Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsoltko

15 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pribina fejedelem szobra Nyitrán Az alábbiakban Kacsinecz Krisztián posztját olvashatjátok. A 822-ben összehívott frankfurti birodalmi gyűlésről érkezik az utolsó híradás, amely az avarokról tudósít. Ugyanekkor egy új név tűnik fel, amely talán egy a frankok…..
zsoltko 2010.05.06 15:04:07
 Nekropoliszban zene zendültEgy süket, őszi napon.Én már meghaltam akkor régenS feküdtem vörös ravatalon.Sírt az ajtóm. Csöndben belépettValaki és nevetett,Valaki, kiért sokat sírtamS akit halottan is szeretek.Megsimogatta sárga arcomÉs kacagott, kacagott:»Fény-emberem,…..
zsoltko 2010.03.03 11:23:52
A mentőautó sikítva érkezett meg a baleset helyszínére, ahol már a tűzoltók dolgoztak, hogy lángvágóval kivágják a sérülteket a totálkáros autóból. A rendőrök is intézkedtek, hogy távol tartsák a kíváncsiskodókat, akik pillanatok alatt mindenhol összegyűlnek, ahol…..
zsoltko 2010.02.24 14:35:17
@vörös oroszlán:
Hát, ha itt nem nyerek, legfeljebb majd Kovinál próbálkozom:).
zsoltko 2010.02.27 09:01:45
I.Gyanútlan vers október 15-énSzájon csókol a pillanat,másik kést üt a szivedig,a harmadik halk telehold,szív rózsája a negyedik,van tömör-édes, mint a méz,van lángvető csipkebokor,van, mely egy elnémúlt világ,van, mely kurjongat, mint a bor,van, melyet észre sem…..
zsoltko 2009.10.23 09:42:49
Újabb ókori sorozatunkban Nagy Sándor államának a szétesését kívánjuk bemutatni.  Erről a korszakról a középiskolában igen kevés hangzik el, Nagy Sándor halála után jóformán a következő gondolat az, hogy megalakul a birodalom területén a három utódállam, a…..
A bársonyos forradalom után Prága egyike lett a hatodik legtöbbet látogatott városnak London, Párizs, Róma, Madrid és Berlin után. Budapest ilyesmiről még csak nem is álmodhat. A szomszéd fűje mindig zöldebb. Nekünk magyaroknak nyilván nagyon tetszik Prága történelmi…..
NA NE Medvácz Lajos polgármester nyílt levélben üzent Ficónak: nem jöhet be a "Legbátrabb Városba...........".   Tisztelt Miniszterelnök Úr! 1919. januárjában az akkoriban formálódó Csehszlovák hatalom felrúgva a béketárgyalásokon kijelölt megállapodásokat,…..
Békés tüntetés Dunaszerdahelyen a szlovákiai nyelvtörvény ellen... Békés, majálishangulatot hozó derű jellemezte a szlovákiai magyarok tiltakozó nagygyűlését kedd délután. A szlovák rendőri brutalitásról elhíresült dunaszerdahelyi stadionban magyar zászlók lengtek, a…..
zsoltko 2009.09.02 16:11:25
@.szali: Pont úgy, ahogy Magyarország jelenlegi kormányát meg a magyarok választották meg. Szóval, ez gyenge érv...
Sándor barátunk, rendszeres olvasónk és szs. nicken kommentelőnk elhatározta, hogy kissé felélénkíti a klasszikus történeti elemeket az ókori Görögországból. Szerzőnk szerényen azt írja, hogy mostanában egy projekt miatt foglalkozik kicsit a Kr.e. 4-3. század (had)történelmi…..
Kémekről és hírszerzőkről szóló minisorozatunk nem lehet teljes a zsidó állam egyik legsikeresebb gumitalpújáról szóló poszt nélkül. Ez a pali a hatvanas évek első felében olyan dolgokat vitt véghez a Közel-Keleten, amelyeket Torontótól Párizson keresztül Moszkváig azóta…..
  Felcsapva gyakorlatilag bármelyik történelmi könyvet, ami a középkorral és/vagy a kora újkorral foglalkozik, a francia királyságnál megtaláljuk ezt a kedves megállapítást: a száli törvény kizárja a nőági örökösödést. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, így…..
zsoltko 2009.04.10 18:12:17
@Kaif: Vannak itt elváratlan szálak, de igazad van, ez már egy történelmi regény lenne... apropó, szerinted melyik a magyar történelemnek az a korszaka, amelyik irodalmi feldolgozás után kiált?
zsoltko 2009.04.21 10:39:54
@Kaif: Hát igen, izgalmas téma. Gritti Lajos kormányzósága például egy nagyívű történelmi regényt érdemelne.
Ahogy ígértük, a Habsburgokról és a magyar őstörténetről szóló posztunkban, külön foglalkozunk a Magyar Szent Koronát érintő kérdéskörrel. Vajon valóban II. József utasítására törték meg a Magyar Szent Korona egységét? Tényleg Bécsben került rá a két császár, és…..
zsoltko 2009.04.21 10:30:31
Alkotmányos berendezkedéstől függetlenül a mai napig a legtöbb országban az államfő egyben a hadsereg főparancsnoka is. Ezúttal nem részletezzük, hogy ez jelenleg milyen tényleges vagy szimbolikus jogkörökkel jár, de képzeljük csak el Sólyom Lászlót lóháton (aki maga is sokat…..
„Vidáman integető szlovákok egy nagybevásárlás után. A parkolóban már jól látszik, hogy sok a szlovák. Az elektronikai termékek olcsóbbak. De a gyenge forint miatt a szlovákoknak amúgy is minden kevesebbe kerül. 20-25%-kal fizetnek kevesebbet a szlovákok ugyanazért a…..
vagyis: Tzva HaHagana LeYisra’el. Nemzetközi híradások gyakori vendége, ahol Israel Defense Force (IDF), vagyis Izraeli Védelmi Erő néven szokták emlegetni. Most mit mondjak? Megértem, némileg egyszerűbb a héber verziónál. --{12359456442810}-->  …..
zsoltko 2009.03.02 17:34:22
zsoltko 2009.03.03 17:31:02
@Lucius Flavius Arrianus:
Haláliak ezek a történetek, de a "krónikás" se bikfitty!:)
  Az 1749. május 15-i richmondi koncert korabeli ábrázolásaGeorg Friedrich Handel (1685-1759) két remekművét, a Vízizenét (Watermusic) és a Királyi Tűzszerészek számára komponált, sokszor le sem fordított Music for Royal Fireworks címűt többnyire egy CD-n szokták…..
Jelen írásunk az első Szlovák Köztársaság legsötétebb aktusaival, a zsidótörvényekkel foglalkozik is foglalkozik, továbbá a szlovákiai zsidók sorsával. Azonban el szeretnénk osztani azt a tévedést, amit gyakran leírnak ma Magyarországon: Szlovákia nem pénzért adta el a…..
Vasárnap ért véget a Markíza tévé tehetségkutató show-ja a Slovensko má talent/Szlovákia tehetsége/ című műsor, ahol a tíz döntősből három szlovákiai magyar volt. Nem kis büszkeséggel írom ezt, mivel akárhogy is számolom, ez harminc százalék, ami a tíz százaléknyi…..
Előző postunkban a szlovák állam megalakulásáról írtunk, jelen írásunkban pedig a szlovák belpolitikai életet tekintjük át. A szlovák politkai életre mindvégig jellemző volt egy olyan folyamat, amely a demokratikus intézmények kiüresedésével, és megszűnésével párhuzamosan…..
Az első Szlovák Köztársasággal kapcsolatosan számos mítosz, és tévhit él, de még több olyan vélemény, amelyeket elsősorban érzelmi alapon fogalmaznak meg. Magyarországon elválaszthatatlanul jelen van ezekben a vitákban a Trianon utáni politikai vezetés útkeresése, és a…..
Az utóbbi pár hét vezető témája a szlovák-magyar viszony. Egyre inkább kilóg a lóláb, hogy mindkét oldalon vannak olyan elemek, akiknek érdeke ennek az állapotnak a fenntartása. Az egyik félnél ugye adott egy olyan párt, aminek létkérdése a rossz szlovák-magyar viszony, hogy…..
SAJÁTVILÁGOM Fogorvosnál voltam 2008.11.13 11:47:00
Tegnapelőtt fogorvosnál voltam. Nos, ez nem volna nagy szám egy átlagos egészségű embernél, de egy mozgássérültnél, aki ráadásul egy piciny faluban él, hát rögtön érdekesebb a történet. Kezdődött az egész azzal, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor a fogaim elkezdtek vészesen…..
Néhány hete fedeztem fel, hogy a Magyar Régész Szövetség honlapjáról teljes egészében letölthető a Magyar régészet az ezredfordulón című 2003-ban megjelent könyv . A 79 szakember által írt kötet, a maga nemében eddig egyedülálló vállalkozás volt, hogy tömören bemutassa a…..
A Nantes-i Ediktum és a királyi hatalom megerősödése  XIII. Lajos francia király A nantes-i ediktum három részből áll: az első az úgynevezett 95 általános cikkely, amely a tulajdonképpeni pacifikációs ediktum, ezt kisebb-nagyobb nehézségek után beiktatja a parlament, és…..
zsoltko 2008.10.23 20:35:07