Regisztráció Blogot indítok
Adatok
biomonika

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A városi strandokról rég leszoktam. Nem tudom, a közös emlékezetben megvan-e, de strandfejlesztéseket a 2000-es évek elején a Fidesz kezdte el nyomatni. Valószínűleg akkoriban még ebből lehetett szolidan lopni. Minden városban épültek a víziparkoknak nevezett csodák csúszdákkal és egyéb medencékkel.…..
biomonika 2017.07.14 00:38:02
@Anna King: pont ez az, hogy mindenkinek van, de csak egy apró töredéknek áll jól. Itt is próbálnak egyébként nyitni, főleg a közelgő Tokió olimpia miatt hamarosan idesereglő, minden bizonnyal tetkós nyugati áradatra való tekintettel, de ez nem csupán ízlés, hanem gondolkodásmód. Mint ahogy az USA-ban is évtizedek alatt negatív jelenség lett a dohányzás. (Az elhízás bezzeg..)
Az iskolakezdés közeledtével egyre inkább szóba kerülnek az előkészítendő dolgok, de mindenek előtt az iskolatáska. Itt Japánban hatalmas kultusza van az iskolatáskának, ha bárhol szóba kerül, hogy a lányunk iskolás lesz, mindenki rögtön azzal bombázza, hogy meg van-e már az iskolatáska, milyen…..
biomonika 2017.04.22 00:19:24
@Sander Wansing: I appreciate your information, I had no idea about that. I am just silently wondering whether they took the word over during/after WWII being a military word you say.. Thanks anyway!
A japán nyelv tanulásban sokféle új kihívás van más nyugati nyelvekhez képest. Számomra az egyik legnehezebb mind a mai napig a különböző hangutánzó szavak használatának elsajátítása. Sok esetben egyáltalán nincs "rendes" szavuk: melléknevük, igéjük az adott dolog jellemzésére, hanem hangutánzó…..
biomonika 2017.01.20 05:48:08
@DreamT: Köszi Marikám! Nyiko-nyiko :)
a minap sikerült lencsevégre kapni az elő kakukkos óránkat. Ez a csibész egyedül akkora ricsajt csap reggelente már vagy egy hónapja, hogy az ébresztőórára egyáltalán nincs szükség :) És ahogy a szomszédoktól hallottam, az egész környéken ellátja a feladatot.. :) Mi azért…..
biomonika 2014.06.24 23:29:42
@Sander Wansing: yes, we had the same cuckoo at my working place in Törökbálint. I saw three of them sitting on a tree the other day! I thought there was only one around here because they never "sing" or "cuckoo" at the same time..
A tottori utolsó napjaiban megjelent Asahi Shinbun újságcikk megjelent a lap weboldalán elektronikus formában is, szeretném itt is elmenteni, és ha van kedvetek, bemásolhatjátok egy fordítóba, nagyjából visszaadja a tartalmát. Én nem nagyon foglalkoztam ezzel a költözés kellős…..
Toyamába érkezésünk óta kevés kivétellel gyönyörű napos időnk volt, ezt igyekeztünk kihasználni a teendőink elvégeztével a környék felderítésére. Tottorihoz hasonlóan itt is közel vagyunk a reptérhez, de itt annyira nem hallatszódnak a gépek. Meglepődve találtunk a…..
biomonika 2014.04.05 10:46:29
@Sander Wansing: :) you are very professional! By the way that's how we checked it before we chose it. In the meanwhile I managed to activate the album links so luckily there is no need to copy and paste.
Kashif künt is megillet egy bejegyzés, lévén, hogy talán ő volt Eszter legkedvesebb barátja, valamiféle különleges kötődés mindenképpen volt köztük. Eleinte együtt jártunk a bölcsis játszóházba, együtt kezdték és bőgték végig a beszoktatást, majd ők ketten külföldiek…..
biomonika 2014.03.02 00:07:23
@Sander Wansing: thank you Sander, I'm trying to find out what went wrong..
biomonika 2014.03.02 22:53:08
@Sander Wansing: Thank you for letting me know! I am still getting used to google+..
..tegnap, amikor átjött hozzánk játszani a szomszéd hétéves kislány. Felfűzött egy szalagot az ujjaira, amiről bevillant, hogy anno mi is játszottunk hasonlót, ha emlékeztek egyik adja át a másiknak mindig más-más formában. Pillanatok alatt végigjátszottuk az összes formát. Az…..
biomonika 2013.12.09 22:23:55
@Timocska_: hű, Ti is gumiztatok állandóan? Beugró-átfűző-sárkány-egyeskacsa-ketteskacsa, lazán végigugrom ma is, ha kicsit döcögősebben is :)
Köszönjük a kedves köszöntéseiteket, nagyon büszkék vagyunk a cuki háromévesünkre! :) Pedig mintha csak most született volna.. She has just been born and here she is, three years old, happy birthday Eszter! :) ..
biomonika 2013.12.09 05:13:05
@Timocska_: Köszi Timi! Lassan Te is vered a tojáshabot a tortához, igaz? :) Puszi!
Üdv Mindenkinek, jelentem szerencsésen megérkeztünk, és az eddigiekhez képest isteni utunk volt! Mintha felére csökkent volna a távolság a két ország között, hihetetlen mekkora különbség kipihenten nekimenni egy ilyen útnak reggel, vagy fáradtan este, ez utóbbit soha többé.…..
biomonika 2013.09.03 18:59:42
@donnie-darko: igen, már új nevet is kitalált, az "ájpi" A reptér inkább hasonlított egy vásári forgatagra, mindenféle kirakodósátrak meg az a rock koncert is ott volt :)
..
biomonika 2013.08.24 06:29:52
@donnie-darko: De hát az nagyon ciki errefelé, itt csak fehérítőkrémek vannak! :D
Gondoltam, hogy érdekes tapasztalatokkal leszek gazdagabb az angol tanítás révén, nagyon izgalmas megismerni a japán huszonéveseket, kicsit bepillantást nyerni a világukba, mondhatom merőben eltérnek a nyugati fiataloktól. Néhány dolgot, amit teljesen ledöbbentem, szeretnék Veletek…..
biomonika 2013.07.17 23:17:08
@donnie-darko: rendben, akkor nyitva tartom továbbra is a szemem-fülem :) tegnap óra után mutattak egy youtube szösszenetet az okostelefonon, amin két amcsi srác dumált, hogy segítsek,mert nem értik pontosan mit mondanak két helyen. Az egyik "it sucks" a másik meg "shit" volt :)) Lehet, hogy kéne egy káromkodás órát tartanom??
Tegnap este kimentünk arra a kis szigetre grillezni, amit a múltkor kinéztünk magunknak, isteni volt! Rajtunk kívül sehol egy lélek, Eszter is nagyon élvezte az első grillezését, köveket dobáltak az apukájával, vizet hozott, tűzmesterkedett, és a vacsora is csudi finom lett!…..
biomonika 2013.07.17 23:10:24
@donnie-darko: :D padlizsán, faszénen megsütve lesz a legfinomabb az abból készült padlizsánkrém!
Ide is régen készülünk már, de csak pár hete jutottunk el először: a belváros kellős közepén van egy tip-top parkocska (Shinkyouji-kouen), egy mini állatkerttel, gyermekpancsolóval és játszótérrel. A papagájtól az agyam eldobtam, ez a múltkor nem is tűnt föl, de ahogy…..
biomonika 2013.07.17 23:07:38
@donnie-darko: Igen, ez a dzsapaníz sztájl hőségben pasi verziója, a nők meg napernyő, karvédő kesztyű, hegesztősisak, maszk, amit csak el tudsz képzelni
Többetekkel már sikerült megbeszélni a nagy dilemmánkat a továbbiakról, ugyanis aktuálissá vált az, ami már elég rég óta benne volt a levegőben, hogy hosszabbítanak Gábor szerződésén. Az, hogy kijöttünk a babázás alatti két évre gyakorlatilag következmények nélkül,…..
a tiszteletbeli japán nagyapja halászhajóján :D captain Eszter on her "Japanese grandfather"'s fishing boat https://picasaweb.google.com/109838698094476719914/AkiSanHajoja?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJmQzeaq-e64ngE&feat=directlink ..
biomonika 2013.06.30 18:17:24
@donnie-darko: igen, még lakáson belül is mozog(nak) velünk - pl fogmosáshoz, emeletre fel-lemenéskor, és az itthonról elindulásra kb 5-10 perccel több időt kell hagyni a pereputty bepakolás-kipakolás-alkudozás miatt.. A fő puncsos banda tagjai Snoopy, Panda, Barika, de ezek itt épp újoncok: Béka és Koreai Macika - most gondolom csalódtál a fantáziátlan nevek miatt :D
Közben az allergiám olyan méreteket öltött, hogy kénytelen voltam elkezdeni bogyót szedni. Április óta jelentkezik, de elviselhető mértékben, viszont kb egy hete már nem léteztem a folyamatos orrfolyástól, tüsszögéstől, szemviszketéstől, ahogy az lenni szokott. A bogyó…..
biomonika 2013.06.30 18:10:39
@donnie-darko: talált süllyedt, csak mivel nincs "l" betűjük, ezért "are.." :)
Kb öt hónapnyi rendszeres vezetés után feljogosítva érzem magam, hogy véleményt alkossak az itteni vezetési stílusról. Nagyon érdekes a kettősség, amit az ember megtapasztal az autóban ülve és egyébként, és alátámasztja azt a nézetet, miszerint a szolgáltatások…..
biomonika 2013.03.27 02:36:22
@donnie_darko: akkor hátha ez a tendencia is javulóban! A zebránál átengedés otthon biztosan sokat javult kb 10 év alatt, és a ki-be-engedés is rugalmasan megy egy-két frusztrált autóst kivéve. Csak egy sávos főúton ne kelljen vezetni (pl 4-es főút egyes részei), mert az életveszélyes, ahogy előzgetnek. Bár azok nagy része is külföldi..
Ma megkértem az óvónénit, ha ideje engedi csináljon már néhány képet Eszterről a többiekkel, mert nekem sohasem sikerül, rögtön odarohan hozzám, amikor megérkezem. Nagyon cukik lettek, természetesen örömmel mutatom meg Nektek is: Today I asked the nursery teacher to take a few…..
biomonika 2013.03.02 06:26:37
@donnie_darko: biztosan emlékeznek majd, én még név szerint is emlékszem az ovistársakra, pedig nem volt köztük külföldi :) A pálcikával evést pedig nekik is meg kell tanulni, 3-4 évesnél korábban nem igazán megy. A legelső pálcikák ujjra húzhatók, lassan veszünk majd Eszternek is, nehogy később éhen maradjon :D
Ezt minden pasi irigyelni fogja: ma Valentin napon itt Japánban a lányok-asszonyok halmozzák el őket csokival vagy sörrel - ki mit szeret, nem pedig fordítva. A Valentin nap állítólag megfelelő alkalom ily módon a vonzalom kinyilvánítására, de csak és kizárólag egy irányban. Azt…..
biomonika 2013.02.21 04:59:12
@donnie_darko: :) ha engem kérdezel, vaníliasodó, vagy langyos rizskoch-hoz vanília fagyi, mert vanília rajongó vagyok, persze ez csupán ízlés dolga. Nálad mi a befutó?
Mostanában ritkábban írok, mert jövő héten lesz két vizsgám, arra készülök, ha szabadidőm akad. Ezek lesznek a B Class záró vizsgái, utána mehetek majd a C class-ba, de az sajnos csak áprilisban indul, addig tavaszi szünet. Azt írtam már, hogy az új tanév itt nem szeptemberben,…..
Emlékeztek még erre a szocialista reklámra, bennem nagyon megmaradt, és most pont ugyanezt gondolom. Ahhoz képest, hogy az otthoni őrületben egész jól megúsztam mindenféle autós káresetet (kopp-kopp), itt nagyon rám jár a rúd. Először még ősszel tönkretettem egy kereket, mert…..
biomonika 2013.02.09 23:52:29
@donnie_darko: erről még nem hallottunk, de itt is nagyon jól jönne! A tenger felől érkező széllökéseknek olyan ereje van, amit mi Európában nem ismerünk..
Gábor kifogásolta, hogy nem posztoltam Mizubayashi san és egy másik toyama-i kollégája közelmúltbeli nálunk tett látogatását, akkor most gyorsan pótolom. Mizubayashi san-t mindig szívesen meghívjuk ha itt jár Tottoriban, nagyon jó fej és rengeteget segített már nekünk. Két nagy…..
biomonika 2013.02.01 23:46:47
@donnie_darko: Köszi! Talán nem is magyaros, hanem Gáboros? :) Sajnos a falat nem furkálhatjuk, ezért a parafatábla..
Végre eljutottam egy "onszen"-be, így hívják a japánok a kedvenc fürdő helyeiket, szó szerint "forró forrás"-t jelent. Itt mindenki számára evidens, hogy a hűvös idő beköszöntével rendszeresen "onszen"-be járjon. Már annyi jót hallottam róla, hogy nagyon kíváncsian vártam,…..
Az origami országában természetesen már bölcsiben elkezdik a gyerekeknek átadni az ősi tudományt. A felnőttek csudaszép dolgokat alkotnak, az biztos. A héten annyira cuki ajándékot kaptunk: ezt a művet Eszter hajtogatta, a tasakra is ő ragasztgatott :) In the land of origami they…..