Regisztráció Blogot indítok
Adatok
almaza

5 bejegyzést írt és 114 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több mint egy évtized azért már kellő perspektívát ad az embernek sok mindenre, például arra is, mi minden kell a külföldi élet sikeres megalapozásához. Mai szerzőnk (aki több mint 9 éve elmesélte már története addigi részét) Írországban tapasztalt meg sok mindent – érdemes elolvasni!..
almaza 2022.09.03 09:41:16
@nincs1agy: meg uj kocsi, mindkettot szalonbol hoztuk. LOL. Meg evi harom utazas, a lakas hitelbol,stb. Gyerekrol nincs szo...Ez most sikersztori? Hat a posztolonak nem artana elolvasni Stanley tol a Millionaire Next Door c konyvet. Utana meg tanulni valamit a befektetesekrol. Majd alkalmazni a tanultakat. Mer nem mindig lesz fun a multi melo. Gondolom meg 40 alatt van a par. Ha visszavesznek es befektetnek, ot-tiz ev alatt konnyen elernek oda, hogy nem kell bejarni melozni, ha mar esetleg kicsit kenyszernek ereznek
almaza 2022.09.03 23:05:50
@P.Elliot: Kedves Elliot, Egyetertek veled befektetesi fronton. En is lakasokat veszek a sporolt penzen, majd berbe adom azokat. Sajnalom, hogy az ismeroseid buktak. Mi volt az a befektetes egyebkent?

Az, hogy ennyire jol keres a poszter, az szep eredmeny. A gond talan a penzugyi kulturaval lehet. Uj kocsik, haromszobas haz hitelre, luxus nyaralas evente haromszor. Minden, ami a csovon kifer.

A problema ott van, hogy a legtobb embernel a jovedelem emelkedese a koltesek emelkedeset is eredmenyezi. Gyerekkorban meg jo volt egy het a nagyinal, meg a csaladi Skoda is megfelelt. Na de most! A reklamok, az emberek egymas hulyitese, a tarsadalmi nyomas ("better of" meg a "better than") esztelen koltekezesre sarkall. Ezeket Stanley leirta mind a kutatasai alapjan irt konyveben. Irdatlan sok ember a joleti orszagokban halara dolgozza magat azert, hogy jelentos reszben ertelmetlen arucikkekre koltsenek. Szep nagy haz, uj auto, sok hitel, nullahoz kozeli megtakaritas. Mi jar ezzel az orult teljesitmeny kenyszerrel? Stressz, kieges, mentalis es fizikai betegsegek.

Nekem a szabadsagom fontosabb, mint a statusz javak. Tok jo egy tiz eves uzembiztos kozepkategorias kocsi is es a gyerekeim szerint a hajlektalanoket surolja az oltozkodesben az izlesem :-).

Tudod, erre jo, ha van par lakasod, amit kiadsz. Ha eleged van egy kodos novemberi reggel a munkahelyedbol, akkor lazan felmondasz es nem lesz komolyabb kovetkezmenye. Megiszod a kavet es nekiallsz festeni, vagy barmi mast, ami oromet okoz. Oke, ad munkat par lakas kiadasa is, de csak mondjuk napi egy-ket orat. Ez eleg is. Ahogy ket-harom ezer EUR bevetel is eleg lehet havonta. A tobbieket ott varja a vadi uj kocsi a csilli-villi haz elott reggel es mehetnek a multiba valaszolni a napi ketszaz emailra meg nyomni a multitaskingot mindhalalig.

A poszter azonban meg siman tud valtani. Ugy tunik, fiatalok es egeszsegesek. Meg. Ez oriasi kincs. Kar lenne elherdalni.
Ezekben a napokban kezdődik meg az egyetem Hollandiában (sok helyen most van a bevezető hét, amolyan gólyatábor féleség), amit sok tízezer diák vár nagy örömmel és nem kis szorongással. Utóbbi oka nem is feltétlenül az „új ország, új élet, új iskola”, hanem az a pokol (és Emőke írásából kiderül, ez…..
almaza 2022.09.03 09:42:34
@gerely89: detto. Magyar diploma, nemzetkozi szervezetnel melo, stb. Azert az elejen ereztem hatranyt, mert az angol jogi szovegek gyartasa nem ment zokkenoktol mentesen, mig a Columbia University vegzett kollegamnal ez nem volt gond :-). Eleinte eroltettem a tini gyerekeimnel, de most mar nem nem banom, ha magyar egyetemre mennek. A szulok nem latjak realisan a vilagot, csak szeretnek a legjobbat adni (amirol azt hiszik). Ez megy a babauszastol az egyetemig. Bar megengedhetnem a draga tandijat, de sztem ha a gyerek dolgozik meg erte, meg fogja becsulni a beletett munkat meg penzt. Ja meg hadd ne aldozzam fel magam a gyerekem jovojeert. Az uthenger szulo mentalitas nem az enyem
Ez nem egy vicc, amelyben a poén a természeténél fogva a végére marad. Sőt. A Nagykovácsi fáiról szóló blogposzt-sorozatot a falu egykori lakói iránti mély tiszteletadás jegyében egyenesen illik a poénnal kezdenem. Vagy minimum in medias res, a dolgok közepébe vágva, hadd szóljon az felütés...
A fejlett világban egyre gyakoribb az ún. gray divorce, az ezüst válás. Nem csak harmincas, negyvenes, hanem 50+-os házaspárok is dönthetnek úgy, hogy mégsem együtt folytatják. Sokak számára ez a pillanat akkor jön el, ha már úgymond kirepültek a gyerekek, és az eddig élettel teli fészek hirtelen…..
almaza 2021.09.05 07:35:48
@Almandin: nem ertem miert tulajdonitasz nekem olyan dolgokrol velemenyt, amikrol szot sem ejtettem, pl incel tema. Ezek a kovetkeztetesek alaptalanok es teged tevutra visznek. Azt hiszem van bennem is alazat boven. A megalazkodas egesz mast jelent. Ne legyel szomoru, humanitarius worker kent vedem az emancipalt afgan noket. Abban a kontextusban azert ez nagyon mast jelent, mint Europaban. Nem felek senkitol, egyszeruen nem szimpi a nyugati vilag es az ertekrend. Irrital Hollywood, a szepseg es fiatalsag kultusz, a fogyasztoi tarsadalom es mindaz, ahogyan ez az emberek gondolkodasat formalja.

Sok szerencset az otvenes ujra kezdoknek. Neked is, ha ebben a cipoben jarsz. Ez egy jo alkalom lehet a vilag felfedezesere, mert a valosag nem olyan amilyennek a mainstream nyugati media sulykolja
almaza 2021.09.05 08:53:59
@Örömhernyó: Te konkret peldakat hozol fel, ezert amiket irsz, az nekem hiteles. Nem problema, ha nekem esnek az eszosztok (ezt a holgyet amugy eddig nem olvastam); this is the name of the game. Azt latom, hogy sok velemeny masodlagos forrasokbol taplalkozik erzelmi azonosulassal megspekelve.

Szomoru, hogy Azsia s vele egyutt a vilag roham leptekben nyugatosodik. Altalanossagban jellemzo Indoneziara is, de ott azert hosszabb ideig fog tartani amig a normak megvaltoznak. Bizom benne, hogy mindig maradnak olyan ertekek, amikkel konnyebben azonosulok, mint a western mainstream sugallta idealis elet alapteziseivel
almaza 2021.09.05 15:41:46
@Almandin: no worries. Ez meg siman a kulturalt vita hatarain belul van, masreszt nem vagyok onerzetes, igy nem konnyu megbantani. DK Azsiaban sokkal pragmatikusabbak az emberek, talan onnan jott ez is
A Lényeg Mi a baj a Balatonnal? 2021.09.02 16:21:45
Már régóta ki akartam írni magamból a Balatonnal, azaz a balatoni turizmussal kapcsolatos gondolataimat. Nehéz persze egy komplett elemzést sűríteni egy néhány száz szavas blogposztba, de azért igyekszem egyszerre tömör és mégis lényeges helyzetelemzést adni.  A Balaton valahogy minden magyarnak…..
almaza 2021.09.04 22:26:12
@tottiking: +100. Most veszek ingatlant egy mediterran orszagban, gyonyoru tiszta strandok kozeleben, ahol akar teknosokkel uszhatom. Repter fel ora es jar helyi busz. Heti ot jarat Bp-re szezonban. A nyar fel evig tart. Amugy semmi extra, nem a riviera. A negyzetmeter ar valamivel a balatoni alatt... Vannak szep gyerekkori elmenyeim a nyolcvanas evekbol, de ezek miatt nem fogok a Balcsi partjan nyuggerkent sohajtozva sopankodni, hogy a sok hulye kulfoldi miert nem latja abban a toban a csodat. Az, hogy sok magyarnak ez szivugye, meg nemzeti buszkeseg resze, stb., azt megertem. Telleg. Attol azonban a Balcsi nem lesz a vilag egyik kozponti nyaralo helye, ahogy a magyar borok se a legjobbak es meg sorolhatnam a divatos teveszmeket.
A világ elhűlve nézi, hogy milyen gyorsan omlik össze az USA által összetákolt bábállam Afganisztánban. Hiába a kétszeres létszámfölény, a légierő, a fejlett nyugati fegyverek, a kormányerők folyamatosan meghátrálnak a tálibokkal szemben, a katonák dezertálnak, rosszabb esetben átállnak az…..
almaza 2021.08.17 08:08:09
@Péter 2: Nalad a pont. A poszt egy hippokrata uzenet a kenyelmes nyugatrol szokasos magyar itelkezo stilusban.
almaza 2021.08.17 08:14:25
@Diesunddasda: Igy van. Eleg nagy baromsag posztot irni errol nulla terep/elet tapasztalattal, alacsony EQ val es az empatia teljes hianyaval
Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy 30-40 éves kora környékén, idő előtt nyugdíjazza magát? A megvalósításig azonban csak nagyon kevesen, százalékban szinte nem is mérhető számban jutnak el. Akinek viszont (saját bevallás szerint) sikerül, az boldogan, kiegyensúlyozottan beszél róla. Valóban…..
almaza 2021.07.20 11:40:29
@fkv.115:

Nemzetkozi Szervezeteknek dolgoztam/dolgozom. Van kinn egy csomo allasajanlat a neten (UN Jobs, etc). Ez ugye nem Amway, se fire squad, hanem humanitarius munka. Ezer es egy ember csinalja ezt. Mondjuk nem magyarokkal versenyzel, hanem kb az egesz vilaggal. Informatikaval, stb meg jobban lehet hasitani nemzetkozi vizeken, szoval nem mind adocsalo, csokos, meg gyilkos, akinek jol megy.

Jogodban all ketelkedni tovabbra is, meg utalhatsz is (nekem nem art), de ettol nem kerulsz kozelebb a celjaidhoz
almaza 2021.07.20 12:48:46
@Örömhernyó: Korrekt. Lehet, hogy Tesco gazdasagos orszagok (jo duma), de nekem DK Azsia jon be. A nyugat sose vonzott, ahogy a nyugati emberek attitudje se. Ellesznek nelkulem es vica versa.
almaza 2021.07.20 13:03:55
@fkv.115: Nem katona vagyok. OK, a humanitarius szo megteveszto. Humanitarius jog a haboru es beke joga, mig a humanitarius munkasok (humanitarian worker -igy szebb) a raszorultakon segitenek. Szervezetek ahol dolgoznak: IOM, WFP, stb. A bekefenntarto katonak tobbsege nem keres jol, ez teny. Tobbseguk ma mar afrikai, azsiai orszagokbol szegodik el. Azt a munkat sose fizetik jol, amit csaknem barki el tud vegezni. A piac szepen bearaz mindenkit
Vajon melyik a határátkelés legnehezebb lépése? A megérkezés? Az ügyintézés? Az alkalmazkodás? Vagy valami teljesen más? Meték egészen a Fülöp-szigetekig mentek (már több történetet olvashattatok itt tőlük), de nekik valami más volt a legnehezebb pillanat...
almaza 2021.06.03 12:53:14
@tanato: megertem a kollegadat. Hazas vagyok es nem tervezek valast, de masodszorra csak azsiai not valasztanek felesegnek. Elfogadjak a hagyomanyos szerepeket, nem akarnak vezerigazgatok lenni, alkalmazkadoak es tobbnyire husegesebbek mint az europai nok. Kisebb az ego. A baratod helyeben azert gyanakodnek. Ipari uzemben megy a scam ezen a teren. Sokkal egyszerubb hagyni az internetet es ott helyben ismerkedni olyan holgyekkel, akiknek van munkajuk es nincs idejuk a neten vadaszni az aldozatra. Ezrevel talalna igy is gyonyoru holgyeket, hiszen a filippinak nagyon kozvetlenek, konnyu dumcsizni, ismerkedni veluk. Szoval két oldala van ennek is. A kollegad amugy jol teszi, ha nem vesz returjegyet :-)
almaza 2021.06.03 12:53:18
@Örömhernyó: nalad a pont. Filipinaval kulfoldon kell osszejonni. Lattam par sikeres hazassagot, ahol a felek pl Hong Kong ban vagy Szingapurban ismerkedtek meg es ott is eltek. A masik, hogy a nyugati kulturat jobban ismero filipinaval konyebb egy europai pasinak. Egesz mas egy pl dubaji korhazban dolgozo apolono, mint egy manilai gold digger, aki halaszik az internet zavarosaban
Tészta, kávé, heves gesztikuláció, La Famiglia – az olaszokról is számos előítélet él az emberekben. Most 10 olyat szedtünk össze Nadia segítségével, melyek jórészt igazak...
Nagyon érdekes sorsot és embert ismerhettek meg ma. Főhősünk édesanyja magyar, édesapja egyiptomi származású, ő maga gyerekkora óta Ausztriában él, de egész jól beszél magyarul és a mai napig otthonának érzi Budapestet is. Ismerjétek meg El-Nagashi Faika Annát!..
Amikor egy évvel ezelőtt kitört a járvány első hulláma, viszonylag sok, építőiparban dolgozó szakember tért vissza Magyarországra. Azonban a hazaköltözés sokak esetében nem volt tartós, persze akadnak kivételek is. A dilemma nem kicsi...
almaza 2021.03.28 17:26:35
@Bredpitt Monika: Szia, A Voroskeresztnel onkenteskedhetsz Covid szurobuszon. Az nem annyira huzos, mint a Covid osztaly es oltast is inteznek. Lasd a honlapjukat
Van egy bevett filippinó csalás egyedülálló férfiak ellen. Elsősorban azért férfiak a célpontok, mert nők aligha utaznak a Fülöp-szigetekre párt keresni. A Met által elmesélt tragikus történet nem kevés tanulsággal szolgál...
almaza 2021.03.26 17:42:59
@különvélemény: Az ázsiai nők elvárásai jóval alacsonyabbak (vagy éppen csak a földön jérnak). Nem csak a szegény DK ázsia régióban, de Japánban és Koreában is nagyon jó ázsiója van a nyugati pasiknak (nyilván nem harminc évvel fiatalabb nőknél). Persze, náluk mi vagyun az egzotikus partner. Vannak kutatások arra, hogy az ázsia v részben ázsiai (vegyes) származásúak között kötött házasságok pl az USA ban is jóval tartósabbak, mint a kizárólag kaukázusi felek között. Elég sok esetben el kell tartani az ázsia asszonyt, de hát ez egy ilyen deal. Az európai nők meg gondolkodjanak el azon, miért maradnak szinglik.

Amúgy a 65+ os pasas már elég sérülékeny, mert nem tud objektív döntést hozni. Nyilván nem ismerte ezt a scam et és az országot sem. Szegény. Itt azért jó sokan elítélik. Nyilván a hozzászólók jó része sose hibázott...
Minden országnak megvannak a maga bosszúságai, csak éppen az nem mindegy, mik ezek. A Fülöp-szigeteken például egészen változatos dolgokba futhatunk bele, kezdve az állatvilág különböző egyedeitől egészen a vízproblémákig – derül ki Met történeteiből...
Az ember véleménye sokat változik élete során, és ez igaz lehet akár egyetlen országra vetítve is – minél tovább élünk ott, annál inkább észrevesszük az idegesítő dolgokat is. Téged mi idegesít abban az országban, ahol élsz? Mi az, ami korábban nem zavart, mostanában igen? Írd meg a…..
almaza 2021.01.24 13:19:30
@Fülig José: Sztem poszterunk komoly berrettegteto. A felesegem dolgozott onkenteskent szuro allomasokon es semmi para nem volt. En is jelentkeztem es megyek ha kellek, kulonosebb stressz nelkul. A hulyeseg. Na, az ami eletveszelyes
Határátkelő Hanoi benyomások 2021.01.15 06:30:00
Vietnam egyre népszerűbb a nyugati turisták körében, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Steve posztjában mindkettőről esik szó, az általa megfogalmazottak ezzel együtt is inkább első benyomások gasztronómiától közlekedésen át a pénzig...
Ügyeket márpedig intézni kell. Emiatt sokat panaszkodunk Magyarországon és sok más európai országban is, pedig voltaképpen kispályás kezdők vagyunk a Fülöp-szigetekhez képest. Legalábbis Meték elég érdekes tapasztalatokat szereztek. Tudtátok például, hogy létezik kilépővízum?..
almaza 2021.01.18 15:33:58
@desw:
Elsősorban olyan helyet keresek, ahol a befektetéseimet díjazzák tart engedéllyel és kedvező adózással. Malajzia és Thaiföld nem ilyenek, s Indonézia is felejtős. Kambodzsa és Laosz érdekesek lehetnek még
Azt még senki sem mondta rám, hogy pesszimista lennék, sőt inkább az ellenkezője a jellemző. Nem hiszem, hogy az én életszemléletem változna, de azt látom, mintha jönne felénk egy hurrikán és mi annyit sem teszünk, hogy lebattyogjunk a pincébe, egy üveg lekvárral és kivárjuk, hogy elvonuljon a…..
Az 1990-es évek előtt Kelet-Európában a legfőbb problémát az jelentette, hogy a működő szocializmus nem létezett, a létező szocializmus pedig nem működött. Európa, Ázsia és Afrika határán, Izraelben azonban ekkor már évtizedek óta működött egy rendszer, amely nagyon hasonlított az előbbihez (mármint…..
A kétnyelvű sulik világszerte egyre népszerűbbek. Eltérő lehet, hogy ki miért járatja a gyermekét ilyen iskolába - lehet, hogy azért, mert szeretné, ha a gyerek magas szinten megtanulna egy nyelvet, de lehet azért is, mert külföldön élve nem beszéli az adott ország nyelvét...
Egy ország, amely állandóan a katasztrófa szélén lebeg, ahol a vallási korlátok és a tiltott élvezetek mellett még egy expat-buborékban élve is elképesztő élmények érik az odaköltöző magyart, derül ki Erika posztjából...
Már az elején meggyilkolom a poént: olyan senkinek nincs… De akkor mire ez a cím és cikk? Mert fontos, hogy minél több döntéshozó tudja, miért nincs ilyen – vagy miért nagyon ritka. És hogy miért nem baj, ha nem ilyen a nála állást kereső karrierje. Munkáltató és munkavállalói oldalról is nézve,…..
A kevésbé bejövős Szöul és a malajziai mennyország után nem kisebb izgalmakkal folytatódott Gábor ázsiai körútja, méghozzá Indonéziában. A harmadik írásban Dzsogdzsakarta és Bali lesznek kicsit megvilágítva...