Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Brückner Gergő

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com Apám, a diktátor 2014.01.29 16:30:00
Szerda este 21:05-kor indul az On The Spot új sorozata, a Diktátorok gyermekei az m1-en, ami arra a keresi a választ, hogy az utódok képesek-e szembenézni apjuk rémtetteivel. A sorozatban olyan 20. századi zsarnokok leszármazottait ismerhetjük meg, mint Pol Pot, Herman Göring,…..
A Fidesz kormányzása három éve esélyt kapott arra, hogy szemben az elmúlt két évtized kurzusaival, lezárja a haverok számára mindig nyitva hagyott kiskapukat. Nagyon nem ez történt. (Fotó: MTI) Minél több dolog kerül nyilvánosságra a Portik-Laborc ügyről, annál jobban…..
Akik ebből a régi csapatból most azt gondolják, hogy az Orbán-kormány szörnyű teljesítményének hátán visszakapaszkodhatnak a politikába, vagy éppen újra elfogadott közszereplők lehetnek, azok csak a Fidesz újraválasztásának ágyaznak meg. (Fotó: MTI) A Portik Tamás és…..
A magyar kormánynak nincsen pontos és megalapozott üzleti terve arra, hogyan tudna egy ilyen mobilcéget versenyképesen működtetni. Egy dologban bízhatnak: hogy majd az állami szektor egységesen ettől a cégtől vesz igénybe távközlési szolgáltatásokat. (Fotó: HVG…..
Eddig nem tudtuk, hány magyar dolgozik külföldön, ám most Matolcsy elszólta magát. A félmilliós szám magasabb, mint amit sejteni lehetett: az elmúlt három évben óriási elvándorlás történt Magyarországról, melynek következményeit még fel sem mértük. (Fotó:…..
A kormányfő valójában enged az IMF-nek, de közben látszólag mégis ellenáll azoknak a követeléseknek, melyek egyébként nem is léteznek. Amit tegnap láttunk, annak ennyi volt az értelme és nem több. Igen kétségbe lehet esve a magyar kormány: a tegnapi fiktív…..
Minket meg sem kell vásárolni: a végén ugyanis fizetni sem kell, a pénz ígéretéért is mindenre hajlandóak vagyunk. A kínai pénz reményében például még tibetieket is vegzáltunk, hoppon maradtunk. (Fotó: MTI) Az elmúlt egy évtized legsúlyosabb külpolitikai fiaskóját…..
Úgy tűnhet, a norvég modell valóban működik: százezer lakosra mindössze 61 börtönlakó jut, míg Magyarországon 165, az USA-ban több mint 750. Mégsem jó ötlet Norvégiát követni. (Fotó: AFP/Getty) Anders Breiviket 21 évre ítélték 77 ember meggyilkolásáért, ami…..
Egy tartósan 20% alá csúszó Fidesz teljesen megváltoztathatja a politikai dinamikát. Amint a 2014-es győzelmet már nem lehet készpénznek venni, valamennyi szereplő gondolkodásmódja meg fog változni. (Fotó: MTI) A Tárki tegnap közölt, igen meglepő közvélemény-kutatási…..
Minden ötödik magyar, a 30 év alattiaknak pedig a fele tervezi, hogy külföldön dolgozzon. Aránytalanul nagy teher van a vállukon: tényleg itt fogunk maradni a nyugdíjasainkkal. (Fotó: orbanviktor.hu) A Tárki friss felmérése szerint az elmúlt két évtizedben soha annyian nem…..
Brückner Gergő 2012.05.25 01:52:30
Nem egy könnyű kérdés.
Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban az idősek tényleg jó helyzetben vannak, hiszen szinte 50-60 év töretlen - krachmentes - gazdasági növekedés van mögöttük, ekkor voltak aktívak. Úgy tudtak felhalmozni, hogy súlyos értékvesztés sem érte őket, és ahol van, még relatíve magas is az állami nyugdíj.

Magyarországon sok olyan nyugdíjasról is beszélünk, aki 1990-ig volt aktív, szinte definíciószerűen nem tudott előtakarékoskodni, és a nyugdíj természetesen nem elég semmire, csak akciós csirkefarhátra. Igen, nehéz az aktívaknak, de én azoknak drukkolok, akiknek jobban bele volt rondítva az életükbe, a szabadságukba. Hajlok arra a demagógiára, hogy a maiak legalább tehetnek a sorsukért, lehetnek még bankvezérek, Nobel-díjasok, vagy olimpiai bajnokok, és akkor majd jól fognak élni. Ahogy az is igaz, hogy minden nyugdíjasokat csorbító megszorítás jellemzően a később nyugdíjba menőket érinti, amiben szintén sok igazság van.

Még egy kis demagógia - bele lehet szeretni. Külföldi meló kapcsán erős a kognitív disszonanciám, újságíró vagyok, hova is mennék külföldre dolgozni? A magyar nyelvvel és a magyar kapcsolataimmal végzem a munkámat, de.

Néztem a mai TV2-es híradót: soha ennyien nem szeretnének külföldre menni, nyilatkozik is a bébiszitter-jelölt: "csak látogatóba szeretnék már hazajönni, sokkal többet lehet keresni Svédországban."

Minden tisztelet az önmagát képző, a nyelveket tanuló, a magát külföldön is kipróbáló embereknek, de a csak a jövedelemre optimalizáló, a 20 éves korára végleg elmenni képes, mert semmilyen családi, baráti viszonyt nem hiányoló embereket én egyszerűen nem tudom megérteni.

Szerintem az itthon vagy külföldön kérdés messze nem csak aktívakat, vagy nyugdíjasokat támogató gazdaság-politika, nem lehet egy ilyen kérdést pengő fontokra optimalizálni, hanem van benne önbecsülés, egy nyelv, egy kultúra, egy humorvilág szeretete is.

Utóbbi mondat persze nem menti fel a gazdaság-politikát, olyan országot kell építeni, ahol jó maradni.
Kiadáscsökkentés helyett újabb sarc: a már kitaposott posztkommunista utat követik. A gazdaság egyik fő artériájának elszorítása, a pénzügyi szféra tudatos gyengítése viszont saját találmány. (Fotó: kormany.hu) Amikor éppen felvillanóban volt a remény, hogy a…..
Nincsen politikán kívüli teljesítményük, egyetlen erényük az Orbán iránti hűség. Göncznek, Mádlnak, Sólyomnak komoly életműve volt, de még Schmitt is letett valamit az asztalra. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)  Schmitt Pál tegnapelőtti lemondását követően természetes…..
A frissen felfedezett szellemi függetlenségről nem mindig egyszerű leszoktatni az embereket: aki egyszer a sarkára áll, az másnap nem szívesen megy vissza bólogatni. (Fotó: MTI) Schmitt Pál plágiumbotránya akár meg is rogyaszthatja a NER működési rendjének egyik legfontosabb…..
Milyen alapon kommunistázhat ezek után a Fidesz, amikor Schmitt egyértelműen a Kádár-rendszerben privilegizált helyzete miatt kapott könnyített eljárásban, csalással doktori címet? (Fotó: schmitt.hu) A Schmitt Pál disszertációját vizsgáló bizottság jelentéséből tegnap…..