Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aktív ellenállás

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy paradoxon megoldása: az Alkotmányozó NemzetgyűlésNagyon sokan érzik úgy, hogy Magyarország rossz úton jár, ezért a következő választások után új erőknek kellene vezetni az országot. Ám a kormányváltás kevés: az ország új alkotmánya, továbbá több kétharmados…..
aktív ellenállás 2012.03.12 13:41:04
Idevalók a más vélemények, azért blog; csak tényleg, kedves Tibapó, mintha kicsit másként olvasnád a javaslatot, mint aminek szánva van. Szerintem egyszerűen csak túl messzire tekintesz, és előrevetítesz olyan veszélyeket, amelyek majd csak a harmadik-negyedik lépcsőfokon lehetnek, esetleg, reálisak. De előbb az elsőre kéne föllépni! Hátha ott kiderül: másfelé is vezet út, mint az általad jelzett kudarcoké. Én mint kiábrándult és bizonytalan potenciális szavazó nagyon örülnék, ha lenne egy olyan kör, amiben köztiszteletben álló, politikailag kvázi-szűz civilek, tudottan az összes partnernek tekinthető párt (ilyen az mszp és dk is, szerintem) támogatásával összeülnének, hogy ezt a nagy jelentőségű lépést: a választási törvény és az alkotmány össznépi-konszenzusos létrehozását megszervezzék, személyükön mint médiumokon keresztül életre segítsenek egy mindenki (!) számára élhető országot megalapozó szabályrendszert - vagy legalább előkészítsék azt. Azután meg jöhetnének megint a "megélhetésiek", de ha jóféle gúzsba kötve táncolhatnak csak, akkor nem lesz nagy baj. Az itt vázolt javaslat erről, éppen erről szól, én úgy látom. Ha viszont már most fintorgunk, hogy majd "azután" ki mindenki fog a parlamentben ülni, ha jóelőre ki nem zárjuk onnan, akkor sose lesz tisztességes népképviselet, csak az egymást váltó hatalmi csoportok bulija, a saját szabályaik szerint, ahogy eddig. (Láttátok, nyilván, az Amnesty korrupcióval kapcsolatos jelentését: a jelenlegi intézményi-jogszabályi viszonyok a hatalmi elit gazdasági érdekeit szolgálják, az állam az ő foglyuk.) De ehhez kell az értelmiség fintorgása is. Életveszélyben se fogjuk meg egymás kezét? Ha emberek jelentős csoportja mszp-ben, dk-ban, vagy akár urambocsá jobbikban gondolkodik (akár butaságból, akár indulatból), azzal nem lehet nem számolni... Nyilvánvaló, hogy ez a javaslat egy ideális menetrendet ír le - amely talán nem valósul meg ebben a formában. De, én legalábbis úgy gondolom, bármeddig jut is el ez a folyamat, mindenképpen hatással lenne a mostani hatalomgyakorlatra, nyomásgyakorlás, memento, akármi csekély módon is. De muszáj legalább egyet lépni, hogy az ember valahova jusson, akkor is, ha nem tudja biztosan, hová lesz a második lépés. A lépkedésnek meg persze része a mérlegelés, gondolkodás, amit minden vélemény és vita segít.
 Zenés katonadologUgyan már, katonadolog – mondták volna a szüleim egy-egy nagyobb pofáraesés meg „lehet-e biciklivel rükvercben menni a vasúti töltésen” jellegű kinematikai kísérlet után, amennyiben fiúnak születek (de hát nem születtem annak, tehát csak…..
A múlt héten meghallgattam a Maszop néhány középvezetőjének stratégiai elképzeléseit, és félelmetesen egybecsengtek. Úgy vélték, nem a "belső problémákkal" kell foglalkozni, hanem a 2014-es választásra kell készülni: akkor válthatjuk le Orbánt nagy, ellenzéki…..
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..
aktív ellenállás 2012.02.03 21:05:04
kicsit nehéz olvasmány, ezért kiemelem a lényeget: "1. Ez egy reális, az adott jogi keretek közt is lejátszható forgatókönyv alapgondolata. Nem általános óhajok halmaza, hanem azok megvalósításának egy lehetséges technikai módozata, sokkal konkrétabb az eddigi ötleteknél. 2. Jelenlegi formájában is nagyon is fontos szerepet szán a civileknek, ami nyilván tovább bővíthető, hiszen természetesen még sokkal részletesebben ki kell dolgozni. 3. Az, hogy pártokban gondolkodik, kellően indokolva van; a realitásokból indul ki. 4. Kulcsgondolatai: A parlament két funkciójának szétválasztása. A következő választáson csak alkotmányozó parlament választása, ideiglenes kormány felállítása. Ezek tagjai nem lehetnek pártpolitikusok(!), hanem civilek, szakértők, köztiszteletben álló személyek. Mandátumuk a legszélesebb nemzeti közérdeket tükröző alaptörvény és választási törvény elfogadására szól. Utána lemondanak/feloszlatják magukat! Ezután, már tisztességes törvényi keretek között, új választás történik, ekkor jön létre a „normális” parlament, majd a kormány. Vagyis olyan mechanizmussal történne a választási szabályozás és az alkotmányozás, amelyben a pártok -- mint a közéletben részt venni kívánó erők természetes becsatornázói -- részt vesznek, de kifejezetten abban érdekeltek, hogy tisztességes játékszabályok jöjjenek létre, mégpedig hosszú távra! Vagyis éppen így tudna a civil közösség, az úgynevezett „nép”, tényleges képviselethez jutni."
akoztarsasagmegmentese.blog.hu/2012/02/02/a_koztarsasag_megmentese