Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ikvafalvy

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
minden kapuvár Mit fognak mondani? 2012.03.14 15:00:00
 Holnap lesz március 15-e – hogy ezzel a roppant elmés megállapítással indítsak. Mit fognak mondani a fidesziták holnap? És mit fognap hallgatni a viktoriánus vallás fundamentalista hívei, amikor transzba esve vonaglanak a Kossuth téren, megtapsolva bármit és annak az…..
minden kapuvár Hídemberek 2011.12.19 11:29:00
 Ha már a fővárosi Igazi Polgármester milliók együttes óhajára Moszkva városát átkeresztelte Széll Kálmánnak, a Lágymányosi hidat pedig Rákóczinak, az up-to-down struktúrában épülő Nemzeti Együttműködés Rendszerének keretében az el-, át-, össze-, vissza- és…..
minden kapuvár Legénykedés 2012.02.08 17:34:00
 Olvasom, hogy a Kapuvári Legénycéh február 4-én legényavató bulájt tartott. A kommunikáció szerint hagyományőrzésről van szó, de számomra ez a szóösszetétel nem gyengén tűnik ellentmondásosnak. Bár a hagyományőrzést gyakran a kulturális formák változatlan…..
  Kapuváron is betonoznak.             A beton erős anyag, érdemes hát kihasználni előnyeit. Hol kilenc évre betonoznak, hol kétharmados betonnal, hol meg salátatörvénybe elbújtatott hipertextuális törvénykezéssel. Jorge Luis Borges írhatna most már egy másik…..
Serbia Insajd: Mladić-dosszié A május végén rabosított, azóta scheveningenben (Hága egyik kerülete) tartózkodó boszniai szerb ex-generálist tegnap óta vélhetően súlyos tüdőgyulladással kezelik – nyilatkozta hágai forrásokra hivatkozva Mladić szerbiai ügyvédje,…..
 Ha az ember újítani indul, érdemes olyan helyet választani magának, ahol egyáltalán nem ismerik. Valószínűleg ez járhatott a fejében Wolf Miksának, annak a cseh vitéznek, aki Jolsva községből érkezett a távoli Kapuvárra. A huszonhatodik életévét számláló Wolf 1929.…..
Ikvafalvy 2012.02.15 01:10:00
 Amikor Vargyas István 1750-ben Nagyszombatban megjelentette a wagneri minta nyomán készült négynyelvű (magyar, latin, német, szlovák [lényegében: cseh]) szótárát, a Phraseologiát, alighanem ő volt az első kapuvári, aki a hazai szótárirodalom alakulástörténetéhez…..
 1704 elején a kurucok dunántúli hatalma tiszavirág-életűnek bizonyult. Siegbert Heister március 21-én megindított ellentámadása során Károlyi Sándor csapatait a Nezsider–Óvár–Győr vonalon visszakergette a Rába folyó mögé, a dunántúli csapatok hadvezére csak…..
  A kurucok 1704 januárjában kezdődő, majd április elején máris kudarcot valló első dunántúli hadjáratának kapuvári vonatkozásaival először a Kurucinfó (1.), annak folytatásaként a Kurucinfó (2.), illetve az Egy hoax önbeteljesítő jóslata című posztomban foglalkoztam,…..
minden kapuvár Kisvasút, kisfilm 2009.12.16 23:29:00
 A hetvenes évek első felében a Magyar Televízió sorozatot indított a még ereje teljében lévő, ám alig pár év múlva a közúti közlekedés preferálása miatt halálra ítélt helyi érdekű vasutak történetéről. A Kisvasutak Magyarországon összefoglaló címet viselő…..