Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orosdy Dániel

2494 bejegyzést írt és 1471 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Avagy „Amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod…” Akárcsak közvetlen előzménye, ez a könyv is maradéktalanul betartja, amit ígér, legfeljebb azzal lehet vitatkozni, hogy én személy szerint hányat ismertem a 100 (azért jobbára közismertnek mondható) téves állítás közül, illetve…..
Ash legyen a talpán, aki képes megkülönböztetni egymástól Harrison Ford generikus-hazafias akciófilmjeit (Férfias játékok, Végveszélyben, Az elnök különgépe usw.), mindenesetre Thomas Block Határtalan égbolt című regénye valamelyiket/némelyiket/mindegyiket kíméletlenül alapul…..
20+ évig tartott, de elolvastam… Na nem mintha annyira nehéz olvasmány lenne (sőt, a híréhez képest egész jól haladtam vele), de ahhoz képest, mennyire régen szereztem be azzal a határozott szándékkal, hogy hamar a végére érek, eléggé elhúzódott a dolog. Hogy milyen a híre?..
Orosdy Dániel 2020.08.23 20:43:27
@ColT: Így igaz, de tegyük hozzá, az AC/DC, a ZZ Top vagy a Motörhead sem a sokszínűségéről híres, aztán mégis mennyire lehet őket szeretni. :)
Augusztus 10-én kezdődött a Háromezer számozott darab forgatása, a főszereplők között van Farkas Franciska, Pápai Rómeó és Wieland Speck német színész, filmrendező is.  A film története szerint egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Mikor az előadást meghívja egy…..
Orosdy Dániel 2020.08.19 20:34:32
@David Bowman: Az előítélet nem egyéb, mint vélemény ítélet nélkül. A gyermekeknek az egész világon olyan véleményeket sugallnak, amilyeneket csak akarnak, s előbb, mintsem a gyermek képes volna ítélkezni.
(Voltaire)
Mit kapunk, ha egy kevéssé ismert, bár egész jó ausztrál westernt (van ilyen!) vegyítünk a Farkasokkal táncoló megfelelői elemeivel (katonai kalap, bölcs indián), hogy borítót alkossunk egy vadnyugati románchoz? Ash-nek köszönhetően már ezt is tudjuk! MUTATOM! Részletekért KATT a "tovább"-ra!..
Ezt is megértük: Ellroy nem döngöl a földhöz (-be?). De mondok én valamit(!): nem is baj. Egyrészt mert jó látni, hogy ő is valahonnan jutott el valahová (senki sem az L.A. Kvartett-tel vagy az Amerikai Tabló-sorozattal kezdi), másrészt mert nem kell minden regénynek annyira rohadt intenzívnek…..
Hol és milyen filmet láttunk először, mit jelentett számunkra gyerekként a mozi, és hogyan éltük meg a VHS-korszakot? A mozik újranyitása kapcsán nosztalgiáztunk gátlástalanul. (Az adást még júniusban vettük fel a Patreonos támogatóinknak.) Tartalom: 00:50 – A mozi és mi39:55 – Első filmélmények…..
Orosdy Dániel 2020.07.22 00:49:17
@Leadfoot: Igazad lehet a zárt teremmel kapcsolatban. Most már abban nem vagyok biztos, hogy "kint" láttam-e valaha filmet, vagy az mind bent volt. Az viszont megvan, hogy a Gyorsabb a halálnál (Sam Raimi) plakátját ott figyeltem meg alaposabban, méghozzá a Felsőmalom utca felőli vitrinben.
50 éve, 1968. április 2-án mutatták be Stanley Kubrick klasszikusát, ebből az apropóból közöljük újra Schubert Gusztáv cikkét, amely a Filmvilág 2001 januári számában jelent meg. Kubrick nem várta meg, teljesül-e a jóslata. Igaz, amire kíváncsi volt, azt nem lehet évekkel mérni. Ha a lovaknak…..
Orosdy Dániel 2020.07.22 00:41:12
@gigabursch: Szép tőled, hogy ezt a gondolatot minden egyes blogon szó szerint ugyanúgy osztod meg ("magunk közt szólva"). Amúgy meg az lehet a gond, hogy mindenki hülye, te meg okos vagy, én legalábbis nem tudok másra gondolni. (BTW: a 2001 aztán sok minden, csak nem a kedvenceim egyike.)
Ash csalhatatlan szeme kiszúrta, hogy nem akármilyen borítót kapott annak idején Nemere István (minden bizonnyal remek)műve, a Zuhanás a napba: Leginkább egy bizonyos filmsorozat egy bizonyos részének egy bizonyos jelenetét idézi, melyben hőseink a sivatag közepén kerekednek felül az ellEN. Nem…..
Nem én leszek az, aki teljesen új és váratlan állításokat fog megfogalmazni a képregény műfajának e klasszikus darabjáról, hacsak egy apró, óvatos megjegyzést nem tekintünk újnak és váratlannak:..
Korai zsenge. Még egy. A második. Itt. Kicsit szerkesztve, de nem átírva. (Ma már nem igazán értek egyet egykori önmagammal.)..
Az év, amikor Sandra Bullockot kilőtték az űrbe, DiCaprio túltolta a kokót, és Arany Pálma járt a leszbikus szexért. Folytatjuk évtizedösszegző sorozatunk, amelyben szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat. 2020 decemberében,…..
Orosdy Dániel 2020.06.15 16:24:14
@Baski Sándor: "Europa Report: meh" - meh a fejed, az! Még a lap is szerette, szerkesztőkém!

www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=11610
Orosdy Dániel 2020.06.15 16:25:29
@cszn: Nincs is baj az Europa Reporttal, sőt, Sándor nyilván megint tütükézett.
Részletek Pongrácz Máté kritikájából. Első megjelenés helye: Roboraptor. Wakond módra élni és meghalni Kelet-Európában Orosdy Dániel regényében roppant szórakoztató módón keverednek a hetvenes évek bűnfilmjeinek fordulatai Guy Ritchie figuráival és Kelet-Európa Tarr Béla filmjeit idéző kisszerű,…..
Többször is ledobott magáról ez a könyv, pont, mint a Harmonia Caelestis (asszem egyszerre nyúltam le mindkettőt mutertól), de most sikerült elkapnom a flow-t. Félre tudtam tenni, hogy folyton változik az alany (ti. én/mi/ők beszélnek egyetlen mondatom belül is akár, viszont nincsenek hagyományos…..
Részletek Pintér Bence kritikájából. Első megjelenés: Azonnali. Így érdemes felforgatni az akciófilmes kliséket egy bűnregényben Mi történik, ha egy csapat rendőr úgy dönt, hogy nem lefüleli, hanem meglopja a gengsztereket? És mi történik, ha minden félresikerül a tervben? Orosdy Dániel…..
110 éve, 1910. március 23-án született Kuroszava Akira japán filmrendező. Ha a japán filmművészetet Nyugaton egy névvel kellene azonosítani, akkor alighanem ő lenne az. Olyan híres alkotások fűződnek a nevéhez, mint A vihar kapujában, A hét szamuráj, a Rőtszakállú vagy a Derszu Uzala. A japán…..
Orosdy Dániel 2020.04.20 13:58:27
@Feernando Torres: "ma már"? Mikor nem volt ő körülrajongva? Nem emlékszem ilyen időszakra, pedig nem mai gyerek vagyok. Amúgy meg van, aki nem szereti, ez is egy vélemény, nem kötelező rajongani senkiért sem.
… ez az ember tizenkilencben, az orosz fogságban beszélt Lenin elvtárssal. Nem irigyli? Ilyen és ehhez hasonló bonmot-kkal sajnos(?) nincs tele a kötet, ifjabb Karinthy még bolsi korszakában is túl jó író volt ahhoz (erről majd később!), hogy nettó hülyeségekkel szórja tele a kéziratát, és mégis:…..
Hol volt, hol nem volt, tán igaz sem volt... Szóval annak idején, 2003-ban / 2004-ben írogattam a pécsi egyetemi lapba, a ma is létező Univ Pécsbe, kb. ezek voltak az első nyomtatásban megjelent írásaim (neten se jelent meg akkor még más tőlem, ha jól emlékszem, kivéve egy egészen-egészen korai…..
Orosdy Dániel 2020.04.02 22:18:42
@Huber Zoltán: Lájk. Ön egy úriember.
Kevés magyar, ún. műfaji regényt tudnék mondani, amit – legalábbis az én szerény ismereteim és tapasztalataim szerint – annyira alaposan kiveséztek „sikerültség” (elvárások kontra valóság) szempontjából, mint A szivarhajó utolsó útját. Köszönhető ez részben annak, hogy az egyik író, (P. Bence) maga…..
Nem pazarlom a szavakat: az első rész második része. Vagyis inkább a folytatása. Az év második fele, időben visszafelé haladva (nem ragozom többet)...
És ismét! Év eleje (ha nem is január...), tehát filmnapló, de éves helyett féléves bontásban, időben visszafelé haladva. Ami az első, az az utolsó, mármint nézés szerint, de csak az előző év első feléről beszélünk. Megvan, érthető? Fogod, veszed, vágod, érzed, érzékeled stb.? Júniustól megyünk…..
Orosdy Dániel 2020.02.08 00:48:23
@Beyonder: Köszönöm, tudom, de még nem tudtam rászánni magam a váltásra (ha _váltanék_ egyáltalán, mert a Twitter haiku-kényszere azért biztosan hiányozna, és talán a Letterboxd felületét inkább csak _mellette_ használnám).
Teljesen meg leszek vele elégedve, ha soha még egyszer az életben egyetlen sort sem kell olvasnom a teniszről mint olyanról. Se az elméletéről, se a gyakorlatáról, sem a neves, sem a random játékosokról, úgy általában mindent szívesen távol tartok magamtól mostantól kezdve, ami tenisz. (Magát a…..
A spagettiwestern a nézőszámok lassú, de biztos olvadásával a hetvenes évek közepére filmes trendként gyakorlatilag kimúlt, ám az alkony hosszú időszakában is készültek azért maradandó darabok. Bár a fontosabb címeket kis túlzással egy kezünkön meg tudjuk számolni és ezek a filmek már nem indítottak…..
Magócs Dávid véleménye, mely végül a Filmvilág Blogon talált felüleT magának. Wakond - Fekete humor és magyar rögvalóság A Halott ügyek vidéki szatírája után második regényében Orosdy Dániel műfajt vált. Ugyan a sárványhahotai látképet egy Budapestre kísértetiesen hasonlító nagyvárosi helyszínre…..