Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LordAngelo (törölt)

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2046-ot írunk. Tavasz van. Huszonöt éve nem voltam Magyarországon. Bécsben is gyönyörű ünnepségeket tartanak már évtizedek óta március 15-én. Több százezer magyar él a fővárosban, köztük mi is. Én Közép-Európában érzem jól magam, nem akartam messzire menni, de odahaza…..
LordAngelo (törölt) 2013.10.31 10:02:53
@deneskata: Félrement, de már nem lehet törölni :)
LordAngelo (törölt) 2013.10.31 13:13:16
@balage_81 reloaded:
Nincs most olyan területe az országnak amely megfelelően működne. Ha valami jó volt, elcseszték. Ha valami rossz volt azt mégrosszabbá tették.

Gazdaság: 3 év alatt a Bokros csomag többszörösének megfelelő "nemmegszorítás"-sal zsigerelik a népet, ellopnak 3000 milliárd magántulajdont és közben felcsökkentik az államadósságot. Hatékonyság és teljesítmény helyett egyetlen dolgot csinálnak: statisztikát. Növekvő munkanélküliség, növekvő szegénység, növekvő emigráció.

Oktatás: csökkenő hallgatói létszám, betarthatatlan szabályozás, iskolák átjátszása egyházaknak, tanári szervezetek szétverése, létszámleépítés, életpályamodell amivel csökken a tanárok fizetése 3 évi ígérgetés után

Jogbiztonság: Önrendelkezés korlátozása, a társadalom egy részének kirekesztése a jogegyenlőségből. Kettős mérce. Bíróságok befojásolása, koncepciós perek, saját bűnök eltussolása.

Sajtószabadság: Na ne viccelj...Mindenhonnan ömlik a pártpropaganda, közpénzből. Mániákusan átnevnek minden nemzetivé, mintha attól máris jobban működne. Színészeket, írókat lehetetlenítenek el csupán csak azért, mert mást mernek gondolni, mint a párt.

Politika: Háborús retorika. Kompromisszumra való teljes képtelenség. Mindenki más véleményének figyelmen kívül hagyása. A parlamentáris demokrácia teljes megcsúfolása. Egyéni érdekekre szabott jogalkotás. Betarthatatlan és értelmezhetetlen jogszabályok tömkelege. Kiszámíthatatlanság.

Légy szíves. Könyörgök. Legalább egyetlen olyan dolgot mondj az elmúlt 3 évből, ami jobb lett, ami jobban működik, mint előtte. Amitől élhetőbb lett Magyarország. Amitől boldogabban kel fel az ember. Amire büszkék lehetünk, mint nemzet, vagy mint egyszerű, hétköznapi polgár.
Légy szíves, legalább egy ilyet mondjál!

Egyszerű. Ha az új kormány/rendszer NEM ilyen lesz mint a mostani, már az is óriási eredmény lenne.
LordAngelo (törölt) 2013.10.31 13:54:15
@balage_81 reloaded:
Ok, vettem. Azért nem kell leharapni a fejem :)
Legalábbis a gazdagoknál – olvasható egy felmérésben, amely arra a következtetésre jutott, hogy a nők sokkal jobb eséllyel házasodnak felfelé, mint a férfiak és jobban jönnek ki a válásokból is.Bár az általánosítás mindig veszélyes, azért rögtön hoznánk két példát…..
LordAngelo (törölt) 2013.10.14 17:04:21
@Alaister Grand:
Szeretném látni ezeket a kutatásokat, és ezeknek a kutátasoknak a linkjeit.

Egyébként összemosod a nyugodt, kiegyensúlyozott házasságban élő férfiak magasabb életkilátásait, a rossz házasságban élő nők roszabb egészségi állapotával. Ezt általában úgy hívják, hogy demagógia.
Számodra csak egy mondat. Számára pedig egy olyan velős parafrázis, amit soha az életében nem fog elfelejteni. Íme, egy pár megfigyelés, ami segíthet, hogy atombombaként robbanjatok szét a pároddal. 1. „Nem igazán tisztellek.” Vannak, akik a tisztelet szót ugyanolyan gyakran…..
Liberatórium Ki tartozik kinek? 2013.08.13 14:27:52
Nemrég a kormány örömmel jelentette be, hogy visszafizettük az IMF-hitelt. Ez örömteli hír lenne, ha nem raknánk mellé egy másik hírt, miszerint egyre magasabb a magyar lakosság körében az állampapírok iránti kereslet. A kapcsolat nem nyilvánvaló, de rögtön az lesz, ha…..
LordAngelo (törölt) 2013.08.16 17:44:23
@pandava: Nem állítottam ilyet. De ha kéred akkor leírom, jobb ha a külföld felé adósodunk el és nem a belföld felé. Mert akkor az általam felsorolt első két pontban leírt eset nem nagyon fordulhat elő.

Ideális esetben, a drága kormányzatnak (színtől függetlenül), le kellene hajtani a vízfejét, meghúzni a nadrágszíjat, zabszemet tenni a nemesebbik felébe és olyan hatékony államigazgatást hozni létre, amely mellett NEM szükséges állampapírt kibocsátani. Tudom álmodozok...
Azt pedig már meg sem merem kockáztatni, hogy ha hasítana a gazdaság, az emberek bankba tennék a megtakarításaikat, és azt a bank beruházási hitelként kihelyezné, akkor lenne munkahely, jövedelem, öröm, boldogság. :)
Ehelyett pedig úszunk az adósságban a felelőtlenül felvett fogyasztási hitelek miatt mind állami, mind személyi szinten.
LordAngelo (törölt) 2013.08.24 11:36:29
@pandava: Valószínűleg Phd-s pszichológus vagy, hogy komplett személyiségelemzést tudsz nekem adni néhány mondatom alapján :)))
Bőven jobb lenne az országnak, ha több hozzám hasonló realista lenne. De inkább hagyjuk a személyeskedést :)

Csak ismételni tudom magam. Nem a hitel, vagy az adósság a probléma. Még csak nem is a GDP-ben mért külső adósság. A probléma az, hogy a felvett hitel fogyasztásra (magán) és folyó kiadásokra (állam) lett felvéve, nem pedig beruházásra és fejlesztésre. Az, hogy ki vette meg a kötvényeket, milyen lejáratra, stb. szinte teljesen mellékes.
Jelentéktelen részletekről vitatkozunk a probléma lényege helyett.
LordAngelo (törölt) 2013.08.24 14:55:57
@pandava: "Nagyon nem mindegy, hogy ki." Ebben tökéletesen egyetértek veled. Viszont nekem, mint nettó adóbefizetőnek, igencsak fájdalmas, hogy olyan hitelek visszafizetésében kell kötelezően részt vennem, aminek semmilyen formában nem voltam a kedvezményezettje, vagy haszonélvezője. Egy normális helyzetben az fizeti a hitelt aki élvezte az "áldásait".
Jelen intézkedésekkel azokat büntetik akik felelősen gazdálkodtak, azok érdekében akik felelőtlenül. Én annak a híve vagyok, hogy mindenki viselje a döntése következményét.

Az IMF hitel felvételét és lecserélését piacira nem vitattam :)
Liberatórium Az Állam és az IMF 2012.10.12 12:15:08
Sokszor téma manapság a közéletben az IMF, a magyar kormány tárgyalása az IMF-el. Nehéz eligazodni a különböző érdekek között. Vajon az IMF érdeke egyezik-e az ország érdekével, vagy harcolnunk kell a saját érdekeinkért az IMF-el szemben? (Vendégszerzőnk…..
Eldőlt, hogy mostantól lesz kötelező etikaoktatás. Hogy ez most jó vagy nem, az fontos kérdés és érdemes róla vitatkozni, de ha már ilyen helyzet van, azt érdemes jól kihasználni. Az alábbiakban három olyan személyt mutatnék be munkásságuk rövid összefoglalójával, akik a…..
LordAngelo (törölt) 2012.09.04 13:45:33
@mcs: Pontosan az emberi különbözőségek miatt alakult ki a specializáció, ami elvezetett a közösségbe szerveződés kényszeréig. Szimpla optimalizáció.
Viszont nem feltétlenül alturista alapon kell a közösségi dolgoknak létrejönni, néha kényszer kell hozzá, mert az egyének többsége a rövid távú kisebb hasznot választja a hosszú távon nagyobb haszon helyett. Pl: oktatás, biztosítás, nyugdíj, stb.

Fősulin csináltunk egy kérdőívet, hogy melyiket választanák az emberek:
-Most rögtön 10 ezer forint vagy,
-Egy éven át, havonta 1 ezer forint?
A válaszadók több mint 80%-a eltette volna a tízezret. Persze nem reprezentatív volt, de bizonyította a rövid távú gazdasági gondolkodást.
LordAngelo (törölt) 2012.09.04 14:34:29
@mcs: Pont annyi köze van hozzá, hogy a Rand által favorizált kapitalizmus, közösségi (állami) kontroll nélkül, könyörtelenül kihasználja azt az idiótát aki jenhitelt vesz fel, mert nem tudja, hogy szopó lesz. Te nem veszed fel, én nem veszed fel, de az idióta felveszi.
Pont ezért kell bizonyos területeket erővel szabályozni központilag, mert a közösség egyes tagjai, helyzeti előnyükből fakadóan, az önkéntes szerveződésekben megakadályozzák a szabályozást.(lsd. Banki Etikai Kódex)

A te gondolati sémádat követve az óvónő ne akadájozza meg a csoportban, hogy a nagy dagi gyerek megverje a kis cingár gyereket, akihez képest időbeli fejlődési előnye, és/vagy alkati/genetikai előnye van. Ezek szerint a cingár gyerek a hibás amiért nem megy el hetente kétszer gyúrni?

Nem mentegetem az emberi hülyeséget. Aki hülye, az bűnhődjön érte. (mint egy régi posztban már kiveséztük)

Csupán arra akartam rávilágítani, hogy az egyénnek nem egyetemleges felelőssége, hanem relatív felelőssége van.
LordAngelo (törölt) 2012.09.04 15:46:41
@mcs: Az óvodai példát direkt az egyszerűsége miatt hoztam elő. Ráadásul pont a központi szabályozás szükségességének alátámasztására, nem pedig az egyéni felelősség miatt. Lehet rossz példa volt...
Ha nincs egy központi szabályozó hatalom, akkor az egyén ki felé tartozik felelősséggel? Ki kéri rajta számon a tetteit?

Tegyük fel, hogy létezik az egyetemleges egyéni felelősség:
Ki, vagy mi határozza meg tetteinek jó, vagy rossz voltát? Ki jutalmazza, vagy bünteti a tetteiért?
Ami az egyiknek szabadságharcos, a másiknak terrorista. Ami a te szemszögedből idióta hitelfelvevő, mások szemszögéből (nem az enyémből :)) vétlen hitelkárosult. Van olyan mű, ami az én szememben giccs, másnak pedig magas szintű művészet. Az azeri fickó a hazájában nemzeti hős, Örményországban pedig hidegvérű gyilkos.

Minden a viszonyrendszeren múlik. Éppen ezért nem tudom elfogadni az egyetemleges felelősséget.
18 éve dolgozom a for-profit szektorban, azaz olyan vállalatnál, amelyet tulajdonosai haszonszerzés céljával alapítottak. Az ilyen vállalatok működésének legfontosabb alapelve, hogy bevételei meg kell haladják a költségeit, amelyek levonása után a keletkező profit a tulajdonosok…..
LordAngelo (törölt) 2012.08.30 14:38:21
@Kakimaki0123456789:
Ha figyelmesen elolvasod a cikket és követed a logikai felépítését, akkor rájönnél, hogy milyen hülyeséget írtál. Ezt most jó szándékból írom, nem bántásképpen.

Az általad felsorolt példák (marketing, innováció, stb.) az összbevétel növelésének módozatai. A szerző pedig stagnáló bevételeket vett alapul és így a profit növelésének egyetlen lehetősége ha a költségeket csökkenti. A költségek csökkentésének egyik módja a hatékonyság növelése.
Erről szól a bejegyzés.

Másrészről szerintem a szerző is téved. Globális szinten az automatizálás révén nő a munkanélküliség, csökken a munkavállalók összjövedelme, tehát kevesebbet vásárolnak. Ergó globálisan csökken az iparági bevétele.
Ha már automatizált és elérte a hatékonyságnak a maximális fokát, akkor már csak egy lehetősége marad: a termelőkapacitások azaz az üzemméret csökkentése, ami egyenesen alacsonyabb profitot jelent.
Milyen jó is lenne, ha láthatatlan kezek működtetnék a szabad piacot, mindig megtalálná egymást a kereslet és a kínálat, a piac szinte mindenkinek adna munkát, a munkáért járó jussból pedig mindenki működésben tartaná a piacot, a gazdaság fogaskerekei mozgásba jönnének és a…..
LordAngelo (törölt) 2012.08.16 16:05:39
@balage_81 reloaded:
Ez speciel megtörtént! Az Audi gyár indulásakor felkeresték a borsodi munkaügyi központokat, mert a nehézipari munkásokat könnyebb lett volna átképezni. Jó fizetést ígértek, OKJ-s képzést, 18 hónapig fizették volna az albérletüket és havi egyszer a hétvégi hazautat.

Az egész program érdeklődés hiányában elmaradt, az Audi meg kereshetett embert Szlovákiában.
Nemrég a TASZ véleményt nyilvánított egy nagy vihart kavart oroszországi esettel kapcsolatban. Ahogy lenni szokott a kommentelők nem igazán értették meg, hogy miről is van szó. Történt, hogy Oroszországban egy Pussy Riot nevű fiatal lányokból álló punk banda bement egy…..
LordAngelo (törölt) 2012.08.14 10:04:16
@Lord_Valdez:
Eszem ágában sincs egy féldiktatúrát mentegetni. Az eljárás valószínűleg nem tisztességes. Bár igazság szerint félinformációk, médiacikkek és a TASZ véleménye alapján sem Te, sem én nem tudjuk ezt reálisan megítélni.
Csupán arra akartam rávilágítani, hogy itt nem makulátlan terézanyuk vannak a célkeresztben, akikkel példát akar statuálni a hatalom.
Valamint nem hiszem, hogy egy rendszer megdöntéséhez bármivel is hozzájárulna egy ilyen igencsak megosztó performansz.
Sziasztok!   Az a helyzet, hogy igazából nincs nagy problémám a munkahelyemmel, normális munkatársak, normális vezetőség, amennyire ez lehetséges, nem akarnak kirúgni sem, nem terrorizálnak bennünket. Ellenben most, az Olimpia alatt megszaporodtak a leb..ások, a kisebb…..
Liberatórium A világ igazi urai 2012.06.29 07:23:00
(Figyelem: komolytalan írás, bár a tanulsága nagyon is komoly!) Az írásom apropója, hogy Magyarországot megtámadták. Legalábbis könyv már van róla. Mint várható volt a könyv azonnal nevetség tárgyává vált a nem Fidesz-barát blogokon, amire az alkotók sértetten névtelen…..
LordAngelo (törölt) 2012.07.02 11:11:19
@mcs: Az átlagtól (100) való eltérésben a férfiak sokkal nagyobb szórást mutatnak, mint a nők, aminek az az oka, hogy a genetikai mutáció inkább férfi oldalon jelentkezik, a nőké stabilabb. Ezért van több férfi zseni, és több férfi fogyatékos.
Ezek alapján az általad említett tanulmány még megalapozott is lehet. Ha elfogadom, hogy a világátlag csökken, akkor sem tartom egyértelműnek az összefüggést az intelligensebb nők alacsonyabb gyerekvállalásái kedvével.
Ha azt írnák, hogy a magasan képzett nők kevesebb gyereket vállalnak, azt elfogadnám.

Lenne még egy tucat gondolatom ide, de nem rabolnám az idődet :)
LordAngelo (törölt) 2012.07.05 10:17:23
@Lord_Valdez:
A trollok ellen egyetlen egy fegyver van, ha le sem reagálod amit írnak. Ezek élvezik, ha negatív érzelmeket váltanak ki másokból.

Ne írj, ne válaszolj, így pont azt az igényét nem elégíted ki amiért itt van.

A hülyéknek is van több alfaja. A jószándékú hülye, tudatában van annak, hogy hülye és hagyja, hogy mások az ő érdekében segítsék, irányítsák, befolyásolják.
Vannak akik annyira hülyék, hogy nincsenek tudatában annak, hogy hülyék. Velük tökéletesen felesleges vesződni, nem hallgat az észérvekre, indokokra. Semmire...
LordAngelo (törölt) 2012.07.05 13:22:31
@Lord_Valdez:
Természetesen egy liberálbolsevik-kommunista-szcientológus-cionista össeesküvés kiszolgálója vagy. De ők annyira jó összeesküvők, hogy te magad sem tudod, hogy a része vagy és így ingyen szolgálod ki őket.

:)))))

A primitív agyak vagy istennel, vagy összeesküvés elméletekkel magyaráznak meg mindent, mert úgy kényelmes. Vagy egyszerre mindkettővel.
Liberatórium Magyar ugar 2012.06.20 08:00:00
Sokan sértve érzik magukat a magyar ugar emlegetésétől. Ez azért van, mert nem értik a mondanivalóját. Azt hiszik, hogy itt most valami lesajnálás van, pedig nem. Sokkal rosszabb: kritika. Kőkemény kritika. Tegyük fel, hogy te egy amcsi milliárdos vagy. Úgy gondolod, hogy jó…..
LordAngelo (törölt) 2012.06.21 09:57:31
@mcs: Sokszor viccelődünk a baráti körömben a szómágiával. Valahogy mindent úgy neveznek el, ahogy szeretnék, hogy működjön, de úgy cselekszenek, hogy véletlenül se sikerüljön.
Gondolok itt a nyugdíjvédelemre, minden hivatal most már "Nemzeti", az utca, tér, híd és egyéb átnevezésekre, meg a többi kommunikációs trükkre a nemmegszorításról, szuverenitásról stb.
Az is milyen bájos, hogy úgy harcolunk az EU-val, hogy évek óta megszorításokkal próbáljuk elérni az EU által támasztott követelményeket (deficit) azért, hogy megkapjuk az EU pénzét. Ez legalább olyan vicces, mint harcolni a békéért, vagy dugni a szüzességért.
Amúgy a Széchenyi terv nem más mint az EU kohéziós alapjának a szétosztása, csak ezt nem igazán reklámozzák.

Egyrészt az Orwell-i duplagondol jut eszembe, másrészt pedig sajnálom, hogy Kafka nem most él. Nagyon jókat tudna írni.
LordAngelo (törölt) 2012.06.21 10:05:50
@valaki76: Szerintem pénzügyekben nincs konzervatív, vagy liberális. Két szélsőérték, a kockázatkerülő és kockázatkereső között van mindenki, a mérték elfogadása egyénileg változó. Ilyen szempontból Széchenyi igencsak kockázatkereső volt, mivel ősi birtokainak elvesztését merte kockára tenni, azért, hogy hitelt kapjon és fejleszteni tudjon.
Ezt a viselkedést én nem hívnám konzervatívnak :)
LordAngelo (törölt) 2012.06.22 11:09:51
@valaki76: Nem tudtam az összeget. Ez alapján tényleg nem egy szerencsejátékos típus.
Szerintem a mai politikai rendszertől hamarabb tébolyulna meg :)
Meglepve láttam az alaptantervről szóló tudósítást. Úgy gondolom, hogy ez több, mint érdekes. Ez szomorú. Bosszant a dolog, azt kell, hogy mondjam. Megint bocsánatot kell kérnem, mert terápiás céllal írok.Azon, hogy olyan dolgok kerültek bele, mint erkölcsi nevelés, a…..
LordAngelo (törölt) 2012.05.11 11:13:46
@stoic79: Tengernyi könyvet, írót tudnék ajánlani a mai kötelezők helyett. Az általad is írt Ayn Rand, Asimov, Lem. Javasolnám még Orwell, Frank Herbert, Dan Simmons, Tim Harford, és még sok más író műveit.

Sajnos manapság nem "divat" a könyvolvasás, ami látszik is az embereken. Felszállok a vonatra és majd' mindenki kezében pletykalap van (piros-fehér), elvétve könyv vagy értelmes folyóirat.
LordAngelo (törölt) 2012.05.11 11:14:31
@mcs: Még nem olvastam, talán megnézem. Köszönöm!
Két évtizede megoldatlan probléma az egykori titkosszolgálati akták kérdése. Az akták nyilvánosságra hozását már számos kormány megkísérelte, de idáig mindig kudarcba fulladt. A legutóbbi alkalom azonban mégis különleges. Az alkalom különlegességét az adja, hogy szinte…..
Nos, forradalmi időket élünk, fülkén belül és kívül egyaránt. Bár magam nem vagyok nagy rajongója a forradalmaknak, de ha már így alakult, nézzük, mit kívánhat egy szabadelvű polgár.Nem vagyok én telhetetlen, csak olyat kívánok, amely semmibe sem kerül és senkinek nincs…..
LordAngelo (törölt) 2012.03.18 11:34:40
Alapvetően egyetértek veled, viszont egy-két kiegészítést tudnék javasolni, ami inkább "finomhangolás".

4-es pont: Totális szekularizációt! Jónéhány egyháznak a meglévő intézményrendszere miatt helyzeti előnye van, ami erősebb befolyásolási képességet ad nekik. Ezt a lobbierőt korlátozni kell, hogy ne tudják a saját világnézetüket másokra erőltetni.

5-ös pont: Ne jogszolgáltatást. Igazságszolgáltatást! Pl. ha jogszabály ad lehetőséget alapos gyanú miatt akár egy hétig is előzetesben tartani valakit vádemelés nélkül, az ugyebár jogszerű, de nem igazságos.

6-os pont: Közgazdász lévén, nem értek egyet. Igen, kell közös teherviselés, igen, meg kell szüntetni a különadókat, igen, meg kell tisztítani a rendszert az ideológiáktól. Viszont nem minden működik piaci alapon és vannak szektorok, amiket támogatni kell. Nem hatékony az egyforma adók rendszere.

7-es pont: Bonyolult kérdés, de nem támogatom. Az indoklásom akár oldalakat is kitenne :)

12-es pont: Szerintem az elvet értem, amiért ezt szeretnéd. De sok kérdést vet fel:
-Nyugdíjas ne szavazhasson, holott évekig adózott?
-16 éves diákmunkás szavazhat?
-Itt élő, itt adózó külföldi szavazhat?
-Éppen munkanélküli elveszti a szavazati jogát?
-stb.
Egy nemzet összességében szociális, társadalmi és gazdasági közösség. Nem csak gazdasági.

Véleményem szerint a totális liberalizmus és a totális autokrácia is káoszhoz vezet megfelelő keretszabályozás nélkül.
LordAngelo (törölt) 2012.03.18 20:10:54
@mcs:
Nagyon tetszik ez az "intellektuálisan bútorozatlan" jelző, jót mosolyogtam rajta :)

Az úgynevezett kiegyezés utáni időszak szerintem is történelmünk egyik legszebb időszaka lehetett. A történelem folyamán folyamatosan megfigyelhető volt a nyugat (Európa) dominanciája és látszik is az életvitelükön, gondolkodásmódukon, és nem utolsó sorban a gazdaságukon. Mosolyognom kell azokon akik összehasonlítják Kína 5%-os GDP (4200 USD/fő) növekedését és Németország szerény 0,5%-os (42.000 USD/fő) növekedését ami számszerűen ugyanannyi, de zongorázni lehet a különbséget. Szóval inkább a nyugattól kellene még tanulnunk.

De vissza a pontokhoz:
5-ös:
A jog nem más, mint intézményesített erkölcs, amit a közösség egyetértése alapján általánosan kötelezővé tesznek (mivel egyetértés van a követésében). Szóval a jog keletkezése az általánosan elfogadott erkölcsi normák alapján történik. Ez az alulról jövő építkezés.
Jelenleg a jogszabályok forrása többnyire felülről irányított elvek alapján történik, önös, vagy vélt érdekek alapján. (folyamatos hivatkozással a zemberek által adott 2/3-ra)
Innentől fogva nem elfogadott és a jogkövetés is kérdéses.
Emiatt érzem fontosabbnak az igazságszolgáltatást (erkölcs), mint a tiszta jogszolgáltatást.

6-os: Az elmúlt kb. 200 évben, mióta az adórendszerek kialakultak, folyamatos az elmozdulás az általános (egykulcsos) adórendszer felől a differenciált (többkulcsos) adórendszerhez és vissza. Mint egy jo-jo. Az általános egyszerű és átlátható, viszont nem igazságos, a többkulcsos viszont bonyolult és folyamatos lobbizásnak ad teret. A kettő között sejteném valahol az arany középutat. Pl. ha nincs autóm, jogos, hogy nem fizetek súlyadót. Ha viszont tízszer annyit keresek, mint amennyi a megélhetésemhez kell, akkor ne csak tízszer annyit fizessek, mint amennyit valaki, aki éppen annyit keres amennyiből meg tud élni, mivel esélyesebb, hogy államilag támogatt színházba én elmegyek, a másik pedig nem. Vagy az én gyerekem igénybe fogja venni a felsőoktatást, az övé pedig nem.
Ráadásul az adószedés célja is folyamatosan változik, így a kulcsoknak is kell változniuk. Pl. ha már minden út megépül akkor csökkenteni kell az útalapba folyó adót arra a szintre ami a fenntartást fedezi. Szóval bonyolult az adózás kérdése...

12-es:
Pár barátommal már eljátszottunk az általunk differenciált, vagy súlyozott választójog gondolatával. (Ami tudtommal még sehol nem létezik a világon). Ez alapján mindenki választhat és választható, viszont végzettség alapján, életkor alapján, bevallott vagyoni helyzet alapján szorzószámokat kellene megállapítani. Ezzel biztosítva azt, hogy a tájékozott, hozzáértő, gazdaságilag nem befolyásolt (szóval nem szegény) voksolók szavazatát ne lehessen felülmúlni szimpla demagógiával, és szavazatvásárlással. Ez talán jobban biztosítaná a hozzáértést az ország közügyevel kapcsolatban. Ez az elmélet még természetesen nem kiforrott :)

Szinte minden eszme, ami született az elmúlt évszázadok alatt, az emberi jólétet és boldogságot volt hivatott szolgálni. De mivel sajnos emberek csinálják, ezért az önös érdekek folyamatosan torzították őket és intézményesítve silány lett a megvalósítás. A liberalizmus sem kivétel.

Azzal viszont, hogy DOLGOZZ, ADÓZZ és TANULJ, maximálisan egyet tudok érteni. A hass, alkoss, gyarapíts után jó lenne, ha ez lenne az új kor jelszava.
LordAngelo (törölt) 2012.03.19 10:55:44
@mcs: Jó ötlet. Bár titkos, anonim szavazásnál nem lehetsz benne biztos, hogy tényleg üres cetlit dob be.
Én a facebook like-olásnál vezetném be, hogy csak úgy támogathatsz valamit, ha automatikusan levonnának 1000 forintot a bankszámládról. Fogadjunk, hogy kevesebb hülyeség indulna útjára.
Liberatórium A szög a zsákból 2012.03.09 19:51:00
Nem nagy titok, hogy Szlovákiában a kisebbségi jogok -szóviccel élve- eléggé csehül állnak. A magyar politikának olyan nagyon sok eszköze nincs, hogy érdemi nyomást gyakoroljon ennek megváltoztatására, ennek ellenére éveken át a gyenge diplomácia komoly kormányellenes érvnek…..
LordAngelo (törölt) 2012.03.12 15:26:35
Nagyon hiányolom a klasszikus tényfeltáró újságírást nálunk.

Szükség lenne rá, hogy ne csak nyáladzó idiótaként húzgálják az X-eket négyévente az emberek, és lássanak a dolgok mögé. Például Mo. pályázott az ENSZ BT nem állandó tagjának a helyére és évek óta diplomáciailag "puhította" az országokat. Ebből az egész magyar közvélemény annyit tudott meg, hogy kormányhivatalnokok utazgatnak egzotikus helyekre (Togo, Új-Zéland stb.) A tisztánlátás kedvéért, Togo szavazata ugyanannyit ér mint az USA-é ebben az esetben.
Aztán nagy csinnadrattával elfogadták az új egyházügyi törvényt, amitől a középkor elvakult urai is sírva tudnának fakadni örömükben. Ebben ugye nem ismer el a magyar állam sok-sok olyan egyházat, amely a világ többi részén gyakorlatilag államvallás, vagy többségi vallás. (Pl. hindu)
Eljő a titkos szavazás és kedves vezetőink értetlenkedve állnak az eredmény láttán, ugyanis az első körben csúfosan kiestünk. Azerbajdzsán és Szlovénia volt az ellenfél, végül Azerbajdzsán nyert. Érted? Azerbajdzsán...
Egyértelmű az ítélet: hogyan akartok ti, magyarok, bölcsen dönteni olyan konfliktusokban amelynek az alapja vallási, etnikai és gazdasági szembenállás, amikor még csak el sem ismeritek a vallásaikat??? Azt hiszem érthető.

Ebből a közvélemény mit lát? KisPista diplomata közpénzen nyaral Óceániában.
Gratula!
A jelenlegi adminisztráció külpolitikája a csapnivaló és a siralmas között van valahol. Az érdekérvényesítő képessége valahol a bányászbéka alfele alatt, a hitelessége pedig talán még lejjebb. Aki a legnagyobb hanggal védelmezi a kinti magyarokat, valójában az ártott nekik eddig a legtöbbet.
LordAngelo (törölt) 2012.03.13 16:36:10
@mcs: Van tényfeltárás, (pl. atlatszo.hu) viszont tényleg gyerekcipőben jár. Hiába no, fiatal demokrácia vagyunk. Csak remélem, hogy az igény kikényszeríti a maga jussát.

Sajnos azt látni, hogy ellehetetlenítik azokat akik egy picit is megpiszkálják a felszínt. Krizsó, Juszt, Bombera, Mészáros, stb. mind ellehetetlenültek és mehettek bohóckodni valami gagyi műsorba. (vagy még oda sem) A nívósabb műsorokat pedig bulvárosították...

Tényleg várom, hogy legyen.
Ezt évekkel ezelőtt írtam, de sose publikáltam, mert nekem sem tetszett igazán. Szájbarágós és bulváros (és nem is találom), viszont most, hogy gőzerővel dolgoznak az új Malév létrehozásán nagyon aktuális is. Arról szólt, hogy volt egy étterem, illetve üzlethelyiség a…..