Regisztráció Blogot indítok
Adatok
calabar2012

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 56. rész Egy magyar hős emléke Hősünket is visszaküldik a vippachi tábori kórházból a századához. A Haidenschaft felé vezető úton egy templom előtt érdekes magyar emléket figyel meg a napóleoni időkből. Rostás Pál magyar huszár…..
calabar2012 2012.01.26 09:20:10
@PintérTamás: Kedves Tamás,

támogató szavaidat nagyon köszönjük! A blog híradása sok segítséget jelent a szobor felújításához.

Igazad van, a nagy háború alatt a szobor bizonyosan sok magyar katonának jelentett megnyugvást, esetleg támogatást, akik hazájuktól messze igen nehéz körülmények között éltek. Már csak miattuk is szeretnénk, hogy mi is, mindannyian a szobor eredeti formáját láthassuk viszont.

Köszönjük a bátorítást,

Máthé László
/nagykövetség, Ljubljana/
Ezen a blogon már többször próbáltam pusztuló síremlékek védelmében fellépni. Két éve a Véméndi Szerb és Zsidó temető megmentésért még levelet is írtam az önkormányzatnak. Véménd honlap szerkesztőjétől aztán választ is kaptam, hogy felkarolja a kezdeményezésem.…..
calabar2012 2012.02.03 10:10:06
@aranyosfodorka: Kedves aranyosfodorka,

a felindulás nem alaptalan. Valóban nagyon ritka és barátságos hozzáállást tapasztaltunk szlovén barátaink részéről. Magyar diplomataként nagyon nagy öröm ebben az egész felújításban résztvenni, azért is, mivel ilyesmivel nem nagyon találkozunk sajnálatos módon a környező országokban. Ezért is szeretnénk minél szélesebb körben elmesélni, hogy miként és hogyan is zajlik egy normális közegben egy magyar történelmi emlék felújítása. A fizikai távolság nem számít, hiszen Budanje alig több, mint 270 km-re van a magyar határtól. közelebb van majdnem 80 km-el, mint Kolozsvár!

És a hegyek valóban gyönyörűek, még akkor is, ha tudjuk, mennyi ezer és ezer magyar alussza örök álmát szikláik alatt. De ettől csak fontosabbak lehetnek nekünk.

Üdvözlettel,

Máthé László
nagykövetség, Ljubljana
calabar2012 2012.02.03 11:40:57
@aranyosfodorka: Megnéztem, a szlovén diplomaták megirigyelhetnek egy ilyen támogatót! (-:
Megkésve bár, te törve nem Facebook-oldalunk után itt is ajánljuk a Magyar Kurír Ervin Gábor zsidó származású katolikus papról szóló cikkét és Talita keresztény női portálnak a január 27-i nemzetközi holokauszt emléknapra megjelent Embermentők című sorozatát, amelynek…..
calabar2012 2012.02.02 13:04:51
@ekszvájzed: Sajnos ez nem választás kérdése. Olyan tény, ami életünk része, akár akarjuk, akár nem. Európai múltunk része, sőt, ha úgy tetszik, a modernkori európai kultúra egyik meghatározó eleme. Mondom ezt úgy, hogy tudom, és kimondom, a kultúra szövevénye nem csak olyan dolgokból áll össze, amik jók, amik kellemesek.
calabar2012 2012.02.03 11:02:25
@ekszvájzed: Azt gondolom, hogy a holokauszt, haosnlóan az összes 20. századi borzalmas tömeggyilkossághoz és népírtáshoz (a szovjet népírrtás, az örmény népírtás, a kambodzsai és a ruandai mészárlások) mind immáron részét képezik mindannyiunk mentális térképének. Ha úgy tetszik, Beethoven 9. szimfóniája már nem ugyanúgy szól, amióta a Gulág vagy Auswitz megtörtént. És hangsúlyozom, ez nem csak a Holokausztról szól, a Holokauszt ebben a kontextusban nem egyedi eset, sokkal inkább a 20. századi emberi "kultúra" velejárója, úgy, mint a népírtás jelenségének része.

Szerintem ez alól senki nem vonhatja ki magát, ahogyan mindenkit érintett a Kádár-rendszer nyomorult és aljas passzív agressziója. Nem mondhatod, hogy nem akarsz róla tudni, mert a mindennapi viselkedésünk, étkezésünk, modorunk része. Ahogyan, áttételesen a népírtás is. Európaiak vagyunk, itt követték el mindezt, és ezáltal meghatározza a gondolkodásunkat. Nem csemegézhetünk, hogy csak Voltaire vagy Goethe vagy Mozart a számunkra meghatározó.