Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Surányi Géza

71 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zenében számos műfaj létezik és természetesen mindenki azt (vagy azokat) játssza, ami a szívéhez legközelebb áll. Magyarországon sokan kedvelik a mulatós zenét, ami egy egészen speciális műfaj. Ebben a bejegyzésben arra szeretnék rávilágítani, hogy mi teszi ezt igazán különlegessé.  A mulatós…..
Ha egy könyvet a megjelenés után hét évvel újra kell nyomni, és napjainkban a használt kötetek ára az eredeti többszöröse - az biztosan nagyon érdekes olvasmány lehet! Erre gondoltam, amikor levettem a polcról Tony Rudd: It Was Fun! című kötetét, mely már 2003 óta pihent ott, de még nem jutottam el…..
A mai posztban leírtakat nem áprilisi tréfának szánom - bárcsak az lenne! Helyette szembe kell néznünk a szomorú valósággal, vagyis hogy az Egyesült Királyságból könyveket, DVD-ket, újságokat már nem tudunk a jövőben rendelni. Mint ismeretes az Egyesült Királyság 2020. december 31-én kilépett az…..
A saját elhatározásomból talán sosem írtam volna Édesapámról, Dr Surányi Imréről, aki akarva-akaratlanul beoltott a könyvek szeretetével. De egy helyi magazin megkért, hogy szedjek össze néhány személyes adatot, mert szeretnének egy portrét megjelentetni az emlékére. Nem túlzás ugyanis azt állítani,…..
Röviden a címben szereplő szó összetétellel lehetne jellemezni Alan Jones önéletrajzi könyvét, legalább is nekem ez jutott eszembe a mű elolvasása után. Az ausztrál világbajnok már aktív versenyzőkorában is híres volt arról, hogy véleményét nem rejti véka alá és ez a jellemvonása a hetedik ikszen…..
Bizony-bizony én is tettem szilveszterkor egy fogadalmat, mégpedig azt, hogy az Autósport Könyvtár a jövőben nem gyarapszik tovább. Persze ez nem jelenti azt, hogy többé nem fogok új kötetet vásárolni, azonban az új beszerzések helyett megválok a gyűjteményem néhány régebbi darabjától - mint ahogy…..
Sokszor emlegettem már 1988. december 27-ét (például ebben a posztban), mely nap alapvetően megváltoztatta az életem. Ekkor vezették be a lakásunkba a műholdas TV csatornákat, én pedig annyit néztem ezeket, amennyit csak lehet. A három fogható csatorna közül a Sky Channel vált a kedvencemmé, ugyanis…..
Ahogy egy korábbi írásomban említettem, megítélésem szerint a Forma-1 történelmében jártasságot szerezni kívánóknak a "statiszták", azaz a mindössze néhány világbajnoki futamra beugró versenyzőket is illik ismerni. Lehetőleg minél jobban! Mindez azt is jelenti, hogy ha egy ebbe a kategóriába…..
A közvetítésekben szegény téli időszak remek alkalom arra, hogy az autósport kedvelői előkeressenek egy régi futamot DVD gyűjteményükből, vagy ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor a YouTube-on is felellhetnek régebbi versenyeket - ha nem is a legjobb minőségben. Ahogy itt már írtam róla, én az előbbi…..
Nagyjából három és fél évtizede követem az autósport világának történéseit, így számos olyan  - már visszavonult - versenyző akad, akiknek végigkísértem a pályafutását. Ez általában a Forma-1-re korlátozódik - hiszen manapság a nevelőszériákat nem követem figyelemmel - de régebben más volt a…..
A Gondoltak a Könyvtárban I. című bejegyzésben már szót ejtettem róla, hogy 1988 decemberétől lehetőségem nyílt arra, hogy műholdas TV adókat nézzek és éppen ebben az időszakban vetítette a Sky Channel az év legjelentősebb autósport eseményeinek összefoglalóit. Ekkor láttam a Sport- Prototípus…..
A múltkor ott hagytam abba a sportautó versenyzés aranykorát méltató írásomat (ezt itt), hogy Dubaiban megismerkedtem Wimpffen Jánossal, vagy ahogy az autósport berkein belül hívják, János L. Wimpfennel. A nagy tudású szakember 1950-ben szültetett Bécsben. Azt sajnos nem tudom, hogy melyik felmenője…..
Egy rövid időre kanyarodjunk el a Forma-1 világától de ne térjünk le a murvára (ahogy a rali évkönyveket bemutató poszt során tettük), hanem maradjunk az épített versenypályákon! Ismerkedjünk meg a hosszútávú sportautó versenyzés aranykorával, és az ezzel foglalkozó két könyvvel, valamint néhány…..
A gyűjtőszenvedéllyel "megáldott" sorstársaim életében eljön az a pillanat, mikor úgy érzik, hogy már mindent megszereztek, amit csak érdemes, gyűjteményük nem hízik tovább. Ez az állapot egészen addig tart, míg nem kezdik el böngészni valamelyik webáruház kínálatát és azt nem veszik észre, hogy…..
Ha a kedves olvasó kitekint a képernyő bal oldalára, akkor láthatja, hogy a blog olvasottsági listáját a Csomagot hozott a pósta... című írás vezeti, és azt is elárulhatom, hogy toronymagasan. A miértre sajnos nem tudok választ adni, de valószínűleg az az oka, hogy a blog indulásakor az Index2…..
Egy meglehetősen furcsa szerkezetű könyvet szeretnék ezúttal a blog olvasói elé tárni, mely a tragikusan elhunyt versenyzőről, Eugenio Castellotti-ról szól. A formátuma alapján  - közepes méretű, minőségi papírra nyomtatott műről van szó - azt gondolnánk, hogy egy nem túl terjedelmű szöveggel és sok…..
Autósport könyvtár Prioritások 2019.03.18 08:52:13
Sajnos nem vagyok unatkozó milliomos, aki korlátlan szabadidővel rendelkezik, azt hiszem ez tökéletesen látszik a blogbejegyzések alacsony számából. Nem milliomos mivoltom abban is megmutatkozik, hogy az otthonomban rendelkezésre álló hely sem korlátlan. Ebből a két dologból kifolyólag - ha fájó…..
Már elég régen mutattam be nektek társasjátékot, szóval arra gondoltam hogy éppen itt az ideje egy újabb hazai klasszikus megismerésének.A Novoplast által készített társasjátékokról már többször is esett szó az oldalon, hiszen elég csak a Police07-re, a Macskafogóra, a Csillagok háborújára vagy a…..
Az angol Veloce kiadóval remek a kapcsolatom - hosszú évek óta küldik részemre a frissen megjelent könyveiket. A cég nem csak elismert szakíróknak, de lelkes amatőröknek is lehetőséget ad, hogy kibontakoztassák tehetségüket, főleg ha valamilyen izgalmas témát választanak. Ezt tette S. S. Collins,…..
Amikor 2004-ben megjelent a The Jack Brabham Story című könyv, akkor azonnal tudtam, hogy ennek ott a helye a polcomon. A miértre később térnék vissza, rendhagyó módon kezdjük azzal, hogyan is jutottam hozzá a kötethez! Talán olvasóim emlékeznek még, hogy az USA dollár árfolyama a 2000-res évek…..
A Felkészültem a nyárra! című posztban ugyan azt ígértem, hogy nem tartok hosszabb szünetre és lesznek új írások a blogon, az élet azonban keresztülhúzta a számításaimat. Így most, október közepén jutottam el odáig jutottam el odáig, hogy az olvasók elé tárjam az egyik új szerzeményről gyűjtött…..
Sajnos nagyon sokakban téves kép él a Forma-1 világbajnokság kialakulásáról és a világbajnokságon kívüli versenyekről, legyen szó legyen szó laikusokról vagy rajongókról. Ennek - az átlagosnál kissé hosszabbra nyúlt - bejegyzésnek a segítségével szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba két, a témába…..
Surányi Géza 2018.07.21 14:08:12
@Ződ2000: Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet az írás! Valóban nem lenne rossz, ha egy Renault sportkocsit Szisz Ferencről neveznének el :)
Már több bejegyzésben utalást tettem arra (például itt és itt), hogy a nyár számomra egyik legkellemesebb időtöltése a vízparti olvasgatás. Ennek ideális kelléke egy körülbelül 17,5 centméter hosszú és 11 centiméter széles, papírkötésű könyv, melyből számos példányt beszereztem az utóbbi időben.…..
Az 1987-es évre történő visszaemlékezésem kapcsán jegyezte meg a Facebook-on Kertesi Zoltán barátom, hogy ő bizony emlékszik azokra az időkre, mikor a Magyar Televízió élő, egyenes adában közvetítette a Forma-1 versenyeket a 80-as évek folyamán, hiába állítok én mást. A gyerekkori emlékeim is azt…..
A bejegyzés címe nem az én fantáziám szüleménye, hanem az egyik kedvenc együttesem az A.D. Stúdió (igen, lehet röhögni!) második albumán található egyik dal címe. Persze Auguszt Bárió és társai nem arról a két könyvről énekelnek, amiről ebben a bejegyzésben fogok szólni, mégis tökéletesen rájuk…..