Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mafot

144 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csakugyan kevés képünk van a holokausztról? – kérdeztem a téma két szakértőjétől két korábbi bejegyzésünkben. Jalsovszky Katalin válaszára Tamási Miklós is reagált. via Fortepan Kedves Mafot, Kedves Jalsovszky Katalin! Örömmel olvastam a holokauszt-történeti fotók kutatásával és helyzetével…..
Azt kérdeztem a téma két szakértőjétől, csakugyan kevés képünk van-e a holokausztról. Jalsovszky Katalin után most Kelbert Krisztina válaszol.  A szombathelyi és a vidéki zsidóság menete a Zrínyi Ilona utcában, amikor is a gettóból a Mayer gépgyárba kísérték őket, hogy megkezdjék deportálásukat,…..
Azt kérdeztem a  téma két szakértőjétől, csakugyan kevés képünk van-e a holokausztról. Jalsovszky Katalin válasza. A 206/2 sz. munkaszolgálatos század tagjai az Esti Kurír című liberális lapot olvassák. Dolha, 1940. Seidner Elemér felvétele (Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár) A világ…..
Közgyűjteményekben dolgozó tagjainktól azt kérdeztem: gyűjtenek-e negatívot. A körkérdésre adott válaszok szerint vidéken és a fővárosban egyaránt gyűjtenek (ajándékba kapnak vagy vásárolnak) negatívokat. Alább három részletesebb válasz következik, egy művészeti, egy…..
2016 novemberében, épp egy éve rendeztük meg a vidéki fényképgyűjtemények munkatársainak szánt workshopunkat. A kerek évfordulón megkérdeztem Szarka Klárát, a Mafot elnökét és Szabó Magdolnát, a workshop koordinátorát, hogy értékelik a rendezvényt. (A szerk.)  via Szarka Klára: Talán az egyik…..
Fotográfusnők Galéria 2017.06.07 18:52:37
Belicza László / PIM fényképei az első napról: (b-j: 1. Csorba Csilla 2. Újvári Dorottya, Blos-Jáni Melinda, Fejős Zoltán, Gebauer Hanga 3. Szentesi Edina 4. Demeter Zsuzsanna, Kelbert Krisztina, Cs. Plank Ibolya, Bernátsky Ferenc 5. Szabó Magdolna, Zsoldos Emese, Vörös Éva 6. Bata Tímea 7. Gáspár…..
Fotográfusnők Absztraktok 2017.06.06 09:13:16
  Az előadások absztraktjai Fényképezők, fotóhasználatok Gebauer Hanga Alföldy Flóra – Egy műkedvelő fényképész Zomborból A fiatalon elhunyt Alföldy Flóra neve mint Zombor és környékének műkedvelő fotográfusa tűnt fel az 1900-as évek legelején. 1905-ben egy több mint 500 alkotást bemutató…..
Fotográfusnők Konferencia 2017.05.21 19:25:26
Az idén tízéves Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívta a fotótörténettel foglalkozó kutatókat. 2017. májusi konferenciájának előadói alkotónőket, egyéni pályákat, az érvényesülés változó lehetőségeit, műkedvelő és hivatásos fényképésznőket, irodalom és fotó, valamint nemek és…..
Fotográfusnők Résztvevők 2017.05.21 19:17:21
Ventillátor előtt olvasó nő, az Elektromos Művek reklámja. MFI, 1930-as évek. / MNM Barakonyi Szabolcs fotós, 2003 és 2006 között Pécsi József ösztöndíjas, 2006-ban Lucien Hervé- és Rodolf Hervé-díjas, 2007-ben az arles-i fotófesztiválon a Photo Folio Gallery & Review díjazottja, 2011-ben André…..
Fotográfusnők Programme 2017.05.21 18:17:55
Female Photographers The Jubilee Conference of the Hungarian Society for the History of Photography (MAFOT) at the Petőfi Literary Museum and the Hungarian National Museum The ten-year-old Hungarian Society for the History of Photography invites researchers interested in the history of photography…..
Fotográfusnők Program 2017.05.21 17:06:07
Fotográfusnők A Magyar Fotótörténeti Társaság jubileumi konferenciája a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeumban Az idén tízéves Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívja a fotótörténettel foglalkozó kutatókat. 2017. májusi konferenciájának előadói alkotónőket, egyéni…..
Az idén tízéves Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívta a fotótörténettel foglalkozó kutatókat. 2017. májusi konferenciájának előadói alkotónőket, egyéni pályákat, az érvényesülés változó lehetőségeit, műkedvelő és hivatásos fényképésznőket, irodalom és fotó, valamint nemek és…..
MAFOT Online adatbázisok. 1. 2016.10.23 14:17:19
Új sorozatunkban az online elérhető fotótörténeti adatbázisokra irányítjuk a figyelmet. Nemcsak kutatóknak. Hirdetőoszlop a Móricz Zsigmond körtéren, 1956. október 30. körül. Vas József felvétele / Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára időben…..
  A Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Fotógyűjtemény és médiatárát Katona Júlia (gyűjteményvezető, művészettörténész) és Nagy Barbara (tanár, művészettörténész) mutatják be.     Ötvöstárgyak. Fotódokumentáció a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola Ötvös Műhelyében készült műtárgyakról.…..
2016. november 17-18-án a Magyar Fotótörténeti Társaság fotótörténeti és gyűjteményi workshopot rendez vidéki közgyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak), és a nem muzeális besorolású  egyházi és egyéb gyűjtemények fényképtárai és fotográfiai archívumok szakmai munkatársai  (muzeológusok,…..
A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára közzétette Szakács Margit Fényképészek és fényképészműtermek Magyarországon (1840-1945) című könyvének adattárát. Jelmez. Ismeretlen fényképész felvétele 1910 körül. Magyar Nemzeti Múzeum "Az 1997-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában megjelent kiadvány…..
A Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívja a fotótörténettel foglalkozó kutatókat. Ventillátor előtt olvasó nő, az Elektromos Művek reklámja. MFI, 1930-as évek. Magyar Nemzeti Múzeum A Mafot elnöksége ezért azzal fordul tagjaihoz és mindazokhoz, akiket az alábbi témák, problémák…..
A Csemege villamosplakátja, 1960-as évek vége/ Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum   FSZEK Budapest Gyűjteménye A könyvtár júliusban zárva lesz, ez idő alatt – részben a zárás alatt végezhető háttérmunkák, részben pedig szabadságolások miatt - a Budapest Gyűjtemény sem szolgáltat.…..
Megjelent Demeter Zsuzsanna és Stemlerné Balog Ilona fotótörténészek közös munkája Müllner Jánosról és az első világháború Budapestjéről! Bejegyzésünkben a BTM Kiscelli Múzeum kiadásában megjelent kötet fantasztikus képanyagából válogattunk.  A frissen megjelent könyv címlapja Közönség a…..
A fotótörténeti kiállításokhoz nemcsak régi képekre van szükség. Kell kutatás, szakemberek, berendezések, kiállítótér, olykor labor és keretező, olykor nyomda és kasírozás, kütyük és világítás, szállító és biztosító, szponzorok, brand, hírverés, és persze látogató, látogató, látogató. A Szenzor…..
Ezúttal azt kérdeztem,  bekerülnek-e a köztudatba a közgyűjtemények online elérhető részei.   Bata Tímea—Gebauer Hanga (Néprajzi Múzeum):   Azt azért nem mondanánk, hogy benne vannak a köztudatban, de aki ismeri, az használja a felületeinket,  és sok a visszatérő online kutató is. A…..
Sorozatunk következő részében a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Gyűjteményét Bojtos Anikó mutatta be. A taorminai görög színház romjai, albumin, 1895-1900 körül. / MKE Leltári szám: 4071. H. sz. J.VIII.54 A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény mintegy …..
MAFOT A hatalom képei 2016.01.23 14:23:24
A brémai egyetem történettudományi tanszéke által szervezett, Picturing Power. Photography in Socialist Societies angol nyelvű konferencia a fotográfia és hatalom témáját igyekezett több oldalról megközelíteni a volt szocialista országok vonatkozásában. Az inkább műhelyszemináriumra emlékeztető…..
Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Ezúttal Sándor Tibor válaszolt.     A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotótára közel kétszázezer képi ábrázolást tartalmaz, döntő többségük eredeti…..
Megkérdeztük a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Bognár Katalin és Fisli Éva válasza következik.   via A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Magyarország legrégibb és legnagyobb történeti fényképgyűjteménye. A…..