Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nerina

60 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ambivalens cím magában hordozza az egész kötet alapkoncepcióját: vajon lehet-e az érzelmekről a tudomány kimért, rideg objektívségével írni. Az egymáshoz csak tematikájában kap­cso­lódó tizenhét történet erre tesz kísérletet, és meglepő eredmény születik. Janusz L.…..
Napjainkban fölöttébb népszerűek azok a könyvek, amelyek a boldogsághoz vezető utat hivatottak kijelölni. Bagdy Emőke műve korántsem kövezi ki számunkra ezt az utat, mindössze jelzőtáblákat ad, amerre szerinte érdemes lehet elindulni. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?…..
TotáLiber Embert olvasmányáról 2013.08.02 07:00:00
Míg az angoloknál Szerencse Úrhölgy kopogtat az ajtón (Lady Luck is knocking at the door.), addig nálunk a szerencse mosolyog rá valakire. Angol–magyar közmondásokból szemezgettünk – természetesen könyves témában. Nagy György: Angol közmondások. 2000 angol közmondás,…..
A jó kézirat felkutatása nem könnyű feladat, de hogy a fellelt mű szakmailag is megfelel-e a követelményeknek, azt sokszor egy lektor segít megítélni. Jutai Péter tördelővel, fordítóval és nem utolsósorban lektorral beszélgettünk a lektorálás mibenlétéről és…..
Hangulatos, újragondolt pikareszk. A könyv, amelyből megtudhatjuk, Vidróczki Márton keresztfiának lenni nem akármilyen megtiszteltetés, és nem várt feladatokkal is jár. Halász Margit: Vidróczki-kódex. Budapest, Kortárs, 2013. 178. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy…..
TotáLiber A tűsarok misztériuma 2013.06.24 11:02:20
Vajon mi történik akkor, ha egy etnográfus luxuscipők eladására adja a fejét? Megszületik egy részletes és cinikus jellemrajz az elit cipőszalonok világáról, az eladók hatalmi harcáról és a különféle vevőtípusokról az ideálistól a kiállhatatlanig. Mirja Tervo:…..
Ha egyszer rákapunk egy író stílusának ízére, hajlamosak vagyunk az összes művét elolvasni, még akkor is, ha egy idő után észrevesszük, a könyvek egy kaptafára készülnek. Valahogy így van az ember a tizen-huszon éves korosztálynak szóló vámpíros-boszorkányos-misztikus…..
A második legfontosabb ember egy könyvkiadóban, aki felkutatja a kiadásra érdemes kéziratokat, és megszervezi a teljes munkafolyamatot, amíg a könyv el nem készül. Horváth Balázst, a Typotex Kiadó főszerkesztőjét kérdeztük a szakmáról és a papíralapú könyv…..
Miután a nagy médiafelhajtás miatt fanyalogva kezembe vettem a Harry Potter-könyveket, pár hónap alatt mind a hét kötetet kiolvastam. Már csak emiatt is kíváncsi voltam arra, vajon J. K. Rowling mivel rukkolhatott elő – és azt hiszem, nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.…..
2013. április 18. és 21. között immár husza­dik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A jubileumra való tekintettel kicsit utánajártunk a kez­deti időknek, és az aktuális programok­ból is szemezgetünk. Az első könyvfesztivált 1994-ben…..
Ezüstszínű alienek, szerelmi négyszög és sok-sok megoldha­tat­lannak tűnő probléma. Stephenie Meyer újabb története vette birtokba a mozikat. A burok, színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 125 perc, 2013rendező: Andrew Niccolíró: Stephenie…..
Lenyűgöző történetfolyam a fantázia minden porcikáját megmozgató cselekménnyel – ez David Mitchell Felhőatlasza. David Mitchell: Felhőatlasz. Fordította: Bajtai Zoltán, Borbás Mária, Czigányik Zsolt, Falvay Dóra, Hordós Marianna, Polyák Béla. Kistarcsa, Cartaphilus.…..
„Még mindig szingli vagy? Adj lejjebb az igényeidből!” Röviden ennyiben össze lehetne foglalni Lori Gottlieb könyvének lényegét. De mit lehet erről írni 350 oldalon? Lori Gottlieb: Légy a felesége! A mesebeli herceg ritkán jön el. Fordította: Dudik Annamária Éva.…..
A Hónap Művészkönyve sorozat keretében ezúttal Kiss Ilona grafikusművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Hadik Kávéházban. A Kávéházi betűzgető című kiállítást 2013. március 6-án 18 órakor nyitják meg, Kaposi Dorka művészettörténész mond…..
Vannak dolgok, amikhez látszólag mindenki ért: ilyen a foci, a politika, és hát az írás is. De vajon hogy lehet a sok toll­forgató közül kitűnni? Erre adunk most pár ötletet a szép­irodalom és a szórakoztató irodalom terén érvényesülni szándékozóknak. Hogy mennyire nehéz…..
TotáLiber Fél évszázad regénye 2013.02.13 07:00:00
Lebegett a kérdés a fejem fölött anyámtól, hogy vajon miért akarom én elolvasni az ő nemzedékének a regényét? Hát pont azért, mert az ő életét idézi meg. Vámos Miklós: Szitakötő. Nemzedékünk regénye. Budapest, Európa, 2012. 436. Légies…..
TotáLiber Minikönyvek az OSZK-ban 2013.01.30 07:00:00
Könyvimádóknak és érdeklődőknek érdemes ismét elbaran­golniuk az Országos Széchényi Könyvtárba, ugyanis 2013. január 31-én 15 órakor nyitják meg a Bolgár Imre minikönyv­hagya­té­kából szervezett állandó kiállítást. Ma már szinte kuriózumnak számítanak azok…..
Daniel Glattauer két regénye nemcsak külföldön, hazánkban is igen sikeres lett. A Gyógyír északi szélre és A hetedik hullám című kötetekről korábban már írtunk, ám azóta ellátogattunk az első könyvből készült színházi előadásra. A szerepet Fullajtár Andrea és Őze…..
Vajon mit gondolna tizenöt évvel ezelőtti önmagunk a mai Facebook-profilunkról? És mit akarna megvál­toz­tatni a mostani jelenünkön? A gondolattal eljátszott helyettünk a Kezünkben a jövőnk szerzőpárosa. Jay Asher, Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk.…..
Ki gondolná, hogy nemcsak azzal dönthetünk Guinness-rekordot, hogy kivételes szerzők vagyunk, vagy éppen különös dolgokat gyűjtünk. Olykor az is elég, ha jókor, jó helyen írunk alá, vagy éppen olvasunk fel egy könyvből. Dedikálni persze ideális esetben csak szerzők szoktak,…..
Az ünnepi készülődés idején a legtöbben igencsak feszültek vagyunk: örülni fognak-e a családtagok az ajándékoknak, időben fel tudjuk-e állítani a fát, sikerül-e a kará­csonyi menü. A viták elkerülése végett érdemes szem előtt tartani, hogy férfiak és nők mennyire…..
Számtalan könyv foglalkozott már a nővel, mondhatnánk, most itt egy újabb. Hogy miben is más Szendi Gábor kötete, annak a november 29-én tartott könyvbemutatón jártunk utána a Libri Alleeban. Szendi Gábor: A nő élete. Mit hoz a jövő? Budapest, Jaffa, 2012. 300. Ha…..
TotáLiber Az üdvözítő irány 2012.11.26 07:00:00
„Miről lehet felismerni az angol könyvtárlátogatót?” „A görcs miatt jobbra dönti a fejét.” A poént magyar nyelvre alkalmazva mondhatnánk, hogy a hazai olvasó a nyaka bal oldalát fájlalja, de manapság — sajnos vagy nem sajnos — egyre kevésbé kell ilyesmitől…..
Nem isznak embervért, csillognak a napfényben, ráadásul halandóként viselkedve próbálnak beilleszkedni a társadalomba. Stephenie Meyer tinédzser vámpírjait sokan nevetségesnek tartják, mégis tömegeket vonzanak a mozikba. Alkonyat — Hajnalhasadás II., színes, feliratos,…..
A minap egy tetszetős kis piros könyv akadt a kezembe egy könyvesboltban, és nem átallott elkísérni egészen a kasszáig. De mint tudjuk, a puding próbája az evés, ezért megkísérlem végigjárni, hogy a könyvszerető olvasótól a szakmabeliig ki milyen hasznát tudná venni egy…..