Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bánkuti Ákos

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
100 éve az osztrák–magyar csapatok véres harcokat vívtak a Kárpátokban a Magyar Királyság területére betört orosz erőkkel. A debreceni 3-as honvédek 1915 februári tragédiájáról nemrég olvashattunk. Egy hónappal később a cívis város másik háziezrede, a közös 39-es is rendkívül súlyos küzdelmet…..
A katonák ellátásáért felelő hadtáp tisztek minden bizonnyal ritkábban kerültek olyan helyzetbe, hogy az ellenséggel szemtől szembe találtatva valódi haditettre ragadtassák magukat. De háborúban minden megtörténhet: nem csak az első vonalban harcolók, a front közvetlen…..
A képen látható Leszt Béla tüzér alakulata a 39. honvéd tüzérdandárba tartozott. Ez a 39. honvéd tábori ágyús ezred 1-4. ütegéből, a 39. honvéd tábori tarackos ezred 1-4. ütegéből és a 39. honvéd nehéz tüzér ezred 1-4. ütegéből állt. Az eperjesi és kassai…..
Bánkuti Ákos 2013.03.27 21:55:00
@Moticska Tihamér: Szerintem a kérdéses harcrend nem lehetett 1916 október-novemberben. Októberre sikerült a Gyimesi-szorost és az Úz völgyét, valamint az Úztól északra, azzal párhuzamosan haladó Csobányos völgyét a románoktól visszafoglalni, de ekkor még az én ismereteim szerint az említett frontszakaszokon jelentős volt a német (bajor) tüzérség aránya. Gyimesben és a Szulcza völgyében a bajorokat 1917 elején váltották magyar csapatok, a Csobányos völgyét és az Úz jelentős részét az oroszok 1916 végén visszafoglalták és csak a híres magyarósi rohamtámadás után, 1917 márciusában került ismét magyar kézre - német tüzérségi támogatással. A Csobányos völgyében, különösen a Sólyomtár havas csúcsától a Csobányos patakhoz lefutó egykori határ mentén, nagyon sok katonatemetőt jelölnek az egykori "skizzek". Az 1916 ősze és 1917 tavasza között eltemetettek listáiban nem találtam honvéd tüzért. Ezért véleményem szerint valamikor ezután kerülhettek oda és azt az állapotot tükrözi a kérdéses térkép.
Az 1867-es kiegyezés nyomán létrejött Osztrák-Magyar Monarchia keretében önálló magyar hadügy nem létezett, ezért a Monarchia hadereje részeként létrejött magyar honvédség megalakulását nem követte katonai levéltár létrehozása. 1918 októberében azonban az Osztrák-Magyar…..
Hogyan vezet az út egy Steyr pisztolytól a varázslatos csengésű bukovinai Kirlibabáig? Tálosi Zoltán szekszárdi olvasónk évtizedes vágya teljesült, amikor szeptemberben ő is eljuthatott a pécsi honvédek harcainak egykori helyszínére. Az ő úti beszámolója…..
Bánkuti Ákos 2012.10.31 21:36:08
Nagyon értékelem Tálosi úr beszámolóját és elszántságát a távoli Kirlibaba és a Capul hegy felkeresésére.Igen érzékletes volt számomra az általam is már többször átélt élménye: 30 perce van arra, hogy egy évek óta vágyott helyszín áttekintsen, felmérjen....
Mi a barátaimmal a Keleti-Kárptokban a Gyimesi-szoros környékén "dolgozunk", I. és II. világháborús ügyekben, de a Csobányos és Úz vögy között emelkedő Magyarós hegyterület is rendszeres célpontunk. A 10-es honvédek 1917-es sikeres rohamtámadásának és az őket támogató Litzmann porosz gyalogsági tábornok emlékére több sikertelen "roham" után, tavagy sikerült a Magyarós legmagasabb pontján, a Névtelen kúpon egy emléktáblát állítanunk. 11 napja a Magyaros Söverjes nevű kúpjára jutottunk fel és nekünk is csak 20 percünk volt fenn, mert a nap lemenőben volt...
Utitársával Moticska Tihamérral én is kapcsolatba kerültem a gyimesbükki Tarhavas patakában álló két "oszlop" kapcsán. Két első világháborus magyar tiszt: Páll Lajos a m.kir.19.pécsi gyalogezred főhadagya és Hendrich Róbert a m.kir.29.budapesti gyalogezred tisztjeinek, valamint 13 huszár, gyalogos, tüzér,telefonos magyar honvéd és népfelkelő nyughelyét jelzi a két emlékoszlop.
Gyimesbükk környékén több mint 20 katonasírt, elfeledett temetőt jelöltünk meg kereszttel, táblával, ahol adataink vannak, nevekkel. Erről egy fényképes és szöveges térképet is kiadtunk, benne a tarhavasi két oszloppal is.
A Magyarós (Úz völgy) ügyében szívesen segítek, amiben tudok.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról – 21. rész Egy hajnali támadás története, az álmukban elfogott olaszok, s az egymásra ismerő cigány baka és olasz hadifogoly esete. Néhány érdekes epizód a mai részből. Kemény doktor zászlóalja 1915 szeptemberének…..