Regisztráció Blogot indítok
Adatok
baloch

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Egy XIX. századi kegyetlen gyilkosság valós története - Foltán János emlékére -   A Börzsönyt járó turisták bizonyára jól ismerik a Csóványos 938 méteren magasodó csúcsától délkeleti irányban két kilométerre található Fultán-keresztet. Aki túrabotot ragad, az legegyszerűbben Nógrád…..
baloch 2020.05.01 12:19:25
Egyiptom északi részét és a Szentföldet Szírián keresztül egészen az Eufráteszig i. e. 1668-ban-ban egy messzi földről érkezett nép szállta meg, akiket az egyiptomiak hükszoszoknak neveztek. A hükszoszok megalapították a thébai 15. dinasztiát. Fővárosukat Avarisnak nevezték. A hükszosz név az…..
finnugrista fagyi Tanulságok 2013.07.16 07:07:01
Bárkik is fognak a jövőben komolyan foglalkozni a magyar nyelvvel, nem csupán a finnugrista "kerettörténetet" lesz szükséges a szemétdombra hajítaniuk, de a részleteket illetően is tanulniuk kell azoknak a hibáiból, akikre ez a foglalatosság eddig rá volt bízva. Példaként…..
baloch 2014.10.16 10:03:24
Köszönöm a részletes elemzést! Kiegészíteném egy hiteles adattal:
izi [FIRE] (257x: ED IIIb, Old Akkadian, Lagash II, Ur III, Old Babylonian, unknown) wr. izi; izi2 "fire; brazier"
forrás:
psd.museum.upenn.edu/epsd1/nepsd-frame.html

Az IZI szó a sumér ékírásos szövegekben szintén a 'forró'-hoz kapcsolódik ('tűz' jelentéssel).

Minél többet olvasok utána, annál komolytalanabbá válnak számomra is a felületes akadémikus finnugrista állítások.
e-Vita Öl 2007.03.23 20:12:00
Én nem tudom, másnak feltűnt-e már az öl szavunk szédületes mélysége és magassága?  Mindenesetre most én, a BKV-nak hála - épp a tömegközlekedés bambuló változatát gyakorolva -  egyszercsak beledöbbentem. Egyetlen szó. Két betű. És benne az élet egésze.…..
Nemrég írt egy bejegyzést Rajcsányi kolléga az online családfakutatásról. Ez a poszt szintén ezzel a témával foglalkozik, csak egy merőben más megközelítésből. Magyarországon elég régóta szitokszó a genetika, főleg a családkutatással egy lapon emlegetve, persze nem teljesen…..
baloch 2012.12.25 09:49:04
@swindlerhunter007:
"Én úgy gondolom hogy lehetséges hogy jóval Krisztus előttről, de ha nem akkor a szkíta kortól, de legkésőbb a hunoktól, az itt elő népek fokozatosan elsajátították, vagy éppenséggel itt fejlődött ki a magyar nyelv! "
Meggyőződésem, hogy jól gondolod, és ez a nyelv máshonnan is kapott, és más nyelvek fejlődését is befolyásolta.
A napokban 60/67 markeres kapcsolatom jött fel, kinek neve Dees. Azt írta érdeklődésemre, hogy ő a gall/kelta "Dal Riáta" legendás királyainak közvetlen leszármazottja, neve is onnan ered. Először mosolyogtam rajta, aztán tegnap utánaolvasva a keltáknak, arcomra fagyott a mosoly.
Flavius írta 2000 éve:
"Így hívták egykor a mostani galatákat gomár-oknak és a mostani scythákat magor-oknak ősapjuk, Magog után...".
A gomárokat kimmer-ként is írták.
Szóval a kelták és a magyarok a mondában testvérnép voltak, a monda szerint mindketten Jáfet fiai. Nem csoda, hogy az ősi kelta (és a mai ír) nyelvben oly sok szó hasonlít a magyar szavainkhoz: buacha=baka, gobán=góbé, bualley=balhé, böllenkedés, caithre=csitri, srac-úil=srác, calaois=csalás, chell=csel stb.
Walesben (kelta vidék volt) pl van Magor nevű község.
en.wikipedia.org/wiki/Magor,_Monmouthshire
De más minták is mutatnak kelta-kimmer kapcsolatokat, , I2b2, E1b, R1b haplocsoportokkal. El kell vetni azt, hogy ezer-kétezer éve még egy haplocsoport egy népet jelentett. A kelták már eleve egy genetikai ötvözet voltak, többek közt szkíta elemekkel, hiszen a Kárpát-medencében már i.e. 500 körül létrejöhetett az etnogenezisük.
De más is mutat érdekességet. Genetikai kapcsolataim a német Hedrick-, és angol-amerikai Headrick minták. A Hedrick név az "ónémet" Hadurich-ból fejlődött ki, viselője kutatása alapján.
www.headrick.org/
A csattanó: a Hadurich szót így értelmezi: "Prince of the Battle. Magyarul: Hadúr.
A másik csattanó: a Hadurich név Fulda-Rheingau környékén már a 800-as évek elején feltűnik. Na ezért Visszatérés a honfoglalásunk!
Na, ezt a genetikai vizsgálatom nélkül soha nem tudtam volna meg! Lehet, hogy a te mintád is rejteget hasonló titkokat?
baloch 2012.12.27 12:43:48
@swindlerhunter007:
"Ez annyira elferdítése az igazságnak, hogy valóban azt kell feltételezzem, hogy ezt nem véletlenül teszi."

Hozzászólok, bár erről én sem tudok többet, mint ti. :-)
Ahány helyen megnézem a "magyar" népnév kialakulását, annyifélét olvasok (állítólagos első előfordulási helyén az előtte lévő "dentu" szó is sokféle magyarázatra lelt, de olvastam már i.e. 7. századi kárpát-medencei "görög" kifejezésből is levezetni). Ezek szerint nem újkeletű, és az "idő" hamuja befedte eredeti forrását ("idő" szavunk a héberben is előfordul, akkor ez most magyar, finnugor, ugariti, vagy héber eredetű szó?). Feltételezem, hogy nem fogjuk megtalálni. Pont ezért kell teret engedni a feltételezéseknek, mert egyik sem biztos, olyan régi. Ha 18-féle etimológia van felsorolva népnevünk eredetére, az azt jelenti, hogy maga a mai jelentéstartalma igen gazdag a mai színes magyarság-történelemben, ez igencsak tény, bárki bármit mond, ír. Ha megnézzük népünk genetikáját, ezt támasztja alá. Bármelyik etimológiát is választanánk egyedülinek, tévútra jutnánk, szinte biztos. Mi van akkor, ha két népnév (vagy két fontos szó, mely népnévvé vált) hasonlított egymáshoz, és fúzió lett belőle mind hangalakjában, mind jelentésében? A genetikánk még ezt sem zárja ki. Én eltörölném a beskatulyázós eredet-ítéleteket mindaddig, míg ellentmondások vannak, és az "együtt egymásért" alapelv szerint kellene az egészet átgondolni, az általad említett nemzeti alapon. No, ekkor fog történelmünk nemzetközileg is irigylésreméltóan sokszínűvé, és irigylésreméltóan régre nyúlóvá válni (még ma is irigylésreméltóan sokszínű folklórunk nem táplálkozhat egyszerű múltból!)! Azon népcsoportok, akik a mostanira színezték nemzetünk nyelvét, kultúráját, azok mind történelmünk részei, egyben elődeink is. Ha ezt elismerjük, azt jelenti, hogy kirekesztő előítéletek nélkül leszünk képesek főnixmadárként újjászületni.

Bálint Csanád is biztosan azt az utat járja, mint Semino és csapata; attól még egyiket se nevezzük ördögfajzatnak, vagy prekoncepciósnak (akkor nem lenne tudomány, amit művelnek), hiszen túl kevés még a minta (Seminoék 100 mintás vizsgálatból egészen mást hoztak ki, mint mások, tehát ez így nem elég), és a reprezentativitás követelményei sincsenek meg (még ha törekednek is rá), hogy sommásan lehessen fogalmazni. Ha másik temetőbe nyúlnak, és más társadalmi rétegek csontjait vizsgálják meg, biztos mást kapnak. Segíteni viszont tudjuk ezt a közös ügyet: aki anyagilag megteheti, megvizsgáltatja magát, és a magyar projekt része lesz. Ha ez a cikk 3 emberben kiváltja ezt a szándékot, és cselekszik, 1%-kal előre lendült a dolgok állása. Ha 300 ember lenne ilyen cselekvő, akkor már a mostanihoz képest kétszer olyan pontosan lehetne becsülni. Ha lenne olyan cég, aki tudna ilyet szponzorálni, az is segítene (én is ismerek több embert, aki vizsgáltatna, de anyagilag nem teheti meg, mert jobban kell a pénz máshova).
baloch 2012.12.27 21:45:31
@swindlerhunter007:
"A Bálint típusú kutatókkal az a bajom, hogy míg egyfelől azt hirdetik, hogy kevert nép vagyunk és ne áltassuk magunkat egy homogén eredettel, maguk a 9 század kárpát-medencei viszonyaiból kirekesztik a többségi őslakosokat és főleg annak kultúráját."

Nekik kell aztán saját lelkiismeretük előtt megállni, ez szerintem általában a normális emberek számára kényszerhelyzet. Vagy van ennél is nagyobb külső kényszer, hogy vállalja a tükör előtti saját arcába köpést ? Én nem élezném ki ennyire a dolgot, mert Bánffy Eszter szavaiból azt hámoztam ki, hogy az eddigi kidolgozott elméletek a tudományos kutatások korszerű megállapításai számára elég nagy kerékkötő, sajnos, kb úgy, mikor a szocializmusról folyt a vita, hogy miért is ez a politikai rendszerünk. A válasz a végére már csak ennyi volt: "mert a történelem során így alakult". Lehet, hogy itt is csupán ennyiről van szó, és a rendszerváltás még csak most van folyamatban magyarságtörténelem terén?
Azon - a genetika segítségével- már szerintem is túl van a tudomány, hogy "etnikai honfoglalásról" beszélhessünk 896 kapcsán (akkor nem volt etnikai honfoglalás). Még az olyan Z280-as R1a-nak, mint amilyen az én apai ági azonosítóm lett, és valószínűsítik, hogy ők honfoglalók voltak, még nekem is vannak olyan genetikai kapcsolataim, melyek alapján igen erősen azt kell feltételezzem, hogy őseim népe a szarmata korban, vagy előtte kerültek a Kárpát-medencébe (Regölyben a mostani feltárás i.e. 600-700 körülre becsüli az első szkíták letelepedését, de ez rátelepedés volt, nem pedig üres terület elfoglalása). Mivel kb 2000 évvel ezelőtt állítólag hatalmas szarmata néptömeg jelent meg itt, érdemes az ő csontjaikkal, kultúrájukkal is foglalkozni (van, aki foglalkozik velük).

Úgy érzem én is, hogy az éteren keresztül tényleg kezet foghatunk, az adatokat hasonlóképpen értelmezzük. :-)