Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pikpakpuk

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzetes benyomásaim alapján kegyetlenül betegnek nézett ki ez a netflixes  sorozat, ugyanis a felirat ellenőrzése közben mindig a legdurvább jelenetekbe sikerült kattintanom. Nyakig véres kamaszok itt, macskagyilkosság ott, megint egy vértócsa – kontextusból kiragadva persze, mint a becsapós…..
pikpakpuk 2020.01.27 14:39:48
pikpakpuk 2020.01.27 14:47:01
@pikpakpuk: hoppá én tévedtem, tényleg a fülnek rosszul hangzó nyerseség a helyes
A Mátrix (és mi most a komplett trilógiával foglalkozunk az első rész 20 éves évfordulója kapcsán) említésekor még a legelnézőbb szinkronrajongók is szívükhöz kapnak, hiszen oly' sokszor hangzik el a főszereplő neve. Igen, az. Neo. Ami igazából Nióként ejtendő és bár az angol kiejtés tartása a…..
pikpakpuk 2019.04.02 17:21:08
@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Ha érdekel, egy Columbo résznek (Ahogy a könyvben meg van írva) fent van a régi szinkronja Youtube-on, a fiatal Szabó Gyulával és pl. Halász Judittal, Mécs Károllyal stb.
www.youtube.com/watch?v=nQl3ZXGB_Ts
Alkotó Részecskék Írós kifli 2016.03.08 12:28:39
A vaj készítés melléktermékével, az íróval, gyönyörű fényes kiflik sültek. Újra bevetésre került a kovászom is. A recept következő: A hűtőben csücsülő kovászomból kimértem 10 dkg-ot. Hozzáadtam további 10 dkg lisztet és 1 dl vizet. Jól összekevertem, és hagytam 3-4 órát, hadd dolgozzon. Délben…..
pikpakpuk 2016.03.10 08:57:42
@Quentin vagyok Montargis-ból: pl Tescóban:
s.tesco.hu/hu-HU/products/2004120640148
De pl. a Lehel téri piacon is majdnem minden tejesnél lehet kapni házi írót.
pikpakpuk 2016.03.10 08:58:31
@ElPadre: pl Tescóban:
s.tesco.hu/hu-HU/products/2004120640148
De pl. a Lehel téri piacon is majdnem minden tejesnél lehet kapni házi írót.
pikpakpuk 2016.03.10 14:11:06
@Hatos villamos: nem tudom mi error neked, nekem tökéletesen bejön. De ha így nem megy, akkor írd be a gugliba hogy Tesco író :)
Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót. Villamoskalauz Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok…..
pikpakpuk 2014.08.14 17:44:58
@Grabbe: Liftkezelő van még a ferencvárosi SZTK-ban, a Haller utcában :) Van egy kis széke az egyébként teljesen modern liftben, megkérdezi, hogy ki melyik emeletre vagy osztályra akar menni és megnyomja a gombot. Még egy kis zsebrádiója is van, a maga és az utasok szórakoztatására :)
pikpakpuk 2014.08.14 17:55:30
@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Így van, én is láttam kintornást a nyolcvanas években. Nagypapáméknál voltam épp, egy körúti bérházban lakott és a belső udvarra bejött a kintornás egy láthatólag otthon eszkábált fém trombitával és valami dalt eltrombitált. Én gyerekként nem tudtam, hogy miért csinálja ezt, nagyszüleim magyarázták el, hogy ki az a kintornás. Újságpapírba becsomagoltak nekem pár húszforintost és ledobtam neki.
Eső ellen nem véd, árnyékot nem ad, és már be is repedezett a Kálvin téri villamosmegálló pavilonjának üvegteteje. Valószínűleg nem a télen ráhullott hó tömege törte meg. A 4-es metróhoz vezető lift fölé is ugyanilyen átlátszó íves tető került. Az is be van repedve,…..
MaNDA Melyik a jobb kezed? 2013.07.06 09:00:00
Főleg a szokásjogban és a gyakorlatban keresendő a közlekedés iránya, mintsem általános szabályokban. Napjainkban az emberiség kétharmada jobb oldalon vezet, akárcsak mi, magyarok is 1941. július 6. óta. A fővárosban és az agglomerációban, csak negyedévvel később, november…..
Smoking Barrels A szinkronról 2013.05.27 00:01:00
Shall we begin? Gondolom nem én voltam az egyetlen nőnemű egyén e kies földtekén, aki többször is csak azért nézte meg a Star Trek trailerét, hogy meghallgassa Benedict Cumberbatch józan észt mocsárba alázó hangján (igen, nekem is bele szokott telni néhány másodpercbe, amíg…..
pikpakpuk 2013.05.28 13:15:59
@fénycsepp: Azért, mert a magyar többség megszokta a szinkronizálást, kevesebben mennek el feliratos filmet nézni, megvárják akkor, míg kijön DVD-n a szinkronos változat. A mozik meg a csökkenő bevételeik miatt kénytelenek csak szinkronosan vetíteni a filmeket, ha azt akarják, hogy sokan nézzék meg azokat moziban. A MOM Park azért kivétel, mert a vonzáskörzetében (12. kerület) viszonylag nagyszámú tehetősebb külföldi lakik, így az eredeti változatban bemutatott filmek főleg nekik szólnak.
Sokszor járok oda és volt, hogy mi voltunk az egyedüli magyarok a nézőtéren :)
A Blaha Lujza tér sarkán van egy remek kupola. Ennek már önmagában örülni kell, mert a budapesti kupolák jelentős része sajnos megsemmisült, és sajnos nem épült újra. Még azzal együtt is szeretni való és nagyon jellegzetes, hogy a tetejét díszítő Hermész-szobor mára…..
pikpakpuk 2012.06.06 15:57:05
@~dá~: Nem tudok működő tetőtartóról, szerintem már csak múzeumban van ilyen, ha van. Anno mind leszerelték, érthető okokból :)
Nem találtam meg sajnos, de vannak olyan régi képek a budapesti háztetőkről, amelyeken látszik a rengeteg tetőtartó és köztük a kifeszített kábelek, mint pókhálók :)
pikpakpuk 2012.06.06 16:50:44
@pikpakpuk: Na közben eszembejutott, hol vannak még képek tetőtartókról a postamuzeum.hu-n:

1913. áprilisában tömeges tetőtartó rongálódás volt Budapesten, valószínűleg egy nagy vihar következményeként:

www.postamuzeum.hu/exhibitions/gallery/5/663.html
Közeli ismerőstől kapott információ szerint a IX. kerületben lakók postaládáiba az elmúlt napokban a "kerületi tanács" címerével díszített nagy borítékot gyűrt be a postás. A levél adóbevallásra szólít fel. Kiderül belőle, hogy "2012. január 1-jétől új…..
pikpakpuk 2012.02.01 18:55:56
Én is megkaptam e csodálatos rendeletet s bevallási íveket. Az, hogy mennyire jogos vagy nem jogos, azon lehet vitatkozni (mellesleg szólva, lakásommal már a APEH/NAV is megpróbált lehúzni, ugyanis a lakásvásárlás után néhány évvel kivetette rá az illetéket, amire az akkor jogszabályok szerint nem lett volna lehetősége és két évembe telt, mire visszavonták, további egy évbe, hogy a késedelmi kamatot is törölték).

Szóval a jogosság/jogtalanság mellett néhány furcsaságot én is felfedeztem:

1. Ha egy ilyen mérvű adót vezetnek be, arról nem utólag kellene tájékoztatni a lakosságot úgy, hogy lehetőséget sem adnak azoknak, akik bármilyen körülmény miatt nincsenek bejelentkezve a lakásukba, hogy ezt pótolják.

2. A borítékok nem névreszólóak. Bennem felvetődött, hogy ügyesen így spórolnak a postázáson és ami még lényegesebb, az adatbázis kialakításán is.

Ugyanis minden tulajdonos, akinek a borítékját nem fújta el a szél, külföldi bérlője nem dobta ki (mert leleményesen az is csak ebben a borítékban szerepel, hogy online is le lehet tölteni a bevallást, ha valaki nem kapta meg a borítékot, de ha nem kapta meg, akkor honnan tudja ezt?) szépen ki fogja tölteni, hogy ő bizony életvitelszerűen lakik a lakásban, hiszen az önkormányzat úgyse fog őrt állítani minden lakáshoz, hogy ellenőrizze, tényleg oda jár haza.

Namármost megérkeznek a bevallások, ami alapján szépen fel lehet építeni az adatbázist és jövőre egy rendeletmódosítás után már minden tulajdonosnak fizetnie kell. A nevek, címek, adatok (bankszámla szám is!) ott lesznek az adatbázisban, ahonnan már szép felszólításokat lehet küldeni immár névreszólóan.

3. Ezen háborodtam fel a legjobban. Nézzük a rendelet szövegét:

"2012. január 1-től a magánszemélyek tulajdonában álló lakások után akkor nem kell építményadót fizetni, ha a magánszemély adóalany, illetve annak közeli hozzátartozója (házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, gyermek, testvér, szülő) életvitelszerűen a lakásban lakik."

A hangsúly az "illetve" szón van. Akkor nem kell adózni, ha a tulaj ILLETVE közeli hozzzátartozója ott lakik.

Mi a manót jelent itt az illetve? Ést vagy vagyot? Mert nem mindegy, hogy akkor nem kell fizetni, ha a tulaj VAGY hozzátartozója ott lakik, vagy a tulaj ÉS hozzátartozója lakik ott.

Az illetve szó jelentése (forrás:
meszotar.hu/keres/illetve ):

<<Időnként az "és", időnként a "vagy" szavak helyettesítésére használják. Azonban pl. jogszabály értelmezésekor ez egyáltalán nem mindegy. Az illetve valóban többféle funkciót láthat el, ezért többértelműséget okozhat. Ezért rendelet született arról, hogy 'Az illetve' kötőszó jogszabály tervezetében csak más egyértelmű nyelvi megfogalmazás alkalmazhatatlansága esetén alkalmazható.>>

Milyen érdekes, nem is lehetne ezt a szót rendeletekben használni. Megnéztem minden lapját a bevallásnak, sehol sem teszi egyértelművé, hogy vagy vagy és a jelentés.

Persze a logika azt mondja, ha már a tulaj ott lakik a lakásban, akkor nem kell adózni, de a logika és a kormány/önkormányzat intézkedései már régóta köszönőviszonyban sincsenek.
pikpakpuk 2012.02.01 22:49:35
@aranypenz.blog.hu: Egyrészről én nem pattogtam, hanem elmondtam a véleményem. Egy normális jogállamban, ahol a törvény- és rendeletalkotók az állampolgárokért vannak és nem fordítva, ott rendesen értesítik a lakosokat az ilyen volumenű döntésekről. Persze lehet takarózni azzal, hogy a jogszabály nem ír elő tájékoztatási kötelezettséget, de akkor az egy rossz jogszabály.

Ezen rendelet szövegezése a lakosságnak készült, nem jogászoknak. Így tehát ha van egy szó, ami köznapi értelemben ezt is jelenti meg azt is, de van helyette olyan, ami csak az egyiket jelenti, akkor azt kell használni. Egy rendeletnek olyannak kell lennie, amit csak egyféleképpen lehet értelmezni.
Alaszkás napunk lesz ma, ugyanis Olman szép nagy gyűjteményét élvezhetitek egész nap a Miért éppen Alaszka? sorozatból (Northern Exposure). Ha valaki lemaradt volna róla korábban, ő küldte a Roswell-félrefordítások anyagait is.Szépen kategorizálva küldte Olman a…..
Félrefordítások Jól vagyok 2008.11.02 10:10:00
hariel (RJB) egy újabb találattal jelentkezik:Néhány napja az Animal Planeten (vagy a Spektrumon?) volt valami film a cápákról, amiben az egyik merülés után lementek a hajó kabinjába, és elhangzott egy szép magyarítás:- Kérsz egy csésze teát?- Nem, kösz. Jól vagyok. (Mivan?)Nem…..
Hát ez lol, de tényleg. Miért van az, hogy a kedves kaller csak úgy beszól? Azt a leborult szivarvégit! Üdv a sztori néhány hónapja történt, de teljesen élénken emlékszem: Állunk a barátnőmmel a nyíregyházi vasútállomás (felújított) peronján. Nemrég esett az eső,…..
pikpakpuk 2007.12.09 04:59:46
dobroczkiadam · railadam.blog.hu 2007.12.04. 03:28:57


azért van ez, mert a bevásárlókocsik gumi- vagy műanyagkerekei tologatás közben hozzádörzsölődnek a fém részekhez és feltöltik statikus elektromossággal, ami szépen kisül, ha hozzáérsz.
Közismert, hogy rossz fizikai kondíciónk a legfőbb oka Európában kirívóan alacsonynak számító várható életkorunknak. Ez ellen több fronton is folyik a harc: a gyerekeket az iskolák összevonásával járó plusz utazásokkal motiválják mozgásra, a nyugdíjasokat pedig…..