Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TataiTilde

38 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TotáLiber Alkotás az alkotásban 2013.11.19 09:30:00
November 14-én Jász Attila Belső árnyék című verseskötetének bemutatóján egy tűt sem lehetett leejteni a Hadikban. Az emberek – minden ellenkező híresztelés ellenére – mégiscsak olvasnak verseket? A Kortárs Kiadó gondozásában megjelent könyv ráadásul nem is csak…..
Képzelj el egy parkot, ahol – szó szerint – minden bokorban egy-egy népszerű mesekönyv élethű szereplőjével találkozhatsz a klasszikus Micimackótól, Jancsi és Juliskán át az újabb keletű ilyen-olyan rendű és rangú tündérekig. Mézeskalács házikók, japán teaház és…..
TotáLiber Titkos olvasnivalók 2013.09.06 07:00:00
Manapság olvasni menő – ezt sulykolja minden. Nem termé­szetesen létező jelenség, hanem egyenesen divat. Ám ha valami sikk, akkor annak az ellenkezője is igaz lehet olykor-olykor. Ezek a cikis könyvek, amiket vagy a tartalmuk miatt, vagy az időzítés okán nem olvasunk nyilvánosan. A…..
Az olvasás felnőttkorra – jó esetben – olyan készséggé válik, mint a beszéd. Nem gondolkozunk rajta, hogyan csináljuk, csak műkö­dik. Peregnek szemünk előtt a betűk, pereg a film. A belső. A be­tűkből szavak lesznek, a szavakat pillanatok alatt értelmezzük, azok…..
…és nem abban az értelemben, hogy megfilmesítenek egy regényt, hanem amikor a könyv vagy a „könyvcsinálók” mint szereplők jelennek meg kisebb-nagyobb mélységben egy történet során, az gyakran görbe tükröt tart a könyves szakma elé, néha pedig puszta klisé. Mint a mindig…..
A roskadozó könyvespolcok között állítólag csupán néhány másodperc erejéig időzik kutató pillantásunk egy-egy művön. Hogy egy kötetbe végül belelapozunk-e vagy bottal sem piszkáljuk meg, kevésen múlik: ilyen a borító, a szerző személye, a fülszöveg és…..
TotáLiber Könyvrestanciáink 2013.06.20 07:00:00
Az amerikai könyves portál, a Book Riot nemrégiben arra kérte az olvasókat, írják meg, melyek azok a művek, amiket mindig is el akartak olvasni, csak hát valamilyen oknál fogva sosem jutottak el a megvalósításig. Érdekes lista született. Restanciák márpedig vannak. Az élet minden…..
TataiTilde 2013.06.21 09:03:36
@Hoppácska: Igen, köszönöm, így van. Az Index kicsit máshová helyezte a súlypontot...
Dan Brown Inferno című kötete május 14-én jelent meg angolul. A közkedvelt író Párizsban járt, hogy népszerűsítse könyvét – ennek apropóján a Le Figaro francia napilap készített vele interjút.   Hogyan jellemezné önmagát néhány szóban? Olyasvalakinek, aki…..
Kossuth- és Jászai Mari-díjas előadóművész, író. A Lyukasóra, A Semmit­tudás Egyeteme, a Válogatott jellemtelen­ségeim és még tucatnyi önálló est fűződik nevéhez. A főiskolát nem fejezte be, műsorain mégis ott ült Örkény, Pilinszky, Latinovits. Zelk Zoltán szópantomim…..
Nem, a kilencvenes évek elejét idéző cím nem egy középkategóriás erotikus regényre utal, noha a témával tele Budapest összes metrószerelvénye. Mi több, a jelzett „titok” sem lesz megfejtve, sőt, az írás tulajdonképpen egyetlen kérdésre keresi a választ: miért? Minek…..
David Mitchell, a nagy sikerű Felhőatlasz című könyv szerzője és felesége fordította angolra az autista fiatal, Naoki Higashida autizmust „leleplező” írását. A házaspár személyesen is érintett a témában, hiszen saját fiuk is ebben a betegségben szenved. Mitchell felesége,…..
Vajon hogyan működik a könyvkiadás belülről? Kinek mi a feladata abban a titokzatos folyamatban, amíg a kéziratból könyv készül? Sorozatunkban olyan szakembereket kérdezünk munkájukról és mindennapjaikról, akik kulcsfigurák a szerző és az olvasó között.…..
Új programsorozat indul az Eötvös10-ben Gének, mérgek, énképek – Ismeret­terjesztő előadáSOKK címmel, melynek első részében 2013. február 4-én 18.30-tól Dr. Czeizel Endre beszél a kiemelkedő tehetségű magyar költők életpályájáról tudományos megközelítésben és…..
Mostanra már senki előtt nem titok: májusban menthetet­lenül megjelenik Dan Brown újabb, szám szerint hatodik regénye, tehát – tapasztalva a fordítási ütemterveket – könyv­hétre itt lesz nálunk is, magyarul.  Na jó, strand­szezonra. Noha a cselekmény részletei féltve…..
TotáLiber 2013 könyves szemmel 2013.01.07 07:00:00
Sokan sokféle szempontból összegezték a 2012-es év történéseit, ezért fordítsuk most már vigyázó tekintetünket az idei esztendőre, és nézzük meg, milyen irodalmi-kulturális események várnak ránk 2013-ban. Idén rendhagyó módon, három nappal a Golden Globe-díjak átadása…..
Feketehumor, tragikomédia, bő lére eresztett Mugli-agónia, érzékeny, csupa szív remekmű. Szeptember végi megjelenése óta J. K. Rowling első, felnőtteknek szóló regénye kapott hideget-meleget angol nyelvterületen. Hamarosan meglátjuk, nálunk milyen fogadtatásra talál az Átmeneti…..
TotáLiber Egy korszak lezárul(t)? 2012.10.26 07:00:00
Vissza-visszatérő téma könyves berkekben, milyen változásokat hoz az e-könyvek megállíthatatlan térhódítása a — nevezzük immáron így — hagyomá­nyos könyvkészítésben. A nyomtatott könyvek temetésétől szerencsére még messze vagyunk, az Országos Széchényi Könyvtár…..
Ha A legyek ura nemcsak első, hanem egyetlen regénye lett volna, William Golding akkor is beírja magát az irodalom halhatatlanjai közé. Több mint húsz kiadó utasította vissza a kéziratot, mire egy szerkesztő végre látott fantáziát a történetben, s a könyv megjelenhetett. Golding…..
Miközben e sorokat írom, javában tart a Nyelvparádé programsorozat Budapesten, a Millenárison. Elképzelem, ahogy az érdeklődők kószálnak a standok között, lapozgatják a különböző nyelviskolák prospektusait, és beleássák magukat a tankönyvek, szótárak, szótanuló kártyák…..
A könyvtáraknak az elmúlt években időszerűvé vált átgondolniuk a könyvekhez, az olvasókhoz és egyáltalán: a kultúrához való viszonyukat, s ez az újraértelmezés még korántsem fejeződött be. Új sorozatunkban annak próbálunk utánajárni, hogy mit is tesznek a „nagyok”…..
TotáLiber A Lucida 2012.07.18 07:00:00
FONTos sorozatunkban már több betűtípusról szóltunk, a közismert Times New Romantól kezdve egészen a Helveticáig. A most következő fonttal valószínűleg naponta találkozik az, aki az interneten szörfözik, mégis inkább csak szakmai berkekben tudatosul: ismét Lucidán…..
TotáLiber Mennyi az annyi? 2012.07.02 07:00:00
Könyvkiadói ki kicsoda sorozatunkban eddig azokat a szereplőket mutattuk be a szerzőtől a nyomdáig, akik a könyvkészítés különböző fázisaiban vesznek részt, míg végül a kész mű a boltok (egyre gyakrabban virtuális) polcaira kerül. Ezeknek a szakembereknek ugyanúgy „ára…..
Egészen véletlenül került a kezembe ez a könyv, pontosabban mindjárt négy kötet. Agatha Raisin esetei ugyanis egy sorozat, amelynek első négy része jelent meg magyarul, míg az angol kiadó már a huszonkettedik kötetnél jár. Ahogy az a borító alapján is várható, könnyed…..
Május 31-én Jász Attila Csendes Toll élete című könyvének bemutatóján jártunk, ahol Horváth Bence és Papp Máté beszélgetett a szerzővel. Akik részt vettek a Hadik Kávéházban tartott eseményen — nem kevesen —, bepillantást nyerhettek egy kacskaringós pályájú indián…..
TotáLiber Tárca 2.0 2012.04.27 07:00:00
Bevallom, szeretem az irodalmi pályázatokat. Motiválnak, kimozdítanak az általános passzivitásból, nemes vetélkedésre ösztönöznek. Kesztyűt dobnak, amit fel kell venni. A fiókban porosodó irományok előhúzására inspirál a most vagy soha lehetőségeként a megadott határidő…..