Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Defter

0 bejegyzést írt és 371 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Dunántúli Napló arról tudósít, hogy „Kikelet Hadművelet” elnevezéssel fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozatot tartottak Villányban. Az ellenőrzés célja a forgalmazott borok minőségének, kiszerelésének szemrevételezése volt. Az ellenőrzés során 72…..
Defter 2008.06.09 17:03:32
"Kicsit" lemaradtam, de talán akit érdekel, elolvassa vagy utánanéz. Régebben ugyanis az OBI közleményben nyilvánosságra hozta, hogy kit és miért büntetett meg, illetve mekkora összegre. Szóval mielőtt ekkora köpködést rendezünk, nem ártana elgondolkodni, tudjuk-e, hogy mi hogyan megy valójában. Amúgy "hivatalos" forrásból tudom, hogy ez is meg fog jelenni, amint jogerőre emelkedik. Csak az még egy kis idő. Aztán mindenki utánanézhet, ha van ötlete, hol keressen...

Régen jártam itt, de már ennyira nem is bánom, mert ennyi hülyeséget olvasni nem szórakoztató. Mégsem tudom megállni, hogy hozzászóljak, mert hát ilyen vagyok.

Én, mint fogyasztó, igenis azon a véleményen vagyok, hogy bizonyos információkat tüntessenek fel a címkéken. Mindemellett nem feltétlenül azokra lenne szükségem, amiket kötelezővé tesznek. Azonban nekem ne mondja Gere Attila, hogy azzal, hogy az aláírása szerepel a címkén, már feltüntette, hogy ki palackozta a bort, mert ekkora badarsággal csak lejáratja magát. Bár nem tudom biztosan, de talán ő is végez bérpalackozást, ahogyan azt jónéhány hasonló kaliberű borász teszi, de azokon a palackokon egy másik borász neve fog szerepelni, mint termelőé, mert nem GA bora van benne. Nyilván. A kettő nem ugyanaz. És igenis fontos, hogy ki palackozta a bort, ahogy az is, hogy ki termelte.
Ugyanígy fontos, hogy kén van a borban, bár ez még önmagában nem sokat mond, mert nem mindegy, mennyi...

Azokkal értek egyet, akik szerint nem nagy fáradság betartani egy ilyen egyszerű jogszabályt, ha valaki nem teszi, akkor vagy érdeke fűződik hozzá, vagy csak nem törődik a kötelezettségeivel, akkor pedig nyilván nem ez az egyetlen jogszabály, amit megszeg. Ilyen szinten, mint Bock vagy Gere, elég nagy hanyagságra utal, hogy ilyen apróságokkal ne foglalkozzanak.
De tényleg nem ők a hamisítók, bár a magyar jogrendszer nagy hibája, hogy az apró hibákat is a hamisítás körébe vonja. Aki mást tölt a palackba, mint amit az obinak bemutat, az már tényleg hamisíthat, főleg, ha olyan anyagokat használ, amiket nem szabad. De szerintem az is hamisít, aki gyengébb minőséget tölt le, mint amire az engedélyt kérte, és amit a palackon feltüntet. A bizsu is tűnhet aranynak-ezüstnek, de nem akarunk annyit fizetni érte. nyilván. És nem is úgy viseljük. Szerintem nem csak a tiltott anyagok használata kerülendő, hanem ez is.

Nem kell szeretni a hivatalokat, de szerepük van, még ha nem is mindig a megfelelőt választják, vagy nem végzik a legtökéletesebben a munkájukat. Jó lenne, ha az obi lenne az egyetlen Mo-on, ami néha hibázik...
A 8 forint meg tényleg úgy van, ahogy talán balafánt írta, elvégre azért szűnt meg a jövedéki adó, hogy más néven beszedve ellenőrzési és marketing célokra használhassák fel. Szóval tényleg úgy van, hogy melyik adóból kapsz vissza 60%-ot, akár pályázati úton, hogy magadat reklámozd?
Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.A…..
Defter 2008.02.12 15:56:40
Kedves BZoltan, nem a borok megítéléséhez szóltam, inkább a pincészetekéhez, illetve ahhoz, hogy néhányan mindenféle valós ismeret nélkül nyilatkoznak borelőállítási szokásokról úgy, mintha mindent tudnának. A saját ízlés más kérdés, abban én próbálok mindig semleges maradni, elvégre ha valaki, hát én aztán finnyás vagyok. Ennek ellenére nem mondanám azt, hogy nem mennék vissza abba az étterembe, de azért ahhoz kellene legalább egy séf-váltás :)
Vargáékkal kapcsolatban sem alkotok konkrét véleményt, mert sem szüreten, sem pincelátogatáson jártam náluk, és arra sem emlékszem, hogy bármelyik borukat kóstoltam volna. Valahogy elkapnak néha az előítéletek, nem tagadom. Lehet sznobnak nevezni, de én is Lőrincz Gyuri és Bukolyi borait részesítem előnyben, ha már választani lehet, de aki ismer, tudja, hogy olyan borászok, kis pincék borait is kipróbáltam már, akikről az itteni társaságból alig valaki hallott. Sőt, még tetszett is néhány. Gyarló az ember és előítéletekkel él, de néha kicsit hátrébb kéne az agarakkal, mert a túl határozottan megfogalmazott véleménynek valóságalap is szükségeltetik. Szerintem.
Azt is enyhe kétkedéssel fogadom, ami a fajélesztőkkel kapcsolatosan elhangzott, mert annyira általános már a használatuk, hogy ha valaki ez alapján válogatna, akkor nem nagyon lehetne véleménye itt, kóstolási tapasztalat hiányában... Illetve bocs: csak azokat a borokat kóstolgathatná, amelyekhez itt eleve a sznob jelző jár.
Úgy döntöttem, egy posztban hozom össze a terroiristák volt és aktuális ikonját, illetve egyik mumusát. Mégpedig azért, mert az elmúlt egy-két hétben összehozott a jó sorsom mindhármuk egy-egy magasra pozicionált termékével – és nem ízlett egyik sem.Szepsy István Király…..
Sok helyütt javában szedik még a szőlőt a világ legjobb borvidékén, de már látszik, a pincészetek zömében kivételes minőségű 2007-es borok készülhetnek. Szépen beérett a gyümölcs, aszúszemben sem volt hiány – mi kell még? Ahogy tavaly, úgy az idén is elkészítette…..
Kepes András beszólására tegnap a Mokkában nem tudott válaszolni Bárdos András. Mert ugye ott sem volt. Most viszont a Comment:comon elmondja, hogy mit gondol arról, hogy Kepes szerint a Tények hazudik, és egyébként is mondott-e egyáltalán olyat, hogy nincs idejük alaposan…..
Defter 2007.11.08 11:42:05
Milyen szép is, amikor férfiak vitatkoznak arról, hogy a nők hol lennének nagyobb biztonságban szülés közben. Na jó, meg a gyerekek is. Persze, oké, a biztonság mégiscsak férfias témakör. Én nő vagyok. Éppen terhes is. Nem érzem úgy, hogy nem választhatom meg, hol szüljek - legalábbis ha normális körülményeket veszek, mert hát bármi adódhat majd, amikor eljön az ideje, lehet, hogy éppen a világ végén leszek egy erdőben, bár persze kicsi rá az esély. Ami a lényeg, hogy felelős anyaként eszembe nem jutna olyan körülményeket vállalni a szülésnél, amelyekben akár a gyermekem, akár a saját biztonságom nem feltétel nélküli. Sőt, szerintem felelőtlenség orvosi felügyelet nélkül szülni. Az esetleges komplikációk előre nem láthatók, ha szülés közben történik valami, amire rögtön reagálni kell, akkor akár 10 perc is valamelyikünk életébe kerülhet. Soha nem kockáztatnám meg. Egy bába nem orvos. A szülés levezetéséhez biztosan ért, de a kritikus helyzetek kezeléséhez nem feltétlen, és egészen biztosan nem tud megoperálni, ha mondjuk erősen vérezni kezdek, vagy ha a gyermekemmel valami gond van, akkor nem tudja megmenteni az életét. Én ezeket tartom elsődlegesen fontos szempontnak. Nem kell mindenképpen jelen lennie egy orvosnak, de olyan környezetet kell biztosítani, amelyben azonnal reagálni tudnak a kritikus helyzetekre. Ez egy szülőotthonban nem adott. Se a műszerek, se az orvosok, se a műtő. Ha szállítani kell, hogy ezek adottak legyenek, az újabb, és alapértelmezés szerint felesleges kockázat.
Persze az is kérdés, mennyire vállalhatja egy anya a felelősséget azért, ha a saját elvei miatt a gyermeke, aki addig teljesen egészségesen fejlődött, szülés közben maradandó károsodást szenved, illetve esetleg meg is hal. Szerintem ezt nem gondolják végig a legtöbben. Megtehetem egy kis emberrel, hogy veszélyeztetem az életét önző szándékból? Azért, mert orvosmaffiáznak körülöttem, meg azt hallom, hogy kendőket felejtenek emberekben, és hasonlók? Nem hiszem. Én egészen biztosan nem teszem.
A médiával kapcsolatban érdekes, hogy vannak, akik még illúziókat dédelgetnek. De lehet, hogy ők boldogabbak, mint a megcsömörlött többiek. A média manipulál, mindig arra hajlik, amerre akar, most épp az otthonszülés ellen, holnap meg a korházak ellen, mert éppen az egészségügy legújabb baklövései kerülnek felszínre. Ami ebben gusztustalan, az az, hogy népszerű emberek nyilvánosan személyeskedésbe mennek bele. Pedig utána megint együtt sütögetnek majd a kertben a hétvégén. Csak ott már nem lesznek kamerák. Az embereket meg úgyis csak a botrányok érdeklik. A kereskedelmi tévék a bulvárból élnek. A hírműsoraik is. Érdekes, hogy van, akiket ez még meglep.
Ezt is megértük, végre tisztességesen benne volt a tévében az erőműügy. A köztudomásúlag borfronton sem ostoba Baló György igyekezett kvázi semlegesen ütköztetni az érveket a szólás vasárnap esti szabadságában, de ez csak ideig-óráig ment neki. Mert amikor Rónavölgyi…..
Defter 2007.11.07 16:07:04
Kedves aquarius, én is 71-es vagyok, mondhatnám: tartsunk össze, és még hajlanék is rá, ha őszinte akarok lenni. Én sem szeretem, ha valaki túlságosan elfogult, és nem vizsgálja meg a tényeket több oldalról is. Igazad van, fel kell tárni minden fontos részletet, figyelembe kell venni minden körülményt. Nem ismerem a pontos előzményeket, de nekem úgy tűnik, hogy Szerencsen éppen ezt nem tették meg. Leginkább a gazdasági oldalt nézték, a saját hasznot (nem feltétlen emberi szinten, hanem közösségin is), annak árát már kevésbé. Azt mondod, úgyis ott van már ez meg az. Hát éppen ezt kellene látnod, hogy mindenki erre hivatkozik, és ennek szeretnének a tokajiak most megálljt parancsolni, mert ha már van ipari park, meg van cukorgyár kéményekkel, akkor egy erőmű nem oszt, nem szoroz. Utána meg ugyanilyen hivatkozással jöhet a többi erőmű, meg az egyéb szennyező ipari beruházás. Elég baj, hogy eddig nem lehetett megakadályozni pl. a szemétlerakó létesítését, vagy hasonló ténykedéseket. De egyszer valahol meg kell húzni a határt. Ezt te is beláthatod.
A búzához pedig: ha valamit nemesítettek, akkor azt ne nevezzük őshonosnak. Az eredeti növény valóban az, de ez már egy másik, mesterségesen létrehozott növény, ami magától vsz nem alakult volna ki. Szóval ne hivatkozzunk arra, hogy néhány tízezer éve itt van.
Egyébként meg azt is felvetették már, akár a biodízel-ipar fejlesztésével kapcsolatosan is, hogy mi lenne, ha mindenki ráállna az alapanyagok termesztésére. Rengeteg energiánk lehetne, állandóan autóban ülhetnénk, csak éppen enni nem lenne mit, azt is az olcsó energia sokszorosáért vehetnénk meg. De persze ez is csak demagóg szöveg, tudom, csak hallottam valahol, meg olvastam, most meg visszaböfögöm. Bocs.
Nehéz szülés volt, de elérkezett a nagy pillanat – számomra kétségtelenül nagy –, hogy megénekeljem a sillerek második énekét, a tragikusat, melyben a hős elbukik, vér foly (vagy nem), katarzis, majd megvilágosodás, üres pénztárca... Önigazolom létemet, meg…..
Már-már direktbe drága olvasóinknak írt slágert a népszerű hiphop együttes, miszerint a Bëlga. A Boros című dalban minimum hat ismert alkotó munkásságának állítanak verbális emléket – Németh Attilától Frittmannékon, a százpontos Áts Károlyon, Bock Valéron és Gere…..
Defter 2007.10.18 11:28:35
Mennyire értelmetlen, hogy megint vitát kreáltatok itt valamiből, amiben végre mindenki egyetérthetne (na jó, csak Kotyogó barátunk nem ért egyet, ezért lett vita).
Ha pl. én írnék dalt a borkedvelői szokásaimról, nyilván megvan, hogy kiket vennék bele, és hozzájuk igazítanám a rímeket. Ahogy Kotyogó dalában is "tudjuk kik" szerepelnének elsősorban. Ezerszer leírta már mindenki, hogy a borfogyasztás ízlés dolga. Egyik ízlik, másik nem. Legfeljebb az befolyásolhatja, ha valamelyik termelővel az ún. véleményformáló nem találkozott még.
Nincs azzal baj, ha a Belga dalt ír, ha csúnya szavakat használ, ha elmondja, hogy ez vagy az a bor ízlik neki. A baj azzal van, hogy egy alapvetően hasznos és támogatandó ötletnek is akadnak fikázói.
Meg azzal is van baj, ha valaki egy ilyen kérdezz-felelek szerű társalgás szösszenetei alapján alkot véleményt, és minősít valami építő és tanító jellegű dolgot.
Kotyogó, képzeld, minden zenész és színész és médiaszereplő nagyszájú és beképzelt kifelé. Ebből élnek. Ezt kell mutatniuk, mert ezt várják tőlük. A Belgával meg szerintem utazz együtt a metrón, ha lehetőséged van rá, mert akkor talán embereket látsz, nem egy eltorzított kommunikáció kierőszakolt mondatait olvasod. Talán meglepetés is érhet - bár én nem ismerem őket, szóval ez csak feltételezés. Feltételezd a jót. Hátha kicsit boldogabb életed lesz.
Október 27-én a Copiában, az amerikai borkultúrközpontban rendezik meg a nagy dugóvitát. A találkozó célja, hogy a parafa, illetve az alternatív zárak hívei kifejthessék véleményüket, beszámolhassanak a legújabb kutatásokról és természetesen cáfolhassák egymás érveit.A…..
A britek egyetlen generáció alatt búcsút inthetnek a sörös korsónak. És keblükre ölelhetik a boros flaskát. Egy friss felmérés szerint 2039-ben következhet be az apokaliptikus pillanat, amikor az angol kocsmákban több bor fog fogyni, mint sör. A helyzet már most is aggasztó: a…..
Mike magához tért a kómából. Ez a futótűznél is gyorsabb terjesztésre érdemes híreknek járó vörös kódot kapja a Lila akác közi lakók riadóláncában. Azt mondjuk elsőre nem értettem, hogy mi az isten haragjáért nem hívja senki egyből Susant a csoda ügyében, de aztán…..
A Sideways bekaphatja, mondta Bob kolléga, és igaza volt. Más kérdés, a népszerű mozifilm merlot-gyűlölete alighanem abból a körülményből táplálkozik, hogy pár évtizeddel ezelőtt, a vörösbormánia fellángolásakor elárasztották Amerikát a fajtából készült olcsó és…..
Tulajdonképpen magam sem tudom, szeretem-e a pinot noirt. Pontosabban én biztosan szeretem, de nem tudom, hogy e plátói rajongás talaján serkenhet-e komoly kapcsolat. Tépkedem a margaréta leveleit napestig, szeret, nem szeret, szeret, nem szeret, folyamatos vívódás ez. Többek szerint…..
A nap legszürreálisabb sajtóközleményéről szóló posztunkra válaszolt az érintett, és felszólított minket, hogy közöljük a válaszát. Közöljük is, mert az illem, meg az etika ugyebár.  "Kedves" F. András! Nagyon szép, hogy észrevették a közlemény…..
A fesztiválszezon folytatódik, ötödször lesz Kezes-lábos Etyeken a hétvégén – és két napig tart. Sőt háromig, hiszen szeptember 28-ára borkonferenciát organizált Rókusfalvy Pál és csapata, Terroircsúcsborok születése címmel. Akinek ez mind nem elég, igyon pálinkát.Az…..
w Találkozás egy fiatalemberrel 2007.09.26 19:00:00
163 millió forinttal támogatja az állam az MTV új animációs sorozatát, a Modern Képmeséket. Mint a WBlog megtudta, a sorozat szövegét Tóta W. Árpád, az Index főmunkatársa írja. Exkluzív interjúnkban tetemre hívjuk a fenegyerekként tetszelgő publicistát: miért és hogyan…..
Én kérek elnézést. A brit Daily Telegraph híradása szerint amerikai tudósok bebizonyították, hogy a borról süketelő borértők valóban csak süketelnek, és ez genetikus. Az egyszerű halandók mindig is szent borzadállyal hallgatták, amikor a borbuzik bőrt, szénát, varjúhájat…..
Defter 2007.09.26 20:00:14
Sokminden van itt felsorakoztatva, de nagyjából egy irányba mutatnak a vélemények, így ehhez nem tenném hozzá a sajátomat. Felmerült azonban egy-két gondolat bennem.
BZoltan, szerintem a látás és a szaglás nem teljesen ugyanaz genetikai szempontból, vagyis a minősége még oké, tényleg gének határozzák meg alapértelmezés szerint, de amíg mondjuk egy adott dolgot két ember tuti ugyanolyannak lát, addig nem biztoas, hogy ugyanazt az illatot ugyanolyannak érzi - éppen a felsorolt befolyásoló tényezők miatt. És akkor még a kiváltott asszociációkról nem is beszéltünk.
A "zöld" illat és a frissen kaszált széna nem azonos, ugyanis a széna nem zöld, ráadásul enyhén poros is. Szóval ha valaki zöld illatot érez a sb-ban, akkor azért ne mondja, hogy szénát érez. (Kivéve, ha azt is.)
Ha az emberek többsége állítólag nem jól érzi az illatokat, akkor honnét olyan biztosak a tudósok abban, hogy a kisebbség érzi jól? Vagy miből lehet megállapítani, hogy kinek az érzékelése helyes, és kié téves? Amit többen mondanak, az az igaz? Vagy amit a kísérlet vezetője is érez?
Amúgy az teljesen igaz, hogy ha választani kell előre megahtározott illatjegyek között, az befolyásolja az érzékelést. Ezért van, hogy ha valaki nem érez határozottan semmit, de valaki más kimond egy adott jellemzőt, akkor az rögtön felismerhetővé válik.
De én nem érzem magam bénának amiatt, ha egy borban nem érzek tizenöt féle növényt és virágot. Nekem elég az, ami a legjellemzőbb. Ahhoz meg kell valami plusz, valami különleges, hogy az ember fantáziája szárnyra kapjon és meglódulva mindenféle cifra dolgot produkáljon asszociáció terén. Előfordul azért néha.
Hogy miért kellett a zseniálisan mogorva Doktor House helyett a New York-i ingatlanügynöknek öltözött Frei Tamást bámulnunk szerda este? Talán, csak nem kirúgták a Tv2-től a nagy létszámleépítésben Gregory House-t is? Nem erről szó sincs, megkérdeztük, jövő héten már…..
A Tokaji Bormívelők Társasága után egy héttel színre lépett a Mádi Kör is. Hogy miért kellett azonos célokkal két egyesületnek létrejönnie, a magam részéről még mindig nem értem pontosan. Annyi biztos, a mádi kompánia első kóstolója előtti beszédében Szepsy István…..
Törzshozzászólónk, Defter előbb kommentjeivel igyekezett felhívni a figyelmet a szekszárdi szüreti napokra. Aztán amikor szóltunk neki, hogy ha kedve tartja, beszámolót is írhat az eseményről, kapva kapott. Úgyhogy alkalmi külsősünk helyszíni szemléje következik az…..