Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kori58

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem érti a címet? Joggal.Nem cseng ismerősen a szám?Nem csodáljuk. 24 904 milliárd forint a magyar államdósság. Ez az apró kis semmiség csak amolyan mellékesen, kissé szégyenlősen jelent meg a magyar média hátsó szegletében, szinte csak a szaksajtó elelemezgette csendes…..
Ez a dal vége? Igaz, az előadás még zajlik, a kövér hölgy énekel és az utolsó metrót elérni kívánók sem csörtettek ki a ruhatárba – ám úgy néz ki, a jövő évi országgyűlési választás már lefutott, az eredmény is borítékolható: a baloldal csúfos kudarcot szenved.…..
kori58 2013.12.13 09:07:16
@Blogger Géza:

Igaz, bár azt hiszem hogy ha a Századvég adatait néznénk, és elfogadjuk, hogy az Együtt nem éri el az 5 %-ot a végeredmény még tragikusabb lenne.
kori58 2013.12.13 08:57:17
@kisvagány: A 2002, 2026 és 2010-es országgyűlési választások első fordulójának az adataiból kiindulva legalább 30 és legfeljebb 35 %, azoknak az aránya akik nem mennek el szavazni
kori58 2013.12.13 08:59:40
@Achmed, a hitetlen: Ha a szövegkörnyezetet is nézed az "országépítő " idézőjelben van
Amit eddig csak sejtettünk, azt ma már tudjuk is - a magyar sajtó többsége (50-55%-a?) nem tudósít, hanem megmondja, mi történik. Mi pedig jobb, ha beletörődünk, ha nem az történt, akkor is az történt (emlékszünk arra bizonyos hóviharra és az alternatív történelmére?).…..
kori58 2013.07.01 13:15:13
@qwertzu:

A felső és az alsó jövedelemtized arányát kell megnézned, erre visszamenőleg is találsz statisztikai adatokat.
kori58 2013.07.01 13:55:55
@Makkasz:
A magánnyugdíj pénztárak vagyona nagy részben magyar állampapírból állt, - cca 80 %- tehát ez a valóságban csak egy államadósság forma volt, nem több.
kori58 2013.07.01 14:04:11
@qwertzu: Miért mondod?

Ha az alsó - felső jövedelemtized különbsége csökken, akkor a jövedelmet csoportosítottál át a gazdagoktól a szegényekhez, ha nő akkor a szegényektől a gazdadoghoz. - Természetesen a korábbi helyzethez képest.
Elviekben ősszel derül ki, hogy az ellenzéki összefogás részéről  2014 tavaszán ki is lesz ténylegesen a jelenlegi miniszterelnök kihívója, ám gyakorlatilag úgy tűnik, eldördült a startpisztoly, a versenyzők futnak és sokak számára már a győztes személye sem…..
kori58 2013.06.04 10:27:02
A helyzet néhány részletkérdésben más.

Az nem vitatható, hogy a bizonytalan szavazók körében Bajnai megítélése jobb mint Mesterházy-é, tehát a bizonytalan szavazók körében Bajnai szavazatvonzási képessége jobbnak. Ha itt akár csak egy-két százalékról van szó, az a végelszámolásnál az ellenzéknek nagyon hiányozhat. Az sem vitatható, hogy Bajnai pártépítési programja mára lényegileg megbukott, egyszemélyes produkcióvá vált, és jelenleg nem látszik a növekedési tartaléka - tehát azok akikhez még nem jutott el, de még eljuthat.
Az a baloldal számára egyértelmű katasztrófa lenne, ha a választáson egymás ellen indulnának. Ezt mindkét vezetőnek világosan látnia kell, és nem kétséges, hogy látják is.

Nincs kétség abban, hogy egy pártvezér részéről, az a törekvés, hogy Ő akar a miniszterelnök lenni, abszolút korrekt magatartás, hiszen a saját gazdaságpolitikai és társadalompolitikai elképzeléseit a legnagyobb eséllyel így tudja megvalósítani.

Az, hogy a jobboldali sajtó nem támadja Mesterházyt, annak két általában nem tárgyalt oka is lehet:, egyrészt nehéz kitalálni, hogy vajon mivel is lehetne belekötni, másrészt a baloldalon folyamatosan szajkózzák, hogy nincs karizmája, és ezt a véleményt sokan magukévá is teszik olyanok is, akik még életükben egyetlen beszédét sem hallgatták meg.

Megjegyzem, hogy a szociknak szakmai programjaik vannak, a jelen helyzethez képest talán túl sok is. Mindig ezeket akarják az Együtt-el egyeztetni.

Összefoglalva: van két egyébként tehetséges politikus, akik egyetértenek abban, hogy a jelenlegi kormányt le kell váltani, de nem értenek egyet abban, hogy kinek kell a Miniszterelnök jelöltnek lennie.

Ezt a kérdést azonban minél előbb el kell dönteni,mert a belső küzdelem szükségtelenül köt le energiákat, és akadályozza a Miniszterelnök jelölt építését, és a tényleges baloldali egység megteremtését is.
kori58 2013.06.05 09:38:34
@Mária: Két okom van , amiért jelenleg Bajnai szavazatvonzó képességét jobbnak látom mint Mesterházy Attiláét. / Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a választási kampánynak a baloldalnak Bajnai vezetésével kell nekifutni, - mert a helyzet időben változik, és mert a Bajnai elleni érvek is léteznek. /

Egyrészt az MSZP szavazói attól, hogy a Bajnai lenne a miniszterelnök jelölt, a baloldali összefogás jelöltjére szavaznának, az Együtt jelenlegi szavazóinak egy része- az általam ismert kutatások szerint úgy 15%- a, - pedig nem szavazna egy Mesterházy által vezetett listára.

Másrészt a jelöltek iránti bizalom egy nagyon szűk körben vizsgálandó, a majd szavazni fogó, és most ténylegesen bizonytalanok körében. Egy normál közvélemény kutatásban ez egy nehezen beazonosítható , alig több mint 100 fős minta. Ha ennek e rétegnek az előítéleteit nézzük, akkor úgy tűnik, nekik több a fenntartásuk az MSZP-vel szemben mint Bajnaival.
Miután a nyerőgépek nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egy nap alatt a szemétdombra kerültek, a parlament cserébe a távszerencsejátékot kívánja rászabadítani hazánkra. De vajon fel van készülve erre az ország? És vajon a remélt koncessziós díjak tudják majd…..
kori58 2013.05.06 11:12:04
Hát akkor nézzük a tényeket.

A szerencejátékok egy része veszélyes a társadalomra. Gondolom ezzel egyetérthetünk.
A különböző játékok veszélyessége is eltérő. Ezzel is egyet kell érteni.
A polgárok egy része szeret szerencsejátékot játszani, ezt az igényt célszerű valamilyen szabályozott módon kielégíteni.

A szerencsejátékokból való bevételre a költségvetésnek szüksége van, ezek hiányában ezt a pénzt más módon kellene beszedni.

Tehát ki kell elégíteni egy igényt, úgy nagyjából, maximalizálni a bevételt és minimalizálni a kárt - ez a feladat.

Ha a társadalmi kár nagyobb mint a bevétel, akkor a feladvány biztosan rosszul van megoldva.

Az a tény, hogy jelenleg a tevékenység / az on-line szerencsejáték játszása /érdemben nem korlátozott, és ebből egy fillér állami bevétel sem származik az elgondolható legostobább változat.

A törvényjavaslat előremutató része, hogy a Magyarországon illegális szervezőkkel szembeni érdemi fellépést lehetővé teszi. Ezt már korábban meg kellett volna tenni, és ebben közös a felelősége a jelenlegi és az ezt megelöző kormányzatnak.

A kaszinó játékok veszélyessége a gyorsaságuk miatt magas, sz interneten való létük a hozzáférést teszi könnyűvé.
Igy együtt ez a játéktipús minden más játéknál több szenvedélybeteget ggenerálhat. A kérdés hogy az ebből származó bevétel vajon van e akkora, hogy ezt így fel szabad vállalni? Mert pl a kábítósszert nem legalizáljuk az alkoholt eltürjük, - itt most melyik utat kell választani?

Én egyébként most nem gondolok semmi politikai összefüggésre, de azt gondolom, hogy a megoldás rossz, ebbe az utcába nem kellene belemenni, mert ebböl sok baj lesz. Ezzel a véleményemmel egyébként nagyon ortodox vagyok, a legtöbb állam az internetes szerencsejátékokat nem engedélyezi, hitem szerint helyesen. Még két megjegyzés: Itt most nem a sportfogadásról és a kártyajátékokról van szó, bár azok internetes megjelenésén is lehetne mit javítani. A szervezők felelős játékszervezői magatartásában olyan nagyon nem kellene bízni, ezek éppen olyan ügyek amelyre az államnak kell a szabályokat megállapítani.
kori58 2013.05.06 12:17:40
@én már a fény gyermeke vagyok: Úgy látszik, hogy nem fogalmaztam eléggé érthetően.
Tehát vannak olyan tevékenységek amelyek során muszáj szabályokat betartani, illetve ezt megelőzöen megállapítani. Gondolj arra, hogy ha az alkohol forgalmazás megengedett, attól még a tisztaságára, vagy a kereskedelmére vonatkozó szabályok nem mellékesek. Gondolom, te sem látnád szívesen, ha az iskolai büfében pancsolt házipálinkát árulnának. Ez nincsen másképp a szerencsejátékok vonatkozásában sem. Ez egy veszélyes tevékenység, és ez attól még igaz, hogy sokan tudnak ebben is mértéket tartani.
Tehát a játékosoket és a társadalmat védeni kell. A védelem szükséges és elégséges mértékének megállapítása azonban a nem a versengő magánszervezők dolga, hanem a jelen esetben az államé.
Miért államosít egyre több céget az Orbán-kormány? És most nem csak az olyan, "nemzetbiztonsági" címkével felmasnizott ágazatokról beszélünk, mint az E.On gázüzletága, hanem a cigiárusítástól az étkezési utalványokon át a parkolásig sok-sok mindenről -…..
kori58 2013.04.23 14:43:21
Másképpen látom. Attól hogy valaki állami vállalatot irányít még érthet is hozzá, és attól még nem válik sem tolvajjá, sem egy erkölcsi nullává.

A fő problémát az állam mint tulajdonos viselkedésében látom. A kinevezés, a vezető kiválasztása még többé kevésbé sikerülni fog, de továbbiakban az államot már részben valamelyik minisztérium valamelyik főosztályának a vezetője illetve valamelyik beosztott kollega fogja képviselni, / szakmai kérdésekben, / egyébként a vagyonkezelóő valamelyik középvezetője, egyéb kérdésekben. Ők egyéb munkájuk mellett úgy tudnak ezzel foglalkozni, ahogy egy közalkalmazott- tól vállalatvezetési kérdésekben ez elvárható. Vagy mindenki mástól akinek ilyen tapasztala nincs, és erre nem is lett kiképezve. Persze ettől még az állami vállalat kaphat a politikától politikai megrendeléseket, de amely országban van kormány, az visszatérően beavatkozik a gazdasági viszonyokba, jogi uton, vagy akár egyedi utasítással. Ezzel együtt lehet élni.
Azt, hogy a tulajdonosod, jelen esetben az állam, nem érti, hogy az adott vállalat vonatkozásaban mit kellene tennie, hogy jobban dolgozzon az Ő vállalata. A beosztottnak - vagy középvezetőnek - nem tudod elmagyarázni, hogy mit kellene tenni, de ha megértené, akkor sincs semmire jogosítványa, a vezetője számára meg a néhány 100 milliós esetleges nyereség vagy veszteség nem az a tétel amivel foglakozni tud, mert hogy ez a tétel amivel te küzdesz nem fogja elérni az állami költségvetés egy tizezred részét sem.

Magyarul: Jó tulajdonosra is szükség van. Az állam nem ilyen.
Miért nem teszi fel újra Lázár János a parlamentben a 2010 novemberében már feltett kérdését? A Fidesz utóbbi egy év alatt törvénymódosításokkal és a nemrégiben megjelent végrehajtási rendeletekkel gyökeresen átrendezte a magyar szerencsejáték piacot – az új…..
kori58 2012.09.07 09:44:21
@különvélemény2:
Sajnos még mindig nagyon másképp látjuk a helyzetet. Én egyáltalán nem vagyok megértő, ha valaki belenyul a kasszába, sem a Fidesz közeli sem más pártközeli cégek helyzetbe hozása nekem nem szimpatikus, hogy ha ez egyébként másoknak kárt okoz. Jelen esetben az állakasszát látom megkárosítva.
Referenciák: szerintem a megnevezett cégnek semmilyen referenciája nincs, sem a tulajdonosoknak, és a tulajdonosokat nem is tartom valós tulajdonosnak, mert egyiküknek sem lehetett erre a projekre pénze.

A követelményrendszer tiszta. Ha Te lennél az egyik pályázó, és azt gondolnád, hogy egy szakmai részlettel téged szívatnak, vajon mit csinálnál vagy csinálhatnál?
Nem egyformán látjuk a szerver üzemeltetés költségét sem. Nem arról van szó, hogy a bevétel 3 % a szervez üzemeltetőé, henem arról, hogy az ezen ágazatban elérhető különadónak egy indokolatlanul nagy része magánprofittá alakul.
kori58 2012.09.07 09:48:41
@Gilice:

Értem a szempontodat, a lényeg, hogy meg lehessen élni. Azt azonban ne szard le, sem ebben az ügyben sem másban, ha valaki zsebre vágja azt a pénz ami a közösséget illetné, mert ha ezt elég sokan csinálják, maradunk a mostani siralmas helyzetben.
kori58 2012.09.07 09:57:30
@KollárGy: Sajnos nem lesznek az adóbevétek transzparensek.Kérlek ne a gép üzemeltetőket nézd, hanem azt, hogy a valóságban a szerver üzemeltetők sem látod. Az új szabályozás eredményeként a játékadó bevételek a költségvetési tervezet szerint sem nőnek egyetlen fillérer sem, a rendszerben nincs játékos regisztráció, tehát a társadalomvédelmi lehetőségek sem nőnek, viszont a nem helyhez kötött pénznyerő automata rendszerrel egy nagyon veszélyes játéktipus legalizálódik.
Milyenek vagyunk, mi magyarok? Ha kívülről látnak minket, vajon szimpatikus országnak a szimpatikus népe vagyunk, csikós, gulyás, gyógyfürdő, vagy csak egy - enyhén szólva - érdekes kis nép valahol Európa perifériáján, ahol szabad a pálinka- és sörfőzés, híresen…..
  Előzmény itt. Egyre kínosabb a helyzet Schmitt Pál doktori disszertációja körül – a heti sajtóhírek szerint a 215 számozott oldalból álló disszertáció több mint 200 oldala plágiumgyanús, és amennyiben ez a tendencia folytatódik, a maradék lassan egy valamire való…..
   „Az etika csak a társadalom kifogása. Ködös és gyarló.” (Blood Plus c. japán anime)   Kötelező lesz az etikaoktatás az általános iskola első és ötödik osztályában, később pedig felmenő rendszerben mind az első nyolc évfolyamon.  Szülőként mindig is…..