Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orosdy Dániel

2513 bejegyzést írt és 1481 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tehát A Dolog? Valóban?... Nem is! Alan Dean Foster regénye John Carpenter A Dolog című filmklasszikusa alapján (ld. a borítót), még pontosabban Alan Dean Foster regénye Bill Lancaster forgatókönyvírónak Az izé (másik címén: Ki van odakinn?, eredeti címén: Who Goes There?) című John W.…..
Vavyan Fable visszatérő vendég rovatunkban, minden bizonnyal véletlenül (vagy ha mégsem, hát rögzítsük: egy író nem feltétlenül felelős érte, hogy mi kerül a könyve címlapjára, és ez régebben különösen igaz volt -- azt hiszem). Ash csalhatatlan szeme azonban nem véletlenül jár hozzánk vendégségbe!…..
Új adásunkban az egyik legkúlabb kultfilmmel nosztalgiázunk, és belemerülünk a nyár legforróbb újdonságaiba is. Volt, aki most látta közülünk először Kathryn Bigelow Holtpontját, és van, akinek ez a legnagyobb kedvence a 90-es évekből, és el is mondja, hogy miért. Nicolas Cage és Steven Soderbergh…..
Orosdy Dániel 2021.09.08 21:44:40
@Szekrényszagú néni: Itt vagyunk, csak téged kerülünk. De az élményeid mindenképpen oszd meg!
Méghozzá háromszorosan is! (Mármint szpesöl. A könyvnapló.) Egyrészt mert kivételesen nem egy teljes könyvet tettem magamévá, jó szokásom szerint, hanem csak uszkve a felét (az első kisregényt a kettőből). Másrészt mert mielőtt eldönthettem volna, könyvnaplózom-e egyáltalán (ami ilyen esetekben…..
Ahogy azt már párszor szóvá tettem (legalábbis gondolatban biztosan), egy (ön)életrajzi könyv legproblematikusabb része tipikusan az ún. korai évek, vagyis az a kihagyhatatlan időszak, ami fontos a szerző(k)nek, fontos az alanynak (tárgynak?), fontos minden szempontból – viszont a legritkább esetben…..
Filmvilág blog Egy marék hangjegy 2021.07.06 17:54:00
Óriási az életmű, de a mennyiség nem ment a minőség rovására. Morricone mindig tudott meglepetést okozni. Portré az egy éve, 2020 július 6-án elhunyt olasz zeneszerzőről. Nem tudjuk, mi lett volna, ha „Bob Robertson” végül nem úgy dönt, hogy „Dan Savio” megfelelő zeneszerző lesz az új filmjéhez, de…..
Vagyis arról, ami lett belőle. Grey Keys, Soft Keys, Pop Keys, esetleg Black Locks, Auerbach & Carney?     Kétségbeesve keresem a Black Keys-t!......a Black Keys-ben...  ..
Új adásunkban sorozatozunk és filmezünk vegyesen, a Jóbarátoktól jutunk el Felméri Cecília és Guy Ritchie új filmjét érintve az idei év legjobban körülrajongott szériájáig. A podcastból kiderül többek közt, hogy: Jogos-e az Easttowni rejtélyek mennybe menesztése, kell-e bátorság a…..
Orosdy Dániel 2021.06.19 20:39:17
@Szekrényszagú néni: Már volt Maúnikasaú Special Edition, rögtön a Balázs Show kivesézése után, hallgass vissza 60-65 adást, ott lesz!

"De hogy konstruktív is legyek" - nem sikerült, sebaj, próbálkozni kell, egyszer sikerülni fog, mi neked drukkolunk!
A mérsékelten józan Nick Cave (akkor még kulthérosz, mára már intézmény) követte el ezt a könyvet kb. a nyolcvanas évek végén, és érződik is rajta, hogy szerzője nem volt feltétlenül és minden körülmények között önmegtartóztató – plusz hogy tehetséges (volt/van), íróként is, bizony! A szöveg és a…..
Bármi is legyen a bookazine, benne van, hogy book, tehát a magazine-os megjelenés ellenére könyvnek minősül és így helye van a könyvnaplóban. (Komoly tisztesség ez, pl. fénymásolatban, képernyőn olvasott vagy kinyomtatott könyveket általában nem naplózok, igaz, ilyenek nem is gyakran kerülnek a…..
2020. december 31-én hivatalosan is véget ért az évtized, ezért ahogy 2009-ben, úgy most is felkértük a Filmvilágba rendszeresen publikáló szerzőket, hogy készítsék el az évtizedes listáikat - összesen 40-en vállalták a kihívást (pont mint 2009-ben). (A Filmvilág Podcast évtizedösszegző adása itt…..
Orosdy Dániel 2021.04.26 19:46:53
Ha akad egy bizonyos búcsúpillantás, ami igen komoly nyomot hagyott generációm pszichéjén (vö. Kacsamesék megszakad), akkor az SPOILER [bár ez egy 50 éves film...*] Omar Sharif haláljelenetében látható a David Goodis regényén alapuló, A betörés című (amúgy igen jóféle) szajréfilm végén. Igen, amikor…..
Nos, igen. A legutóbbi kaland alapján úgy tűnhetett, gondjaim akadtak Ellroy művészetével, vagy legalábbis az egyik regényével, pedig az a könyv is meglehetősen tetszett, éppen csak nem érte utol azt a (nagyon magas) átlagszínvonalat, amit ettől az írótól az általam korábban megismert művei alapján…..
Orosdy Dániel 2021.03.23 14:59:05
@Huber Zoltán: Én sem sorban haladtam a könyvekkel (fura is lett volna, sztem elsőnek pont a Szigorúan bizalmas jelent meg), ami be is kavart Az élet áránál (nem volt könnyű felfogni az eseményeket az Amerikai tabló ismerete nélkül :D ), viszont majdnem mindet többször is olvastam, ami segített. De az biztos, hogy a legjobb a sorban végigolvasás, egyszer időt kell majd szánni erre is.
A Filmvilág fiatal magyar filmrendezőket kért fel, hogy válasszák ki, számukra mely tíz filmtörténeti alkotás számít a legjelentősebbnek. A listákat már közöltük (az összesített toplista és a kapcsolódó statisztikák a Filmvilág októberi számában olvashatóak;…..
Orosdy Dániel 2012.10.03 14:46:17
@[bs]: Utólagos engedély megadva. :)
Orosdy Dániel 2021.03.08 17:28:18
@directedbyNWR: Köszi. :) Amúgy szerintem is izgalmas volt anno ez a vita.
Ash jókedélyű ember, de szeret pihenni is. Van viszont valami, ami sosem pihen: Ash csalhatatlan szeme!/mármint mindkettő, azaz egyik sem pihen/ Ash egy nap leült egy padra pihenni és felkacagott. Nem ok nélkül persze! Kiszúrta ugyanis a nyugtalanító tekintetű Bobot, Ikercsúcsok (egyik) rémét, de…..
Új adásunkban megbeszéljük, hogy milyen hatással van filmfogyasztási szokásainkra a streamingdömping, és milyen taktikákkal próbálkoznak a szolgáltatók, utána kitárgyaljuk az első (?) komolyabb karanténfilmet, a Locked Downt + a Host című zoomhorrort, és utána napirendre vesszük Tom Hanks első…..
Orosdy Dániel 2021.02.05 19:44:03
@Gösser söralátét: Jó, hogy itt vagy, gyere gyakrabban!
Balekok vagyunk. Én biztosan. Ez a könyv legalább nem akkora lehúzás, mint azok a bizonyos (és sokkal jobb sorsra érdemes) Google-fordított kiadványok, sőt, tulajdonképpen tiszteletre méltó és rokonszenves, hogy Cristiana Pedersoli is megírta az emlékeit az édesapjáról. Kár, hogy ténylegesen nem sok…..
Csak önmagamat tudom idézni: Nem pazarlom a szavakat: az első rész második része. Vagyis inkább a folytatása. Az év második fele, időben visszafelé haladva (nem ragozom többet). TÁNCRA FEL! via GIPHY..
Csak a szokásos: éveleji filmnapló -- de már a Letterboxd-ról! (Azaz nagyobb, hosszabb, vágatlan, csillagos... minden.) A rendszer a szokásos: féléves bontásban haladunk, időben visszafelé. Ami az első, az az utolsó, mármint nézés szerint, de csak az előző év első feléről beszélünk.…..
Hogy mi leragadnánk a könyvborítóknál, különös tekintettel a Magvető-féle Albatrosz-sorozatra? KIKÉRJÜK MAGUNKNAK! Mi itt a szerkesztőségben valamennyien. E g y t ő l   e g y i g . Az UNRATED fórumnak köszönhetően látókört és spektrumot és minden effélét tágítunk, avagy Predator - A ragadozó,…..
Orosdy Dániel 2021.01.09 00:46:20
@Yorg: Hát nem kapkodtad el... :D Igen, megvan még, páran tartjuk a frontot:

www.tapatalk.com/groups/unrated/
Fordító, szerkesztők, nagy kiadó, elvben minden adott, mégis tele van félrefordításokkal a szöveg – hát igen, a filmes szakzsargon nehezen adja magát. (És az argó is. Kedvenc leiterjakabom: a Van, aki forrón szereti összefüggésében „női ruhá[ka]t” jelentő „drags” Caine művének magyar változatában…..
Nehéz érdemben bármit is hozzátenni Uj Péter recenziójához, minden benne van. Persze nekem nincsenek közvetlen élményeim Döncivel, a budapesti undergrounddal is csak minimális, de attól még ez az önéletrajz(-szerűség) nagyon olvasmányos, izgalmas szöveg, méghozzá a furcsa (keresett, túl hivatalos,…..
Az év, amikor kétszer is kiosztották a legjobb filmnek járó Oscart, Amy Adams megtanult az idegenek nyelvén, Scorsese Japánba kirándult, Ryan Gosling egyszerre volt rossz zsaru és musicalsztár, Adam Driver buszvezetőnek állt, Ryan Reynolds befutott és kiszólt (a nézőnek), egy osztrák férfi…..
Orosdy Dániel 2020.11.13 14:32:31
@hogi: Azt elárulod, miért tartod károsnak a Hell or High Watert? Izgalmasnak tűnik ez a felvetés, igazi teaser. :)
Vannak dolgok, amiket én az életben nem szúrnék ki. Csakhogy az én szemem csalható! Én nem Ash vagyok... Az ő szeme (epitheton ornans következik [ami nem egy súlyos rendellenesség latin neve]) csalhatatlan. Vessük egy pillantást -- teszem azt -- erre a borítóra, MUTATOM! Mi, egyszerű halandók…..
November 6-án indul a budapesti Puskin moziban a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 16-ig 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Hat film – köztük a 77.…..