Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hallásspecialista Blog

141 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A friss szülők rettegett mumusa: az éjszakázás. Mi lesz, ha nem alszik majd éjszaka a gyerek? Ha nehezen szenderül álomba? Hogyan fogom elaltatni, mit csinálok majd, ha csak sír, és hiába ringatom? Egy újszülöttnek még mindent tanulnia és szoknia kell, így az éjszakai alvást is. Ez egy hosszú, nehéz…..
A horrorfilmek és a számítógépes játékok legfontosabb összetevői közé tartoznak a hangok és a zene. A vizuális ijesztgetés mellett a megfelelően kiválasztott és eltalált hanghatásoktól sokkal jobban megijedünk, és sokkal feszültebbek leszünk, mint azt gondolnánk. De miért és hogyan hatnak ezek a…..
Az autizmussal élők között nagyon gyakori a hallás szenzoros zavara. Ez gyakran jelent túlérzékenységet, néha minden zajra, néha csak egy bizonyos erős hangra (kiabálás, sikítás), de előfordul az is, hogy gyerekek bizonyos hangingereket szándékosan generálnak. Az elmúlt években egyre inkább…..
Bármi is a problémánk, az egyszerű, könnyű, ráadásul olcsó megoldásoknak könnyű elcsábulni. Aztán persze sokszor a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az olcsó húsnak bizony híg a leve: nem működik, hamar elromlik, eltörik, megbízhatatlan a sokszor nem ellenőrzött forrásból vásárolt eszközünk. Ám míg…..
Vannak kedvenc zenék, amiket szívesen hallgatunk a kocsiban, buliban, vagy egy vasárnap délután. De vannak olyan számok, amiknek nem csak örülünk, hanem újra és újra képesek vagyunk meghallgatni, akár egymás után többször is. Van, hogy egy darabig különösen vonzódunk zenékhez, majd előfordulhat,…..
Az osztrák klasszicista zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart műveit ismerjük, tehetségéről és munkásságáról mindenki hallott már. Mozart az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alakja, aki csodagyerekként lett ismert. Már 5 évesen komponált, holott akkor még a hangjegyeket sem ismerte, de…..
Lágy fények, kellemes hangulat, halk zene, csendesen összekoccanó evőeszközök. Ha arra gondolunk, hogy milyen eltölteni egy vacsorát egy igazán stílusos, elegáns étteremben, általában valami hasonlóra gondolunk. A szép berendezés és a lágy fények mind azért vannak, hogy jól érezzük magunkat, ahogy a…..
Közismert, hogy a dohányzás számtalan betegség okozója: daganatos betegségeket, szív- és légzőszervi problémákat okoz. De arról, hogy a hallásunkra is veszélyes lehet ez a rossz szokás, ritkábban esik szó. Pedig kutatások is bizonyítják, hogy aki cigarettázik, annál nagyobb eséllyel alakul ki…..
Fontos, hogy az idősebb korosztály halláscsökkenés esetén megkapja a megfelelő segítséget, hiszen a teljes élethez minden érzékszervünkre szükség van. Az elhanyagolt nagyothallás depresszióhoz vezet, sőt a demencia kialakulásában is szerepe van. Mária néni 100 évesen nagyon boldog, hogy a…..
Karina De Angeli, a fiatal tetováló művész közepes fokú halláscsökkenéssel él, így mindkét fülében hallókészüléket hord. A mosolygós, kreatív lányt egyáltalán nem zavarja a készülék, sőt mivel a munkájában is fontos a jó kommunikáció, inkább csak előnyét látja a viselésének. Az automata zajszűrő…..
A nagyothallás, a halláscsökkenés sokak fejében úgy él, mintha az egyértelműen és kizárólag a korral járna. Tévhit, hogy aki idős, annak biztosan romlik a hallása, tehát ha valaki mégis fiatalon találkozik ezzel a problémával, az az öregedés jele. A halláscsökkenést sok minden okozhatja és bármilyen…..
Sok kismama aggódik amiatt, hogy a méhében fejlődő magzatot nem éri-e károsodás, amikor várandós édesanyaként zajos környezetben tartózkodik. Azt tudjuk, hogy vannak szakmák, ahol kiemelten fontos a munkavégzés alatti hallásvédelem: építkezéseken, repülőtéreken, hangosabb gépekkel üzemelő gyárakban…..
Érezte már úgy, hogy nem tökéletes a hallása? Akkor talán már körül is nézett az interneten, hátha talál olyan hallástesztet, amivel ellenőrizheti a hallását. Ám jó tudni, hogy az online tesztek eredményei nem megbízhatók, így könnyen előfordulhat, hogy ahelyett, hogy szakemberhez fordulna,…..
A fülünket és a hallásunkat nap mint nap számtalan hatás éri. Ezek egy jelentős része teljesen ártalmatlan, könnyen kezelhető apróság, ami nem jelent kockázatot. De van néhány dolog, amire akár a fodrász székében ülve is érdemes odafigyelni, főleg akkor, ha hallásproblémánk vagy valamilyen füllel…..
Ha viszket a fülünk, megvakarjuk. Talán nem is figyelünk oda, a mozdulat teljesen ösztönös, pedig ha nem akarunk több kellemetlenséget, érdemes tudatosan kezelni ezt az ártalmatlannak tűnő problémát. A nyaralás után különösen gyakori fülviszketésnek több oka is lehet...
Aki járt már a gyerekével nyilvános mosdóban, illetve olyan helyen, ahol elektromos kézszárítók működnek, biztos tapasztalta, ahogy a kicsik legtöbbször a fülüket befogva menekülnének, ha tehetnék. A kisebbek félnek is a zúgástól és a széltől, hiszen a nekik fejmagasságban felszerelt gépek valóban…..
Vannak, akik egy átlagos hétköznapon is csak füldugóval képesek aludni, mások csak speciális helyzetekben használják, de az biztos, hogy a jó alváshoz sokat hozzátesz, ha kizárjuk a külvilág zajait.  Utazás alatt, repülőn, kórházban vagy idegen helyen jól jöhet egy pár speciális, alváshoz ajánlott…..
A hangok között a rekorder egy vulkán, a Krakatau, amelynek a kitöréséről itt írtunk bővebben. A robbanás, ami a kitöréssel járt, elképzelhetetlen hangerejű volt. Ezt az erőt a következő listán szereplő hangok ugyan meg sem közelítik, de pont elég hangosak ahhoz, hogy komoly halláskárosodást…..
Amikor külső hang hiányában is hangot érzékelünk a fülünkben, az a tinnitus, azaz a fülzúgás. Ez a tünet érintheti csak az egyik vagy akár mindkét fület, illetve lehet átmeneti és lehet állandósult is. Az állandósult fülzúgás egy rendkívül kellemetlen, az életminőséget befolyásoló állapot, amelynek…..
Vannak érzékeny és kevésbé érzékeny emberek, illetve lehetünk épp türelmetlenebbek és ingerültebbek is, amikor nehezebben viseljük a külvilág apró zajait. Stresszes időszakban, éhesen, fáradtan vagy egyéb gondoktól gyötörten mindenki rosszabbul reagál a környezetére, de vannak olyanok, akiknek ehhez…..
Utazás előtt a fürdőruha és a napolaj mellett jó esetben egy alapvető szereket tartalmazó úti patika is kerül a bőröndünkbe. A nyaralást tervezve átgondoljuk, hogy milyen egészségügyi problémákra kell felkészülnünk, így a megfázásra, lázra, gyomorrontásra való szerek a leggyakoribb útitársaink. Ha…..
Ugyan a meglévő hallásproblémáinkat vitamindús étkezéssel nem tudjuk meggyógyítani, de a megelőzés érdekében érdemes a táplálkozásunkra a fülünk kedvéért is odafigyelni. Az egész szervezetünk hálás lesz, ha a következő tápanyagokkal rendszeresen ellátjuk, de a fülünknek különösen szüksége van ezekre…..
Ha szédülünk, vagy nem jó az egyensúlyérzékünk, akkor bizony előfordulhat, hogy a fülünk betegségéről van szó. Az egyensúly érzékelésért ugyanis a belső fül felel. Ha az itt található hallóideg, a csiga és a három félkörös ívjárat nem működik megfelelően, megbetegszik, vagy az idegsejtek károsodnak,…..
A nyári hónapokban a fiatalabb generáció többet jár koncertekre és bulikba, hiszen végre jó idő van, melegek az esték és ilyenkor mozdul ki mindenki, amíg csak lehet. Egymást érik a fesztiválok, ahol koncertről koncertre járva töltik a napot, aztán mire véget ér a fesztivál, jön a fülfájás, a…..
A halláscsökkenést nem csak azért kell komolyan venni, mert a teljes élethez és a kényelmes, biztonságos, kiegyensúlyozott hétköznapokhoz szükség van az ép hallásra, hanem mert az elhanyagolt nagyothallás komoly lelki problémákat is okozhat. Egy új kutatás kimutatható összefüggést talált az időskori…..