Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KZsoci

0 bejegyzést írt és 801 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem voltam csodagyerek, nem tudtam iskolás korom előtt olvasni. Sőt, elsős koromban még valami szakemberhez is elküldtek, mert nem tudtam némán olvasni, csak suttogva. (És az írás se ment. Vagy legalábbis hatodikig kegyelemketteseket kaptam a külalakra.)   De amikor aztán elsajátítottam végre…..
Karakter A séf megmítingelt 2019.04.26 10:00:00
Az úgymond helyes nyelvhasználattal kapcsolatban sokféle babona terjedt el, ezek közül az egyik legkitartóbb az idegen szavak használatának a tilalma. Az idegen szót én most kissé pontatlanul köznyelvi értelemben használom, nyelvészként inkább kölcsönszót kellene mondanom. Vannak emberek, akik úgy…..
KZsoci 2019.04.26 10:59:40
"Ha az ember egy szaknyelvi közönségnek beszél, akkor a minél pontosabb kifejezés érdekében általában elvárás az idegen szavak használata."

Ezt azért kettébontanám:

- A köznapi szavak között igenis pont az igényességet jelzi _műszaki szövegben is_, ha az ember az egyenértékű (ekvivalens? :) ) magyar kifejezést használja. Mondok példákat: az általam készített dokumentációkban (na, ezt hogy mondanám magyarul? :) ) mindig "legnagyobb/legkisebbet" írok "maximális/minimális" helyett, vagy "jelleggörbét" "karakterisztika" helyett, vagy "állandót" "konstans" helyett; és sorolhatnám még. Sajnos ez nem általános.

- A szakszavaknál persze már nem ilyen egyszerű a helyzet, de ott is nyugodtan lehet törekedni arra, hogy minél inkább a létező magyar kifejezést alkalmazzuk. Az "áramirányító" ugyanazt jelenti, mint az "inverter", vagy a "hajtóműfék" azonos a "retarderrel"; de szerintem még úgy is a jobbik megoldást választottam, amikor a "powerpack" helyett "dízelmotoros hajtásegységet" írtam egy anyagban, hogy ez lényegesen körülményesebb megfogalmazás (egyébként szóban ettől még powerpacknek hívjuk, egész pontosan hibás kiejtéssel póverpeknek). Persze, nem tilos az idegen kifejezést használni, csak mivel a legtöbb berendezésünknek úgyis van valamilyen karaktersorból álló azonosítója (akár gyártói, akár saját), ezért azzal egyértelműen lehet tudni, hogy miről van szó, így amikor megnevezzük, nyugodtan lehet az akár általánosítóbb, pontatlanabb, de magyar kifejezést használni rá. Nyilván ez nem feltétlenül igaz minden szakmára, de műszaki területen általában igen.
KZsoci 2019.04.26 11:19:45
Ja tényleg, annyit még hozzátennék érdekességképpen, hogy a magyar vasút hőskorában számos vasúttársaságnak a német volt a szolgálati nyelve. Amikor a MÁV megalakult (több, mint húsz évvel a legelső, magyarországi gőzvasút átadása után, tehát már egy létező hálózatban új szereplőként), pár év után a magyar nyelvet vezették be szolgálati nyelvként. Körülbelül ekkor történt a német kifejezések tükörfodítása, aminek során rengeteg olyan kifejezés jött létre, amely mai füllel már nagyon régimódi vagy értelmetlen, és fordítási hibák is kőbe vésődtek ekkor. Gyakorlatilag egy kis nyelvújítás volt. Példák: a vonat "bejár" vagy "kijár" az állomásra/ról (egyszerűen a "megy" ige helyett). "Felvételi épület" (az állomásépületre). "Kormányszelep" (Steuerventil - ez egy száz évnél is régebbi, ezért kiirthatatlan fordítási hiba, hiszen "a költő" vezérlőszelepre "gondolt").

Egy korabeli anekdota, amikor Székesfehérvár állomáson, ahol a MÁV vonatai is közlekedtek, ahol már magyar volt a szolgálati nyelv, de a Déli Vaspályatársaságé is, ahol viszont német (de egyébként ugyanúgy magyar vasutasok teljesítettek szolgálatot (maradt fent eset, amikor két balatoni állomás dolgozóját megrovásban részesítették, mert szolgálattól független üzeneteket magyarul (ez volt a nagyobb baj) távíróztak egymásnak)) történt valami kisebb baleset, amelyet a két vasúttársaság közösen vizsgált. A MÁV-os vizsgáló látta, hogy a DV-s vasutas azt írja a saját lapjára, a baleset okáról szóló rubrikába, hogy "Pufferdifferenz" (vagyis hogy ütközőközépmagasság-különbség, amitől összeakadhatnak, és így kisikolhatnak a járművek); aminek hatására a saját nyomtatványára azt írta, hogy "A baleset oka ismeretlen, kihallgatásra berendelni Pufferdi Ferencet".
Hannibál leviszi a szemetet. Vagy nem? Hát akkor ki? Emlékszem, hosszú éjszakákat vitatkoztam át, hogy akkor most hogy is van ez a dolog a történelem nagy személyiségeivel. Ők most egyszerűen koruk gyermekei, akiket megszült a nagy feladatra az idő, és ha akarták volna, akkor sem…..
KZsoci 2018.11.30 11:19:24
Igen, ezzel én is szembesültem fiatalkoromban, bár szerintem az alapgondolathoz még a kvantummechanikára sincs feltétlenül szükség. Akkoriban azt tartottam fontosabbnak, hogy minden determinált, végsősoron semmi sem sztochasztikus.

Aztán mérnök lettem, és rájöttem, hogy attól, hogy az elméletben így van, attól még a gyakorlatban muszáj véletlenszerűséget és bizonytalanságot feltételezni - a hétköznapibb dolgokat is sokkal könnyebb megfogni így, ha sok, hosszú vagy nagyon bonyolult folyamatról van szó. De ekkor még el lehetett mondani, hogy ha nagyon ráérnék, akár konkrétan lemodellezhetném pl. 1 kilométer vasúti pálya összes geometriai hibáját, a sínszálak anyagi egyenetlenségeit, az adott jármű futó- és hordművének pontos méreteit és dinamikai tulajdonságait (merevség, csillapítás, tömeg). Ez még megszerezhető információmennyiség lenne, csak épp felesleges, mert jó közelítés, ha valami eloszlással vagy más egyszerűsítéssel helyettesítem be ezeket.

A kvantummechanika pont arról tanít, hogy dolgok természete olyan, hogy az elemi részecskék főbb tulajdonságai (pozíció, energiaszint (?) stb. - ehhez én se nagyon értek) a makroszkópikus megfigyelő számára csak korlátozottan vagy nagy bizonytalanság mellett ismerhetőek meg, így ez a véletlenszerűség nem hagyható figyelmen kívül analitikus szinten sem. A világ ettől még determinisztikusan működik továbbra is, de a jelenlegi ismereteink alapján számunkra a "teljes igazság" sosem ismerhető meg.
Döbbenettel olvasom azokat a hozzászólásokat, amelyekben az emberek kárörvendek, hogy a köztisztviselők munkaközi pihenőidejét kiveszik a munkaidőből. Az érvelés egyszerű: a versenyszférában sem számít bele az ebédidő a munkába, most végre szembesülnek a való világgal a NER szolgái. De ahelyett,…..
Reckl Amál blogja Dühből 2018.11.03 03:59:52
Mennyire szakadhat el a rendező a darabtól? Ezen gondolkodtam, miközben az Alföldi Róbert rendezte Chicagót néztem az Átriumban. Amit láttam, annak sem az eredeti darabhoz, de még a musical műfajához sem volt sok köze. Ez a Chicago ugyanis színpadra vitt vitairat a mai közállapotokról. Sajnálatos…..
Mivel ismét csak szerencsétlenkedésre futja az ellenzéktől a főpolgármester-jelölt kiválasztásánál, és ez nagyon idegesít, úgy döntöttem, segítek, és előállok egy jelölttel. Legyen Márki-Zay Péter az ellenzék jelöltje Budapesten!..
A Masterchef VIP jó műsor volt. De ezt csak páran tapasztalhattuk meg, mert a TV2 félelmetesen mellényúlt a szezonkezdet felvezetésekor. De az sem segített, hogy a kritikusok azonnal lehúzták. Véleményem szerint jogtalanul. Persze a kormánybulvár zászlóshajóvá tett TV2-t sikk szidni. És, hát…..
Reckl Amál blogja Az én #metoo-m 2018.10.08 01:53:42
Azt írta az újság, hogy a #metoo mozgalom egy éve kezdődött. Ekkor mert Harvey Weinstein azóta bukott filmproducer egyik áldozata először a nyilvánosság előtt, névvel, arccal beszélni az őt ért szexuális támadásról. Számos áldozat jelentkezett még, erre korábban nem volt példa. Ahogy arra sem,…..
Reckl Amál blogja reStart 2018.10.01 23:59:35
Majdnem 11 éve azért kezdtem el írni ezt a blogot, mert végre elkezdődött az életem. Vagyis megmelegedtem az első rendes munkahelyemen, a Nyomdában. Mindenféle próbálkozások után először éreztem magam a helyemen. Hat évig dolgoztam ott, aztán átcsábítottak egy másik helyre. Erről azt gondoltam,…..
KZsoci 2018.10.02 07:19:16
Kérem, ne hívják ki rám a rendőrséget sem: a jövő hónap végén megteszem az utolsó utam a BKV-val, és utána már nem is zaklatom önöket. Számos külföldi ember véleményét olvastam, hallgattam végig az utóbbi években Budapestről. Először csak a kíváncsiság űzött, hogy megtudjam, hogyan látnak minket…..
Reckl Amál blogja Szotyializmus 2017.06.10 19:56:27
Helyre lettünk rakva, Hölgyek, Urak. A tegnapi 1:0-ás eredményű vb-selejtező után országos a fölháborodás és a csalódottság. Andorra volt ugyanis az az ellenfél, akit könnyedén meg kellett volna verni a csoportunkból. Az ország a tegnapi találkozó előtt egyetlen egyszer győzött, a játékosok…..
Reckl Amál blogja Megkettőzve 2017.06.02 04:53:24
A blog (egykori) törzsolvasói talán emlékeznek rá, hogy péntekenként játékkal vártam itt őket. Mivel a blog lassacskán magához tér, a komolyabb témákat néha megszakítja majd egy kis kvíz. A játékok jellegén sem kívánok változtatni: jellemzően főleg popkulturális tematika lesz az uralkodó. A nehézség…..
Hosszú időn át kedvenc karikatúrám volt, amikor a repülőn az utasok át akarják venni a gép vezetését mondván, a pilóták túlságosan eltávolodtak tőlük. De elnézve az elmúlt másfél évtized kormányzásait tompult ennek a rajznak a kijózanító hatása. Látva, mennyire sikertelen szinte minden, amibe a…..
KZsoci 2017.05.17 11:08:57
@nemecsekerno_007:

pont az a lényeg, hogy ha a szart bearanyozod, attól még szar marad. az övé lehet az egész Dunántúl, akkor is egy primitív, kisebbrendűségi komplexusos, falusi tahó marad.
Végleg tönkretették az Origót! Mert az egy dolog, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt elvtelen kormánypropagandára váltott az egykor mértékadó internetes lap. Azért maradt még szórakoztató része is: a Life.hu, amely egy nőknek szánt magazin, a kábeltévén fogható, angol…..