Adatok
Asztaltánc
58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Segélykérést olvastam a neten, coloradói háziasszony kérte, hogy „fordítsák“ le neki a Németországból kapott gyönyőrű szakácskönyv mértékegységeit cup és tablespoon-mércére, mert nem tud mit kezdeni a grammokkal. Ezek szerint elképzelhető, hogy a háziasszony tudott…..
Németországban adnak a karácsonyra. Adnak a külsőségekre és a bennsőségességre egyaránt, december elején karácsonyba öltözik az ország, de nem talmi díszbe, nem bevásárlóközpont-hangulatú olcsó karácsonyba, nem kopott műanyaggömbökbe, hanem ánizsillatú,…..
[caption id="attachment_2828" align="alignnone" width="480" caption="A barokk Majna-híd, háttérben az érseki sasfészek"][/caption]
Az észak-bajorországi Würzburg csöndes város a Majna partján, egyben a legnagyobb német borvidék, a remek fehérborairól – azon belül is elsősorban…..
Nálam a nyár nagyon összeforr a padlizsánnal. Nincs nyár padlizsánkrém nélkül, és most, ősz elején, október első napjaiban döbbentem rá arra, hogy idén sok padlizsános románcom volt, de kimaradt a legfontosabb, a padlizsánalap, azaz a krém. Nagyon dühbe gurultam önnön…..
Nemrég elkezdődött első gasztronómia-történeti szemináriumom a Zsigmond Király Főiskolán, s bár még az út első lépéseinél tartunk, úgy tűnik nekem, hogy a hallgatók élvezik, mely következtetésre abból jutottam, hogy elfelejtettek szólni: már rég kellett volna szünetet…..
Romániában nincsenek paradicsomi állapotok, kivéve a paradicsom terén. A nyolcvanas évek diktatúrájának egyik meglepő és nem várt pozitív utóhatása, hogy az elszigetelt országba nem törtek be a holland paradicsomutánzatok. Szerencsére azóta sem. Míg nálunk szabályosan kerek…..
Kedves olvasók, néhány rövid, nyaralási célzattal tett kiruccanás után újra huzamosan itthon, készülve az új írásokra. Mert készül egy új szakácskönyv
– A felső ízezer –, és befejezéshez közeledik az első mesekönyv, Borzon-Mór kandúrkalandjai.
Az Adria nagyon…..
Előrebocsátom, hogy semmiféle megvesztegetés nincs a történetben, mely történet úgy kezdődött, hogy levelet kaptam egyik – egészen biztosan állíthatom, hogy: kedves – olvasómtól, aki a Nők Lapja oldalain rendszeresen megjelenő cikkeimet hogy, hogy nem, megkedvelte. Gaál Dóra…..
Kövesztett zúza, avagy zúzakonfit bulgursalátával
Ha kimondjuk az abálás szót, mindenki előtt egy piros paprikamundérba öltöztetett tokaszalonna jelenik meg, tejfehér belsővel, közepén húzódó szemcsés húsréteggel. Az abált szalonna önmaga jogán is egy teljes misét ér…..
Nemrég betértem a Szent István körút elején lévő kis antikváriumba, az egyik kedvenc helyemre, ahol régi szakácskönyveket szoktam vadászni. Vettem ezúttal is laza 10-12 darabot, nem drágák, és egyúttal egy kis időutazást is kapunk velük együtt: visszatérhetünk abba a korba,…..
A német Rumtopf az egyik legjobb dolog, ami a gyümölcsökkel megeshet, s nem mellesleg velünk is. A maga idejében majd ez is kap egy részletes posztot, de már késő belekezdeni, mert a Rumtopfra készülni kell, féléves munka ez, sőt… De a nekikészülődésnek, a lépcsőzetesen…..
Valahányszor sikerül megkóstolni valami régen vágyott fogást, mindig
kétféle a beteljesülés: vagy elégedetten hátradőlve nyugtázzuk, hogy megfelelt várakozásainknak, megérte bíbelődni vele, illetve kifizetni a tetemes összeget érte, avagy elönt a csalódás, s mérgesen…..
A húslevest többnyire mindenki kotta nélkül el tudja zongorázni, de most belekomponáltam három rendhagyó etüdöt: a karamellizált sárgarépát, a posírozott bélszínt és az eierstich nevű osztrák–német specialitást, amelyre leginkább azt mondhatjuk, hogy párolt…..
Egy mazsolás túrótortának indult a történet, amikor eszembe jutott, hogy vannak mazsolahisztériától gyötört barátaim is, tehát a mazsola kiesett. Édesítésnek és egyben színesítésnek a saját készítésű szilvalekvár lépett
a helyére, noha ez vizuális átstrukturálást is…..
Ha május, akkor bodza, ebben nincs pardon.
Évek óta visszajárunk a felsőpakonyi barátaink kertjében sudárló bodzabokorra, amely minden tavasszal hűségesen megajándékoz szép virágaival, s mivel csöndes utcában áll a ház, az autók sem porozzák be. Jobb is, a beporzáshoz jobban…..
[caption id="attachment_2553" align="alignnone" width="480" caption="Béres Dáviddal, aki remekül végigfotózta és kitartóan végigkóstolta a könyvet"]
Ráday Mihállyal, a könyv egyik ajánlójával
Már jó néhányan a helyszínen voltak, amikor néhány süteményestálcával…..
Több mint egyhetes németországi gasztrokalandozás után érkeztem haza: Würzburg pincéi, Mainz pezsgői, a Coblenz városánál végződő Mosel völgyének szépségei, az Ahr folyót szegélyező meredek hegyoldalakra felkúszó szőlőskertek, Cochem mesekastélyának képei még kavarognak…..
Ha egyszerűen csak arra vagyunk kiváncsiak, hogy mi is az a ragu, amelyet a magyar menzakonyhákban gyakran futtatnak, akkor ezt a definiciót találjuk: nagyobb – 2 -3 centiméteres – kockákra vágott húseledel, amelyet rövid lében, zöldségalapon párolnak lassan vajpuhára. A…..
Mindenkit elfoghat az irígység, beléptem a sztárkategóriába. Már csak a legvégső lépcsőfok bevétele (megtétele?) van hátra, celebbé válni. Remélem ez is sikeres lesz, ha már hónapok óta különórákra járok Kiszel Tündéhez. Bele kell azonban húznom, mert a leépülésem…..
A húsvét a család megnyugtató közelségében telt, ahol Anyám elkészítette legendás, ropogós-vörösre sütött töltött bárányát, Apám felhozta a pincéből a saját kezűleg savanyított káposzta hidegen üdítő levét, Keresztanyám pedig elkészítette a névjegyévé vált…..
A japán konyha Európából nézve festményszerű. Az ételek szoborszámba mennek – nem véletlen, hogy olyan sok a karcsú japán, hiszen ki akarna mohón felfalni egy műalkotást?! –, néha pedig egyenesen életveszély vállalásával jár az elfogyasztásuk. A sokszor emlegetett fugu…..
Ez a röpke-recept a Konyhanyelv dedikálása előtti órákban született meg, amikor kiderült, hogy nem tudok újabb canelé-formákat szerezni, hogy a könyvben is szereplő bordeaux-i süteményt vigyem magammal, az olvasókat megkínálandó. A meglévő hat darabban órákig tartott volna…..
Köszönöm!
Kedves olvasóim, kedves rokonok, ismerősök és főleg ti, akik a legtöbben voltatok, kedves ismeretlenek, köszönöm nektek, hogy eljöttetek, hogy sokan voltatok, és két órán át folyamatosan jöttetek a Konyhanyelv-dedikálásra a Könyvfesztiválon!
Annyi üröm volt csak…..
Az újra ébredező magyar konyha rabja vagyok
A napokban jelent meg Marton Levente kulinárista, újságíró Konyhanyelv című második kötete, amelynek április 16-án, szombaton 16 órakor lesz a dedikálása a Nemzetközi Könyvfesztiválon (Millenáris), az Aréna Kiadó standjánál.…..
A sonkáknak is megvan a maguk társadalmi hierarchiája, amelynek csúcsán a szuperelőkelő bayonne-i és pármai sonkák állnak, és tisztességes helyezést küzdöttek ki maguknak a csontos parasztsonkák is. Azok, amelyekből a legjobb húsvéti főtt sonkák készíthetők, amennyiben…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz