Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Remiti

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Páran meglepődtek, hogy miért is neveztem Ángyánt fantasztának. Talán erősen fogalmaztam, de most elmagyarázom mire gondoltam. Mostanában őt sokan bántják, mert felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaságban vidékfejlesztés címen bizony intézményesített lopás…..
Remiti 2012.05.24 12:55:26
"Ángyán gondolatmenete mentén mondjuk a magyar lakosság 5-10%-a lenne a mezőgazdasági politika haszonélvezője…"

Mondhatjuk, de nem igaz.

Ha a termelési-értékesítési szövetkezeteket sikerül rendszerbe állítani, akkor a termelők kontrollálhatják az eladási árat, kikapcsolva a lánckereskedelmet és a privát értékesítésből adódó kiszolgáltatottság miatti áralkuból származó eleve vesztes helyzetet. Akkor a hazai árak nem a külföldi szemét eladásának az eszközeiként - letolt felvásárlási árak és magasra tolt eladási árak, belföldön hatalmas, részben lánckereskedelemben realizált árrés mellett - üzemelnének. Nem nyelheti azt le a bankoknál is agresszívebb és kontrollálatlan kereskedelmi maffia.
Ez végre jelentős belső forrást akkumulálna, termelésbővülés és biztonság mellett is alacsonyabb hazai árakon, viszonylag jó minőségű, nemcsak élelmiszernek látszó termékpiacon. Ennek persze az a feltétele, hogy a termelők végre észrevegyék, hogy a szövetkezetek kívánatos formái nem kifosztják, hanem megerősítik az egyéni gazdálkodókat, ha összefognak. Ha észreveszik, hogy nemcsak a termelés, de az értékesítés is az ő dolguk, ha a termelés-korszerűsítés és bővítés, valamint a termelési biztonság célját szolgáló többletet meg akarják tartani. Sőt ha észreveszik, hogy ellenőrizhető szervezetekben becsületes, törvényes elszámolás mellett lehet csak valódi szövetkezetről beszélni.
A szövetkezeti kvázi bizományosi rendszerben az árrés jelentős részét vissza kell származtatni a termelésbe, miközben nemcsak a termelő, de a fogyasztó is nyer az árrés csökkenése, a termékminőség javulása árán. Veszíteni csak a főként multi de akár hazai kereskedelmi maffia veszít ezen.. például a közelmúlt tész-ei. :)
Remiti 2012.05.24 13:17:34
"Amit már nem emeltem ki, hogy ő a kisbirtokoktól várja a termőföld magyar kézben maradásának kulcsát. Szerintem ez is wishful thinking. A gazdák közül az idősebb még esetleg ragaszkodnak a földhöz érzelmi okokból, de a fiatalabbaknál valószínű, hogy egy jó ajánlat eldönti a kérdést. Mint ahogy az osztrák gazdáknak is olyan magyar gazdák adták el a földjeiket, akiknek jobban megérte egy nagyobb összegért cserébe más megélhetés után nézni. Ők amúgy is hajlamosabbak inkább a városi életformát preferálni. Ha viszont már eladnak, akkor valószínűtlen, hogy nem a legtöbbet ajánlónak fogják tenni."

Kedves Lord Valdez! A részvénytulajdon, amit itt a földtulajdonhoz hasonlítok, nem feltétlenül kapcsolódik városi életformához. Nem is szükséges hogy hatalmas rt-ben legyen valakinek résztulajdona ahhoz, hogy jól jövedelmezzen a portfoliója. Lehet, hogy több kisebb cég résztulajdona jobban jövedelmez. Sőt még az is lehet, hogy kisebb vállalkozások jobban jövedelmeznek, mint egy nagynak a résztulajdona. Nem szükséges ahhoz érteni a elektronikához, vagy az információtechnikához hogy valaki abból éljen.

Nem szükséges a földön gazdálkodni ahhoz, hogy valaki földtulajdonból éljen. Mindössze az szükséges, hogy becsületes bérleti rendszerben megkapja a tulajdonos a földhaszonbérét. Az több, már ma is több, később pedig sokkal több lesz, mint a bankkamat!!!! Ezért igaz, hogy bombaüzlet a földvásárlás.

Az persze szükséges, hogy a földre ésszerű jelzáloghitelt vehessen fel a tulajdonos, többek között épp azért is, hogy ha akar más területen profitabilis gazdálkodásba kezdeni, ne kelljen eladnia a földjét, pusztán azért, hogy a tőkéjét átvihesse. Kezdjen bátran hitelből gazdálkodni és ha tényleg profitabilis, amit csinál, hát megtarthatja a földjét is és kitermelheti a vállalkozásához szükséges tőkét is.....

Ha valaki tényleg gazdálkodni akar, nyugodtan bérlejen földet és fizesse meg a becsületes haszonbért. Nem kell hatalmas birtokokat összevásárolgatni ahhoz, hogy nagybirtokos szerkezetben gazdálkodjon valaki, ez ma sem és később sem lesz feltétel.