Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabadenergia

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Tamás Gáspár Miklós írt ma egy cikket "Churchill, a rasszista" címmel, amiből nyilván lesz majd mandinerista dörgedelem. A professzor úr egyik főérve Churchill ellen (ha Tamás Gáspár Miklós TGM, akkor Winston Churchill... inkább kíírom a nevét) az 1943-44-es bengáli éhinséggel…..
szabadenergia 2020.06.23 13:48:17
TGM rövid írása semmi újdonságot nem tartalmazott, semmi meghökkentőt. Churchill rasszizmusa, anitszemitzmusa, Mussolini-csodálata régóta köztudott dolog.
És - mint a kortárs munkáspárti politikus naplóbejegyzése mutatja - már kortársai előtt is ismert volt.
Lásd még:
www.jacobinmag.com/2018/01/winston-churchill-british-empire-colonialism

Csak a magyar kispolgárság és vidéki dzsentri prominens képviselői körében okozhat megrökönyödést, ha kiderül róla egy s más. De ezen a jól felfogott érdekből elkövetett naivitáson meg mi nem lepődünk már meg. Minimum 1867 óta ez megy.

Szintén köztudott, hogy a brit birodalom, amelynek Churchill csak egy átlagosnál undorítóbb terméke, amikor érdekei úgy kívánták, hogy épp a szabadkeresdelem élharcosa legyen és a szabad piac mindent megoldó láthatatlan kezét istenítse, rendszeresen indiaiak tömegeit hagyta éhenhalni.
Konkrétan 1870-es évek rossz termései után rizskereskedők az éhinséggel sújtott régiókból rizst szállítottak EL, hogy raktárakban felhalmozva az árak emelkedését várják. És a birodalom félrenézett.
jacobinmag.com/2018/10/mike-davis-late-victorian-holocausts-famine-mao-stalin
A kapitalizmus minden rendszerkritikája (tehát nem egyszerűen az elosztási viták, hanem maga a "kapitalista termelési mód" kritikája és behelyettesítési -- leváltási -- vágya valamilyen "jobb", "humánusabb" rendszerrel) még mindig Ricardo és az őt népszerűsítő Marx munkaértékelméletére vezethető…..
szabadenergia 2020.05.20 15:53:46
A cikkben van egy pár tévedés, zagyvaság, Marxszal szólva kispolgári vulgáris gazdaságtan. Istenem, de jól szórakozna rajta az öreg :)

A munkaértékelmélet nem "a múlté", legfeljebb a t. író nem mozog a megfelelő körökben. Én sem állítom azt, hogy az ortodox neolib neoklassz gazdaságtan a múlté, csak azért, mert butaságnak és károsnak tartom.
Hogy csak egy közelmúltbeli érdekes cikket ajánljak:
ianwrightsite.wordpress.com/2017/04/27/why-the-labour-theory-of-value-is-true/ ( a szövegben található linken letölthető pl. a tudományos cikk + l. még hivatkozásokat)
Vagy ajánlhatnám az ún. Wertkritik iskola tanulmányait, amik az absztrakt munka fogalmát és borzalmait járják körül stb. stb.

A másik nagy tévedés: kizsákmányolás marxi elmélete nem azon alapul, hogy a munka árát "nem fizetik meg". Marx (és követői) végig feltételezi, sőt többször hangsúlyozza a könyveben, hogy a kapitalizmus idealizált, egyszerűsített változatát (modelljét) elemzi, ahol minden áru az értékén cserél gazdát és homogén, egyszerűség kedvéért képzetlennek gondolt munkaerő van csak.

Még ebben az absztrakt, lényegre koncentráló rendszerben is van profit!

Nagyon röviden a profit (vagyis a kizsákmányolás) abból ered, hogy a tőke a munkaerőt, vagyis a munkás idejét, életét, képességeit és a parancsolgatás jogát veszi meg az értékén. 1 óra munkaerő értéke (vagyis a munkabér) egyenlő az 1 óra munkaerő létrehozásához és fenntartásához szükséges áruk értékével, amik viszont kevesebb, mint egy óra munkával előállíthatók. Például fél órányi árut kell elfogyasztani ahhoz, hogy a munkás 1 órányit tudjon dolgozni. A másik félóra tehát a tőkésé.

Különösen Mgayarországon kéne, hogy rezonáljon az elmélet, ahol nyilvánvaló, hogy a kormány a munkaerő újratermelési költségei csökkentésének politikáját követi, hogy biztosítsa a beáramló tőkének a magasabb profitabilitást.
Ilyen költségek a nyilvánvaló fizikai szükségleteken felül: munkanélküli biztosítás, egészségügyi biztosítás, nyugdíjbiztosítás, oktatás, gyereknevelés, kulturálódás. Ezekre a területekre egyre kevesebb pénz áramlik, csökkenek a járulékok például, az iskolákat "egyházaknak" szervezik ki, a nemkommersz kultúrából simán pénzt vonnak el stb.
    Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó, elmagyarázta, hogy ő 34 éves korában 40000 néző előtt akar futni a budapesti világbajnokságon és társaival együtt petícióban kéri Karácsony Gergelyt, hogy ne állítsák le a budapesti világbajnokság előkészületeit. A fő érvük az, hogy ez nemzetközi…..
A hagyományos politikai oldalak értelmezése nem ugyanaz Európában és Magyarországon, sőt sokak szerint az egész allocatio értelmetlen, hiszen már egyáltalán nincsenek politikai "térfelek". Ha azonban mégis látni szeretnénk, hogy történelmünkben milyen politikai hagyományok fordultak elő jellemzőbb…..
Ifj. Knézy súlyosan hibázott a közvetítéskor. Ok, és akkor mi van? Ő az új Werner Naumann? (Goebbels titkára volt.) A NER megint lecsapott a migránsokra és a halál angyala, a voldemorti gonoszságú Orbán-rezsim dementora maga az ifjú Knézy Jenő? Nincs itt valami aránytévesztés? Nem túlzott-e az a…..
Népszerűbb nevén a Tejutat. Ez természetesen a fényszennyezés miatt van, és bár a legtöbben nem figyelnek fel rá (elvégre éjszaka az ember leginkább alszik ahelyett, hogy felfelé nézne), a dolog két szempontból is érdekes/fontos. Egyfelől, mert a Föld egyes részeinek "kifényesedése" jó indikátora a…..
Egy kicsit több mint egy évvel ezelőtt robbant ki a magyar történelem legnagyobb brókerbotránya, a Quaestor-botrány. 2015. március 9-én éjszaka a Quaestor cégbirodalom kötvénykibocsátója, a Quaestor Financial Hrurira bejelentette, hogy átmenetileg fizetésképtelenné vált és…..
szabadenergia 2016.03.25 08:30:56
Szép ez az ábra az összefonódásokról, de ne felejtsük ki a magyarországi római katolikus egyházat se.

nol.hu/velemeny/foldindulas-vagy-maradas-1524639
hvg.hu/velemeny/20150330_TGM_Az_evtized_kepe

"Az évtized fényképét a Népszabadság hétvégi mellékletének címlapján láttam: a háttérben, ha nem tévedek, arany- és elefántcsont feszület. Alatta két barátságosan mosolygó, egymással szemlátomást rokonszenvező férfi koccint gyönyörű vörösborral, egyikük: Tarsoly Csaba, az immár világhírű Quaestor brókerház vezetője, másikuk: Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, a magyarhoni római katolikus egyház feje. (Fotó: MTI, Soós Lajos. Sajtótörténeti, fotótörténeti, egyháztörténeti, bűnüldözés-történeti fölvétel. Szerencsekívánatok Soós Lajosnak.)"
A sharing economy nem feltétlenül írható le a hagyományos közgazdasági fogalmakkal – Marx például biztosan fejreállt volna attól a gondolattól, hogy az emberek kőkapitalista körülmények között is hajlandóak önként megosztozni egy termelőeszközön –, de ettől még nem…..
szabadenergia 2015.07.13 23:12:59
@This Ocean: Egyetértek, ez az írás gyengécske. A Jacobinos cikket akartam volna én is linkelni, de megelőztél.

Általában megfigyelhető a "haladó" elmék körében az a téveszme, hogy az internet és általában a modern termelési viszonyok, a szolgáltatási szektor túlsúlya stb. egyre inkább lehetővé teszik a tőkeviszony alóli kibújást. Az Uber, Airbnb példája is mutatja, hogy inkább szemfényvesztésről van szó. A tőkeviszony megmarad, viszont egyre inkább szétporlad, és bonyolultabb kapcsolatokra esik szét.

És hát Marx nyilván élvezné ezeknek a folyamatoknak az elemzését, amik épp ellentétesek azzal, amit a 19. században látott, amikor "törpeméretű, szétszórt folyamatok átváltozását nagy, társadalmi méretű kombinált munkafolyamatokká" (A Tőke I., 553. o.) figyelte meg. Mindez akkoriban mindenki számára láthatóvá és tapinthatóvá tette a tőke uralmát.

Manapság nehezebb az elemzők dolga.
Tavaly év vége óta jelentős bírálatok kereszttüzébe került az Európa Unió egyik legpedánsabb tanulójának számító Németország. A főként amerikai kezdőlökéssel megindított kritikaáradat – amely azóta az Unión belül is igen jó táptalajra lelt – éles hangon felszólal…..
Az infláció a kilencvenes évek 30 százalékáról leérkezve, több éve 5% körül stagnál. Ez először idén, a rezsicsökkentés hatására tört le, és  43 éves rekordot döntve szerdán elérte a 0,4%-ot. Magyar és külföldi elemzők sora figyelmeztetett arra, hogy ez…..
Milyen szép is lenne, ha hoznának egy törvényt, mely szerint a fizetésünknek a kétszeresére kell emelkednie.Az Egyesült Államokban nem akarnak szűnni a minimálbér emelésével kapcsolatos követelések, szakszervezetek, politikusok, sőt még a média is több fronton szorgalmazza, hogy…..
...vagy csupán hozta a szokott formáját, és hazudott egy ordasat; vérmérséklet kérdése, hogy miképp értékeljük legújabb produkcióját. Azt bírta ugyanis mondani egy Bajnai sajtótájékoztatóra reagálva, a "fájni fog" turné keretében, hogy  ...a magyarok nehezen…..
Attejóisten, mostan mi lesz? Mi lesz mostan, mikor a hungarocell Orbán fejivel fociznak a székesfőváros utcáin? Mi lesz most, mikor a degeciunalmas bajnaisták egyszer az életben olyanra vetemedtek, amire fölkapta a fejét a közélet erre fogékony része? Nelégymár'ilyenszürke Gordon…..
szabadenergia 2013.10.01 08:33:38
Olaszországban divat lett a németeket és a megszorításokat okolni a mély gazdasági válságért, az igazság azonban az, hogy a bajok forrása az elmúlt tíz év elkényelmesedő gazdaságpolitikája volt. Mi is tanulhatunk a hibáikból.Az olasz gazdaság 2007 és 2013 között 8,5…..
A minimálbér emelésének ellentmondásossága egy egyszerű példán keresztül is megközelíthető. Tegyük fel, hogy a magyar sárgabarackot a régió legerősebb és legelismertebb barackjává szeretnénk tenni. Vajon ésszerű lépés lenne, ha a magyar barack nívójának emelésére…..
A magyar nyugdíjrendszer csak 1928 óta létezik, de jelenlegi formájában már nem sokáig tartható fenn. A rendszer a következő 20-30 évben menthetetlenül összedőlne, ha radikálisan nem csökkentik a közeljövőben az ellátmány összegét, a mai nyugdíjak felére-harmadára. A…..
Százezer ember nagyon sok ám. (A kétmillió ennél alig kevesebb.) Százezer embert kivinni az utcára - ehhez vagy nagyon erős szervezettség kell, vagy olyan tömeges, elemi erejű felháborodás, amelynél az elkötelezettség határozott aktivitásara sarkall még akkor is, ha szombat…..
Lehet, hogy már kicsit elfogott a karácsonyi hangulat, de valahogy nem visz rá a lélek, hogy érdemben foglalkozzak az elmúlt napok politikai-gazdasági történéseivel, mégha mégoly jelentős események is zajlanak éppen. Valahogy olyan lerágott csont érzése van az embernek. És a…..
Ha talán nem is mindenki, e blog olvasói biztosan tudják, hogy az új médiatörvény július 1-től már alkalmazható az internetes és nyomtatott sajtótermékekre is. A reakciókat látva, most megpróbálunk tisztába tenni néhány dolgot az új szabályozással kapcsolatban.Abban…..
Orbán Viktor Schiffer András azon kérdésére, hogy ismeri-e Kínát, azt válaszolta járt Sanghajban és meglátogatott egy református templomot, így ismeri a helyi keresztények helyzetét. Orbán azt is mondta, hogy véleménynyilvánításra van lehetőség, a hétvégén is volt, viszont…..