Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_jeva

55 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TotáLiber Manószezon 2013.12.06 10:00:00
Bár a manóknak, koboldoknak, trolloknak, egyéb bájos vagy félelmetes, de mindenképpen különleges lényeknek manapság könyves és filmes divatja van, az igazi szezon a december: Mikulás-nap és karácsony környéke, ha Magyarországon nézünk naptárt. A manóözön kapcsán önkényesen…..
TotáLiber Pereg a könyvajánló 2013.08.21 07:00:00
Nehogy már kis videofilmekkel ajánljanak könyveket! A könyv az szöveg, a könyvet kézbe kell venni, bele kell lapozni. A könyv­ről könyvajánlót kell írni és olvasni. Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy a következő sorokban előforduló képzavarok megzavarhatják a lelki…..
Bár az e-könyvek használt állapota nehezen értelmezhető, sőt egyenesen mosolyt fakasztó, azért gyorsan és főleg poénból hagyjuk átfutni agyunkon a fizikai kopás jeleinek nyilvánvaló hiányát: szamárfülek, hiányzó oldalak, széteső belív nincsenek,  az összefirkálást…..
TotáLiber Támogató betűtípus 2013.07.17 07:00:00
Ha nem lenne nyár, elmesélném, hogy ismerek valakit, aki addig rá sem néz egy Excel-táblázat adataira, amíg a betűket át nem alakítja Arial Narrow típusra. Ugyanez a dolgozó szöveget pedig kizárólag Times New Roman vagy Trebuchet betűtípussal képes elolvasni. De nyár van!…..
Klasszikus kérdés: mit olvassunk, de főleg kinek a tanácsára? A témában hatalmas az információs aszimmetria. A könyv­kiadók, no meg a bűvkörükbe vont szakmai és amatőr olvasók hatalmas lelkesedéssel hirdetik az aktuális újdonságokat. A kiadó persze tisztában van a…..
Amikor a naptári tél végén rátaláltam egy készülő nyomdász szakmatörténeti kiállításról szóló hírre, azt gondoltam, majd vala­mikor a közepesen távoli jövőben biztosan el fog készülni, és hogy érdekes lenne erről a nagyszerű kezdeményezésről egyszer interjút…..
„Békés szándékkal, az egész emberiség képviseletében jöttünk” – ez a szöveg szerepel Futurával az első Holdra szállás emlékére a Holdon hagyott (nem felejtett) emlékplaketten. Vagyis bárki saját szemével meggyőződhet róla, hogy Kubrick kedvenc fontja az egyik…..
_jeva 2013.04.08 14:49:41
@ccvv: Vettem :) Kidnapper Fontról írni...
Különösebben senkit nem lepett meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éves statisztikája, mely szerint a könyvforgalom minden kiemelt mutatójában folytatta csökkenő tendenciáját 2012-ben. Lássuk, van-e valami érdekes a száraz számok mögött. A…..
TotáLiber Alkalmazott költészet 2013.03.08 07:00:00
Nem hiszem, hogy bárki fizetne egy forintot Mézga Aladárnak azért, hogy megmondja, kit takar a Rímhányó becenév. Azt gondolná az ember, Romhányi Józsefről aztán ritka könnyű szórakoztató cikket összehozni a születésnapján. Mégis rettentően lassan haladok ezzel az írással,…..
A szerzői kiadásban közreműködő kiadók azt ígérik, foglalkoznak a marketinggel, a könyved eladásával, sikerével. De nem fognak. Neked kell – az értékesítés megszervezése mellett – a szerzői kiadás más előnyeit keresned. Segítünk eligazodni az előnyök és hátrányok…..
TotáLiber Verne átverne? 2013.02.08 07:00:00
Február 8-án született a tudományos-fantasztikus irodalom megteremtője, aki megmutatta a kisdiákoknak, milyen sokra viheti az ember az életben, ha a földrajz a kedvenc tantárgya. Az ifjúsági tudományos kalandregényei által legnépszerűbb íróról nehéz eldönteni, hogy…..
TotáLiber Asszony a fronton 2013.02.01 07:00:00
A Rózsavölgyi Szalon decemberi előadása óta van egy csipetnyi rajongás bennem a szalon iránt. Könnyű volt hát rávenni az Asszony a fronton című előadásra. Pedig Polcz Alaine híres könyve egyáltalán nem könnyű, és az előadás sem ígérkezett könnyed szórakozásnak. Utóbb…..
Tartunk egy, januárban teljesen időszerű, ugyanakkor pozitív végkicsengésű vészharang­kongatást. A nyomtatott könyvek értékesítése mind példány­számban, mind árbevételében csökkenést mutatott tavaly – amin bizonyára egyetlen földlakó sem lepődik meg. Az éves…..
A postafiókom minapi nagytakarításakor rám hullott egy régi levél: „Comic Sans-bűnöző vagy…” Egek! Honnan tudják, hogy használ­tam már a tiltott betűtípust? „…de itt vagyunk, hogy segítsünk neked” – folytatódik sokat sejtetően a vád. Megkönnyebbülés. Ezt a…..
TotáLiber Könnyített olvasmány 2013.01.02 07:00:00
Szerencse, hogy a nagy év végi rohanásban nem volt időm utánanézni az előzményeknek és előre megtudni, hogy Ulickaja regényének színpadra vitele a Rózsavölgyi Szalon eddigi legnagyobb szabású vállalkozása. Más sem hiányzott volna, mint az Odaadó hívetek, Surik színdarab elé…..
Ilyenkor, év végén vagy fogadkozunk, vagy számot vetünk. Szilveszterkor kellene valami vicces is, pláne, hogy aktuálisan felszabadultak vagyunk a világvége elmaradása miatt. Nekem meg csak az jut eszembe, a karácsonyi bejgliről mellesleg, hogy az irodalom hatása mérhetetlen…..
TotáLiber Karácsonyi FONToskodás 2012.12.17 07:00:00
A december kísértésbe visz. Eltekintve a forró italos, poénos-családi filmes, táplálkozásos-nassolós kísértésektől, természetesen most a tipográfiáról lesz pár szó. Ha év közben máskor nem is, karácsony előtt mindenkire rátör egy kicsit a kreatívkodás. Ez az írott…..
„Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!” Nem írnánk a gyerekkori álomállásokról, ha a témának nem lenne könyves vonatkozása. A LinkedIn, a világ legnagyobb szakmai közösségi hálózata november közepén hozta nyilvánosságra a legnépszerűbb gyerekkori…..
Szándékaink szerint az írás végére az is kiderül majd, miért mutatjuk be könyvesbolti séta ürügyén Európa egyik legnagyobb könyvesboltját, mi köze a varrógépeknek a könyvekhez, lehet-e más a közszféra, a politika és a gazdaság működése, és eltilthatunk-e egy könyvmolyt…..
TotáLiber Orosz kémeink jelentik 2012.11.21 07:00:00
„Könyvet nem érdemes kiadni.” „Könyvkiadásból nem lehet megélni.” „A kicsiket megeszik a nagyok.” Mai írásunkban a független, kis kiadók túlélési szabályairól lesz szó, és arról, hogyan adjunk ki érdekes könyveket és mégse menjünk tönkre — Oroszországban.…..
A nyelvekkel kapcsolatban vannak nyilvánvaló tények. Kis ország kis nyelvén mondhatnánk-e mást, mint hogy idegen nyelv(ek) bizonyos szintű ismerete elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz? Ez is a modern írástudás. Az európai műfordítók és a műfordítás helyzetéről szól…..
… ha nem férnek el a lakásban. Tisztázzuk: megunt könyv nem létezik. Könyvet pedig nem égetünk. Egyetlen igazi ok van, ha könyvektől szeretnénk (kényszerülünk) megválni: új könyveket szeretnénk a helyükre. Mivel ez nem egy ingatlanos blog, új lakás vásárlására…..
A betűnek is van divatja. Olyan, mint az autó vagy a női ruha vagy a szemüveg: csak a legszebbeket, legérdekesebbeket és a legcsúnyábbakat vesszük észre. Rehabilitálunk: foglalkozzunk az egyszerűen szép, időtálló betűtípusokkal! A Margaret Antikva ilyen. Kortalanul stílusos.…..
Az ismert lengyel író a rendszerváltást követően már nem írt science fictiont, de rendszeresen megjelenő elgondolkodtató írásaiban reagált a világ fejleményeire. Ezen írások utolsó válogatása a provokatív című Sex Wars. Stanislaw Lem: Sex Wars. Fordította: Mihályi Zsuzsa.…..
TotáLiber A népmese napja 2012.09.28 07:00:00
Talány, miért van ünnepnapja valaminek, ami általános nézet szerint a mindennapok része … kell, hogy legyen. A mese népszerű. Legalábbis a gyerekek körében. Szeptember 30-a a NÉPmese napja. A népmeséről — rögtön az ismert reneszánsz dallamot követően — Benedek Elek…..