Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pommelé

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szabolcsi Pátrohán kiváló káposzta terem, Lőcse városában remek a mézsör, s ha netalántán valakinek kövér angolnára fájna a foga, sütve, hat óra „közép emésztési időre” számítson. Mindezeket nem Szindbád vagy Rezeda Kázmér sugdosta a fülembe, miközben a velőt…..
Itt hallottam Őt először mesélni. Már akkor tudtam, dolgunk lesz még egymással. Lett is. Jöttek a szerelmei, összegyűjtve. S még épphogy csak belekóstoltam, jelentem szemlesütve: végzetes az ügy. Kosztolányi, Márai, Esti Kornél és Csáth Géza után még egy szerel­mem…..
Erre vágynak Szávai Géza legújabb regényének főhősei a könyv fülszövege szerint. A Csodálatos országokba hoztalak szereplői Svájcban, Erdélyben, Oroszországban vagy a talányos Amerikában, szóval szerte a világban próbálnak megoldást találni az életükre. Szávai Géza:…..
Egyedi hangulatú, különleges fotókról írt novellapályázatot hirdetett nemrégiben a TotáLiber Könyvkiadó Kft. A 2013. április 30-ig beérkező pályamű­ve­ket elismert szakembe­rek­ből álló zsűri bírálja majd el, köztük Antall István. A Magyar Rádió irodalmi…..
Szokatlan, dinamikus, színpadias. Ez a három szó jut eszembe arról, hogyan próbálta meg Joe Wright „elmesélni” Anna Karenina történetét, megidézni Oroszországot, valamicskét megmutatni a kor társadalmi viszonyaiból. Anna Karenina, színes, feliratos, angol–francia filmdráma,…..
TotáLiber Égető kérdések 2013.01.25 07:00:00
Utópiamániám egyik Nagy Kedvence, Ray Bradbury: Fahrenheit 451. Újraolvasva, majd megtekintve a Bárkában, 2013 januárjában. Félreértés ne essék, nem azért olvastam újra, hogy most majd itt jól összevessem, mi maradt ki a könyvből, s mit tudtak színpadra adaptálni – ebből…..
Durva ellenvélemények, egymásnak feszülő nézetek, kritikák, viharos fogadtatás – ennél jobb reklám talán már nem is kellene Rubin Szilárd Aprószentek című kötetének, amely 2012 októberében jelent meg a Magvetőnél. A könyvről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József…..
Sohasem tudtam naplót írni. Sem kis-, sem nagylánykoromban. Most meg pláne nem. Valahogy zavart/zavar az intimitás. Hogy ezzel összefügg-e, nem tudni, mindenesetre olvasni sem nagyon olvastam naplót. Az eddigi egyetlen kivétel Jász Attila napló-, szótár- és indiánregénye volt, talán…..
TotáLiber Fejes a könyvtengerbe 2012.12.12 07:00:00
A legjobb könyvek kedvezményes vására; 50 könyv- és képregénykiadó kínálata; dedikálások, beszélgetések, könyvbemutatók, koncertek; Molytali és Rukkola-játékok; a kiadók és olvasók találkozója; és még sok minden más. Ezzel ajánlja magát a 2012. december 13-ától…..
Kellemesen zsibongató sokszínűség — ez a három szó jut eszembe a Győri Könyvszalon (2012. november 9—11.) idei programfüzetét böngészve. Mindent felülíró szerelem, majd egy kis publicisz­tika. Karibi nyár, Bangkok és egy-két leszbikus szerelemi történet…..
Őszintén bevallom, Róma miatt vettem kézbe Szerb Antal Utas és holdvilág című könyvét. S hogy mit kaptam, és nálam hogyan is teljesedik majd be ez a misztikus utazás, még nem tudni. Ha legközelebb Rómából, és már egy másik életből írnék, az sem lenne meglepő.…..
A fenti sort Thimár Attilától idézem, aki a Szépirodalmi Figyelő lapszámbemutatójával egybekötött Ottlik-est egyik vendége volt 2012. október 4-én a Hadik Kávéházban. Az est házigazdája, Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője számos kérdést vetett fel az…..
Belső-Londoni Keltető- és Kondicionáló Központ, Érzelmi Manipulációs Központ, embergyár és egy arra épülő társadalom. Huxleyt olvasok éppen. Egy rémületes, Szép új világba csöppentem. Aldous Huxley: Szép új világ. Fordította: Totth Benedek. Budapest, Cartaphilus, 2008.…..
Furcsa meghatottsággal nézegettem az 1473-ban készült első, Magyarországon nyomtatott könyveket. Nem érezhettem az illatukat, nem érinthettem meg őket, mégis. Varázslatos volt, még csak belegondolni is, hogy pár száz méterrel odébb, és vagy ötszáz évvel ezelőtt készültek.…..
Sokan, sokféleképpen írtak könyvet, vagy csináltak már filmet arról, mi történik az emberrel, ha szélsőséges körülmények közé kerül. Hogyan bomlik meg az agy, mire vetemedik az egykor embernek nevezett lény. Sigmond István Varjúszerenád című könyve az Irodalmi Jelen 2006-os…..
TotáLiber 2046 2012.08.01 07:00:00
„2046-ban kiterjedt vasúthálózat szövi be a földgolyót. Időnként egy-egy titokzatos vonat indul 2046-ba. Minden 2046-ba tartó utasnak ugyanaz a célja, hogy fellelje elveszett emlékeit. Mert 2046-ban soha, semmi nem változik. De hogy ez igaz-e, nem tudja senki, mert vissza senki sem…..
Azt nem mondanám, hogy minden könyve nekem íródott, de vannak sorai, amelyek egyszerűen szíven ütnek. Hogy ezek a gondolatok közhelyesek? Meglehet. Csak annyira, mint amennyire közhelyes az ember egy szerelmi bánatban, egy barátságban, egy sóvárgásban, egy elvágyódásban, egy…..
Ottlik Géza Kossuth-díjas író, műfordító, bridzs-szakértő 100 éve, 1912. május 9-én született Budapesten. Az 1957-ben megjelent Hajnali háztetők című regénye legutóbbi újraolvasásakor igazi egyéjszakás kalanddá vált. Úgy éreztem letehetetlen, abbahagyhatatlan. S amikor…..
A skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország mutatkozik be díszvendégként az idei, immár XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A 2012. április 19—22-ig tartó rendezvénynek — amelynek ez alkalommal is a…..
Korábbi, Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című könyvéről szóló ajánlóm a férj, Csáth Géza istenítésével kezdődik. Férfiasan beismerem, engem is megszédített a zseni önpusztítását körbelengő orvosi romantika, az önmagával heroikus küzdelmet vívó kivételes férfi…..
Herman Hesse rövidlátó volt, és rendkívül félt attól, hogy egyszer megvakul. Íróasztalát szemüvegekkel borítva találták halálát követően. Aszkéta módon élt, arra azonban mindig adott, hogy szép, harmonikus környezet vegye körül — ez csupán néhány részlet abból az…..
Csáth Géza iránti vonzalmamat meghatározta a tény: egyszer egy férfi a Kályha című novellával vallott szerelmet. A szerelem elmúlt, Csáth Géza maradt. Így hát nem csoda, hogy csillogó szemmel olvastam a minap a Tiszatáj 2012. januári számában Borgos Anna írását Lovas Ildikó…..
TotáLiber Kaland – a javából 2011.11.25 07:00:00
Mindenkinek volt már kalandja — naná, még szép, gondolja most vélhetően minden kedves olvasóm néhány réveteg pillantás, két mély sóhaj, s pár emlékfoszlány kíséretében. Kellett némi izgalom a hétköznapok szürkeségében: egy új férfi, vagy nő, talán szerelem is kicsit,…..
TotáLiber Lolita 2011.10.18 09:37:00
Tisztelt Esküdt Hölgyek és Urak! Engedtessék meg egy röpke védőbeszéd a sokszor félreértett, s pornográfnak bélyegzett regény mellett, melynek orosz fordítását Nabokov úgy írta meg, hogy oldalak tucatjai térnek el az eredeti angol változattól – már ha tekinthetjük eredetinek…..