Regisztráció Blogot indítok
Adatok
idolomantis

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az őszi időszak szomorú "slágere" a gombamérgezés, pár nappal ezelőtt például vezető hírként számoltak be a híradások egy csoportos gombamérgezési esetről. A téma elcsépeltnek tűnhet, azonban alig múlik el év súlyos, vagy akár halálos kimenetű mérgezés nélkül, így…..
idolomantis 2012.11.12 20:01:33
Tanács a még nem rutinos gyűjtőknek: sok mérgező gombának (pl. a galócáknak) a spórája is mérgező, ami az amúgy ehető gombákra szóródva szintén mérgezést okozhat. Ezért aki gombát szedni indul, jó ha visz magával sok újságpapírt, hogy a kosárba rétegezve minden gombát egyesével el tudjon választani. Személy szerint az 1 gomba/ 1 zacskó megoldást tartom a legbiztonságosabbnak. Nem túl környezetbarát, de legalább a szakértő nem fogja a teljes kosár tartalmát kidobatni, csak mert a tetején talált egy komolyabban veszélyes példányt - aki ritkábban jár, ezt javaslom.
A ráadásul a környezet hatására a galócák színe-alakja nagyon megváltozhat, ezért kapták anno a "változatos gyilkos" indián nevet.

A legveszélyesebb gombász, aki rutinosnak hiszi magát. Azért mert van 1-2 gomba amit "biztonsággal felismer", továbbra is vigye el őket szakemberhez, mert az lehet, tudja, hogy néz ki a csiperke (csak példa, szinte minden honos gomba keverhető valamivel!!), de azt nem, hogy mik azok az apróságok, amivel a hozzá legjobban hasonló 6-8 fajtól elkülönítik, mert azokról lövése sincs.
Sokat elárul, hogy a kedvenc professzorom, 50+ év vadontermő nagy gomba szakértelemmel, elviszi a munkatársához felülvizsgálatra a friss szedését..

Aki lelkes, nyugodtan járhatja a környéket gombákért, a sok veszedelem ne szegje kedveteket, csak az alap szabályokat sem szabad elfelejteni, egyébként hatalmas élmény! ;)
Üdv: aki gombából ír szakdolit :)