Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hercsel.adél

17 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindannyiunk élete egy regény, a magunk örömeivel és fájdalmaival, ünnepeivel és hétköznapjaival, sorsfordító eseményeivel és tanulságaival. De mégis, mi lehet a tanulsága egy szép, okos, tehetséges, jóravaló 33 éves újságírónő betegségének és értelmetlen halálának?…..
Zuschlag János magnum opusa, a Pártházból börtönbe – azon túl, hogy kiváló ütőkártya a jobboldal kezében az Összefogás/Kormányváltás elleni küzdelemben – minden kötelező összetevőt tartalmaz, ami igazán szaftossá és eladhatóvá tesz egy bulvárkönyvet: bűnök,…..
Olcsó, ám kétségtelenül szórakoztató tevékenység az önjelölt, kóros feltűnési viszketegségben szenvedő magyar Paulo Coelho-hasonmások álbölcsesség gyűjteményein, a propaganda- és a pénzcsináló gépezetet olajozó értéktelen celebkönyveken, ábrándos lelkű tinilányok…..
A tavalyi év után idén is megrendezték a Tokaji Írótábort, amelyen ismét a kommunizmus évtizedei alatt elhallgattatott szerzők kerültek középpontba. Legutóbb az 1945 és 1965 közötti korszak került terítékre, most pedig az 1965 és 1990 által körülölelt puha diktatúra…..
hercsel.adél 2013.08.27 13:45:23
Persze. Értem én, hogy sok a sértettség azokbak az irodalmárokban, szerzőkben, akiket elhallgattattak a kommunizmus éveiben. És nyilván rengeteg olyan életmű van, ami újrafelfedezésre, újrakiadásra vár. Nagyon szép gesztus a Magyar Írószövetségtől, hogy ezt a munkát lelkiismeretesen és szorgalmasan elvégzik. Ezt becsülöm és tisztelem. A Tokaji Írótábor is ezt a nemes célt szolgálja, ami nem azonos a Magyar Írószövetséggel, teszem hozzá, mert egy független kuratórium dönt a szervezésről, a programról, ami nem csak a Magyar Írószövetségből áll.

Csak sajnos a Magyar Írószövetség tagjai ott követik el a hibát, hogy túlságosan bezárkóznak, nem adnak terepet az ellenvéleményeknek, a fiataloknak, az új, az övéktől eltérő nézőpontoknak. Számomra teljesen megdöbbentő volt, hogy jóindulattal, szeretettel és kíváncsisággal mentem el tudósítani a Tokaji Írótáborba: három napon át jegyzeteltem, 2 napon át a maratoni tudósításomon dolgoztam, majd utána én vagyok a sátánfattya (csak hogy stílusosan egy népi író méltán híres regénycímét idézzem), mert le merem írni, hogy nem adnak terepet a fiataloknak és túlságosan be vannak zárkózva.

Ezen túl az irodalomban is ugyanúgy érvényesül a szabad piac, mint a gazdaságban: Nem véletlenül olvas a magyar lakosság többsége olyan szerzőket, akik nem a Magyar Írószövetség kötelékébe tartoznak. És most direkt nem mondok neveket, mert mindenki tudja, kik a népszerű kortárs írók.

Szóval ha egy kicsit több nyitottság lenne, ha kevesebb lenne a túlzás, akkor nem lenne itt semmi probléma. Akkor nem lenne is bűnös kánon, meg hasonló torz lózungok. Miért ne lehetne csak "simán" arról beszélni, hogy hol vannak a hibák a kánonban, amiket be kellene foltozni?
Idén augusztus 21. és 25. között rendezik meg Kőszegen a Tranzit Fesztivált, Magyarország egyik legjelentősebb közéleti kérdésekkel foglalkozó ifjúsági rendezvényét. A Tranzit - Fesztivál a határon 2009-ben az azonos nevű folyóiratot kiadó Kommentár Alapítvány…..
Ha már Tusványoson jártunk, csináltunk pár fotót is. Profi gép ugyan nem volt kéznél, de erre találták ki az instagramos szűrőket. A 24. Bálványosi Szabadegyetem képekben. Hercsel Adél és Pálffy András összeállítása.  A Pro Minoritate híd, egyesek szerint az…..
Idén több száz külföldi és magyar politikust és közéleti szereplőt, köztük külügyminisztereket, államtitkárokat, polgármestereket, egy magyar miniszterelnököt, számtalan kerekasztal beszélgetést, nagyjából húsz koncertet, rengeteg irodalmi, színházi, tudományos és…..
Miután hétfő délután megjelent a Mandineren a Budapest Pride-ról szóló tudósításom, úgy gondoltam, végre megérdemlek egy kis pihenést. Ellátogattam a Hátsó kapu nevű műintézménybe, hogy megnézzem a Budapesti Anarchista Színház Többszörös orgazmus című előadását.…..
Az én egészségügyi döntésem (Angelina Jolie New York Times-ban megjelent cikke a mellrák árnyékáról és a rák megelőzésének fontosságáról) Az édesanyám majdnem egy évtizeden át küzdött a rákkal, míg bele nem halt 56 évesen. Annyi ideje még volt, hogy az első unokáját…..
A Goncourt-díjas Michel Houellebecq (ejtsd: velbek) vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb kortárs francia regényíró, akit az eladási mutatók felpörgetésében érdekelt marketingesek előszeretettel emlegetnek „az európai Bret Easton Ellisként”. Lássuk be, a hangzatos…..
Ratyi, libi, katkó, pina, pina, pina és picsa. A szél befújta a Mandiner szerkesztőségébe a ma elhíresült, ELTE-s diáklistázást. Kommentár nélkül következzenek az egyetemisták jellemzései pattanásos, szexéhes elsős szakmunkásképzősök egyetemista társaik…..
„A statisztikák szerint e nemzedék negyedének meg kellett volna halnia” – mondja Szergej Mirosnyicsenko orosz rendező a Kossuth Rádiónak adott rövid interjújában az utolsó szovjet nemzedékről, amelyről dokumentumfilmet forgatott. A felmérések szerint a drog- és az…..
Ritka manapság, ha valaki a kulturális élet pozitív tendenciáiról beszél. Juhász Anna irodalmi szervező, kulturális menedzser két évvel ezelőtt irodalmi szalont indított a Hadik Kávéházban, most pedig a New York Kávéházba szeretné visszavinni az egykori pezsgő kulturális…..
Mandiner blog Hölgy keres urat 2012.07.06 10:21:00
  „22 éves, dögös, egyetemista lány vagyok. Látogass meg, ha kedves, ápolt, gáláns úriember vagy. Amit kínálok: erotikus masszázs, egy kis meglepetéssel. Kérlek, hívj!” Amatőr lány. „Fiatal, filigrán, játékos kedvű tinilány, hasonló kedélyű Urak jelentkezését…..
Protokoll (Fotó: Garamvári Gábor)   Cikkünk főszereplője Térey János (41). Költő, író, drámaíró, műfordító. A nyakas kálvinisták városában, Debrecenben született. Általában úgy dolgozik, mint egy kishivatalnok, ha kell, napi 10-12 órában. Mesterségében…..
Fotó: Valuska Gábor   Ha jobban belegondolunk, az emberiség története is egy nagy beszívással kezdődött. Mert mi más az Édenkertben a Tudás fájának tiltott gyümölcse, mint az első hallucinogén, ami az embert istenné teszi? Ilyen értelemben a kígyó volt az első…..
  Az idei, leginkább Tarr Béla-fesztiválként aposztrofálható, batyuslakodalom szerű, 43. Filmszemlének csúfolt filmszakmai összejövetelen szembejöttek velünk az ügynökügyek: az idei nagyjátékfilm szekcióban két figyelemreméltó ügynökfilmet is megnézhettünk. Az egyik…..
  Nem árt néha arról is beszélni, hogy mi történik a Trafóban, azon túl, hogy mi történik a Trafó körül. Péntek és szombat este például világok találkoztak a Trafó színpadán a világhírű, provokatív francia kortárs koreográfus, Jerome Bel és a thai származású…..