesküvés-történészek cikkeiből tanultam a szakmát, és irritál a pongyola, pejoratív és állást foglaló szóhasználat. Ennyi.
Harag és részrehajlás nélkül...