Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Döry L.

164 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2018-as kampányban a választói tömeg érzeteit olyan gyorsan alakítja a nyilvánosság, hogy a politikai kalkuláció napok alatt, a szemünk láttára avul el. Eközben feltárul a Fidesz rendszer egyik legféltettebb titka is. Először Hódmezővásáhelyen szétesett a centrális erőtér. Bebizonyosodott, hogy…..
  Míg Hollywood legyártja a hivatalos nőideált, az e mögött meghúzódó hatalmi viszonyok kritikája olyan új elvárásokat hoz létre, amelyek ismét csak a globális hatalmi és szimbolikus renden keresztül hatnak. Az így megszülető új női szerep már nem csak a Gwyneth Paltrow-ság „színe”, (csinos,…..
Döry L. 2017.11.08 17:33:40
@Tamás Nagypál:

"A metoo ugyanolyan parancs a nőknek, mint a globális szórakoztatóipar által legyártott többi norma, magatartás, szerep." Mit jelent az, hogy ugyanolyan? Azért, mert a burzsoá ikon Gwyneth Paltrow-t is molesztálták, ez akkor nők százmillióinak az élettapasztalatát törli, mert az egész a burzsoá feminizmusról szól?

Nem az élettapasztalatát törli, mert arról a metoo-zás nyomán mit sem tudunk meg, hanem az erről szóló, a virális kampányban elvárt reprezentációját határozza meg.

"A hollywoodi szórakoztatóipar szexuális szimbolikáját a kezdetektől meghatározza, a kelet európai hátterű, zsidó férfiak asszimilációs vonzódása a jellegzetesen nem zsidó kinézetű nők iránt." "Ez eddig a fentéslent posztjainak legalja. Mi történet itt?"

Nézz utána, ez így van. Tájékozódj az ajánlott linkeken.

"Föltárt-e bármit, amit korábban ne tudtunk volna, a Wikileaks, Assange, vagy Manning? Tőlük tudtuk volna meg, hogyan működik egy imperialista hatalom?" „Igen, többek között ennek köszönhető a az USA-ban a demokrata párt összeomlása és Hillary Clinton választási veresége. Egy elképesztő erejű neoliberális hatalmi gépezetet kényszerítettek térdre az érintette. „

Ezek szerint Assange-nak köszönhetjük Trumpot. Progresszív eredmény. De a viccet félretéve, azt gondolni, hogy globális és helyi társadalmi változások nélkül zajlott le a neolib nómenklatúra trónfosztása (és az autoriter kapitalista modell trónraültetése) naivság.

"Könnyen lehet, hogy a „leleplezés”, csupán egy újabb, a rendszert igazoló ideologémát vezet be."„A jobboldalon. A baloldalnak egyelőre nem sierült a képmutatásra vádjára immunisnak lennie."

Ez így van, de az állításon ez mit sem változtat, legfeljebb a rendszer igazolása tovább decimálja a baloldalt.

"A metoo segítségével nők, akiknek utánafüttyentettek Gwyneth Paltrowhoz hasonlóvá válhatnak. Erősebb azonosulási lehetőséget kínál az idollal, mint bármi: egy hollywoodi sztárral közös történettel rendelkező áldozatként jelenhetnek meg." „Ez pestisrácok színvonalú észjárás, teljesen figyelmen kívül hagyja a közösségi média horizontalitását, ami képes demokratikus dühöt megfogalmazni. Persze limitált formában, hiszen az abuzált nőket arra bíztatja a kampány, hogy higgyenek az online platform politikai (igazságosztó) erejében, és még véletlenül se kezdjenek el szervezkedni mondjuk az erőszaktevő férfiak kasztrálása érdekében, ami pedig teljesen érthető volna. „

Közösségi média horizontalitása? 2001-es Newsweeket olvasok? A társadalmi ideológiai kontroll legmonopolisztikusabb eszköze, jó hogy limitált. A kasztrálós felvetés barbár, középkorias butaságát vö. még halálbüntetés stb. nem kommentálnám

"Úgy tűnhet, mintha a női csinossággal, vagy kívánatossággal kapcsolatos minimum elvárásnak feleltek volna meg azzal, hogy a történetek szerint szexuális prédaként is számba jöttek." "Aha. Ez kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy az amerikai feketék, akiknek hátbalövéséről a média tudósít, valójában az autentikus (Hollywood által közvetített, meghamisított) fekete identitást keresték maguknak, amikor bajba kerültek, szóval ők tényleg a hibásak, szinte mágnesként vonzódtak ahhoz a rendőrpisztolyhoz."

Megint emlékeztetlek arra, hogy nem arról szól a történet, hogy mi történhetett nőkkel, hanem hogy az #metoo hogyan kanonizál egy erről szóló beszédet. A te példádban tehát, hogy pl milyen selfiet posztol egy fehér egyetemista a rendőri igazoltatásáról #BLM alatt.

"az eszményi nő szükséges kelléke immár az abuzálás is." "Már elnézést, nők százmilliói akiket abuzálás ért és egész életüket poszttraumatikus stresszben élik, soha az életben nem fognak a kapitalizmus által fetisizált eszményi nővé válni. Az, hogy néhány a incidenst szerencsésen megúszó áldozat, osztályhelyzetéből fakadóan tőkét kovácsol a történetéből, egyáltalán nem jelent strukturális változást, még a metoo hashtag-et megosztók számára sem."

Pont ezért visszás, ahogy a hashtag diskurzusa kialakítja az új normát. Nem illeszkedik sem a zaklatottakhoz, sem a zaklatási norma szerint a mindennapi érintkezéseiket újraíró nőkhöz, egyszerűen hamis.

"Tudható, hogy az ilyen kampányok fölépítése a teljes és azonnali behódolást kívánja meg, ellenkező esetben a civilizált emberek közösségéből való kizárás következményét vonja maga után." "Ez egyáltalán nem igaz. A legminimálisabb utánanézés a közösségi médiákon nyilvánvalóvá teszi, hogy a kampányban résztvevők jelentős részének komoly fenntartásai vannak a platformmal kapcsolatban, és a formátummal szembeni ellenállást rendszerint megfogalmazzák a kampányban való részvétel során."

De látod mégis, aki meg magát a kampányt kritizálja, azt ledorongolja a progresszív Tamás Nagypál. Azt, hogy téves premisszákon épül föl egy rendszerkonform baromság azt mégis védelmükbe veszik mert olyan erős a morális kötelességérzet (nők+erőszak), amely hitelesíti.
Döry L. 2017.11.08 17:34:13
@Tamás Nagypál:

"Az a magyar középosztálybeli nő viszont, aki „#metoo” a kilences buszon azzal szembesül, hogy a társadalom peremén tengődő férfi kihívóan, mohón, valóban viszolyogtató módon megbámulja, értelemszerűen egy másik eset. [...[ főként azért, mert a férfi ebben a szituációban nem bír hatalommal..." Na itt van szerintem ennek az újmagyar vörösbarna szocdem vonulatnak a logikus határa. Proli férfiak talán nem állhatnak össze a burzsoá patriarchátussal materiális hatalmi előnyökért a nők ellen kollektíve? A biopolitikát évszázadok óta használják az osztálypolitika semlegesítésére, ebben a posztban is erről van szó sajnos.”

Biztos összeállhatnak, ahogy a nők is a neolib kapitalizmussal az újfeminista ideológiai karikatúra zászlója alatt.

Az „újmagyar (?!) vörösbarna szocdem vonulat” miatti séretettségre csak azt tudom mondani, hogy aki a nyugati akadémiai intézményrendszerben előállított tudás szerint aktuálisan progresszívnek meg jóságosnak kitalált ideologémákat egy az egyben szeretné viszontlátni a perifériákon, az nem csak az önkolonizáló perifériás értelmiség archetípusa, hanem igazából még a nyugati akadémiai intézményrendszerben előállított tudást sem ismeri jól. Pedig ismerhetné. Innentől ez a patológiás ragaszkodás a magyargyűlölet perspektivájához igazán magyarrá (értsd a locus és az ebben sajátos társ. szerkezet értékeinek hurcolása) teszi ezt a sértettséget, akárhány év nyugati akadémiai beállása ellenére.
Illusztráció: politikailag megfelelően gondolkodó angol gyermekek a népszavazás pedagógiai célú iskolai eljátszása alkalmával. Mottó: „van olyan szar minőség, amivel nem lehet sorsközösséget vállalni, egyszerűen mert a hülyeség, kivagyiság, cinizmus, felelőtlenség egy…..
Az oktatási tüntetés kockásinges kampánya, megtámogatva a nyilvánosságipartól (itt, meg itt), bizonyítja, hogy ez egy professzionális akció, professzionális médiatámogatással. Pukli István Bowie-es videója is a médiához értő készítők keze nyomát mutatja, jól aknázza ki a nemrég elhunyt zenész…..
  A Saul fia költői és intenzív alkotás.  De minden ízében klasszikus holokausztfilm. A film alkotói és az értékesítési ipar sugalmazása ellenére. Holokausztfilm, mert megerősíti azt az elbeszélést, hogy a népirtás lényege Auschwitz. Valójában még több üldözött, döntően sok zsidó pusztult el a…..
Bármilyen ironikus, a bevándorlási vita teremti meg az európai nyilvánosság „közös piacát”, a sajtótartalmak „szabad áramlását”. Most egész Európa ugyanarról chatel. De mit? Mert ez a vita nem a témája és a résztvevők hiedelmei miatt érdekes, hanem mert egy olyan…..
  fladol Aktivista először csak nem posztolt több menekülteset, majd hetekre eltűnt a közösségi oldalakról, később törölte is magát. Nem bírom, amit az emberek a falamra floodolnak - magyarázta barátjának, Civilnek. gyakori Emberek, ti mit mondtok, azoknak a barátaitoknak,…..
Behódolás? A migrációs válságot a jobboldaltól a liberálisokig kultúrák összeütközéseként látják. Persze, eltérő kultúrák lépnek érintkezésbe, ám ez az értelmezés mégiscsak politikai értelmezés. Ennek egyik változatában a migrációt ellenző kelet-európai…..
Döry L. 2015.12.05 22:18:57
@Mezőbándi: A migrációs vitában tényleg nagy kérdés, a centrum elitjei számára is, h. mekkora a munkaerő és az ipari tartaléksereg aránya - mert biztos jelentős az utóbbi is.

De nem arról van szó, hogy ilyen v. olyan szándékokat lehetne azonosítani, hanem, hogy az amúgy előállt (okokról lásd egyéb posztokban) migrációs helyzet egyik elcsatornázásanak stratégiája (kvóta) azzal az eredménnyel jár, hogy az a munakerő kereslet kínálat játékában egy erős eszköz. Ez az összefüggés pedig annyira nyilvánvaló, hogy nem valószinű, hogy a döntéshozók ne kalkuláltak volna vele.
Már csak azért is mert pl, a Wilkommenskultur ideologikus állításainak érvényesítésére a nyilvánosságban a német tőkés és politikai elitblokk együttes ereje kellett.

Ahogyan az általad is említett dilemmák pont most láthatóvá válnak a nyilvánosságban is, az azt is jelzi, hogy ez a tőkés és politikus elitblokk is éppen vitázik ezen, egyes csoprtjainak érdekeit ugyanis eltérően érintik az eddigi migrációs politikából következő várható eredméynek
1. A november 13-i párizsi terrortámadásokkal Európa biztonsági helyzete nem először rendült meg. Madrid, London és Charlie Hebdo után vagyunk (nem beszélve az erőszakos hatvanas évekről). Akik azt állítják, hogy a lényeges változás most történt, azoknak ezzel céljuk van. 2.…..
Alapvetően a meglévő politikai törésvonalakat termelte újra a bevándorlás kérdése. De eközben meg is forgatta a kaleidoszkópot. A korábban egzotikusan anticionista magyar jobboldal, már maga is arabellenes (a kurucon is vannak Izraellel szimpatizáló kommentek). A kilencvenes évek…..
Döry L. 2015.09.29 23:32:09
@pamut: Ilyenkor nem gyíkember meg kemtrél, a "szervezett támadás"? A 444 saját olvasói passzívak lettek, meg elegük lett. Pont azért mert a menekültes kotta, a pedagógus humanista szöveg, eltért attól a kelet-, (ön) gyűlölő mantrától is ami addig a középo. lib. 444-ista identitás sarokköve is volt.
Döry L. 2015.09.30 19:35:42
@Tamás Nagypál:
Igazad van az összefüggés nem "automatikus". Csak ha a politikai eredményt tekintve mindig ugyanazt pöki a gép az elgondolkodtató.

Nincs olyan "humanista oldal" ami gondolat volna csupán és ne volna neki teste, amely nem éppen egy aktuális hegemóniakonstelláció helyi lecsapódásához igazodva töltene be egy funkciót.

Találós kérdés: Van e a véleményipari művek egyetlen üzemcsarnokának egyetlen olyan esztergapadja is, ahol nem az a bizonyos "atlantista" metszi és alakítja az anyagot (hogy milyen fóbiával, retorizálva az aktuális érdekeket az most mindegy)
Döry L. 2015.10.08 18:25:37
@Tamás Nagypál: én inkább úgy közelíteném meg, hogy egy hegemóniához (ha így kezdtük el hívni, szal termelési mód, meg ahhoz tartozó politikai rendek)-hez tartozó szimbolikus szint, az a hegemónia "válsága", átrendeződése időszakaiban "lekésik", elválik, önálló életet kezd el élni. Pl még a megelőző, hanyatló hegemónia szimbololikus rendjét nyomják, de annak az új helyzetben más jelentése van.

Vö. még ugyanez: privilegizált osztályok szopóágra kerülése, és a korábbi privilégiumok nosztalgikus nyelve, tűnik föl progresszívnek(okkupáj)
  2015. szeptember 13-án a Mandiner szemlézi Plankó írását a 444-ről. Plankó röszkei helyszíni tudósítóként ugyan nem tér el forradalmi módon a 444 irányvonalától, de cikkének hangvétele egyértelműen azzal a kontraproduktív kiegyensúlyozatlansággal próbál szakítani,…..
A bevándorlás témája az egymás elleni csupasz belpolitikai indulatokra szűkült. Nálunk szokás - kis túlzással - gyűlöletnek nevezni ezt a hajtóerőt. Idepasszol tehát Kornis „Árokásó” Mihály híres mondatának (mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket)…..
Miről szól a bevándorlás? Habonyról?  A menekültekről? Az európai civilizációról? A konteókról és az USA-ról? Belpolitikai csata A migráció nem azért lett a mindennapi politikai érzelmek fő témája, mert a politikai tervezés (Habony) ezt így akarta. Ellenkezőleg. A…..
Múlt héten szerdán úgy terveztem, hogy kilátogatok a II. János Pál térre, hátha el lehet dönteni, hogy Kocsis Máténak, vagy Misetics Bálintnak van igaza. Áldatlan állapotokat okoznak-e a…..
A szélsőjobb élvezi annak előnyét, hogy sokáig egyedüliként kritizálhatta a gazdasági és társadalmi visszaesést eredményező rendszerváltást. A Nyugat gazdasági és politikai válsága a szélsőjobboldalt általában is elfogadott szereplővé tette. A magyar nacionalista…..
A szélsőjobb élvezi annak előnyét, hogy sokáig egyedüliként kritizálhatta a gazdasági és társadalmi visszaesést eredményező rendszerváltást. A Nyugat gazdasági és politikai válsága a szélsőjobboldalt általában is elfogadott szereplővé tette. A magyar nacionalista…..
(cím forrása: komment a 444 ellenzéki portálon) Orbán megnyeri a menekültkérdést. Ráadásul a hagyományosan ellenzéki online médiák hátszelével. Hogy hogyan? Elég volt annyi, hogy a magyar nyilvánosságban keringeni kezdjenek a calais-i kamionokat feltörő bevándorlókról…..
2015 Simicska Lajos és Vida Ildikó egymást kínálják cigarettával. Németh Lászlóné már pattintja is elő kedves Ronson-ját, André M. Goodfriend hasis-pipájából ütögeti ki a maradványokat, Lázár egy Moët Chandonért int a pincérnek, a 444 és az Index gonzói a sajtószobában…..
 A becsődölt brókercégek nem működhettek volna évtizedeken át politikai hátszél nélkül. Az általuk működtetett piramisjáték a magyar gazdaság szerkezetéből adódó, nem offshore-okba rejtett illegális pénzek felszívását is szolgálta. Amelynek az elnevezése maga is a…..
Az M1 indulásakor végigviharzó bénázás és bakiparádé olyan, az egykori sajtót leváltó online platformokon került kihangosításra, amelyek napi szinten bakiznak el címeket, neveket, évszámokat, idegen és nem idegen szavakat. Magnuk sme vagyunk kivételek. És mind a kettőn nagyon…..
  G. Fodor Gábor a Simicska-Orbán háborúban kettészakadt Fidesz-birodalom egyik felének vezetője. A Századvég-agytröszt egyik első embereként érvel a kormány mellett. Ez a munkafeladata. Ideológusként ezt a feladatot úgy hajtja végre, hogy a politika öncéljával, a politika…..
„mutassuk meg Merkel asszonynak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk” „Álljunk ki közösen az európai Magyarországért!” A fenti idézetek a Merkel látogatására szervezett tüntetések felhívásaiból valók. De mit akartak a kevés…..
A Syriza győzött. Sőt azóta már meg is hozta első vitatott döntését, koalícióra lépett a jobboldali ANEL-el. Ám ez lehetett volna a Fent és Lent közreműködésével a Gólya Presszóba szervezett beszélgetés egyik fő kérdése. Ám a meghívottak - Gerőcs Tamás a Helyzet…..
A francia szerkesztőség elleni merénylet értékelésében még egyeduralkodó az az elbeszélés, amelyet egy mondatban is összefoglalhatunk: „Je suis Charlie”. Ki az a Charlie Hebdo? Ez - a gyászon kívül - egy politikai mondanivaló része is: e szerint a szerkesztőség elleni…..
Nem elég kiállni a jogainkért, azt célszerű megfelelő formába is önteni. Nem tartotta be ezt az aranyszabályt az egyik pesti bérház lakója. És óriásit hibázott. Indulatos üzenete könnyű céltáblává tette a rutinos és hidegvérű közös képviselő számára. Aki nem volt…..