Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ed-die

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan csak külföldön csodálkoznak rá arra, hogy a Magyarországon általános igazságként elfogadott sztereotípiák (a magyar oktatás minőségéről például) nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, és hogy másként is lehet csinálni a dolgokat. Így járt mai szerzőnk, Máté…..
Ed-die 2013.09.16 12:30:08
@vascsaba: Kedves Csaba! Nagyon örülnék neki, ha egy kicsit kifejtenéd, hogy kinn mi is egy tanár asszisztens munkája! :) (Én másfél hónap múlva költözöm, angolom jelenleg B1, de amint folyékonyabban beszélem, szeretnék tanár asszisztens lenni. Bár úgy tudom, hogy ott nem feltétel a pedagógus diploma ehhez a munkakörhöz, nekem van egy friss, ropogós latin-töri tanárim.) Előre is köszönöm válaszodat! :)
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Határátkelő Mi kell Angliához? 2013.05.05 06:53:00
Alázat, nyelvtudás és az ország szokásainak, írott és íratlan törvényeinek betartása hiányában szinte előre jósolható a kudarc – írja Gábor két és fél év tapasztalat után. Egy étteremben kezdte, mert valahol el kell kezdeni, azóta vezető fejlesztő egy webdesign cégnél.…..
Ed-die 2013.05.05 18:13:31
@A Tyne folyó déli partja: Köszönöm a választ. A pubok nem érdekelnek, nem élek alkohollal.
Hát, én októberben szeretnék menni, és mondjuk úgy két év múlva felvételizni (mire megszerzem a megfelelő szintű IELTS-et). Nekem London lenne a legjobb, pont a múzeumok miatt, de annyira teltház van, hogy nem tudom, megpróbáljam-e, vagy menjek vidékre. Jelenleg Newcastle-ben van csak olyan régészeti szakirány, ami kell nekem, és ha néhány éven belül máshol nem indul, akkor előbb-utóbb úgyis ott kötök ki. Kérdés, hogy megérné-e rögtön odamenni? Mindenesetre az akcentus dolog nem túl biztató... :( No meg az se, amit írtál a tanári diplomáról, mivel én júliusban veszem át az enyémet (bár az latin-történelem)...
... az kétszerre lép, írja mai szerzőnk, Dóra, aki így is tett. Sokáig dolgozott Korfun, ám a válság elsodorta a munkát, őt pedig egészen egy dubaji állatorvosi klinikáig. Ennek ellenére az álma (angol párjával együtt) továbbra is az, hogy egyszer majd rendbe jönnek a dolgok…..
Ed-die 2013.04.29 13:42:57
@MágnásMiska: Upsz, bocsi, nem tudom követni... Most hogy kerül ide Beloiannisz?
Csodálatos utazásra invitálok ma mindenkit (pontosabban invitálunk a szerzővel, Mariával), melynek során eltöltünk majd egy kis időt Dél-Olaszországban, aztán egy nyarat Cipruson, majd visszatérve Itáliába felkészülünk egy skóciai életre. Körülbelül ilyen az Agrodolce Vita,…..
Ed-die 2013.04.20 13:25:10
@orange85: Igen, az általánosítás az, ami engem is nagyon zavar. Tudom, hogy vannak nagyon rossz tanárok, nekem is volt, nem is egy... Csak ugye a legyintés arra, hogy jaj, tanár vagy, akkor hülye vagy, csak ide vettek fel... Mondjuk engem azért a szakom és a végzettségem után nem ezért szoktak hülyének nézni... "Latin? Annak meg mi értelme van?"
Ed-die 2013.04.20 14:38:59
@macamuca: <-- Itt írunk a kettőspont után nagy betűvel, mert előtte csak azt jelezzük, hogy kinek szól majd az üzenetünk. Csak ha az itt posztolt kiírások részleteibe akarnánk belemenni, ahogy a címzett tette (és ezzel jeleztem neki, hogy az övé sem tökéletes). Amúgy engem a kis betű sem zavar, de egy N betű miatt én senkit se sértek meg azzal, hogy mi van a szájában.
Ed-die 2013.04.20 15:18:15
@Tökfőzelék:
"A versenyszférábaN pedig rossz hírem van, semmit sem ér, amiket tanultál." Ez hihetetlenül vicces hozzászólás, csak kár, hogy így értelmezhetetlen. Próbáld ki azt a verziót, hogy: "Rossz hírem van, a versenyszférában semmit sem ér..." Mert jelen pillanatban a versenyszférában van rossz híred... El is hiszem, ezzel a stílussal... :D

Nem tudom, hogy te mit tanultál töri fakton, de itt nagyon pengék a gyerekek, a gimis diákok folyamatosan hozzák el az első helyezéseket az országos versenyekről, külföldi egyetemek versenyeznek értük.
Akkor hajrá, taníts történelmet, csak négy könyv bemagolásával jár. Hm. Melyik legyen az négy könyv? A Száray könyvek, amikről mindenki tudja, hogy gázos, de ezt ajánlják az érettségihez? (Lobbi...) Azt mondom, csak egy olyan gyereknek mondd fel belőle az anyagot, akit érdekel a téma. És majd mikor visszakérdez, hogy "miért?", akkor honnan fogod neki elmondani a választ? Mert a tankönyvekben csak a tényanyag van, összefüggések nincsenek. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki. (És mint korábban írtam, itt NEM használnak könyveket.) És igen, az anyag felmondása... Felejtsük már el azt, hogy 45 percen keresztül nyomja a tanár a sódert a gyerekeknek! 5 perc után megunják, nem köti le őket!
A latinnak mi a haszna? Én meg még ógörögöt is tanultam, a fene vigye el. Jaaaaa, hogy a német nyelvtan tök ugyanaz, így azzal már nem kell bajlódnom, csak a szavak és ragsorok megtanulásával... Jaaaa, hogy latinnal alapszinten olvasok olaszt, spanyolt, románt - pedig életemben nem tanultam egyiket sem. Jaaaa, hogy a latinnal még az olaszoknál is meg tudod magad értetni.... Jaaaa, hogy ha valaki az ókorral/középkorral akar foglalkozni, ahhoz lehet, hogy jól jön. Például nekem. Szeretném érteni az EREDETI forrásanyagokat (klasszika-filológia) és szeretnék felirattannal is foglalkozni. Szeretném ezeket (is) felkutatni (régészet - majd Angliában), és végezetül tanítani (latin - történelem szakos tanár). Ebből a régészet hiányzik már csak, és utána teljesen átlátom az ókort. (A klasszika régészek egyben klasszfilósok is, tanítanak nyelvet is, csak a régi rendszerben elég volt hozzá két diploma, most a külön tanári miatt három kell.) Így köszönöm, de egy múzeum keretein belül bőven versenyképes a tudásom. Mivel itthon az ókorra van a legkevésbé pénz, így irány Anglia, jelenleg pont Londonban van nagyszabású római koros ásatás.
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
Ed-die 2013.03.28 12:28:27
@dr. Trebitsch: Köszönöm! És ha nem jelentem be a külföldi címemet? Tehát itthon már nincs címem, mert kijelentkeztem, külföldi címet nem adok meg, tehát elvileg "elérhetetlen" vagyok és mégis küldenek pl. egy idézést a bíróságra, vagy ellenőrzést a NAV-hoz? Ők visszakapják az idézést, mert "címzett ismeretlen" (gondolom ezt írják rá a borítékra a postán, ahol lejelentem, hogy a továbbiakban én itt nem, és fordítsák vissza a leveleket), én pedig értelemszerűen emiatt nem tudok róla, és nem is jelenek meg, akkor emiatt később érhet bármilyen retorzió?
Ed-die 2013.03.28 16:53:20
@tucano: Köszi! Hát, nem nyugtattál meg... Pláne, hogy már ugye nem kell bejelenteni az ideiglenest, így bőven hihetik azt hasonló esetben, hogy Mo-n vagyok. Persze most felvetődött az a kérdés, hogy oké, hogy nem kell bejelenteni az ideiglenest, de mi van akkor, ha én viszont kimondottan szeretném bejelenteni? (Talán azzal a papírral ki lehetne ezeket védeni, hisz ÉN bejelentettem, itt a hivatalos iromány...) Hm... Előre látom, hogy októberben milyen köröket fogok tenni a különböző hivataloknál... :(
Ed-die 2013.03.28 17:31:04
@Mirjam2: Szerintem inkább arra gondolt, hogy ha kijelentkezik az országból és nem adja itthon meg a külföldi címét, akkor hogyan hajtják be rajta a ki nem fizetett diákhitelt - hisz hivatalosan nem tudhatják, hogy hol van, él-e, hal-e... Amúgy ez tényleg jó kérdés!
Margat, vagy al-Marqab arabul Qalaat al-Marqab a Szentföld legnagyobb keresztes lovagvára, a Szent János Ispotályos Rend egykori erődje Bánjász közelében, Szíriában.   Krak des Chevaliers és a Szaladin-citadella után a legjobb állapotban megmaradt szíriai várrom. Az 5,7…..
Ed-die 2012.01.16 22:32:15
@Maurice74: A vár látogatható, bár célszerű akkor menni, ha a misszió tagjai is ott vannak. Az ásatási időszak nyáron két hónap, és a magyar nyelvű idegenvezetés szinte garantált! :) Ha esetleg Major Balázs nem is tud személyesen körbevinni, akkor a Misszió egyik tagja biztos! Ha esetleg bővebb információt szeretnél, nyugodtan keress meg. Edina (az egyik önkéntes a misszióból)
Ed-die 2012.01.16 22:36:56
@A nép fia: Igen, lehet csatlakozni az önkéntesekhez. Amennyiben komolyan gondolod, nyugodtan keress meg (a leendő önkéntesek tájékoztatása félig-meddig hozzám is tartozik). Edina (edina.margat@gmail.com)