Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Egyasokkozul (törölt)

0 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Élelmiszer felhalmozása: Megfelelő mennyiségű élelmiszer nélkül gyorsan végetérhet a túlélésünkért folytatott küzdelem. Alapvető élelmiszereket (liszt, rizs, bab stb.) nem nehéz tárolni nagyobb mennyiségben sem és néhány óra alatt hetekre elgendő mennyiséget tehetünk el…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 12:55:11
@baliquez: Csak fémhordókban tárolok és nem látom nyomát rozsdának. A PE hordón a rágcsálók úgy rágják át magukat, mint a vajon és azok fognak először elszaporodni.
aprod.hu/hirdetes/elado-200-l-es-femhordo-IDtZPx.html
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 13:03:21
@shwarcz bácsi: Nem vitatkozom, jó tudni idegen nyelveket, de két teljesen más élethelyzetről beszélünk.
A hétköznapi életben eligazodni, mint túrista vagy összeomláskor életben maradni két különböző dolog. Én már biztosan nem fogom megtanulni az összes környező állam nyelvét és dialektusait.
Egyébként szerinted melyik hutut érdekelte, hogy a tuszi beszéli-e a nyelvét? Melyik vajdasági magyart védte meg a jugoszláv nyelv?
Ha irtásra kerül a sor, a nyelvtudás csak arra jó, hogy több nyelven könyöröghess feleslegesen.
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.11 13:09:13
@Dr_utcai_arcos: Valóban nehezebb beszerezni nyílvesszőt?
Nádszál, egyenes faág levágása, kihegyezése, tollazás, ezt még egy ősember is megcsinálja. Ha nem, elég sok helyen beszerezhető szabadon nyílvessző. Én a gyakorlóhegy elé sem állnék ki mellesleg.
9x19 lőszer: nehezen megszerezhető engedéllyel, fegyverboltban, nyilvántartva.
Melyik a problémásabb?
Városi túlélő Víz tárolása 2012.05.23 21:38:00
Mint mindannyian tudjuk, a víz az életet jelenti az ember számára. Túlélni nélküle képtelenség. Mint városi túlélőnek tehát, nekünk is fel kell készülnünk erre és vizet raktározni szükség esetére. Ha beütne a krach és a csapból nem folyna az ivóvíz, ha a megszűnő…..
A BOB-unk legjobb esetben tartalmaz egy sátrat vagy egy ponyvát. De mi alapján düntsük el, hogy számunkra melyik a legjobb megoldás? Néhány érv és ellenérv következik. Sátor Előnyök: Ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben (csapadék, szél, napsütés) Jó…..
Ha beütne a krach, legyen az természeti katasztrófa, gazdasági válság, polgárháború vagy akármi más - egyedül vagy csoportban lenne a jobb és könnyebb túlélni? Magányos farkasok, társaságot kedvelők, előnyök és hátrányok a mai cikkben. A vita alapja Sok ember számára a…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 17:42:02
@prekker: Ezt már most kell letisztázni és megtalálni a falut, ahova mennél. Ha gond beköszöntekor kezdi el valaki törni rajta a fejét, hova is menjen, közel van a lemorzsolódáshoz, mert akkor már senki nem fog befogadni, mindenki potenciális ellenség, aki nem a közösséghez tartozik.
A másik, ha valaki arra építi a terveit, hogy majd egyszer, ha szükségből kell, akkor állatot tart és kertészkedik, az már most bukta. Évekig tart, mire önellátásra képes lesz egy farm, addig vagy szerencse vagy nem.
Ha tervezel, már most alakíts ki jó kapcsolatot olyanokkal, akik tudják biztosítani az élelmiszert, te pedig találj ki valamit, mit tudsz cserébe biztosítani, amire nekik lehet szükségük. Most leginkább pénz, de később ennek kevés lesz a szerepe.
Korábbi cikkekben már foglalkoztam különböző felszerelésekkel, sátrakkal, túlélőzsákkal vagy hogy hogyan tároljunk vizet. Arról eddig nem ejtettem szót, hogy ha beütne a krach és el kellene hagynunk a biztonságot jelentő otthont, hogyan tehetnénk meg ezt a lehető…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 15:37:22
@AutosVilli: Földrengés nem esz meg, nem kell menekülni sehova előle, csak a házból kell kimenni.
Ha viszont elviszi az utat a földomlás (voltam már ilyen helyeken, volt, hogy tolta le az útról a sárfolyam az autóm a völgybe, nem volt őszinte mosolyom), szóval akkor mégis mit kezdesz a bármilyen terepjáróddal vagy quadoddal?
Semmit, amíg valaki ki nem javítja az utat vagy be nem tesz egy hidat. Vagy kerülni kell egy másik úton, ami lehet csapda is.
A bringát lepakolod, átcipeled és mész tovább. Nem véletlen, hogy a vietnami háborúban mázsákat cipeltek át bringákkal olyan terepeken, ahova kocaturista be sem teszi a lábát és semmilyen jármű nem volt képes átkelni azokon a hegyeken.

A ló volna a legideálisabb, de azt tartani is kell, nem csak használni a bajban, erre keveseknek van lehetősége.
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 15:51:24
@sirdavegd: Már túl van az utolsó teherbringám 4000 km-en és még nem látom nyomát az elhasználódásnak, a váltója ugyanolyan vacakul vált, mint ifjú korában (a hosszú aluváz hőtágulása folyamatos bowdenhossz állítgatást igényel). Legyen cseregumi (csakis Schwalbe Marathon és nincs több defekt), láncjavító, pótfékpofa, lánczsír és nem kell aggódni egy ideig.
Ha már gondozásmentesség: agyváltó nem eszi a láncot, lánc teljesen leburkolható (Hebie Chainglider) és karbantartása minimális, mondhatni opcionális. 30-40 éves Sachs agyakat láttam, amik máig rendesen váltanak és pörögnek.

Az általad írt tempók azért erősen országútcentrikusak - 20 km/h átlagot nyomni teherrel, laza talajon, hegyek között szintezve, ellenszélben, esőben, hidegben, hóban, fáradtan, éhesen és pszichikailag kimerülve hobbyarmstrongokon kívül senki nem fog.
Jó az 10-15 km/h között számolva.
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 17:15:45
@sirdavegd: :-) Én nem hobbizom mostanában, csak közlekedem minden nap, mindegy milyen az idő és a terep, ha tolni kell, akkor tolom, még mindig jobb, mint háton vinni a terhet. Mély hóban és tükörjégen úgyis esélytelen akármilyen gumikerekes gép.
Ezekből érdemes válogatni, ha strapás bringát keresel, vagy felhasználni a meglévő technikákat sajátot összerakni. Ezek még CroMo vázasok, ha repedne, lehet javítani, de nem szoktak törni
www.workcycles.com/
Teljes gőzzel folyt a szeptember 22-i Critical Mass szervezése, amikor a rendezvény két arca, Kürti Gábor és Sinka Károly egyik pillanatról a másikra lefújták az egészet. Sőt, bejelentették, hogy még egy bringás felvonulást szerveznek jövőre, és ezzel véget vetnek a nyolc éve…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 16:54:38
Képzeljük el az adott szituációt. Emberünk reggel felkel, első útja a mellékhelyiségbe vezet. Elvégzi a dolgát, majd a kallantyút meghúzva leöblíti azt. Meglepetésére azonban a tartály nem kezd el sziszegni és feltölteni magát vízzel. Mint később kiderül, a településen…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10 15:57:56
A kulcsszó a komposztwc. Nem kell víz és a lebomlás során nem zavaró a bűz, csak beoltani talajjal és magas széntartalmú hulladékot kell adagolni a excrementumhoz (fűrészpor, szalma, széna, falevél, újságpapír, stb.)
humusz.hu/hirek/komposzt-wc-hazilag/1896

Ez bármelyik lakásban is kialakítható, ha nincs lehetőség az elhagyására egy ideig, de azért jobb kint. A végeredmény pedig mehet a kertbe a komposzthalomra majd a zöldségek alá.
Neil DeGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, tudós szerint a világ nem a barátunk. Ha a föld bármelyik pontján ledobnak minket meztelenül, akkor 48 órán túl nem fogjuk túlélni a helyzetet. Fogadjuk el ezt, mint tényt és nézzük meg, milyen eszközökre lesz feltétlenül szükségünk…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09 21:41:50
EDC-be használható, de kicsi szerszámok is kellenek.
Knipex Cobra 125 mm
www.knipex.com/index.php?id=1216&L=0&page=group_detail&parentID=1368&groupID=1501
Knipex racsnis kulcs 15o mm
www.knipex.de/index.php?id=1216&L=0&page=group_detail&parentID=1368&groupID=1500&artID=32661
Leatherman Wave bitekkel
svájci bicska
és ami nagyon fontos, lycra szerelőkesztyű, ez gyakran megelőz vagy csökkent vágásokat.
www.lumaxpro.hu/#a146082
Paranoidak vehetnek kevlárost is, egy ismerősöm örült volna neki, mikor alágyújtották a 1o emeletest Szarajevóban.
Ahhoz, hogy felszerelésünket biztonságban tudjuk, érdemes megfelelően becsomagolni azt a hátizsákba. A precízen bepakolt hátizsákban egyrészt könnyebb eligazodni kinyitáskor, másrészt helyet is spórolhatunk, ha ügyesen osztjuk be a helyet. A következőben néhány tippet…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09 21:24:22
Tusfürdő öngyilkosság hideg vízben, csak babaszappan. Jó a fogkrém, de a borotválkozási szettet érdemes megfontolni. A túlzott ápoltság, frissen borotvált arc kilógó célpont.
Ha mégis akarsz borotválkozni csakis borotvakrém (Figaró), ebből borsónyival is le tudsz borotválkozni egy alkalommal és egy hárompengés tesco eldobhatós akár fél éven keresztül jó vele.
Krém kell, zsíros körömvirág jött be legjobban, leégett bőrre, ajakra,hidegben kirepedt bőrre, hámsérülésre is jó.
Csak a narancs kupakos Fáma.
plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=7277,unas_952583,Fama_koromvirag_salbe_krem
Kis flakonos széles hatásspektrumú kézfertőtlenítő fontos, a legtöbb halál a nem megfelelő higiénia miatt következik be, ha gond van.
Ha hozzá tudsz jutni Bactroban kenőcshöz, nagyon jó, az MRSA baktériumokat is stoppolja, tapasztalat.
Víz rozsdamentes flakonban, Klean Kanteen.
www.kleankanteen.com/
Ez az egyetlen záródik rendesen és robosztus, szükség esetén lehet benne vizet forralni és nem marja meg a savas folyadék, mint a SIGG vagy bármelyik alupalackot.
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09 21:35:22
Ha sok vizet akarsz cipelni magadon, MSR 3 literes camelback, hálistennek én még feketét vettem.
cascadedesigns.com/msr/water-treatment-and-hydration/basecamp-water-treatment-and-hydration/hydromedary-hydration-system/product
Többet nem érdemes, a komplett csomag nem lehet től nehéz.
Mellette svájci katonai Katadyn Pocket, ez fehér színű és olcsóbban hozzá lehet jutni.
Amit írok ezek a használható megoldások, amelyek nem hagynak cserben.
Lehet venni mást és olcsóbbat, de gondolj arra, szeretnél-e ott állni hallucinálva egy mocskos vízfolyás mellett egy repedt műanyag víztisztítóval.
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
Rendkívül érzékletes példájával szembesülhetett a magyar újságolvasó annak, miként is terjed Magyarországon az antiszemitizmus, ha a két héttel ezelőtti (augusztus 24-ei) Élet és Irodalom Páratlan Oldalának Még Páratlanabb Glosszáin átrágta magát. Az oldalról eleve…..
Aztán hogy teljesülnek-e, az más kérdés. Ivettnek és párjának teljesült, megtapasztalták, milyen az, amikor „leesik a húszfillér". Az írás Grazból érkezett, hogy miként jutottak odáig, rögtön kiderül. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.09.02 23:50:15
@karburator: Koma, az osztrák minimálbér és a minimálbérből élvezhető életkörülmények még mindig egy másik univerzum a magyar valóságsóhoz képest.
Jól tették, ügyesek, megélnek és még jövőképük is lehet.
Mi kell ennél több?
Naiv biciklista szóváltásba keveredett a Pronto Pizzéria személyzetével, miután átgörült a szerintük a teraszukhoz tartozó járdán. A szóváltásból verekedés lett, másnap pedig a tulajdonos megígérte neki, hogy többet nem fogják bántani: 2012. augusztus 7.-én kedden, hat…..
Én a Magyar Nemzettel és jobboldali barátaimmal szemben nem tartom rasszistának feltétlenül a Milla képét, amit Facebook oldalán posztol, és amin fuksszal és egy köteg tízezressel ábrázolja Orbán Viktort. De az biztos, a kép könnyen kelthet rasszista indulatokat, és valljuk be…..
Magyarországon extrém szárazság van, ettől a problémától napokon belül hangos lesz a sajtó. Elnézve a három legnagyobb természetes vizünk állapotát, az adatok lehangolóak. Balaton: Májusban a Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta, hogy az…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.08.22 10:49:20
@dez01: Érdemes minél előbb, mert az árak repülni fognak, jobban, mint a banki kamat.
A városi népek nem is sejtik, hogy mekkora a baj, már sokan nem is akarnak semmit vetni ősszel, mert még egy vetés és feladhatják a gazdálkodást.
Aztán lehet megenni az Ipadot...
Egyasokkozul (törölt) 2012.08.22 12:59:08
@dez01: Legalább látod, hogy fontos lenne, dícseretes. Kis pénzzel első körben fémhordóban gabonákat érdemes tartalékolni (komplementer fehérjék, tönköly, köles, árpa, rozs, zab, kukorica, amarant, hajdina, stb.) és kis kézi malmot, ezzel sokat ki lehet húzni, a fél bolygó így él.
Zsákosban olcsón is meg lehet venni, ha zűr van, lesz idő darálgatni és nem avasodik meg, mint a lisztek.
Konzervek hűvös helyen tárolva sok évig jók a lejáraton túl is, de alapvetően mindent érdemes hűvösben, pincében tárolni.
Vetőmagok tárolása is hasznos, de csakis tájfajtáké, aminek el lehet tenni később is a magját.
A pénzét fialtatni vágyó ember egyre többet hallja a tévében-rádióban, hogy a legjobb befektetés a termőföld, mert válságálló, töretlenül drágul, adómentesen lehet bérbe adni, nem lehet ellopni, nem törik el és teljesen kockázatmentes. Egyes prognózisok szerint a föld ára…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.08.20 14:02:36
@Zalancelot: Ne aggódj, az állam már pontosan tudja, kihez kerülnek majd a földek. Kereslet hiányában hozzá, utána a strómanokhoz majd a liberalizáció után emelt áron a külföldi cégekhez.
Ha tévednék a forgatókönyvvel, elnézést.
  Az elmúlt két-három napban eléggé sok hír röppent fel a rendőrség átszervezésével kapcsolatban, és most, hogy már kicsit tisztul a kép (ha ugyan tényleg tisztul), ideje kicsit megvizsgálni a dolgokat. Az már biztos, hogy a Belügyminisztérium döntése szerint jogutód…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.08.13 10:06:19
Ismét egy olvasói kérésnek teszek eleget és pár szó erejéig arról fogok írni, hogy milyen is a helyzet Magyarországon a termőföldek minőségének megóvása terén. A témát lecso5 vetette fel.Lévén, hogy Magyarországról van szó, a válasz adja magát: botrányos. Ahhoz, hogy a…..
Nem történhet úgy tragédia, hogy valaki ne próbálja rögtön saját szélsőséges nézetei igazolására, esetleg azok terjesztésére felhasználni a szörnyűségeket. Az elmúlt napokban az egész országot sokkolta a fiatal pécsi rendőrségi pszichológus, Bándy Kata halála. Számos…..
Megtalálták Bándy Kata gyilkosát, vallomást tett. Egyes szélsőjobboldali portálokon már terjed a hír: cigány a gyilkos. Pedig nem a cigányság ölte meg Bándy Katát, hanem egy ember, aki remélhetőleg jó sokáig fog a börtönben rohadni. Ki lehet persze mondani, hogy cigány a…..
Egyasokkozul (törölt) 2012.07.16 16:38:13
@rajnaig: Tudod, én csak annyit kívánok neked, hogy egyszer a te lányod ismerkedjen meg egy ilyen jóravaló honfitársaddal és neked kopogjon reggel a rendőr.
Mint az előző posztban ígértem, folytatom a közmunka bemutatását, hisz abban a szerencsében részesülhettem, hogy személyesen is megismerhettem egy ebben a "munkakörben" dolgozót. Köztük is a problémásabb "fajtát", mivel óvodás gyermeke van. Fiatal anyuka, gerincbeteg, ez jutott…..