Regisztráció Blogot indítok
Adatok
politics&islam

1040 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  (Hamarost újra a szabad világban. Addig kis válogatás az elmúlt hónapokból.) A szandai defterbűl Egyszer már írtam arról, micsoda hangulata volt a zűrzavaros és kellemes kilencvenes években megélt hétfő reggeleimnek. A Moszkva téri emberpiac mellett kapaszkodtam fel a Várfok úton - nem is…..
iszlám és politika Entellektüel 2020.06.27 07:23:03
  Tízegynéhány évvel ezelőtt egy kies kis kifőzdében üldögéltem a meshedi bazárban. Kiváló borjú-saslikot fogyasztottam még kiválóbb társaságban, az összoroszországi főmufti első helyettesével. Ki egyébiránt származása szerént azeri volt s az ott immár évtizedek óta regnáló dinasztia tagja.…..
  Kiérkezés a zikreeti öbölbe   قرية مجحورة على شاطئ البحر. لا أحد إلا شابا سودانيا في كوخ صغير. المسافر: السلام عليكم، أخي! الشاب : وعليكم السلام، أخي! المسافر: في هون محل أو دكان بدي بشتري شي بسكوت أو شوكولا. الشاب: ما في شي هون أبدا مافش ساكن مافش دكان. المسافر؛ مالش شكرا. الشاب: لحظة...…..
  (Az utóbbi hetekben változtak a dolgok. Kicsit. Folytatom a februári katari út jegyzeteit, majd az újabb, egyenlőre félbeszakadt balkáni tartózkodásról szóló feljegyzéseket.) Hihetetlen Vagy egy ilyen nevű folyóirat kishazánkban. Mindenkinek ajánlom. Az emberi elme széles körű és feneketlen…..
  Kamufalva - nyugat Ehhez nem sok a hozzáfűzni való. Álklasszicista homlokzatba burkolt beton, luxusboltokval. S ez a piros ajándékdoboz! De legalább nem felhőkarcoló. ű..
Kamufalva - kelet Vannak népek, amelyek szeretnek ilyet. A nagyvilágot saját kis világukba béhelyezni. Ha oda illik, ha nem. Többnyire nem. Itt például van ez a Katára városrész. Skanzen vagy mi a fene. Leginkább persze fogyasztási központ. Két jól elkülöníthető része van. Egy orientális és…..
  Régiségek 3 Olvasgatom a különböző modern katari történelemkönyveket. Van benne az eddig említett ős- és középkori előzmény, az iszlám megjelenése, s a majdan ismertetendő izgalmas 16-19. századi - egyfajta korai "Great Game" - a kor nagyhatalmai között, amikor a portugálok, a britek, a…..
  Régiségek 2 Katarért mindig minden nagy szomszéd hadakozott. Valahogy nem véletlenül. Ha mondjuk csak az ország északkeleti fertályában fejvő Zubára lelőhelyet nézzük, hol sátramban bevackolódva pötyögtetem ezt, az itteni ókori-középkori régészeti lelőhelyen találtak tárgyakat Indiából, az…..
  Régiségek 1 Amikor itt megjelent az ember - hogy megkezdje mára lassan lezáruló természetromboló projektjét, azaz 50000 éve - az Öböl még sehol se nem volt. Helyén egy széles vádi húzódott, a mai Irán déli partját jelentő ázsiai és az arab lemez érintkezési vonalán. Abból a korból is találtak…..
  Még al-Khor-i képek..
  Al-Khor Jelentése "sekély öböl", "patak". Egy ilyen mellett éjszakáztam.  ..
  Érkezés al-Khor-ba. S máris jókedv. Menő parkok elsőre...
  "Lennék sólyom Katar égvizében..."..
  Az emír háza Van al-Ajn-ban a Dzsudzsák, ugye. Már itt ért a hír, hogy a magyarfutbal eme önjelölt állócsillaga Kalbából odaigazolt. Nagyszerű. Kalba jó hely az Indiai-óceán partján, al-Ajn meg príma oázisváros a Hafít-hegy lábánál az ománi határon. S most már futballjuk is lesz. De jó nekik!…..
  Mi van benne? Múzeumban nem szoktam fényképezni - csak, ha nagyon gáz vagy valami nagyon pozitív fejleményt találok. Az meg hogy milyen a külcsín, majdhogynem mindegy. Szoktam mondogatni, a világ egyik legmenőbb - és ami a '20-as '30-as, '40-es évek modernizmusát illeti, a New York-i…..
  Doha, utcaképek ű..
  A damaszkuszi Szúq al-Hamídíjében három sikátornyi könyvesbolt van. Meg egy uccányi bélyeg-árus. Onnan van birtokomban egy, az Adzsmáni Emírség által a nyolcvanas években kiadott teljes bélyegsorozat, úgymond "A világ vezetői" címvel. Van benne Benito Mussolini, Joseph Stalin (sic), meg Mao…..
  Nem tudom, miért van az, hogy az Öbölben bárhol járjak, mindig Ománba van honvágyam? Na jó, Perzsiát leszámítva. Egyébként meg, Dohában jó sétálni. Merthogy a Corniche-t leszámítva sehol nem lehet. Illetve senki sem gyalogol. Kétlábon talán csak a working class. De ők is inkább a közeli…..
  (Az elmúlt hetekben Katar körbebiciklizését abszolváltam. Néhány ott született írás.) Akik már nem leszünk soha A boldog - kinek milyen - kilencvenes évek közepén barátommal gyakran üldögéltünk a damaszkuszi Hidzsáz vasútállomás késő oszmánkori épülete melletti hasonnnevű kávézóban. Most…..
  "Die Struktur der ökonomischen Grundelemente der Gesellschaft bleibt von den Stürmen der politischen Wolkenregion unberührt." (Karl Marx, Das Kapitel 1.4.)   No, ez az, ami Libanonra nem igaz. A cédrusok árnyékában a föníciaiak óta bárki is kormányozzék, az üzlet az üzlet. Igaz, most éppen…..
  Jajce, újratöltve Az utolsó Kotromanić Ez a család adta volt Bosznia - mondhatni - egyetlen valódi független korszakának (1377-1463) uralkodóházát. Van mogyeri leágazásuk is: II. Kotromanić István bosnyák bán leánya, Erzsébet, druszájával/anyósával, Lokietek Erzsébettel együtt keserítették meg…..
  Ostrožac Újra itt. Frankó vár az Una völgye felett. Az első erődöt itt a rómaiak akkoriban emelték, amikor egy meglehetősen képzett, hitéleti kérdésekben elköteleződni (aztán megzavarodni) látszó, éppen látásproblémákkal küszködő tarszuszi római polgár a Keleti kapun át betévedt Damaszkusz…..
  Ex libris - A folyó, mint memoria historiae Helyi könyv, Faruk Šehić : Az Una hullámai (Knjiga o Uni). Szomorú írás. Vagy inkább realista. A bihácsi szerző - most ötven - ír az elveszett gyermekkorról. Jugoszláviáról. Arról, amivé lett s ami maradt belőle. Az együttélés eszméjének…..
  Érkezés, ismét Bihać Az Una reggel Bihács Bihaćot IV. (Utálom-az-apámat-a-fiamat-meg-az-idegeneket-s-bátor-vagyok-nagyon) Béla emelte szabad királyi rangra. De azelőtt meg azután is volt itt mindenki. Avarok, szlávok, horvátok, szerbek, oszmánok...
  Exit Qábúsz bin Szaíd Itt, a bosnyák hegyek között tudtam meg. Az elmúlt hat évfordulón mindig a szultán országában vagy annak vidékén kerekeztem. Elmélkedtem is róla; itt van néhány akkori gondolat - elsősorban az utódlás kérdéséről. 1 "A rejtett csoda" (2015. január 9.) Ezzel s ehhez…..