Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ubalika

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Garett Hardin 1968-ban „A közlegelők tragédiája” címmel publikált tanulmányában a következőt fogalmazta meg: „Létezik-e olyan kulturális csoport, amely manapság akár csak intuitív szinten is, de megoldotta ezt a gyakorlati problémát? Egy egyszerű tény bizonyítja, hogy nem létezik: nincs ma a világon…..
ubalika 2017.04.22 00:20:39
@pitcairn2:
Köszönjük neked az értékelést, jobban élveztem a hozzászólásaidat, mint magát a cikket. A fenntartható fejlődés tényleg rossz szó, de a szennyező fizet elv meg egy utópia. A "fenntartható fejlődés" annyira bevett, hogy megszokhattuk, gondold azt hogy a technikai vívmányok kontrollált alkalmazását jelenti.
Szerintem a Jólét az, hogy nem vagy éhes, nem fázol, és nem vagy beteg. A többi fejben dől el.

Én egyetértek a cikkel, valóban példásan meg tudták őrizni a közös legelőt, de relatíve magas áron (nagyon rossz lehet, mikor kijelölnek vízbefulladásra). Mi viszont egyértelműen nem tudjuk megőrizni a közös legelőinket, és a technikai vívmányaink óriási hányada egyáltalán nem járul hozzá a boldogságunkhoz, sőt alapvetően boldogtalanná tesz minket.
Bizonyos szempontok szerint a tikopiaiak primitívek. Viszont ha boldogabbak mint a Magyarok, akkor azért jobb oda születni, és ha még hozzáteszed azt is hogy mi olyan áron vagyunk boldogtalanabbak mint ők, hogy közben tonnaszám jön az országunkba pl: a ritkaföldfém (talajerózió, ivóvízszennyezés), vagy a pálmazsír (erdőirtás), tengeri halak (túlhalászás), és még 10.000 ilyen tételt ide lehetne írni. Ezekkel meg komoly mennyiségű boldogtalanságot okozunk szervezetlen társadalmaknak. A boldogságlistákban sok a fejlett ország, de ezt egyrészt legalább részben vitatom, mert úgy azért könnyű az osztráknak boldognak lenni, hogy körülötte a sok csóró szomszéd, másrészt szintén könnyű boldognak lenni, ha exportáltuk azon iparaink jó részét, amelyek durva környezetszennyezést okoznak. Pl. tök jó a GoreTex kabát, esőben is élvezem a hegymászást, de ilyen áron tényleg kell?
www.spiegel.de/wirtschaft/service/greenpeace-studie-outdoor-klamotten-mit-chemie-belastet-a-863450.html

Amit pedig a mezőgazdasági technológiai fejlődésről írtál, azzal vitatkoznék a leghevesebben. A konvencionális mezőgazdaság "vívmányainak" köszönhetően a talajaink termőképessége brutálisan romlik, akárcsak mikor a primitív tikopiaiak kivágták a fákat a trópusi eső meg lemosta a talajt (kár, hogy arról nem ír, milyen másodlagos erdősültséget sikerül elérniük, mennyit degradálódott a biodiverzitás).
wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/impacts/soil_erosion/
A nyugati országok talaja jórészt kőzetté van silányulva a talajélet minimális, és a 100kg+ (hatóanyag) műtrágya miatt van jó termés. De csak a 3 fő elemet pótoljuk, hosszútávon több kellene. Ez eléggé objektív összegzés a témában:
mek.oszk.hu/01400/01452/html/talaj/index.html
Itt megint az a kérdés, hogy ők buták, elrontották, mi okosak vagyunk elrontottuk, és most épp fokozzuk, mert szépen átcsúszik néhány nagyvállalat kezébe a komplett vetőmagforgalmazás. Nem is szeretnem leírni, hogy GMO, mert nem a GMO-n van a hangsúly és a probléma, hanem egy sokszínű, ezért ökológiailag stabil rendszer változik át egy (most még!) produktívabb de sebezhető élelmiszertermelési lánccá.
www.youtube.com/watch?v=GYKJJ_un7CQ

És nemsokára úgyis az lesz, hogy az általunk generált éghajlatváltozás miatt ezeknek a 4,6km2-ből marad 3, és a másodlagos erdejeik jó részét elviszi a tájfun meg az erdőtűz.

A nyugati ember gondolkodása és féktelen technológiai száguldása csodálatos, de sajnos semmi nem kontrollálja, ezért borzasztó veszélyesek vagyunk a többi "butára". Ez a folyamat pedig túl fiatal ahhoz, hogy pozitívan értékeljük.
Kedvenc példám a "fejlődésünkre" a vízöblítéses vécé okozta problémák, és a problémák megoldásai által generált további problémák, majd azok még rosszabb megoldásai.
És a vége az, hogy egy 100 éves kitérő után most újra szaporodnak az alomszékek, mert nem lehet kivenni a rendszerből a emberi ürüléket.
www.eautarcie.org/hu/02b.html
ubalika 2017.04.22 23:19:16
@pitcairn2:
Sajnos nem tudjuk megőrizni a közös legelőinket, nem hülyeség. Az igazság az, hogy én tavaly csak azért vettem meg a cserhátban egy Natura 2000-es területet, mert a BNP-nek nem volt rá pénze. Én megőrzöm (teljesen abszurd), most tervezzük a rehabilitációját, mert az állam nem tudja. Vagy a DINP-ban nem tudjuk megakadályozni, hogy áprilisban (amikor már amúgy is tilos), ne döntsenek fát a fekete gólya fészek mellett (költésnek reszeltek), mert annyira pont azt csinál az erdészet amit akar, de azért most még lazítanak egyet az erdőtörvényen.
Ausztriában még a magyarnál is sokkal szarabb a helyzet, mert a fafeldolgozó ipar a legfontosabb, az erdejeik állapota a "lehangoló monokultúra" a magyarhoz képest(és az is elég siralmas). És ez a pici plusz biodiverzitási előnyünk pontosan azért van, mert mi kicsit inkább tikopiaiak vagyunk mint ők.
Egész Európából a sződligeti gyepekre jártak a lepkészek, ha máshol már kipusztult fajokat akartak látni, mert nyugatabbra sokkal jobban sikerült szabályozni a zöldfelületek tulajdonjogát, és már nem volt ilyen gyep sehol. Sajna ma inkább lakópark és akác van arrafelé, lassan felszámolódnak ezek a homoki gyepek, és a pesti síkság utolsó morzsáira is inkább Auchan áruház épült Dunakeszin.
Az Audinak meg van elég pénze, hogy Natura2000 gyepre építsen Győrben.
És ezek az elmúlt nyomorúságos 10év fejleményei! Mi lesz 500év múlva?
Ezek a dolgok elfogynak, ezt csak azok nem látják, akik vitatják a globalis felmelegedést is. Akik erre vakok. Mondjuk hogy nincs global worming, egy budapestivel talán még meg lehet valahogy etetni, de egy heiligenblutival bajosabb, pedig ő is csak a nyomorúságos pár évtizedét látja.
www.zamg.ac.at/cms/de/klima/news/gletscher-sehr-stark-geschmolzen

Én most sem a Tescoban veszem a paradicsom-nak hazudott kerek és piros termést, mert az már pont ilyen "frankó" kertészetben gyártódik, és nem látott se földet se direkt napfényt. Inkább 2-4x annyiért megveszem a földből lassan kinőtt, elmaradott 500éves technológiával felneveltet. Az sok területet foglal, sok vele a munka, nem hatékony, így jó drága. Viszont legalább paradicsom.
8Ha-on termesztek most alakor búzát. Tudod te milyen hihetetlen keveset terem? Ha jól jön ki minden, talán 15%-át elérem egy intenzív kultúrának -- a termés tömegét nézve. Az a szerencse, hogy nem ebben mérek, hanem értékben. Mert a 15 mázsa alakor búza minőség. Sajnos csak otthon sütött, esetleg Bio kenyeret vagyok hajlandó megenni, mert a 100mázsás búzaterméssel eszed a tartósítógáz, nővényvédőszer, szárcsökkentőszer, stb, stb maradványait is.

Hurrá-hurrá a GMO-ban egyetértünk, pont ez vele a gáz. Egyébként pont nem csinálod azt a kertedben, amit akarsz, mert ha a méhecske megporozza a GMOrepcét, majd átjön a kertedbe, és megporozza a tiedet, és abból te magot fogsz, akkor azért a magért majd a monsanto tartani fogja a markát. A szél, a víz, a rovar vagy bárhogyan hozzád kerül a génje, az az ő szellemi tulajdona, és perel. Nézd meg a filmet, zseniális ez a GMO ötlet, ha nem csinálunk ezekkel gyorsan valamit, a Föld élelmiszertermelésének a nagyrésze pár nagyvállalat szabadalmi joga lesz.

Összességében szerintem az az álláspontjaink közötti különbség, hogy a te világképedben elfér (sőt, előrevetíti, mint technológiailag megvalósítandó) a föld alatti létezés, az ökoszisztémából való teljes kivonulás jövőképe. Tehát a föld alatt lakunk, nem látjuk a napot, a földhő segítségével zárt rendszerben létezünk, visszaforgatjuk az összes anyagot amit termelünk (pisi-kaki, hőenergia), és tovább szaporodunk, mert attól nő frankón a GDP.
100 éve egy parasztgazdaság, és a tikopiaiak is a Nap segítségével ugyanígy működtek.
Az primitív volt, ez iszonyat high-tech lesz.
De ha én választhatnék, inkább a felszín felett, a primitívet szeretném.
Túl vagyunk az I. Börzsönyi Túrasí Versenyen. UPDATE Fotók a versenyről:   Köszönet még egyszer a szervezőknek: a Börzsöny Tigriseinek, különösen Sifinek, aki a szervezőmunka oroszlán (tigris?) részét vállalta. A lassan 30 éves múlttal rendelkező Síalpin…..