Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nickel head

0 bejegyzést írt és 158 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örülünk, Vincent? 1975 vs. 2020 2020.08.22 13:33:29
       Pattognak itt a kedves kommentelők, hogy miért fogadta el a Szemerédi a díjat Orbán Viktortól, hiszen azzal csak fényezi a rezsimet. Bayer keménykedik, hogy 1975-ben Székely Gábor mondott valami  beszédet az MSZMP XI. kongresszusán. Az a Székely Gábor, aki egy teljesen random nyolcvanas…..
nickel head 2020.08.22 22:44:28
@Podvinecz Marsall: Akkor részletesebben. Erdő Péterhez, azt hiszem, nem kellett a wikipedia. Jeleztem, Makkai Ádámnak és Demény Pálnak nincs angol wikipedia oldala. Ebből te is láttad, hogy náluk nem a crème de la crème-ről van szó. Demény az MTA külső tagja, derék tudós. És Orbán oda van egy ötletétől. ezt pozícionálja felszentistvánozással, jól láthatólag. De még attól sem lett a crème de la crème. Makkai Ádám - róla még azt sem tudjuk, hogy a NER-ben pont kihez volt bekötve. De most, ebből az alkalomból ránéztem:

www.origo.hu/kultura/20200219-orban-viktor-nyelveszet.html

Látod, a Szt. István-rendet ebből egyenesen ki is felejtették.
nickel head 2020.08.23 13:22:14
@Podvinecz Marsall: Be ne kend őket rezsimkrémmel. Én csak, kérdőjelllel, annyit kockáztattam meg, hogy szenti istván-rendesítésük politikai motivációkra utal. Deménynél megnézheted a google scholart - ott is egy derék tudóst fogsz látni, élen egy 2 916-szor idézett szerkesztett kötettel. De nagyon kérdőjeles, hogy önmagában ez az a crème de la crème, amit az évi egy, ill. kettő kitüntetett esetében, politikai ráhatások nélkül, várnál. És Makkainál is ránézhetsz erre, még költeményeket is találsz a neten.
           Szemerédi Endre kapta a Magyar Szent István-rendet, a legnagyobb magyar kitüntetést. Már írtam Szemerédiről, amikor az Abel-díjat kapta.  Ő az egyik legnagyobb élő magyar.  Nyolcvanéves.           "A természetes számok minden pozitív sűrűségű részhalmazában van tetszőlegesen hosszú…..
nickel head 2020.08.22 09:58:01
@mafi mushkila: Két megjegyzésem van erre. Az egyik rövid, azzal kezdem. Szerinted tehát Népszabadság Szerk. durván félreértette Kertészt, mert úgy üdvözölte a "megbékélés reménye" kifejezést, mintha az úgy általában utalt volna a megbékélés reményére.
A hosszabbikból pedig hirtelenjében annyi, hogy a hvg beszámoló a Rriderikusz-interjúról tartalmazza azt a tapasztalatot, amihez képest Kertész az elfogadást elhelyezi: a Nobel-díj utáni mocskolódást. Azt nem hárította el, hogy ugyanazon mocskolódók vezéreii tüntetik ki a legmagasabb, kb. unikális érdemrenddel. Mintegy megkövetik (vö. megbékélés). Vagy ha nem, akkor legalábbis szemen köpik magukat.
        "A CEU Budapesten van még? Hát persze. Pedig azt hallottam az elfogult ellenzéki újságíróktól, rövidesen nem lesz már itt. Aki korábban azt mondta, bezárják ezen a nyáron, vajon fog annyit mondani, hogy nagyot tévedett? Ezért mondom: nyugi! " (részlet egy 2017-es Szombathy-…..
        Az a hipotézisem, hogy Bodolai László valójában meg akarta menteni az Indexet Orbánéktól. Ő nem Orbánék embere, hanem beszorult Orbán kutyái és a szerkesztőség közé. Azokból az információmorzsákból, amit össze tudtam szedegetni, és ami hihetetlenül távol van bármiféle teljes tudástól, nem…..
nickel head 2020.07.25 21:54:35
@Ménkűnagy Bundáskutya: "Az nem kérdés, hogy Orbán záratta be a Népszabadságot. Az állításom az, hogy amikor egy lap iránti kereslet évtizedeken át folyamatosan zuhan, akkor viszonylag könnyen és olcsón be tudod magad vásárolni a tulajdonosok közé. Ez lett a Népszabadság veszte. "

Ez a történet valójában ennél sokkal kerekebb, a wikipédiából idézném: "2014 januárjában a Ringier és az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. fúziója miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint túl nagy lett volna ezek piaci részesedése Magyarországon, ezért a portfólió egy részét (regionális lapok és országos média mellett a Népszabadságot kiadó cég 70,4%-át) az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) vette át, amelynek fő tulajdonosa Heinrich Pecina osztrák üzletember.

The rest is history.

Az illető lapok (+ még a miegymás esetéről), miheztartás végett, a GVH-nak volt alkalma még egyszer nyilatkoznia, ld. az alkotmánybíróság KESMA döntését előkészítő kérdéseire adott válaszait:

www.alkotmanybirosag.hu/uploads/2020/06/sz_ii_313_2019-.pdf

[18] Válaszában a Gazdasági Versenyhivatal kiemelte, hogy léteznek olyan közérdekek, amelyek igazolhatják az összefonódás-ellenőrzés alóli ex ante mentesítést. A versenyjog alapvető célja a verseny védelme, ezt azonban a gazdaságpolitika különböző célkitűzései alkotmányosan felülírhatják.

[19] Azt, hogy egy összefonódás közérdekű-e, a következő szempontok alapján látta a válasz megítélhetőnek: (1) maguk az összefonódásban részes felek a fúzióiknak milyen közérdeket tulajdonítanak, (2) a Kormány a Tpvt. 24/A. §-ra kiadott kormányrendeletben milyen közérdekre hivatkozott, (3) más európai uniós
tagállamokban a közérdek miképp kerül figyelembevételre az összefonódás
ellenőrzési eljárásokban. Hangsúlyozza, hogy azok a tagállamok, amelyekben létezik a „közérdek” mint a fúziókontroll egyik szempontja, nem tettek közzé a közérdek értelmezésére vonatkozó iránymutatást. Ebből következően a közérdekre hivatkozó (Kormány, miniszter) mérlegelési jogkörébe tartozó döntésre tartozik a kérdés eldöntése.

[20] Az indítvánnyal kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal kifejtette, hogy a Tpvt. 24/A. §-a nem a médiapluralizmus korlátozására irányul, hanem olyan, versenyjogi eszközökkel nem kezelhető közérdek érvényesülését segíti elő, amely a mindenkori gazdasági kormányzat feladata és kötelezettsége. Álláspontja szerint a szabályozás nem vet fel alkotmányossági kérdést, mivel „elsődleges célja a verseny szempontjait biztosítani hivatott tulajdonjog korlátozást magába rejtő eljárás alóli mentesítés”.

[21] Összességében a Gazdasági Versenyhivatal arra következtetett, hogy az R. és a sajtószabadság intézményi oldalának kapcsolata távoli, járulékos és nem közvetlen, amely miatt alacsony fokú közérdek igazolás mellett is alkotmányos.
      Orbán egy nemzeti szégyen, aki miatt néha undorodom Magyarországtól, és ha esetleg történne valami kisebb kellemetlenség, nem szipognék a zsepikémbe. Itt azonban egy súlyos mindazonáltal következik.     Legyünk teljesen őszinték. Hozzám messze-messze a Momentum áll legközelebb, nincs…..
        "Egyszer egy fickó El Pasoban meztelenre vetkőzött, és beleugrott egy kaktusz bozótba. Én is ezt kérdeztem tőle: Miért? És?  Azt felelte: "Pillanatnyilag jó ötletnek látszott". (Steve McQueen a Hét mesterlövészben)      Ez a poszt egy ugrás a kakusz bozótba, pillanatnyilag jó ötletnek…..
nickel head 2020.07.10 11:13:52
@jotunder: " normális esetben egy adott szakma vezető képviselői döntik el, hogy mi erős, mi nem, és ez még Nyugaton sem működik tökéletesen, "

Hát nem. Normális esetben autonóm intézmények ítélnek meg teljesítményeket - egyetemek, kutatóintézetek, ők alkalmasint saját kárukra; más kárára pedig pályázaatbírálati grémiumok. Ezeket nem hívnám az adott szakma vezető képviselőinek, az a kifejezés központi minőségbiztosítási hivatalosságot idéz, és olyan meg nincs. De majd mi itt megcsináljuk. Idézek Freund elnöki koncepciójából:

Kiemelt területek:
[...]
 az országosan egységes és teljeskörűen alkalmazott tudományos minőségi és etikai rendszer elfogultságtól mentes működtetése

Majd később:

4. Az Akadémia a tudományos minőség és a tudományetika biztosítója
[...]
Kiemelt feladatok
[...]
 A hazai tudományos közösség és a kutatás- és innovációpolitika érdeke is a tudományos értékelés objektív, tudományágtól függő, de országosan egységes rendszerének megteremtése, amelyet valamennyi tudományos intézményre kiterjesztve kell alkalmazni. A rendszer szakmai, erkölcsi, szervezeti és anyagi hátterét az MTA keretében kell biztosítani.
nickel head 2020.07.10 11:53:04
@jotunder: Anglia / Nagy-Britannia / Egyesült Királyság nem volt a szemem előtt, mikor az előbbi sorokat írtam. Azt te első kézből ismered, tehát a részleteket majd megírod te, ha relevánsak. Mindenesetre ilyen minősítésesdi ott sincs: renszeresen megítélik a tanszékeket stb. finanszírozási célokból az ottani oktatók / kutatók frissebb publikációi alapján. Hogy ezt "az adott szakma vezető képviselői" ítélik-e meg? Döntsd el te.
nickel head 2020.07.10 15:40:47
@jotunder: Ezt még mondogatni fogom, tesztelésképpen, hogy hogyan is hangzik, amikor az ember az "autonómia" főnévvel együtt egy mondatban említi az "MTA", a "Freund Tamás" és a "Maróth Miklós" tulajdonneveket.
   "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen,…..
nickel head 2020.07.06 16:05:22
@harmadikszem: Ez a húsz az egyhez szép arány, innen lendületesen lehet majd előrelépni. Már ki is jelölték az előrelépés irányát: lapot kell gründolni, meg is gründolták: www.hunghist.org/

Már csak be kell juttatni a Scopusba. Ez cinikusan hangzik, de ez nagyon is (part of) the name of the game, máshol is így csinálták. (Szóbeszédből veszem: a Román Tudományos Akadémia külön laptámogatási rendszert működtetett ebből a célból, román és magyar nyelvű lapok számára is. Akárhogy is, se non è vero, è ben trovato.)
nickel head 2020.07.06 17:35:29
@harmadikszem: Most Scopus, vagy azon belül Q1? A Scopus tartalmazza a Magyar Pszichológiai Szemlét, a Szociológiai Szemlét stb. egészen az Urológiai és Nephrológiai Szemléig. Abban persze egyetértünk, hogy ez még sehol sincs a nemzetközi tudományosságtól.
      A Magyar Nemzet lehozta annak a nőnek a nevét, aki azt állítja magáról, hogy leöntötte vörös festékkel Horthy szobrát. A nőt persze meg akarják ölni. Én nem fogom leírni a nevét, de megkerestem a Facebook oldalát és legörgettem a legaljára. Haloperidolt és Seroquelt szedett, amit nem…..
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
        Interjút adott a Klubrádiónak Békés Márton a Terrorháza "kutatási" igazgatója, a Kommentár szerkesztőségi főmunkatársa. Csak tizenhét perc, érdemes meghallgatni, segít megérteni a mai Magyarországot.        Békés nem egy böllérbicskás huthgergely, nem valamilyen agresszív kis utcai bűnöző,…..
   "Aztán jött a matematika, a Gödel-szabály, amely annyit tesz, hogy nem lehet olyan matematikai képletet felírni, amit ne lehetne egy másik matematikai képlettel megcáfolni. "  (Kásler Miklós)  ..
     Béndek kollégának volt egy elgondolkoztató és bizonyos értelemben (igen, csak bizonyos értelemben) nagyon bátor mondata:    "Elviselni a meghurcoltatást, szenvedést, börtönt és adott esetben a halált az egyre látványosabban igaz ügy -- közvetlenül a rezsim elleni harc, de végső soron…..
nickel head 2018.04.23 17:58:10
A prímszámok olyan egész számok, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók, mint például a 3, 5, 7, 11, 13. Hogy pontosan hány darab létezik belőlük, nem tudni. (hvg.hu  tudományrovat)    ..
Örülünk, Vincent? Dal 1956-ról 2016.08.17 00:13:19
         Vezérmotívum:  Orbán Viktor alaptörvényileg tette lehetetlenné a melegházasságot Magyarországon.             Orbán Viktor a melegházasságban élő Desmond Child-ot kérte fel arra, hogy írja meg az ötvenhatos évforduló hivatalos dalát.        "A krumplileves, az legyen, hát mondjuk…..
        Szakály Sándor a VERITAS nevezetű rezsimintézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztó jellegű, sőt, volt olyan cukker, hogy a női kvótához is hasonlította, miközben sikerült explicit baromságokat is beszélnie, amiért ma Kovács M. Mária elég csúnyán…..
    Orbán Viktornak és az Orbán Viktorral némiképpen megegyező Lázár Jánosnak, Kovács Zoltánnak, Kapusztyák Henriknek esze ágában sincs kilépni az Unióból. Itt a poszt vége.  P.S.  Amikor az ember a szép kék Unió-ellenes plakátokat látja Ferihegyről jövet, akkor sem az jut eszébe, hogy jézusmária…..
nickel head 2016.07.03 18:33:31
@jotunder: Ha igazad van, hogy népszavazás ide vagy oda, amivel kapcsolatban most úgy tesznek, mintha ellene vonultatnák fel a népszavazást, azt végül stikában betartják, akkor azzal kell kalkulálniuk, hogy erről nem lesz egyáltalán közbeszéd, hogy nem lesz felhánytorgatva, hogy mennyi pénzt is költöttek el a semmiért. Ha addigra mindazok az orgánumok meg is szűntek, amelyek ezt felhánytorgathatják, akkor ez működni is fog. Különben akár még kínos is lehet.

Amit az előbb vázolt két eshetőség között, másfelesként említhetnék, az az, hogy ez a vegytiszta propagandán túl kiabálás is: hátha Brüsszel (? - vagy mindaz, amit itt brüsszeleznek) meghallja, és nem alakít ki közös menekültpolitikát. Végtére is Brüsszelt is meg lehet futamítani, ha a V4-ek a Kétfarkú Kutya Párt jelszavát ("Üzenjük Brüsszelnek, hogy London!") értően vetik be.
nickel head 2016.07.03 19:55:44
@velőtanya: "... nem szúrt szemet, hogy Tornyosnémeti az ország túlsó sarkában van, így ott sehogy nem lehet átkeveredni Szlovéniába".
Annyit tennék csak hozzá, hogy a jóindulatú értelmezés elve (principle of charity) mentén nem Tornyosnémetinél kell a szövegben javítást eszközölni, hanem Szlovéniánál: Tornyosnémeti a szlovák határ, Szlovéniának és Szlovákianák eleje-vége azonos, azok lettek összekeverve.
nickel head 2016.07.03 21:44:51
@Érvsebész: Dehogy kötöttél belém. Jelezted, hogy van még inkább jóindulatú olvasata annak, amit Bojár ír. Ennek csak örülni lehet, részemről a szerencse.
          A Heti Válasz a "politikatudomány professzorai" főcímmel hirdette meg Prof.Dr.Lánczi András és Prof.Dr. Körösényi András vitáját.          Nemrég Kéri László beszélt arról, hogy őt Körösényi rúgatta ki az állásából röviddel a FIDESZ 2010-es…..
nickel head 2015.12.20 12:09:54
@TothJanJ: "KARÁCSONY GERGELY–RÓNA DÁNIEL (2010): A Jobbik titka. A szélsőjobb magyarországi megerősödésének lehetséges okairól c. cikkre érkezett 4 hivatkozásból "
Nem lehet, hogy esetleg a Bíró Nagy András, Róna Dániel: Rational Radicalism: Jobbik's Road to the Hungarian Parliament.In: Meseznikov G, Gyarfasova O, Butorova Z (szerk.): Alternative Politics?: The Rise of New Political Parties in Central Europe. Bratislava: Institute for Public Affairs, Bratislava, 2013. pp. 149-183.
cikkre gondolsz?
A Karácsony Gergely, Róna Dániel: The Secret of Jobbik: Reasons behind the rise of the Hungarian radical right, JOURNAL OF EAST-EUROPEAN AND ASIAN STUDIES 2:(1) pp. 61-92. (2011) cikkre (és annak magyar nyelvű eredeti megjelenésére) az mtmt nem jelez hivatkozást.
nickel head 2015.12.20 12:17:52
@TothJanJ: "a Gyulai Attila (2007) Egy diszkurzív stratégia értelmében felfogott igazságról és hazugságról c. cikkre érkezett két hivatkozás mindegyike nem magyar szerző által írt nem magyar nyelvű cikkből van stb."
mtmt itt is mást mutat. Két külföldi hivatkozást jegyez, egyik szerzőjének a neve magyar, a másik finn Magyarország-szakértő. Attól még a cikk bőven lehet remek és kiváló - ugyanakkor a magyar nyelvű cikkek közönsége limitált, és ez ezen a listán is látszik.
nickel head 2015.12.20 12:25:04
@TothJanJ: "Owen, J.J. (2007):'The struggle between "religion and nonreligion": Jefferson, Backus, and the dissonance of America's founding principles' cikk,"

Ajánlom a következő google-keresést:

Owen "The struggle between" "religion and nonreligion" political science review

És ezennel itt abba is hagyom.
       Áder János köztársasági elnök javasolja, hogy hetven másodperces csenddel emlékezzenek meg az Auschwitz-Birkenau haláltábor felszabadításának hatvankilencedik évfordulójáról.        Hetven másodperc alatt nagyon sok mindent lehet nem…..
Tele az internet azzal, hogy a kormány emlékművet állít a német mexállás 70. évfordulójára a Szabadság térre. Ennek áthallásos üzenete, hogy a 2. világháború mindkét "mexállásának" legyen ott emlékműve: a szovjetnek már van, most legyen a németnek is. Előbbi hivatalosan…..
nickel head 2014.01.07 22:10:28
@buta_lúd: Igen, a halmaz szerintem is kb. üres. Amit tovább ürít a törvény preambuluma:

"Annak érdekében, hogy az Európai Unió támogatásából finanszírozott projektek megvalósítása gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb eljárási rendben történjék meg a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználásával, az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:"

Máshogy fogalmazva: itt egy a preambulum által eléggé világosan körülhatárolt célra alkotott törvényt a későbbi módosítások a alapvetően más célokra szabtak át.

Na ilyenkor jön a jogalkotói szándék vizsgálata. Mit akartak? Nemzetgazdaságilag számottevő emlékhelyet (ami kb. nincs), vagy az emlékhelyet akarták ebbe az európai uniós izébe beírni? Ha az utóbbit, ami persze necces, akkor az, amire a kormány most a törvényhelyet használja, megfelel a törvényhozói szándéknak.

De van fontos új jó hírem: a Complex - Jogtár az eddigi zöld helyett igazi narancsbarna! Halad a korral.
     A mai Mandinerről tudjuk, hogy John Fonte elvtárs, az amerikai konzervatív mozgalom élharcosa, a Konzervatív Internacionálé főtitkára Pesten ad elő a globális kormányzás lehetséges szörnyűségeiről és más időszerű ideológiai kérdésekről. Lesz sok…..
nickel head 2013.12.06 19:06:11
@sárospataki lány: És ha netán nem ismernéd:

www.youtube.com/watch?v=qKnioQ5n-F0

A végén található politikai hirdetéstől kéretik eltekinteni, itt csak a mikolás mondat az érdekes.
nickel head 2013.12.07 14:58:21
@jotunder: "Azt ellenzem, hogy szavazhatnak a magyarorszagi valasztasokon. (es en pl. nem) De tudod mit, lassan ezt is leszarom"

Korrigálj, ha rosszul tudom: szavazhatnál te is, ha épp itthon lennél aznap, vagy ha jelzed, hogy ideiglenesen külföldön vagy, jelzed, hogy hol, és elmész a megfelelő konzulátusra.

Vagy - és épp ezért írom ezt a bejegyzést - ha kijelentkezel itthoni címedről, és utána kéred felvételed a választói névjegyzékbe külföldi címeddel. Ez esetben, azt hiszem, megnyílna előtted is a levélben szavazás lehetősége. Az egész persze dupla macera, és lehet, hogy én csak képzelem ezt az utóbbi variánst.
nickel head 2013.12.07 15:50:58
@jotunder: A különbség ezek szerint az lehet, hogy a frissen avatott állampolgároknak lakcímük nincs, onnan kijelentkezniük nem kell. Továbbá hogy állam tudja róluk és nyilvántartja, hogy hol laknak. Közvetlen levélben fordul hozzájuk külföldi lakcímükön, hogy iratkoznának fel a szavazásra. Rólad viszont, ha kijelentkezel is, akkor sem tartja nyilván külföldi lakhelyedet, így aztán törheted magad te magad, hogy felkerülj a választói névjegyzékbe.