Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Willyfog67

166 bejegyzést írt és 503 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pelsológia A második 2016.03.26 11:45:54
A Balaton íze beharangozója    Az első valamiért a legkedvesebb. Hosszú története van annak, miképpen lett néhány kósza cirkalmazásból novelláskötet, amire felesleges lenne most kitérni, de hét évvel ezelőtt könyv született az addigi írásaim legnagyobb részéből. Most, hét év után pedig itt a…..
Telik a kimért idő. Változik körülöttünk minden: a Balaton sem a régi már, ahogy gyermekkorom öreg horgászai is jó ideje azon a bizonyos túlsó parton pecázgatnak, ahova innét, a déli partról nem látni át, s nem azért, mert a Badacsony vagy Gulács elfedi a kilátást. A fából…..
Pelsológia A szerencse markában 2015.09.28 20:08:37
Aznap is, mint nyáron általában, hirtelen elhatározással vettem kézbe a pergető botot. Újabban megkedveltem ezt a fajta horgászatot, mert újabban ellustultam: vállamra a táska, kézbe egy pecabot, és már indulhatok is. Semmi egyéb hókuszpókusz, főtt kukorica, etetőanyag, kötegnyi…..
Willyfog67 2015.09.28 22:12:17
@Skribanek Zsolt: Köszönöm Uram, de azért ez a jéghegy csúcsa! :-) :-) Mert mit is írhatnék arról, amikor végigjárom az említett akadókat, dobok 3427-et, és annyi sincs, hogy: pöcc... :-)Azért ebből van a több, ám abból táplálkozunk!
Willyfog67 2015.10.05 21:07:56
@paksica: mást is hagytál ott, például egy gumihalat, azt is kifogtam... :)

@Skribanek Zsolt: Ilyen horgász sok van. Legutóbb találkoztak halőreink egyikükkel
, akinek a csónakjában, egy drótszákban öt süllő volt, de ő égre-földre esküdözött, hogy nem tudja, hogy került oda, mert még kapása sem volt... :-)
Goromba egy idő volt ma. Nem éppen horgászatra való! Hideg, metsző északi szél... Brrrr! Ennek ellenére bevetettem a rezgőspicceseket, és - pontyot szerettem volna fogni. Abban a tudatban, hogy ma még sok meló vár ránk. Elvégre rendelve volt a szőlőültetvényt karbantartó…..
Pelsológia Viharban 2015.04.28 19:46:45
Olvasgat az ember, és néha nem hisz a szemének. Aztán hall is ezt-azt az ember, és néha nem hisz a fülének. Végül, amikor olvas is, hall is ugyanattól a személytől az ember homlokegyenest ellenkező álláspontokat, már sem a fülének, sem a szemének nem hisz. Látja a…..
Pelsológia Balatoni körlevél 2015.03.25 18:56:55
Édes Istenem! Amikor a Balaton halászatának leállítását kritizálják szakemberek, netán indokaikat meg kell vizsgálni és azokra válaszolni szükséges, azt mondom: ez is a feladatunk része. De amikor egy abszolút pályán kívüli „szaktekintély” agymenését kell végig…..
Karácsony előtt levelet kaptam Tóth Gyuritól, aki az északi parton pecázik. Gyuri az éppen elmúlt balatoni esztendő tapasztalatait és élményeit osztotta meg velem, amit ezennel - természetesen a levélíró engedelmével - megosztok a Pelsológia olvasóival is. Bevallom, ha néha kapok…..
 ÁRNYÉKOK A VÍZEN (Könyvem apropóján…) „…Írogattam én már régebben is. Tizenhárom éves koromból maradt fenn ötvenöt gépelt oldal – legutóbbi költözéskor bukkantam az elfelejtett kéziratra. Kezdetleges, gyermeki fogalmazás. Már akkor is…..
Willyfog67 2014.12.30 08:22:15
@kovatsdenes: Üdv Dénes, a pelsologia@freemail.hu-ra írj!
Pelsológia A jégszobrászok 2014.12.29 14:11:19
  A Tél éjjel jött, sebbel-lobbal. Lábnyoma ropogóssá keményedett, s rázendített Szél-korbácsával, fenekestül felkavarva a jeges Vizet.     Nyikorgott háztető, pattogott faág. Fagy-lehelete kiült a kövekre, s míg korbácsa alatt nyögött a világ, fényesre…..
Pelsológia Mólóvégi mécsesek 2014.12.24 19:02:18
Valkó Öcsi barátom mindig is büszke volt arra az öt napra, amennyivel előbb látta meg nálam a napvilágot. Születésnapjaink környékén, de leginkább a nevezetes napokon gyakran felemlegette sovány egy hetes előnyét, mely felemlegetésekből inkább most nem idéznék, különösen,…..
Willyfog67 2014.12.26 20:31:50
@Polyák Csabio Csaba: @70vr70: Köszönöm, uraim, nektek is minden jót!

@Sheryanne: Köszönjük! Az ilyen rem előtti hely rém jó hely! :)
Pelsológia MataLand 2014.12.21 21:42:31
December 20. Nem sokkal dél előtt parkolok le Őcsényben, Matasics Józsiék portája előtt. Az, hogy néhány nappal vagyunk Karácsony előtt, csak a naptárból látható és érezhető: tizenöt fok meleg, kora tavaszias napsütés. Menyhalazni indulunk Mata mesterrel Mohácsra, ahol Karcsi…..
Willyfog67 2014.12.23 17:36:15
@deepee: Ha már ülsz, ne irigykedj, hanem csépeld a klaviatúrát! :)

@wobblermania.wordpress.com: A menyus valami ritka jó halfalat, ehhez nem fér kétség. De ahhoz sem, hogy saját készítésű műcsalival (horgászkellékkel) halat fogni a pecában nincs feljebb!
Kissé talán furcsa, de a balatoni horgászrend módosításai közül a legnagyobb vitát a süllő alsó méretkorlátjának 40 cm-re való emelése váltotta ki. Az ellene érvelők egyértelmű, világos kritikát fogalmaztak meg: a mélyre benyelt horog mindenképpen a hal pusztulását…..
Willyfog67 2014.12.19 19:36:06
@sipihoho: Köszönöm a biztatást, kéretik ezt akkor is fenntartani, amikor egymással szemben húzzuk a kanalakat... :-) :-)

@fonyod: Nagyon jó adatsor. Idén mindösszesen egy (új) méret alatti süllőt fogtam csak, de ez valószínűleg a pergetés miatt van.

@szennyeslelku: A cél szentesíti az eszközt, végig gondolja ilyenkor az ember, mi lenne még célszerű annak érdekében, hogy egy döntést pozitív eredmény kísérjen. Ettől függetlenül azt mondom, nem szándékozunk betiltani a módszert. Szeretnénk, ha most egy ideig nem kellene hozzányúlni a horgászrendhez.

@steveolson: Sztív, te aztán tudsz kérdezni! A módszert majd bemutatom egy posztban, ez a hagyományos fonyódi jojós módszer, ezen nőttem fel. Viszont a meddig nyelessünk úszóval kérdéskör megválaszolása legalább olyan bonyolult feladat, mint az ánuszrózsa naphalakra gyakorolt negatív hatásainak felderítése a kikötőoszlopok között folytatott ultralájtos pergetés közben... :-)

@kambodia: a halradar éppen olyan segítség a süllő megfogásához, mint a végletekig lefinomított pergetőfelszerelés, vagy a boglári módszer biztossága. Mindehhez még szükség van táplálkozó süllőre is, ellenkező esetben mind a három, említett segédeszközt szegre akaszthatjuk. A vitorlásokon pedig, biztonsági és navigációs szempontok miatt szinte kötelező hajózási felszerelés az általad annyira kritizált eszköz. Helyesen használva, sportszerű kezekben a sporthorgászat egyik legfontosabb kelléke lett mára, mely a horgászt a rendelkezésére álló rövid időben segítheti ahhoz, hogy eredményes horgászatban legyen részünk. Ha elvisszük a halat, ha visszaeresztjük!
12 törölt, 9 módosított és 6 teljesen új horgászrendi pont, éves fogási kvóta, új méretkorlátozások, a behúzós horgászat szabályozása és a gyermek horgászok lehetőségeinek bővítése – címszavakban ezek a legfontosabb változások a Balatoni Horgászrendben. A…..
Willyfog67 2014.12.15 19:21:49
@sipihoho:

1. "...Nem tekintendő behúzásnak, behordásnak a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat."

Ebből az következik, hogy NEM!

2.Lesz egy netes felület, ahol be kell jelentkezni. Attól a pillanattól, hogy helyet foglal. Tudjuk, hogy hol (megnevezés, koordináták), mettől-meddig. A halőrzés szempontjából fontos ez (rendelkeznie kell a behúzásra feljogosító okmányokkal)

3. Igen. Ez nem saját tulajdonú telek, saját stég, vagy egyszerűen elfoglalt partszakasz kérdése, ez MÓDSZER kérdése. Tehát, ha valaki behúzva óhajt horgászni, be kell tartania a behúzás szabályait, melyek most vannak kidolgozás alatt.
Híreket lapozgatok. De ha ez nem lenne elég a mindennapok információáradatában, váratlanul kapok egy telefonhívást. Ismerősöm azután érdeklődik, hogy valóban jövő évtől csak engedéllyel lehet horgászni vitorlásról? Először azt hiszem, csak ugrat. Dehogyis - magyarázza -,…..
Willyfog67 2014.12.10 22:36:14
@fonyod: átadom neki a kérdéseket, de tudom, ezt fogja válaszolni: minimum 38 kérdésre adok csak választ, háromra nem... (szmájli)
Willyfog67 2014.12.10 22:37:46
@deepee: sajnálom, ha általánosnak tűnik a poszt éle. Minden tiszteletem a kivételeké, mert vannak.
Willyfog67 2014.12.10 22:51:40
@fonyod: nem tudom, sosem írtam neki levelet. Szóban értekezünk! (szmájli)
Ma este levelet hozott a drótposta a Dunáról. Jantner Csabi írt, s míg kibontottam az elektronikus csomagot, azt tippelgettem, miféle képek lesznek benne. Ködbe vesző Duna, három kilós dévérek, öt kilós márnák. Igen, idén is tervbe volt véve márnafalvi látogatásom, de a…..
Pelsológia Isten veled, Zoli! 2014.11.10 16:28:20
November eleje volt, amikor először találkoztunk. Akkor sütött a nap és szikrázott az ég, és hétvégéről lévén szó, éppen a téli keszegek keresgélésén törtem a fejem, amikor kipillantva a tanyából, különleges kép tárult elém. Horgász állt a parton, éppen velem…..
Pelsológia Mindenszentek napján 2014.11.02 20:26:28
A Reggel köddel ébredt, és csendesen dőlt a móló köveinek. Ha nem pirkadt volna meg, talán észre sem vesszük őt, és a mellette ülő Öregembert sem, aki páraködmönét magára húzva üldögélt a nyirkos köveken. Az öreg moccanástalanul nézett a semmibe, mert most nem volt vége…..
Willyfog67 2014.11.03 18:31:28
@paksica: Reggeli is volt, előtte rövid melegítőnek... :-)
Azért, mert a kertek aljában víz áll, még hadd kívánkozzak az öreg hölgyhöz! csak a hívószóra várok... :D
Willyfog67 2014.11.03 19:47:20
@paksica: No, ezért hasznos a telefon...
pelsologia@freemail.hu
Jelenleg ez él. :-(
Willyfog67 2014.11.05 21:30:45
@godzikka: Szia Zoli,

hidd el, én jobban örültem, mint te, csak kissé voltam bánatos amiatt, hogy nem lépte át a tíz kilót... :-) Írom ezt úgy, hogy tudom: az élmény sosem mérhető grammokban, centikben. (Szerintem nem jól víztelenítettél, meg kell még idén nézni, nehogy szétfagyjon a vizesblokk... :-) :-)
Pelsológia Két őn között 2014.10.23 18:15:25
Halásszy nem így képzelte el Mindszent havának beköszöntét. Hányszor, de hányszor megálmodta, ahogy a kalyiba mellé telepített muskotályos szőlőn ekkorra már duzzadnak a szemek, részeg darazsak zsongják körbe a két öreg fűzt, s ő unottan heverészik a tűz mellett, ahol…..
  Pergettyűs Tomi szépen eligazított a Salmo kupa után. – Vilikém – kezdte, miközben kitöltött két kupica pálinkát –, nem kellene neked ezt erőltetni. Hagyd a pergettyűzést másra, foglalkozz csak a pontyaiddal. Az való neked, az a kuka horgászat, amikor csak ülsz, és lesed…..
Willyfog67 2014.10.05 19:55:42
@Szigetközi Pecás: Az a kérdés, mihez képest: a Szigetközi halakhoz képest? Az idő múlásával? A szerző előadásában? A kérdésre csak az olvasó tudja a jó választ, írhatok én bármit is... :-) :-)

@fonyod: Úgy látom, te nem a halakkal vagy. Pedig azoknak jobb, ha folytatom, és nem hagyom másra. Apropó: éppen most olvastam hozzászólásod egy balatoni fórumban: szép összefoglaló az elmúlt két szezon süllőhorgászatáról! :D
Willyfog67 2014.10.20 20:18:12
@Skribanek Zsolt: Igazán megtisztelő, ha soraim ilyen hatást váltanak ki néhány horgászban! (Most megyek, és szólok a fiamnak, hogy olvassa el ő is... :-) Gratulálok a szép balatoni csukákhoz! Külön öröm, hogy a csuka egyre "jobban teljesít" a tóban, nagyszerű fogásokról érkeznek hírek. Igyekszünk mind több egynyarast telepíteni, mert úgy látszik, ez a hal különösen meghálálja a törődést!
Ismét címezzük mondandónkat egy közmondással, de most hagyjuk Halásszyt. Különösen, hogy a tegnapi pergettyűs bajnokságon, felvértezve a hazai pálya előnyével, totális betlit produkált a rendelkezésre álló hat óra időtartam alatt. Hogy társa sem fogott, az is egyértelműen…..
Willyfog67 2014.10.05 20:22:53
@Bojlika: Az ám! Bojli nélkül? :-)

@careca: Tavasszal még nem lesz szükséged csónakra, mert március 1-től május 1-ig úgysem horgászhatsz az Akadón (addig működik a parti peca is). Az igazi pontyszezon itt májustól indul. És ne feledd: elő az úszókkal! :-)
Pelsológia Az ígéret szép szó 2014.09.22 19:47:50
  „…Halásszy már alig foglalkozik a nyílt víz pontyaival, mert rövid az idő, mert a pontyok szanaszét ugrálnak, mert kagylót böfögnek, és különben is, idén valahogy nincs szerencséje velük. Eddig. De majd szeptemberben, majd akkor lesz nemulass! Most csak mulassanak –…..
Pelsológia Záporeső, zivatar 2014.08.04 23:09:11
Régen volt ilyen szép, hosszan tartó, egyforma időjárás – nyugtázza Halásszy, amikor délután menetrendszerűen leszakad az ég, s körös-körül a Balaton mentén, mint valami sűrűn felvillanó vakuk, úgy pislognak a másodfokot jelző viharlámpák (helyesen: viharjelző…..
Viharos délnyugati szél hozza a változást, melyet Halásszy egyáltalán nem kíván, elvégre nyár van, a nagy melegek és hajnali parti szelek ideje, amikor már reggel kilenckor árnyékba húzódnak a békák, s a pontyok is csak unottan, amolyan megszokásszerűen bukóznak az unásig…..
Az utóbbi hetek halpusztulásai okán nagyon sokan vészharangokat kongattak meg a Balatonon, mondván: valami nincs rendben a vízzel. Valóban, a benne élő hal nem azért pusztul el, mert nem jól aludt előző este, de a halpusztulások okait sem kell minden eddiginél súlyosabb emberi…..