Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benbe

86 bejegyzést írt és 1667 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2008-ban Magyarországon is megjelent Railjet márka és az ahhoz létrehozott Siemens Viaggio Comfort kocsicsalád hatalmas minőségi ugrást hozott a Nyugat-Európába irányuló forgalomban. A Railjetek azonban nem a semmiből érkeztek, hanem a Siemens Viaggio kocsicsalád példányai. RJX 869…..
Áprilisra sem a "hú de sok TT modell jelent meg" hónapként gondolunk majd vissza, de akadnak ismét érdekességek az újdonságok között. vasuTTmodell2020-52 - Személykocsi Bhv, MÁV Ep. IV. - elfogyott2020-53 - Vezérlőkocsi BDt, MÁV Ep. IV. - elfogyott Tillig01045E - Mérőkocsi szett, DB Netz Ep. VI. -…..
Történt egyszer, hogy megelégeltem a jegypénztárok előtti sorban állást és a jegyautomaták tökéletlenségét, ezért egy applikáción keresztül a lehető legkényelmesebben vásároltam meg a BKK havi bérletemet. Olykor előfordult, hogy ellenőrök kérték, és a náluk lévő leolvasó igazolta a jogosultságomat…..
Benbe 2022.01.30 17:11:52
@midnightcoder2: Van 2 szép nagy piktogram, hogy mit kell csinálni. Jelenleg túlkoros, múzeumszökevény buszok nincsenek forgalomban.
Benbe 2022.01.31 13:48:16
@nyu: Magyarországon vagyunk, a csalókat próbálják kiszűrni ezzel.
Ez ugyan egy vonatos blog, de pedagógusként ezen a felületen tudok a legszélesebb körhöz szólni a hétfői PSZ-PDSZ közös figyelmeztető sztrájk kapcsán. A véleményem, amit alant próbálok alátámasztani, hogy minden pedagógusnak sztrájkolnia kell. Hogy miért, az egyértelmű: a bérek, a tantervi…..
A kérdésre persze egyből lehet is egy rövid választ adni: a szlovén kocsik a szlovén fővárosig, Ljubljanáig közlekedő Citadella IC (nemzetközi gyorsvonat, hívják akárhogy is) részei, melyeket a határátkeléskor nem csatolnak le, hanem szépen elközlekednek Budapestig...
Benbe 2022.01.15 13:24:42
@kvp: Ezek Gosák, de jóval régebbiek, mint a MÁV nemzetközi szabványoknak is megfelelő (Z1) Gosa-kocsijai. A MÁV pedig azért használja őket, mert elég nagy marhaság lenne, ha a határon át kellene szállni. Napi két vonat van Ljubljanába, a másik, a Dráva magyar kocsikkal közlekedik.

A szlovén belföldi vonatok elég kritikán aluliak, ezek a kocsik nem rosszak. Engem főleg a légkondi hiánya zavar.

Néhány szlovén vonat: www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=Szlov%E9nia&t2=&t3=&num=50&order=one&B1=Mehet
Közlekedik a decemberi menetrend váltás, úgyhogy összegyűjtöttem a Cegléd-Szeged vasútvonal hiányosságait. A Szeged-Kiskunfélegyház szakasz A személyvonatok menetrendje módosulna. Napi 4-5 pár vonat helyett fixen 7 vonat közlekedne. A vonat 2-3 óránként közlekednének úgy, hogy arra csak 2…..
Benbe 2021.09.28 09:49:11
Mostanában többször is elidőztem a fortepanon, és már nem is tudom, mit kerestem, amikor szembejött ez a fotó: Ez elvileg a Kígyó utcai Mézes Mackó. Akik még nálam is fiatalabbak (felháborítóan sokan vannak:), azok talán nem is tudják, hogy a Mézes Mackók a gyorsbüfé és az édességbolt keverékei…..
Az Arlbergtunnel egy kétvágányú vasúti alagút Ausztriában. A Sankt Anton am Arlberg és Langen am Arlberg közötti 10 648 m hosszúságú alagút az Arlbergbahn vasútvonal központi eleme, amely összeköti Tirol tartományi székhelyét, Innsbruckot a Vorarlberg tartomány központjával, Bludenzcel az…..
Nem terveztem ma is blogolni, de az e-mailjeimet szortírozva megint egy Nature cikken akadt meg a szemem, ami szintén foglalkozik a nyelvi kérdésekkel a tudományban. Mármint leginkább azzal, hogy a tudósok döntő többsége nem tud elég időt a tudományos munkájának szentelni, mert nyelvtanulással kell…..
Benbe 2021.07.16 17:13:35
@tulapruton: I don't think the English language is the problem, rather the kind of example you gave in your comment. Those Hungarian high school graduates that speak English already all have significantly higher skills in almost all academic areas than the average British or American high school grad. Most of the Hungarian students that for some reason don't learn English could also compete well at the universities and in their later careers as well.
It's a fantastic thing that by being able to speak English one can access basically all information, all services, communicate with almost everyone on the planet. Anyone who doesn't learn English is just making up excuses and in the long run get themselves rid of a lot of money, a lot of opportunities, and in fact will have other skills reduced too. To excel in any topic, you have to be able to read about it in English. If you don't, you will not know what others do.

Being a "professional English" is a well known phenomenon, there are also professional Hungarians out there, although in much lower numbers. But the truth is that you can compete with native speakers anywhere. I know people who, as a Hungarian, teach English langugae at the Oxford University. Obviously, you have to speak English at a given level to be allowed to do that.
A Skócia és Anglia határán fekvő St Abbs igazi képeslapra illő település. A környék gigantikus sziklái és kristálytiszta vizei számos ritka állat- és növényfajnak biztosítanak otthont, a festői látkép pedig hollywoodi gigaprodukciókban is visszaköszön. Nem sokszor indultam útnak azért, hogy egy…..
Benbe 2021.07.07 21:34:15
@gabroca: Én lenyűgözőnek találom, de egy helyi nénike a kézműves piacról egyetért veled: ő azt mondja, nagyon irigyli a magyarokat, amiért bent vagyunk az EU-ban. Az osztályommal voltam, és azt mondta, olyan lehetőségeik vannak a diákjaimnak, amikről a skót gyerekek már nem is álmodhatnak.
Ááááá, hogy lehetett ezt ennyire félrefordítani? – szisszen fel időről-időre számos filmrajongó, majd megfogadja, hogy ha csak lehet, innentől kezdve csakis eredeti nyelven nézi a filmeket, sorozatokat. De vajon megalapozott-e a filmfordítók folyamatos pocskondiázása? És mi a helyzet a többi,…..
Benbe 2021.05.24 23:37:54
@horrorpornó bábszínház: Úgy lehet szar helyesírással más munkáját kritizálni, hogy ez egy blogkomment, nem egy lektorált újságcikk. A szerző optimalizálja az idejét és energiáját.
Benbe 2021.05.24 23:41:09
@horrorpornó bábszínház: A "száraz tűz-víz vezeték"-ből meg se tűz, se víz.
Benbe 2021.05.24 23:59:24
@eneklofordíto: Akkor az nem szakember. Rengetegszer fordul elő, hogy a meghallgatott magyar fordítás hülyeségére azonnal meg tudtam mondani, mi volt az eredeti angol, aminek a valódi jelentéséről nem volt semmi tudomása a fordítónak. Én nem vagyok fordító, szerény viszont igen. Az a minimum-elvárásom, hogy aki műfordítással foglalkozik, az tudjon többet az adott nyelvről és kultúráról, mint én, hiszen én nem vagyok fordító, így nyilván nagyon keveset tudok róla.

Például:
"A kitartó klasszikus nyomozómunka sokszor hasznosabb, mint a modern technológia, estére kiderül, hogy nekünk van igazunk." És kiderül három nappal később, hogy az "in the end of the day" kifejezésnek semmi köze az estéhez.
"Szerintem meg tudjuk szerezni az információt. Öltözz kékbe!" - és a következő kockába a Mata Hari szerepére beosztott lány zöld Diorban feszít a kezében pezsgővel. Nem kell tudnia egy fordítónak, hogy a "blue" az a szex, szexi szlengben, de a képkockán ismerje már föl a zöld színt!
Az is nehezen fölfogható, hogy lesz a szerkocsis gőzmozdonyból kedves mozdony...
Az eredetileg a Science magazinból származó hír alapján több magyar sajtótermék is megírta (pl. az Index, a Telex, a HVG.hu és a Raketa.hu is), hogy „maghasadásra utaló jeleket” tapasztaltak a 35 éve balesetet szenvedett csernobili 4. reaktor romjai alatt. A téma elég "nagyot ment" a sajtóban,…..
Benbe 2021.05.14 10:30:27
@rezgaras: Szerintem a 40% uránban is csak 4% az U-235. A 40% kémiai összetételt jelent.
Ezúttal a Főfotó archívumából került fel több, mint 2500 fotó a fortepan.hu-ra. Ezek között persze bőven akadnak olyan képek is, amelyeknél nem tudni, hogy hol készültek, mit ábrázoltak. Ebből mutatok be most egy újabb "csokorral". (Fontos: a fotók nem feltétlenül Budapesten készültek, bár a nagy…..
Benbe 2021.04.18 13:56:31
@Angéla Pribojszki: Igen, Gyenes utca a Selyem utca felől nézve:

(belinkelném a streetview-t, ha nem lenne tiltott, nem is értem, miért az)
Csütörtökön kezdődik egy EU csúcstalálkozó, ahol a mindenkit egyre inkább zavaró vakcinahiány mellett a vakcinaútlevél, az egyéni (kvázi turisztikai) beutazási korlátozások, illetve az azokkal kapcsolatos, de attól független karanténkötelezettségek is témák lesznek. A vakcinahiány főleg azért gond,…..
Benbe 2021.03.03 06:50:24
És akkor: az elölt vírusos vakcinák nem hatásosak a brazil variáns ellen.
index.hu/kulfold/2021/03/02/ki-tudja-cselezni-a-brazil-varians-az-egyik-kinai-vakcinat/
Ne tévesszen meg a cím, a cikkben egyértelműen általánosan állapítják ezt meg minden elölt vírusos vakcinára, így ez igaz a SinoPharmra is.
Benbe 2021.03.12 15:07:01
@eßemfaßom meg áll: Brazil variáns most van, harmadik dózis kb egy év múlva lehet. Nem vonzó.
Az elmúlt időben kétszer is tapasztaltam, hogy a Sopron IC elejére GYSEV-es Szilit kaptunk. Értetlenül álltam a dolog előtt, hiszen az 1-es vasútvonalon a 160-as sebesség is adott, ám erre ez a mozdony alkalmatlan. Természetesen ez nem is marad késés nélkül és nagyjából az ezzel a módszerrel kiadott…..
Benbe 2021.03.09 18:14:04
@Békássy Csaba: 30 éve. Egy felújítás 10 évet bír.
Benbe 2021.03.09 18:17:50
@Békássy Csaba: Már nem mehet ki Ebenfurthba. Ausztriában Szilit csak Deutschkreutzban láthatsz répaszezonban.
Benbe 2021.03.10 20:55:00
@Békássy Csaba: Ebenfurthban nem használják az átkapcsolást, és hiába lenne fizikailag képes, Baumgartenbe sem gurulhat be a Szili, mert tilos neki. Nezsider pedig már 15 kV, nyílt vonali a határ, és oda se mehet Szili.
Gombóc mondja Nógrád-körvasút 2021.02.28 20:00:00
Magyarországon jelenleg rengeteg kiaknázatlan lehetőség van a vasúton, a Száz vasutat, ezeret... kezdetű cikksorozatomban ezekkel foglalkozom. Ebben a bejegyzésben Magyarország északi részén teszünk egy látogatást, ahol megnézünk egy pár rendkívül alulhasznált vasútvonalat, s hogy mit lehetne…..
Benbe 2021.03.02 20:08:21
@HaCS: Szeged felé ugyanannyiba kerülne a 100->120 upgrade, mint Starján felé a 60->120. Előbbi helyen nyersz ~2 percet, utóbbin legalább hússzor annyit. Ha arányítod a lakosságra is, még úgy se jön ki nyerőbbnek a szegedi.
Hétfőn síszünetünk volt, ami szerencsésen egybeesett azzal, hogy a legtöbb időjárás-oldal komoly havazást ígért az Északi-középhegységbe. Végül ennek vasúti pálya magasságában látható jele csak a 87-es Eger-Szilvásvárad vasútvonalon volt, de a Mátra is jól nézett ki az M3-as autópályáról nézve. Az…..
Az első magyar kőszénbánya 1759-ben nyílt meg a ma Sopronhoz tartozó Brennbergbányán, az akkor Fenyvesvölgyként ismert területen. A hagyomány szerint hat évvel korábban, 1753-ban, egy birkapásztor, (más források szerint egy szögkovács), jött rá, hogy itt egy gazdag szénlelőhely található, amikor…..
Nem szerencsés, ha egyetlen vidéki háziorvos akarja eldönteni, hogy bezárjuk az országban az összes óvodát és iskolát. Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. ..
Fotósvonatot sok célból szervezhetünk, de legtöbbször azért, mert az adott vasútvonalon vagy az adott járműveket egyébként nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek (és információt szolgáltató kapcsolatok) árán lehetne fényképezni. A létszám lehet egy tucat ember, vagy akár több…..
Az első magyar vasútvonalat, mely Pest és Vác között közlekedett, 1846. július 15-én adták át, az ünnepélyes megnyitón József nádor és felesége is részt vett. Naponta háromszor indultak járatok, a mozdonyoknak nevet is adtak, „Pest”, „Buda”, „Hungária” és „Pannónia” 59 perc alatt tette meg a 33,6 km…..
Benbe 2020.10.25 06:21:22
@szvsz: Ma 26 perc a menetidő és most például nem késik. Jelenleg 96% országosan a vonatok pontossága.
A kétnyelvű sulik világszerte egyre népszerűbbek. Eltérő lehet, hogy ki miért járatja a gyermekét ilyen iskolába - lehet, hogy azért, mert szeretné, ha a gyerek magas szinten megtanulna egy nyelvet, de lehet azért is, mert külföldön élve nem beszéli az adott ország nyelvét...
Benbe 2020.09.19 19:23:13
@Androsz: A kéttannyelvű oktatás két nyelven folyik, így mindkét nyelven elsajátítja minden tantárgy szaknyelvét. Több mint tíz éve tanítok fizikát angolul, olyan még nem volt, hogy valaki ezért ne tudja elvégezni az egyetemet. Sokan mondjuk eleve angolul tanulnak ott is, a munkahelyükön pedig egyébként is angolul kell kommunikálniuk majd.
Alsó-Ausztriában járunk, a Semmering-hágó, illetve az oda vezető vasútvonal tövénél, Payerbach faluban. A falu hangulatát a völgy mélyén zubogó Schwarza folyó, illetve a falu látképét magasan uraló, kétvágányú Schwarza-viadukt határozzák meg. Az állomásról a stájerországi Mürzzuschlagba, a Semmering…..
Az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a felsőoktatási jelentkezéshez szükséges vizsgák. A tanulók ehelyett a tanáraik által megajánlott jegyekkel jelentkeztek volna egyetemekre. A háttérben a középiskolai jegyek évtizedek óta tartó inflációja húzódik, amit az angol kormány…..
Benbe 2020.08.24 17:17:19
@Rodney_2: Ezt már kezeli a rendszer. Ugyanis hiába színjeles az adott iskolában egy diák, a felvételi rendszer számára akkor sem predikálhatsz tanárként jelest, ha amúgy nem nagy eséllyel olyan vizsgát is írna. Egy jegynél nagyobb eltérés a predicted grade és a final grade között nem jellemző, hiszen az egész intézmény szavahihetőségét kockáztatná ezzel (feketelistára kerülhet). A felvételi eljárás jelentős része a predicted grade-ekre épült mindig is és teljesen jól működött. Most ebbe nyúlt bele a rendszer.
Benbe 2020.08.24 17:20:52
@nincs1agy: Nem pont úgy, ahogy gondolod. Nincsenek felvételi ponthatárok. A predicted grade és a diák egyéb munkái, ajánlásai alapján mindenki egyénileg kap bekerülési ajánlatot (offer) az egyetemtől. Minél jobbak a munkái, annál könnyebben teljesíthető ajánlatot kap (tehát két azonos predicted grade-ű diák közül kaphat rosszabb ajánlatot az, aki kevésbe tette oda magát közösségi szolgálatban vagy kevésbé jó bemutatkozó levelet ír). A rosszabb ajánlat azt jelenti, hogy a predikált jegyeket el is kell érni, vagy akár meg kell részben haladni a bekerüléshez; egy jó offer viszont jelentősen a predikált jegyek alatti vonalat húz a felvételhez, amit utána a diák már gond nélkül teljesít.
A legjobb az unconditional offer: aki ilyet kap (nem kevesen), azt a tényleges érettségi eredményétől függetlenül előre fölveszik.
Benbe 2020.08.25 14:52:17
@nincs1agy: A predicted grade nem követheti az intézmény szigorúságát, hanem a sztenderdizált vizsga majdani eredményét kell előjelezze. Minden intézményben ugyanannyi munkával ugyanazt a predicted grade-et lehet megszerezni.