Regisztráció Blogot indítok
Adatok
denx

82 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rögös út vezetett idáig: már tudok úgy csinálni, mintha az én kis ESP8266-om kombinálva a 868 MHz-es rádióadóval egy Computherm Q8RF termosztát lenne, vagyis tudok olyan csomagokat küldeni az éterbe, amit a Computherm vevője megeszik és reagál rá. Viszont mivel vettem egy 868-as vevő egységet is,…..
denx 2019.12.28 20:38:07
@nistvan86: Nem emlékszem már pontosan, hogy a C1101 mennyire tűnt esélytelennek, de az RFM117/217 páros visziont kiválóan bevállt. Lehet a TI egysége is beállítható úgy, hogy a vevő elhigyje amit küldünk, de nekem a promitívebb modul szimpatikusabb volt - és a használata is sokkal egyzserűbbnek tűnt.
Az előző epizódban odáig jutottam, hogy sikerült kihámozni a CAN buszon érkező adatokból hogy épp hogy áll a töltés illetve az akksi és a kilométerszámláló. Ezekből már össze tudok rakni egy olyan egyszerű kis programot, ami rögzíti a töltés adatait és az időpontokat...
Miután sikeresen inicializáltam a kapcsolatot BT-on keresztül az ELM adapterrel, most jön az, hogy a beérkező számhalmazt megpróbáljuk értelmezni is...
Előző kiegészítő írásomban leíram hogyan is lehet rávenni az ESP32-t, hogy a belső flash memóriájába mentse el a menet közben előálló adatokat. Ez azért jön nekem jól, mert az okosautó projektemben a következő lépés az lesz, hogy próbálok töltés közben minnél több adatot összegyűjteni, hogy ebből…..
Arduino kalandok ESP32 loggolás 2019.12.16 12:00:00
Az okosautó projekt kapcsán kezdtem el foglalkozni az ESP32 nevű kütyüvel. Elég hamar eljutottam oda, hogy jó lenne a futás közben összegyűlő infókat eltárolni későbbi elemzés céljából. Az eszköznek van kb 4 MB flash memóriája, ami erre tökéletesen alkalmas is, lássuk hogy lehet ezt használni!..
Szóval odáig jutottam az előző részben, hogy sikerült megbízhatóan kapcsolódnom az ESP32-vel a BT CAN adapterhez, majd mintha közvetlenül azzal beszélgetnék tudok kiadni parancsokat neki amire látom mit válaszol. Nézzük hogyan is kell a projekthez inicializálni az ELM327 alapú adaptert...
A neten elérhető programok egy része jó, más része bugos, de az látszik, hogy az én igényeimet nem szolgálja ki egyik se. Csapjunk hát bele a fejlesztésbe. Mivel ez egy proof of concept jellegű munka, ezért elég sok vargabetű és zsákutca van már a mögöttem, igyekszem csak a lényeget elmesélni itt...
A mostani részben azt fogom megosztani, hogyan is sikerült kapcsolatot létesítenem az autóval BT-on keresztül más programokkal. Mivel a Peugeot iOn-ról (és ikertestvéreiről) sok jót el lehet mondani, de azt nem, hogy okosak lennének - a szó mai értelmében - így kénytelen vagyok kicsalogatni belőle…..
A dolog ott kezdődött, hogy nyár végén a családba került egy újabb autó. Egy elektromos. De attól, hogy egy autó elektromos, az még nem jelenti azt, hogy okos is. Sőt, mitöbb ez a konkrét típus kifejezetten buta. Ez egy új kihívás, lássuk mit lehet ebből kihozni!..
Az előző részben sikerült odáig eljutni, hogy magam kell visszafejtsem a rádiós kommunikációt a termosztát okosításához. Az is valószínűnek tűnik, hogy 868.35 MHz lesz a frekvencia, amin üzenget egyik készülék a másiknak. Hogy megfejtsem az üzeneteket rádióznom kell. Említettem, hogy az RTL-SDR lesz…..
denx 2019.12.09 16:13:12
@szml70: Köszi, igen próbáltam, de volt vele gond. Egyrészt nem nagyon akart nekem fordulni (lehet Visual Studio kellett hozzá Win alatt? Már nem emlékszem tisztán), másrészt a letöltött binárist meg minden alkalommal vírusnak nézte a vírusírtó, mert a netről jött és nagyon friss volt a dátuma.
Az is közrejátszhatott a sikertelenségemben, hogy akkoriban még nem a névleges (és valóban hasznos) frekvencián kerestem a jelet, hanem ott, ahol az SDR a legerősebb jelet mutatta.

Utólag visszatekintve lehet sok időt spóroltam volna meg vele, nem tudom most megítélni hogy működik-e, de annak idején zsákutcának tűnt. Mindenesetre köszönöm az építő kommetnet!
Hosszú csend után ismét van mondanivalóm... Szóval miután kellő alapossággal kidolgoztam és lassan majd' minden alkotóelemét beszereztem a saját kazánvezérlő rendszeremnek jött szembe egy sokadik fb bejegyzés, amiben valaki azt kérdezi, hogy a Computherm Q8RF típusú termosztát-családot lehet-e…..
Arduino kalandok NAS 2019.01.16 12:00:00
Kicsit offtopic, de ha már belefektettem ennyit, akkor közre is adom a véleményem. Az a probléma amivel egy barátom megkeresett, hogy Németországban él, de van egy itthoni lakása, amibe venne egy NAS-t. Főként kintről használná filmek gyűjtésére, a kérdés hogy mit válasszon...
Az utóbbi pár évben felfutóban vannak az okosotthon-eszközök. Sok gyártó, sok különböző eszközt gyárt. Ezeknek a tudásán kívül az ára is nagyon különböző lehet. IT oldalról viszont nagy kockázatot rejthet ezeknek a cuccoknak az ész nélküli hálózatra eresztése.…..
A Home Assistant-ról már elég sokat értekeztem, most is erről lesz szó. Vannak olyan dolgok, amiket az ember előre tud hogy mikor szeretné ha megtörténne, ezt pedig a legkézenfekvőbb felvenni egy naptárba. Google Calendar itt egy kézenfekvő eszköz, lássuk hogyan lehet hadra fogni a…..
Arduino kalandok Árnyék-fűtés 2018.12.19 12:00:00
Hogy lassan mindent összeszedtem ami a jelenlegi rendszerem leváltásához kell ideje szolgálatba állítani az új rendszert. De mivel itt van tétje a műveletnek - nem szeretnék hidegben aludni és kazánszerelőt hívni az éjszaka közepén - a rendszer élesbe állítása előtt terveztem…..
Már elég sok felmerült problémát kifejetettem a termosztát projekt kapcsán itt, ezekből lassacskán össze is áll egy működőképes rendszer képe. Mivel itt azért van tétje a mutatványnak, nyilván nem esik neki az ember, mint süket a csengőnek. Hogy kicsit jobban értsem hogy is…..
Otthonomban egy légtérben van a nappali és a konyha-étkező. Az előbbiben van egy kandalló (klasszikus, fa tüzelésű, nyitott égésterű cucc), utóbbiban meg egy konyhai szagelszívó a tűzhely fölött (ami az udvarra tolja ki a szagokat). Ennek a felállásnak az a hátránya, hogy a…..
A Home Assistant nevű rendszerről már sok szó esett itt és várhatóan fog is még esni. Most arra szeretnék kitérni hogy milyen jó is, hogy tud szólni ha valami gond adódik...
Legutóbb odáig jutottam, hogy elmeséltem hogyan jutottam arra a következtetésre, hogy a Home Assistant lesz ami a ház 2 körös fűtési rendszerét okosan fogja majd vezérelni. Az építőkockákat felsorolva megemlítettem azt is, hogy maga a thermostat komponens lesz a lényeg, de ez még…..
Az elmúlt egy évben sok minden történt ezzel az ötlettel. Ez az eddigi legolvasottabb bejegyzésem - na jó, 70 egyedi látogatótól nem fordul meg a világ, de kis pénz kis foci - szóval ideje papírra vetnem eddigi tapasztalataimat.....
Korábban már esett szó a 433 MHz-en kommunikáló eszközökről és az MQTT-ről is. Lássuk hogy találkozik ez a kettő. Rapsberry Pi megoldás Kezdjük kicsit távolabbról: a pilight-ot már korábbi bejegyzésben említettem, itt is ez lesz a megoldás egyik alapköve. Ugyanis a…..
Előző bejegyzésemben meséltem arról, hogy a MiLight nevű izzók hogy is működnek. Szóba került a rádiós kommunikáció, illetve a Wifi-re kapcsolódó MiLight eszköz is. Ahol abbahagytam viszont a saját Wifi-s eszköz volt, lássuk hát mi is ez.....
Otthonokosítás témában előkelő helyen szokott szerepelni a fények/világítás okos használata. Erre ad egyfajta megoldást a MiLight nevű termékcsalád...