Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kodpiszkalo

184 bejegyzést írt és 534 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Halasi savanyú máj egy hagyományos kiskunhalasi étel. Télen, a disznóvágások körüli időkben készítették, készítik. A 19. századtól vannak leírásaink erről az finomságról. A városon kívül sehol máshol nem készítenek még csak hasonlót, vagy hasonló nevű étket sem. Pedig érdemes kipróbálni ezt a…..
kodpiszkalo 2022.02.04 09:52:43
@horrorpornó bábszínház: egy kicsit konkrétabban lehetne? És ha már talált egy hibát, nem lehetne kulturált, konstruktív módon közölni?
Ki ne szeretne sportolás, diétázás nélkül fogyni? Ugye milyen jól hangzik, hogy mindössze arra van szükség, hogy magunkra ragasszunk egy tapaszt? Amiért még el sem kell menni otthonról, hiszen telefonos megrendelés után a postás házhoz hozza! Sőt, most még az ára is akciós! Ilyen a mesében sincs!…..
Az olcsó, "gyógyszeripar által eltitkolt csodaszerek" csapatának egyik markáns képviselője a hidrogén-peroxid. Szüleink, nagyszüleink tudták, hogy sebkezelésre alkalmazható, korunk retrólázban élő embere azonban olyan célokra használja, amire korábban soha, vagyis csak nagyon kevesen: minden…..
kodpiszkalo 2020.04.13 08:34:40
@1penge1: én például szoktam marhatrágyát is kiszórni a kertben, néha műtrágyát is. Ezek szerint az az embernek is jó lehet?
kodpiszkalo 2020.04.13 21:48:25
@1penge1: ez a blog nem a rögeszméseknek készül, hanem azoknak, akiknek kérdései vannak.
Miért mérgezik az orvosok a rákos betegeket, ahelyett hogy meggyógyítanák őket? Miért nem alkalmaznak hatásos, ugyanakkor mellékhatásmentes kezeléseket? Miért alkalmaznak olyan terápiákat, amelyektől a betegek legyengülnek, kihullik a hajuk, hányingerük van, és még egy sor mellékhatástól szenvednek?…..
kodpiszkalo 2020.02.27 21:58:10
@mocsing56: a daganatos betegek száma magas, ez nagy baj. De ha valaki rákos lesz, a daganattípusok zömében jobb eséllyel gyógyul, mint régebben.
kodpiszkalo 2020.02.28 19:46:50
@mocsing56: de nagyon félrement ez... Ezt találta először problémásnak: "a daganatellenes kezelések hatékonysága folyamatosan nő, de sajnos még nem minden betegség gyógyítható sikerrel. "

Rámutattam, hogy amit írtam, az stimmel.
Egyik nap 21:45 magasságában értünk Balatonra Kiskutyámmal, amikor azt vettem észre, hogy valami baj van vele. Nyüszögött, helyiségről-helyiségre járkált a házban, holott ilyenkor már el szokott feküdni, vakarózott (pedig nem jellemző rá), majd kikéredzkedett az udvarra. Kiengedtem, kint is nem…..
ködpiszkáló cukrosmadzag 2019.12.09 23:49:03
Az emberi találékonyságnak nincs határa, különösen, ha mások becsapásáról van szó. A beteg ember kiváló célpont: a gyógyulás reményében olyan ígéreteket is hajlandó elhinni, amelyek a józan (betegségtől nem érintett) szemlélő számára irreálisak. A beteg embereknél,  különösen a nehezen vagy nem…..
Igen is és nem is. És mindez nem szubjektív vélemény, hanem jogszabályokon alapuló álláspont; és nem a sajátom, hanem az Európai Unióé. Miért lényeges mindez? Hát azért, mert egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, ugyanis a naponta rendszeresen elfogyasztott táplálék alapvetően befolyásolhatja…..
kodpiszkalo 2019.11.17 11:29:06
@candle: nem KELL gyógyszernek lennie. Viszont ha élelmiszerként akarják forgalmazni, be kellene tartani az azzal kapcsolatos szabályokat.
kodpiszkalo 2019.11.17 13:18:28
@stonefree: mint ahogy a cikkben is leírtam, a kender föld feletti részét tilos élelmiszerben alkalmazni. Másrészt viszont van egy egész termékkategória, amelynek tagjait egyáltalán nem kell engedélyeztetni piacra kerülés előtt. Ha ezekbe illegális anyag kerül (például mondjuk kokain, hogy szakadjunk el a kenderól egy kicsit), akkor az illegális.
kodpiszkalo 2019.11.17 21:10:13
@Scott Tenorman Must Die: duplán problémás termék. Mivel deklaráltan szuperkritikus CO2-vel készült kivonatot tartalmaz, már önmagában ezért is új élelmiszernek számít, amit engedélyeztetni kellene. Azért van így, mert a szuperkritikus kivonás olyan technológia, ami a szokásosnál nagyon eltárő összetételű kivonatot eredményezhet, az ilyen termékeket még akkor is engedélyeztetni kellene új élelmiszerekként, ha hagyományos élelmiszerekből készülnének.
A jó félrevezetés alapja, hogy féligazságokkal operáljunk. A hazug ember és a sánta kutya esete ismert, a féligazságokkal manipulálókra viszont nem érvényes a közmondás, amit ők mondanak/írnak, az valamennyire hihető, elsősorban azért, mert részben igazat is állítanak. Azt azonban nem mindig könnyű…..
kodpiszkalo 2019.11.12 12:38:07
@silverrant: ha lehet, kérnék konkrétumokat.
ködpiszkáló levegőt! 2019.11.08 18:56:55
Az illóolajok alkalmazása régóta része a természetgyógyászatnak. Az ún. aromaterápia a növényi illóolajok (növényekből lepárlással vagy egyéb módon kinyert, illékony, a növényre jellemző illatú anyagkeverékek) terápiás alkalmazását fedi. Eredetileg elsősorban az inhalálás (belégzés) volt a terápia…..
ködpiszkáló ezerjófüvek 2019.08.15 17:44:46
Misztikusnak tűnő neve ellenére az ezerjófű létező gyógynövény. Az ezerjófű név különböző írott forrásokban a 14. század óta fordul elő, s jellemzően a Centaurium nemzetség különböző fajait fedi. A mintegy 20 fajt számláló növénynemzetség egyik tagja, a kis ezerjófű (Centaurium erythraea) föld…..
ködpiszkáló köldökgyertya 2016.05.22 09:15:41
Van egy kis fölösleges pénze? Javaslom, ajánlja fel valamilyen jótékony célra. Persze van, aki nem ezt teszi: a papírpénz meg is gyújtható, sőt, a WC-n is le lehet húzni. De ami még jobb: teljesen haszontalan temékeket is vehetünk belőle. Sokakat ez nagyobb elégedettséggel tölt el, mintha tábortüzet…..
kodpiszkalo 2016.07.07 19:50:13
@polo88: a kritika részben jogos. Sajnos, van olyan mértékű marhaság, amely megcáfolására a "szokásos" módfszerek nem jók: mert ha van egy csúsztatás, egy féligazság, azt meg lehet cáfolni, de amikor az összes alapvető szerv és őselem kapcsolatáról értekeznek, nincs hová nyúlnom...
kodpiszkalo 2016.07.28 17:55:44
@Sörös Edit: mire jo? Itt nem szokas a kovezes
kodpiszkalo 2019.08.14 14:26:52
@VHenike: az észérveknek van helye, a mocskolódásnak nincs.
A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) az egyik legismertebb növény Magyarországon. A növények között igazi celebnek számít: sokan átkozzák, egyesek áldják, de mindenki ismeri. Egyes felmérések szerint a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik, betegségek gyógyítására és megelőzésére egyaránt…..
kodpiszkalo 2019.04.21 13:38:38
@fordulo_bogyo: az egyik neves egyetem immunológiai intézetében foglalkoztak ezzel, tartottak is erről előadást egy konferenciánkon. Most ellenőriztem, született-e cikkük a témában - úgy tűnik, semmi, lehet, hogy nem véletlenül...
ködpiszkáló halló, mennyi??? 2019.02.02 16:41:18
Az időskorúak számának gyarapodásával a halláscsökkenés egyre többeket érint. A hallásromlásnak számtalan oka lehet: a hallójárat elzáródhat (pl. fülzsír), a dobhártya trauma következtében kilyukadhat, de tartós orrdugulás esetén, ha a dobhártya behúzódik és a középfülben váladék halmozódik fel,…..
ködpiszkáló régi, tehát jó? 2012.12.05 23:07:32
Egy tanácsadó fórumon (betegek adnak tanácsot egymásnak) az egyik gyomorsavtúltengéssel kapcsolatos érdeklődő kérdésére jó szándékú betegtársa Bakos Ferenc parasztorvos verses útmutatóját ajánlotta tanulmányozásra. A tananyag versbe szedése hasznos praktika a lexikális adatok megtanulására,…..
kodpiszkalo 2019.01.20 20:33:05
@Ziegler József: köszönöm szépen a kiigazítást, javítom!
Minden kornak megvan a maga csodanövénye. Ami az 1990-es években az aloe volt, az ma a kender: gyakorlatilag nincs olyan betegség, amire ne lenne jó (a rajongók szerint), ugyanakkor teljesen biztonságos (szintén szerintük). Ha közelebbről megnézzük, a helyzet nem ennyire egyértelmű, ugyanis a…..
kodpiszkalo 2019.01.03 11:26:56
@kamugyar:
Felhívnám a figyelmet, hogy én ezt írtam:
"Az okok itt is sokfélék lehetnek, azonban az semmiképpen nem állítható, hogy a kenderhasználat a várandós nők vagy a magzatok érdekét szolgálná."

A MOKE oldalán meg ezt:
"Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a kis dózisú kannabisz ártalmatlan az anya és a csecsemő számára."

A véleményem fenntartom: nincs olyan vizsgálat, ami a biztonságosságot és hatásosságot igazolná terhességben. A veszélyesség sem egyértelmű, erre utaltam, mindenesetre egy halom cikk van, ami ebbe az irányba mutat. Jelen tudásunk szerint felelőtlenség., amit a MOKE oldalán írnak.

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet minderre, eddig azt hittem ilyen gyakorlatot csak az általam idézett zugoldal követ, ezek szerint a magát komoly szervezetnek tartó MOKE is...
kodpiszkalo 2019.01.03 12:06:35
@kamugyar:
Ha valamit használni szeretnénk a gyógyászatban, igazolni kell a hatásosságot és biztonságosságot, majd ezek alapján haszon/kockázat elemzéssel dől el, valóban alkalmazható-e. Egyetértek, nem általánosságban kell beszélni, hanem ismert összetételű termékkel elvégzett vizsgálatoktól - ilyenek azonban nincsenek. Amíg pedig ez a helyzet, addig az érzelmek alapján történő propagálás veszélyes.
kodpiszkalo 2019.01.06 19:53:13
@Orvosi Kannabisz: nagyon egyszerű ez. Amint lesz elég adat a hatásosság/biztonságosság kérdéshez, és az értékelés pozitív, természetesen mehet a dolog. És természetesen mindez egy konkrét, ismert összetételű készítménnyel, nem "úgy általában" a kannabisszal...
"Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted..." - egy, a sok ezer, Albert Einsteinnek tulajdonított idézet közül. Ez az állítólagos idézet jutott eszembe, amikor kezembe került egy másodikos környezetismeret könyv és egy munkafüzet, amelynek szerzőgárdája az oldásról próbált tudást…..
Nem, a statisztika nem hazudik. A statisztika egy eszköz: legfeljebb az ember hazudik, aki a statisztikai elemzés eredményeit interpretálja (félre). A statisztika ugyanakkor kiváló eszköz a manipulátoroknak, mivel az emberek zöme nem ért hozzá olyan szinten, hogy rájöjjön a turpisságokra. Ezzel…..
kodpiszkalo 2018.09.20 14:43:08
@szabidoki: ha be van dugulva az orrod, de!
kodpiszkalo 2018.09.20 16:38:51
@fordulo_bogyo: ó, igaz. Be akartam szúrni, kimaradt a link aktiválás, köszönöm javítom!
Sok bajom van neklem is ezzel a cikkel, a megjegyzéseddel is egyetértek.
A parlagfű (latin nevén Ambrosia artemisiifolia) évről évre sok százezer ember életminőségét rontja a növény virágzásának idején, mivel virágpora a jelentős allergének közé tartozik. A mintegy 100 évvel ezelőtt, Észak-Amerikából behurcolt parlagfű agresszíven terjeszkedik, és ennek a folyamatnak az…..
kodpiszkalo 2018.09.10 21:21:48
@BBéci: nem, az érv az, hogy nincs érv. Szívesyen idemásolomm még egyszer, mert lehet, hogy nem vehető észre könnyen, mit írtam pár hozzászólással fentebb:

"Ez egy olyan vizsgálat, amely felhívja a figyelmet arra, hogy egy olyan parlagfűtermék, amelyet nagyon sokan esznek, veszélyes lehet. Mindenkinek ott a lehetősége, hogy akár más terméket, akár a parlagfüvet, akár állaton, akéár emberen vizsgálja. A nagy baj az, hogy akik ezt a növényt propagálják, még egyetlen biztonságossági vizsgálatot nem tettek le az asztalra. Pedig az lenne a normális, hogy mielőtt megetetenek másokat, ők maguk pedig ebből szednek hasznot, igazolnák a biztonságosságot, s nem másokat kérnének számon..."

"Mi egy olyan terméket vizsgáltunk, amelyet ezrek fogyasztanak. Kimutattuk, hogy parlagfűből készül (mennyiségileg a parlagfű vegyületei dominálnak). Az említett kérdések jogosak lehetnek - a gyártó felé... A termék hatásáról adunk információkat. Ha olvas hasonló cikkeket, látni fogja, az alkalmazott metodika megfelel annak, ami növéyni termékek esetén elvárt, elfogadott."
kodpiszkalo 2018.09.11 12:25:39
@BBéci: bizonyos kutatásmódszertani alapismeretek nélkül nehéz érdemi vitát folytatni. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a tudományos cikkeket nem internetes fórumozók, hanem szakemberek bírálják el...
2018. június 29-én robbant a bomba: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények hatóanyaga. A határozatokból kiderült: a spanyol hatóságtól az…..
kodpiszkalo 2018.08.09 21:11:00
@józsi bá: köszönöm, már én is akartam írni éppen ezt!
kodpiszkalo 2018.08.09 21:12:18
@ment_a_lista: megváltoztatták a gyártási eljárást, erről az EDQM-et értesítették, a vbásárlóikat nem (ők a korábbi módszerekkel ellenőriztek, erre a szennyezőre nem gondolhattak).
kodpiszkalo 2018.08.10 19:44:54
@oeruelt: általában az 1/3 aránnyal számolnak (az Európai Gyógyszerügynökség is). De van ennél durvább is, az UK szerint 1/2: www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/risk/lifetime-risk
Felhő, okosizé - mi más jutna a ember eszébe, mint valamilyen csúcstechnológiával előállított, modern termék? A marketingesek is jól tudják ezt - nem véletlen, hogy ezek a kulcsszavak jelentik egy elsőre meghökkentő (üdítő)ital arculatépítésének alapját: Tiszta, friss íz melyet a felhők ihlettek.…..
Mióta Japánban "feltalálták" a levegőkonzervet, jelentősen romlott azoknak az esélye, akik extrém nagy árréssel akarnak könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagot forgalmazni. A magyar találékonyság azonban nem ismer korlátokat: így született meg a szűz víz...  Nagyjából sejthető, hogy miről lehet…..
Felkiáltójelekkel és indulatokkal teli körlevelet kapott több ismerősöm is az utóbbi időben. Bár néhány motívum (háttérbe szorított magyar feltaláló, gonosz gyógyszerlobbi stb.) már ismerős lehet a hazai összeesküvés-elméleteket követőknek, Horváth István története és…..
kodpiszkalo 2016.02.09 21:44:12
@Geonczeol Gyula Felvidek: ön nagy szakember lehet!
Udv: egy törpe
kodpiszkalo 2017.10.30 23:24:44
@HarAdamo: köszönöm a hozzászólást. Sajnálom, hogy ez a végeredmény, de nagyon jó, hogy megosztotta. Sajnos, a manipulált fogyasztói tapasztalatok is hozzájárultak az oltás terjedéséhez.
kodpiszkalo 2018.06.04 22:36:26
@Arpiel: Isten nyugosztalja!
Bár a sárga és vörös színekben pompázó növények színanyagai már évszázadok óta foglalkoztatták a tudósokat, a színt adó vegyületek kutatása csak mintegy száz éve, az A-vitamin (retinol) felfedezését követően kapott igazi lendületet. A retinolt elsőként a vajból és a tőkehalmáj-olajból azonosították,…..
A férfiak szexuális működésének zavarai a gyógyszerek és étrend-kiegészítők piacán jelentős forgalmat generálnak. Bár a termékeket általában vágyfokozóként aposztrofálják, valójában ezeket többnyire nem a vágy fokozására, hanem a hímvessző merevedési zavarainak enyhítésére alkalmazzák. A férfiak…..