Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FutureFry

0 bejegyzést írt és 2315 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hat évvel a szigetországba költözés után Puhacica a saját vidéki házából („a világ egyik legszebb helyéről”) írta ezt a posztot. Csak örülni lehet a boldogságuknak, hiszen megdolgoztak érte és nem kevés nehézségen kellett átmenniük. (A képekért külön köszönet neki!)..
FutureFry 2021.11.24 21:01:34
@puhacica: Nekem a “'70-es evek autói”-ról az amerikai országúti cirkálók jutnak eszembe, szóval ha a garázs arra lenne méretezve akkor sok minden beleférne :)
FutureFry 2021.11.27 07:02:38
@Congeria: "... Nem utolsósorban, hogy a "fire ring"-ben, a földrengések, vulkánkitörések világában csak ilyen módon szabad építkezni. ..."

Na jó, de Észak-Amerikában általában ott is ez az elterjedt konstrukció, ahol nincs ilyen probléma. Egyébként meg, bár igaz, hogy a földrengésveszélyes vidéken (mint pl. a “pacific ring of fire”) a könnyűszerkezetű ház (saját tapasztalatom szerint is) jobban bírja a gyűrődést (szó szerint :)), de (pláne a manapság az egyre gyakoribb erdő- és bozóttüzek korszakában) a faváz helyett a fémváz valószínű azért jobb (és tartósabb/zöldebb is) lenne [1]. A gipszkartonos- könnyűszerkezetű házakkal meg az a probléma is van, hogy a hangszigetelés általában szinte semmi (a favázas meg recsegni is jól tud :)). Ez esetleg kevésbé gond egy “single family home” esetében, de társasháznál már igencsak “érdekes” tud lenni, ahogyan pl. (hogy klasszikusokat idézzek megint) az Office Space több jelenetében is látható ([2], [3], [4]) :).

[1] time.com/6046368/wood-steel-houses-fires/
[2] www.youtube.com/embed/J6wqHnXwQ1Y?autoplay=1&end=13
[3] youtu.be/1UoVcx-3uS0?t=7
[4] youtu.be/Uhe4BZ2wyic
FutureFry 2021.11.27 16:47:11
@Congeria: “… Négy emeletesig lehet favázas(most vezették be a 6. emeletig), annál magasabb földrengés biztos beton csak. …”
Azért olyan kísérleti jelleggel (külön engedéllyel?) pár éve épült Vancouverben (a kanadaiban) egy 18 emeletes favázas kollégium a University of British Columbia-n [1]. És Alberta nemrég változtatta meg az építési szabályzatát, hogy magasabb (akár 12 emeletes) favázas házakat is lehessen építeni [2]. De (hamár faház) akkor (szerintem) inkább egy “log cabin” stílusú… Egyébként a pandémia miatt megnőtt fa árak sajnos az illegális favágást is “serkentették”, pl. Vancouver szigetén [3].

[1] sustain.ubc.ca/research/research-collections/brock-commons-tallwood-house
[2] www.cbc.ca/news/canada/edmonton/alberta-wood-building-change-1.5440182
[3] www.theguardian.com/environment/2021/may/13/tree-poaching-hits-canada-amid-lumber-shortage
Bevallom, mindig érdeklődve olvasom, milyen benyomásokkal gazdagodnak a Magyarországra látogató határátkelők. Érdekes ugyanis látni, mi az, ami szerintük jól működik, mi tetszik és mi nem. Így voltam Steve történetével is, ők most ősszel töltöttek egy hónapot Budapesten...
FutureFry 2021.11.13 19:26:35
@Arthamyr: Igen még mindig. Kivétel ha valaki 75+ vagy gyerek, vagy - ahogy említettem - rendelkezik “TSA Pre-Check”-kel, akkor viszont (szinte) soha.
FutureFry 2021.11.14 01:14:22
@élhetetlen: @Arthamyr:
Kb. 20 eve van ez a cipőlevetés az amerikai reptereken (a fent általam említett - jóval utána bevezetett - kivételekkel): azóta mióta a “shoebomber” bepróbálkozott [1]. És igen, ez főleg amerikai sajátosság (legalább is én nem emlékszem, hogy az USA-n kívül valaha is le kellett volna vennem a cipőmet (talán egyszer (jó régen) Amszterdamban?)). Még, jó hogy az “underwear bomber“ [2] óta nem kell azt is levenni :))

[1] www.fbi.gov/history/artifact-of-the-month/december-2020-richard-reids-shoes
[2] archives.fbi.gov/archives/detroit/press-releases/2011/underwear-bomber-umar-farouk-abdulmutallab-pleads-guilty
FutureFry 2021.11.14 17:56:16
@BizA-i-Rr:
Az én tapasztalatom (mióta a szabály létezik (~20 éve)) a TSA web-oldalán leírtakkal egyezik: “… unless you have TSA PreCheck®…you will have to remove your shoes …” [1]. Vagy, ha valaki 12-/75+ éves, akkor (kb. 10 éve): “… You may leave on your shoes and light jacket during screening. …” [2]/[3]. És aki nem a kivételek közé tartozik, és nem veszi le, annak (a tapasztalatom szerint) szólni is szoktak (hogy vegye le). Igaz már egy jópár (~5) éve (mióta van TSA PreCheck-em) nem különösebben figyelek erre, szóval lehet, hogy azóta lazult a betarttatás (és sokan csak “megszokásból” veszik le a lábbelijüket). Mindenesetre véleményem szerint a TSA sok szabálya (mint ez is) a “security theater” kategóriába esik, azaz csak a nagyközönség biztonság _érzetét_ növeli (vagy próbálja növelni). Ahogy Bruce Schneier mondta (a 9/11 utáni korszakról): “… “Only two things have made flying safer: the reinforcement of cockpit doors, and the fact that passengers know now to resist hijackers. …” [4].

[1] www.tsa.gov/travel/travel-tips/fashion-dos-and-donts-while-going-through-checkpoint
[2] www.tsa.gov/travel/special-procedures/screening-passengers-75-and-older
[3] www.tsa.gov/travel/special-procedures/traveling-children
[4] www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/11/the-things-he-carried/307057/
Az elmúlt években alapjaiban alakult át a hírfogyasztás és ennek következtében a médiavilág. Egyre nagyobb szerepet kaptak a közösségi oldalak (Magyarországon főleg a Facebook, a nyugati, és főleg az angolszász világban a Twitter is), miközben a hagyományos média szerepe csökken, de legalábbis…..
FutureFry 2021.10.25 18:30:30
@Zsuzsi65: Nem tudom, én nem látom, hogy mi abban a jó a pl. valaki úgy gondolja, hogy a Panama Csatorna 1941-ben épült, de az igaz, hogy ez is a “véleményszabadság” része. És persze az ilyesmi - szerintem teljesen jogosan - (államilag) nem korlátozható, de ha elég sokan bedőlnek tévhiteknek azért az (szerintem teljesen megérdemelten) vissza szokott ütni (pláne hosszabb távon). Úgy is mondhatni, hogy (társadalmi/történelmi szinten) valamennyire önszabályzó a rendszer :)
FutureFry 2021.10.25 20:33:27
@Zsuzsi65: Az alábbi tények (csak úgy, hirtelen, fejből) szerintem számszerűsíthetőek és/vagy “kézzel foghatóak”, nekem úgy tűnik mégis elég sokan vannak manapság akik úgy gondolják, hogy ezekre nem lehet egyértelmű választ adni, vagy, hogy a “hivatalos” (tudósok/hivatalnokok által adott) válasz nem elfogadható:
- A Föld alakja
- Az ember okozta éghajlatváltozás megléte-mértéke
- A COVID-19 pandémia és az azt okozó vírus létezése
- Választások eredménye
- A Comet Pizza étterem pincéjének meg(nem)léte
- stb.
Persze lehet, hogy szerinted csak a “biased” média miatt látom ezt így :). És persze sok tényleges “véleménytéma” van, ahol szerintem valamennyire érthetőbb a dolgok megkérdőjelezése (pl. legyen-e joga egy magáncégnek a dolgozóit oltásra kötelezni).
FutureFry 2021.10.25 20:43:39
@Zsuzsi65: Érdemes megjegyezni, hogy a hivatkozott NPR cikkben semmi ilyesmi összeesküvés-elmélet nincs megemlítve.
A régi tárgyak gyűjtése nagy össznemzeti sport az Egyesült Államokban. Egészen fantasztikus dolgokat is lehet találni néha, de a lényeg nem is ez benne, hanem a körülötte kialakuló közösségi élet. A közösségi kertek egészen egyedi hangulatú világa után P Elliott most ezt a gyűjtőszenvedélyt…..
FutureFry 2021.10.25 03:43:12
@élhetetlen: “… Mire alapozzák a szerinted érthető diszkriminációt? …”
Arra, hogy szerintem egy (fiatal) nő valószínűbb, hogy szülni fog mint egy férfi.
Egyébként igazad van, hogy felvételkor előítélet is munkálkodhat a dologban, én arra szerettem volna rávilágítani, hogy a biológiai valóság miatt egy nőnek szerintem több áldozattal jár a gyerekvállalás (legalább is a kezdeti része) mint egy férfinek és ez a munkára is kihat(hat).
FutureFry 2021.10.25 05:36:51
@élhetetlen:
Én azt hittem egy pont ugyan olyan megfelelően képzett, ugyan annyi tudással rendelkező (fiatal) férfiről és nőről van szó. Akik ugyan annyit síelnek, törnek lábat, ficamítanak bokát és egyenlő eséllyel lépnek le öt év múlva a cégtől. Azaz pont ugyan olyanok, csak az egyik férfi, a másik pedig nő.
FutureFry 2021.10.25 17:05:06
@élhetetlen: Az, hogy errefelé lehetséges jogi problémák miatt nem kérdeznek rá a családi/gyerek/stb. állapotra az egy konkrét kérdésedre volt válasz (“Hallottál már olyanról, hogy állásinterjún megkérdeznek … “). Ami nem jelenti azt, hogy nem derül ki a dolog, pl. az alany is felhozhatja meg persze (általában) látható különbség egy férfi és egy nő között. Mindezzel nem az előítéleteket próbálom védeni, csak azt mondom, hogy az egyébként _teljesen egyenlő_ jelentkezőknél a “szülési faktor” a nőkre lehet igaz, a férfiakra nem. És a “teljesen egyenlő”-be szerintem meg beletartozik az is, hogy a felvételiztető szerint a jelentkezők egyenlő eséllyel lépnek le (vagy nem) öt év múlva.
Hatay (a város és a régió is) kicsit olyan, mintha egy Rejtő-regény elevenedne meg. Törökország legkeletibb tartománya kész időutazás, ugyanakkor messze nem annyira elmaradott, mint esetleg első pillantásra gondolnánk. Kalauzunk Mercedes, aki fotókkal is alaposan megtűzdelte az elfelejtett régióról…..
FutureFry 2021.10.12 18:22:13
Bár némelyik alábbi megjegyzésemet @Hari Seldon 2: is megírta azért - ha már utánanéztem - leírom én is:

“… Hatayt, Törökország egyik legkeletibb tartományát …”
Talán inkább “legdélibb tartományát” (mivel itt található pl. Törökország legdélebbi pontja). Bár Isztanbulból (vagy akár Ankarából) nézve Hatay/Antakya tényleg keletre van, Kelet-Nyugat felosztásban inkább az ország “felénél” található (~30+ tartomány van tőle keletebbre) [1].

“… azon kevés folyók közé tartozik a világon, amelynek folyásiránya ellentétes (tehát délről folyik északra). …”

Ritka, mint a Nílus :). Egyébként (hogy én is hazabeszéljek) pl. csak Amerikában majdnem 50 folyó van aminek a folyásiránya kb. Délről-Északra tart [2].

“… Titusz-átjáró … érdekesség benne, hogy ez a világ első ember által vájt alagútja …”
A Vespasianus-Titus alagút építése az első század vége felé kezdődött [3]. Ennél van régebbi is: Pl. a görög Számosz szigetén lévő alagút az időszámításunk előtti 6. században épült [4].

[1] thumbs.dreamstime.com/z/turkey-map-administrative-division-separate-individual-regions-names-color-isolated-white-background-vector-175867464.jpg
[2] www.worldatlas.com/rivers/rivers-that-flow-north.html
[3] whc.unesco.org/en/tentativelists/5903/
[4] www.hellenicaworld.com/Greece/Technology/en/Eupalinos.html
Egészen csodálatos világba kalauzol P Eliott írása. Egy templom által működtetett közösségi kertbe, ahol egészen nagyszerű figurákkal ismerkedhetünk meg. Igazi élmény a poszt, nem is beszélve a fényképekről!..
FutureFry 2021.09.26 18:26:54
Az angol királyi családról/hagyományról Bill Maher-nek (Meghan & Harry kapcsán) volt egy szerintem elég jó monológja úgy másfél éve (ha esetleg mindenben nem is értek vele egyet), itt a videó (~4 perc): www.youtube.com/watch?v=HXFEkaLrid8&t=127s

És itt az vonatkozó/lényegi része:
“… What is this bullshit that some people are royal? You want to be modern and woke and all that? You want to get rid of politically incorrect words? How about “Your Highness”? What could be more antithetical to liberalism than calling another human “Your Higness”? I gotta say the SJWs who never tire of pointing out old behaviors and bygone attitudes that just don't cut it anymore: Where they've been on this one? … Surprisingly forgiving about the idea that some people are born exalted above the rest of us. … I thought being born into privilege was public enemy number one now. But you're happy to be lorded over by a bunch of inbred twits who happen to win the 23andMe lottery. … You want to be remembered for greatness? Then burn your boats completely and say it's 2020. I hereby decreed this birthright nonsense from the Middle Ages is stupid. And the next time someone curtsies or bows and scrapes before you and calls you “Your Highness”, stop them and say, we feel ridiculous being called that. … We're not highnesses. No humans are higher by birth.
And to those who say the monarchy is too important a tourist attraction (I always hear that), “can't abolish it”. Guess what? You don't need live people for it. …”
FutureFry 2021.09.27 19:14:01
@Arthamyr: @Csodabogár:
Én úgy tudom a svédeknél (már) nincs vagyonadó [1], és (utánanézve) mintha az ingatlanadó is maximálva lenne egy ideje (kb. $800/év/ingatlan [2])? Persze az is lehet, hogy esetleg nagyon nagy birtokra más szabályok vonatkoznak?
Összehasonlításképpen, ahogyan itt már írtam párszor (ez az én egyik “pet peeve”-em :)), az amerikai ingatlanadó (szerintem) igen jelentős, általában az ingatlan értékének (államtól/megyétől függően) ~0.5-2+%-a évente [3], azaz pl. egy olyan helyen ahol elég magasan vannak az árak, csak ez az adó akár $5-$10K (vagy több is) lehet évente egy “semmi extra” házon (hacsak nem kér/kap esetleg valami alapon kedvezményt a tulaj). De legalább nincs (még?) vagyonadó :)

[1] taxfoundation.org/wealth-taxes-in-europe-2020/
[2] www.vox.com/2016/4/8/11380356/swedish-taxes-love
FutureFry 2021.09.29 21:30:40
@Zsuzsi65: @P.Elliot: @gabors:
“How badly are we being ripped off on eyewear? Former industry execs tell all”:
www.latimes.com/business/lazarus/la-fi-lazarus-glasses-lenscrafters-luxottica-monopoly-20190305-story.html

Egyébként meg:
www.americasbest.com/
www.zennioptical.com/
hackernoon.com/how-to-buy-awesome-20-dollar-prescription-glasses-from-china-23c12816043

n.b. nekem nincs ilyesmiben személyes tapasztalatom, szóval nem próbáltam ezeket (sem) de ahogy látom ezeknél meg lehet adni olyan paramétereket is mint pl. a pupillatávolság, szóval lehet, hogy jobban működnek mint egy "off-the-shelf" szemüveg (de mégsem tűnnek olyan drágának mint egy optikusnál/orvosnál készített/vásárolt).
Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk…..
FutureFry 2021.09.19 21:22:07
@Zsuzsi65: “ … terelesben profi vagy …”
Te hoztad fel (smiley-val körítve), hogy a Wikipedia (paraphrasing) “jajdefüggetlen”, erre volt a (szerintem jogos) kérdés, hogy mi a baj azzal amit a “heartland institute”-tal kapcsolatosan írnak.

“.. az eredeti temarol  ... Kongresszus, a Posta es a welfare-en eloknek nem kotelezo a vakcina”
A Kongresszus az egy független hatalmi ág, nekem jogosak tűnik, hogy az executive branch nem tudja a tagjainak előírni az ilyesmi dolgokat (se). A USPS az USDA/OSHA hatálya alá tartozik és így fog a “vaccine mandate” vonatkozni a dolgozóikra : “… White House official now says USPS workers ARE part of the federal vaccine mandate order under OSHA jurisdiction …” [1], a legtöbb welfare program viszont az államok hatáskörébe tartozik (azaz ők szabályozzák), így nem meglepő, hogy ott nem tud a federal government meglépni hasonlót (bár valószínű pénzvisszatartással tudna kényszerítőzni).

Egyébként szerintem nem kéne erőltetni az általános “vaccine mandate”-et, de ha valaki COVID-dal megy az orvoshoz, vagy kórházba, és nincs beoltva (“valid medical exemption” nélkül) akkor szerintem jogos lenne, hogy a biztosító (Medicare/Medicaid-et is beleértve) ne fizessen semmit (és ismervén az amerikai eü. árait, lehet ez igen motiváló tényező lenne).

[1] www.foxnews.com/media/washington-post-reporter-postal-service-exemption-biden-vaccine-mandate
FutureFry 2021.09.19 21:35:54
@FutureFry: "... USDA/OSHA ..."
Helyesen: "... DOL/OSHA ..."
FutureFry 2021.09.20 15:09:43
@Zsuzsi65: Ez "profi terelés"? :)
Az elmúlt másfél év sok szempontból állított komoly kihívás elé szinte mindenkit. Azok, akik tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, akár még jól is kijöhettek a nem könnyű helyzetből. Szerintünk közéjük tartozik Kisrumpf is, aki Írországban élve tudott felülkerekedni a járvány…..
FutureFry 2021.09.12 18:36:47
@fhdgy: “… mennyiért lehet venni mondjuk közepes minőségű földet? …”

A covid miatt (pláne, hogy sokan távmunkában dolgozhatnak) most igencsak felmentek a kisebb népsűrűségű területeken a ház, telek- és földárak: Sok helyen akár 50%-kal (vagy többel is) nőttek egy év alatt, ezért előfordul, hogy a gazdálkodni kívánó ember nem tudja megfizetni [1].
Egyébként (2020-as USDA adatok szerint) a föld ára (nem meglepő módon) területtől függően nagyon változó: pl. a cropland (kb. “művelhető föld”) átlagára ~$1K (MT) - $13.8K (NJ) / acre között mozgott [2] ami (ha jól számolom) ~740 ezer - 10.2 millió forint / hektár. Persze farmland-et általában nem nagyon kapni pár száz acre alatt, arról nem is beszélve, hogy kell valahol lakni is (már ha nem a közelben lakik valaki eleve). Szóval, jó hosszútávú befektetés, avagy ahogy (állítólag) Mark Twain mondta (és már idéztem itt): “Buy land, they're not making it anymore.”

[1] inthesetimes.com/article/covid-rural-land-rush-new-farmers-farmland-market
[2] www.nass.usda.gov/Publications/Todays_Reports/reports/land0820.pdf
FutureFry 2021.09.12 19:04:15
@fhdgy: “… A 740 ezer azt jelenti, hogy kb. meg tudnám duplázni a földterületemet, ha itt eladnám és ott vennék. ... Nem 722 hektár, hanem csak 72!”

n.b. Fajlagosan drágább szokott lenni a kisebb föld. Szóval ahhoz, hogy elérd az ilyen alacsony hektáronkénti árat szerintem min. 1000+ hektáros birtokot kellene vásárolnod…
FutureFry 2021.09.12 19:15:56
@P.Elliot: “… Ezt a teruletet itt New Jerseyben vette a no, Holly bush-t ultetett es bizony a farm kategoriaba vettek …”

Az 1.5 acre továbbra is kevésnek tűnik NJ vonatozásában (hacsak régebben nem voltak más szabályok és esetleg azokra - “grandfathered in” alapon - még a régi szabályok vonatkoznak), mert a jelenlegi szabály szerint:

“New Jersey's Farmland Assessment Act … To qualify for the tax assessment reduction, a landowner must have no less than five acres of farmland actively devoted to an agricultural or horticultural use for the two years immediately preceding the tax year being applied for and meet specific minimum gross income requirements based on the productivity of the land. …”

www.nj.gov/agriculture/home/farmers/farmlandassessment.html
Vajon ért-e két nyelven egy határátkelő kutyája? És miért a Fly névre hallgat? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk Steve rendhagyó írásából, amihez képeket is csatolt...
FutureFry 2021.08.28 04:27:47
@Shanarey: @fhdgy: @puhacica:
Adalék ami talán érdekes lehet: Az amerikai nyugati államok jó nagy részén van (továbbra is) “open range”, ahol a tehenek (aka “slow elk”) meg birkák/lovak szabadon legelészhetnek mindenhol és ezért bárhol előfordulhatnak: akár közutakon is (ahol max. egy “range cattle” - vagy hasonló - tábla, esetleg egy “cattle guard”-on való áthajtás figyelmeztet a dologra). Ha ilyen helyen üt el valaki pl. tehenet, akkor nemhogy nem a rancher felelős a balesetért, hanem esetleg az autó tulajának kell megfizetnie az elütött jószág értékét.
FutureFry 2021.08.28 15:19:46
@puhacica: “… a legtobb setautvonal farmok teruletein visz at, …”
Én nem “sétautakról” beszélek, hanem sok megyényi területekről, ahol még tábla sincs esetleg, de a (gazdával rendelkező) legelésző állatok (csakúgy mint a vadállatok) teljesen szabadon bóklászhatnak, akár az országutakon is (és a legtöbb helyen tábla sem figyelmeztet erre, de aki az amerikai vadnyugaton vezet kb. feltételezheti, hogy ez a “default” helyzet).
Az ilyen “open range” területeken általában a kerítésszabályok is “fordítottak” (azaz nem a gazda felelőssége kerítéssel a legelőn “bent” tartani a tehenet, hanem a többieknek kell (már ha akarják/tudják) a saját területükről kerítéssel “kint” tartani őket). Ja és ezekkel a tehenekkel (kb. mint @fhdgy: is írta) lehet, hogy az éjszaka közepén fut össze az ember a kétsávos (65-70 mph sebességkorlátozású úton), ahogy velem történt egyszer (töksötétben az út közepén állt egy fekete (!) tehén, jó, hogy a fényszóró be volt kapcsolva: 5 centire tőle álltam meg a satufékkel, miközben a tehén alig mozdult meg). Ráadásul az is előfordul, hogy a tehenek az országúton éjszaka szépen lefeküdnek a (még) meleg aszfaltra…
@Shanarey: A vadak (őzek, szarvasok de általában még a pumák, medvék is) legalább elfutnak, ennek ellenére mindegyikből láttam már elütöttet, sajnos (az elütött őz az országút szélen az mindennapos látvány). Sőt én is is törtem majdnem totálkárosra az autóm nagy sebességgel az úton átfutó szarvas (azaz inkább őz (deer)) csordába hajtva (éjszaka), de sajnos “bambi”-t is ütöttem már el.
FutureFry 2021.08.29 00:08:26
@Shanarey: “… nincs … lakosság aki mindent megesz”
Amerikában sok (a legtöbb?) államban legális az elütött állat (“roadkill”) megtartása és elfogyasztása. De bevizsgálás nélkül én nem szívesen fogyasztanék ilyet: pl amikor egy haláltusáját vívó (nem elütött, hanem nyilvánvalóan CWD-s [1], egyébként szép nagy agancsokkal rendelkező) deer miatt hívtam az illetékes hatóságot, akkor mondták hogy lőjem le (ne szenvedjen szegény) de hagyjam a helyszínen, mert kimennek érte “begyűjteni”.

[1] www.cdc.gov/prions/cwd/index.html
Egy család történetét, vívódásait dolgozza fel az a könyv, melyet Beatrix írt határátkelésükről és amely szándékai szerint segítséget nyújthat azoknak is, akik még csak tervezgetik a külföldi létet. A szerzőt Luca és Márti kérdezte a könyvről és tapasztalataikról...
FutureFry 2021.08.24 18:00:10
@kisrumpf: @Csodabogár:
“.. Hogy az olvaso nem engedelyez mas orszagbol rendelest, ott valami nem stimmel …”
Pedig sajnos stimmel (bár kijátszható). A digitalitás egyik nagy hátránya (legalább is ilyen formában használva), hogy a kiadó/terjesztő megszabhatja mit/honnan lehet rendelni/olvasni (pl. az alapján, hogy a kiadó milyen feltételekkel adta el egy könyv terjesztései jogát [1]), sőt _utólag_ (!) leszedhet az eszközről egy már megvett/letöltött könyvet, pl. [2] (beszédes a könyv amit anno törölt az Amazon):

“… After it learned that it was selling George Orwell's novel 1984 to Kindle owners though it had no right to do so, Amazon deleted the novel and others from the devices of the people who had bought the works. …”

Arról nem is beszélve, hogyan követ[het]i “big brother” az egyén olvasási szokásait [3].

[1] kdp.amazon.com/en_US/help/topic/G200652410
[2] www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=106989048
[3] www.theguardian.com/technology/2020/feb/03/
FutureFry 2021.08.24 18:04:32
FutureFry 2021.08.25 22:54:46
@kisrumpf: @P.Elliot: "... en viszont szivesen olvasnam mondjuk az 1900-as evek elejen kijott emberek beszamolojat hogy hogy volt. ..."

Tamási Áron: Ábel Amerikában:
mek.oszk.hu/01000/01084/01084.pdf
Igaz fikció, de gondolom valamennyire az író saját tapasztalata (is) van benne, hiszen (átmenetileg) kivándorolt Amerikába az 1920-as években.
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
FutureFry 2021.08.18 17:58:29
@fhdgy: “ … Én 2013 körül adatbázisokat konvertáltam ide-oda ( apropó oda vagy óda ) még a nevek konvertálásával is gond volt. …”

Tetszőleges szavak magyar ABC sorrendbe rendezése (“betűrendbe sorolása”) sem igazán végezhető el (pontosan) anélkül, hogy a szavakat ne kelljen (fel)ismerni (esetleg értelmezni), és tudtommal ezt az adatbázisok (nem meglepő módon) jelenleg nem tudják, pl.:
bugs.mysql.com/bug.php?id=12519
FutureFry 2021.08.20 16:02:17
@London2009: Angol vidék: “Clarkson's Farm” (két nap alatt végignéztem mind a 8 részét).
youtu.be/pW-iVG0_D34
FutureFry 2021.08.20 21:54:40
@kisrumpf: “… Értékeltem, hogy Clarkson magát adta …”
Ez az elejétől fogva valószínűsíthető volt, amikor ugye egy túlméretes Lamborghini :) traktort vett, amin ráadásul európai (nem angol) volt a “hitch” (magyarul vontató/adapter?), úgyhogy át kellet alakítani…
@puhacica:
Egyébként az egyik legjobb figura (persze Kaleb-en kívül) a kőfalépítő munkás (Gerald), az érthetetlen szövegével (direkt megnéztem, hogy amikor beszél, a felirat néha “[Indistinct]”-et vagy “[Music]”-ot (!) mutat :)) és Clarkson reakciója: ahogy csak bólogat, vagy esetleg - amikor walkie-talkie-n próbálja értelmezni amit mond - csak ingatja a fejét: “Not a word, not a word….”
Alaszkáról sokunknak alighanem a Miért éppen Alaszka című sorozat jut az eszünkbe, pedig az USA e különleges állama fantasztikusan sokszínű és érdekes hely. Az már más kérdés, hogy mi vonz valakit oda élni, de szerencsére Juditékat valami vonzotta, így megszületetett ez a poszt. (Hogy miért és…..
FutureFry 2021.08.15 07:40:48
Megkerestem egy régi hozzászólásomat ami megint csak idekívánkozik:

Anchorage egyik leghíresebb járvorszarvasa (a 2000-es évek vége felé) Buzzwinkle volt. Az öreg hímet az Anchorage Daily News újságírója nevezte el a régi amerikai rajzfilm jávorszarvas-karakterének nevére ("Bullwinkle") utalva (csak a Bull-t Buzz-ra változtatva, mert első találkozásukkor a belvárosi Bernie’s bár udvarában állt (a földön már megerjedt vadalmából jól belakva) “hótrészegen”). De mivel nem volt senkire nézve veszélyes, a kihívott vadőr jobbnak látta nem zavarni (“majd kialudja magát”). A cikk megjelenése után gyakran “jelentették” a helyi lakosok merrefelé látták az állatot, gyakran méteres karácsonyi világítást húzva maga után (mert - mint sok más jávorszarvas - ö is belegabalyodott ilyesmibe). Volt, hogy a vadőrnek kellett megszabadítania a szarvast a díszeitől. Buzzwinkle “városi” jávorszarvas volt, nem félt az emberektől, gyakran járt be a hétvégeken a belvárosba (és valószínű sosem barangolt attól túl messzire). Sokszor az úttestet használta, néha pedig a járdákat. Ha nagy volt a forgalom a zebránál kelt át, állítólag megvárva a zöld jelzést is.
Még a Mythbusters egyik részében (“jávorszarvas vs. autó”) is látható volt, ahogy az út közepén áll, Anchorage-ban. 13 évesen (ami jávorszarvasnál öregnek számít) egy üzlethelységek mögötti területen találtak rá, rossz állapotban (felállni sem tudott), úgyhogy egy sörétespuskával vettet véget a vadőr a szenvedésének.

www.adn.com/voices/article/recalling-alaskas-most-notorious-drunken-moose-street-smart-buzzwinkle/2013/09/10/
Az ember egyik fontos tulajdonsága az alkalmazkodás képessége, az, hogy szinte minden helyzetet képes megszokni. Ezt tapasztalták meg Meték is, akiknél a Fülöp-szigeteken ráadásul az egyik legfontosabb szolgáltatás szűnt meg...
FutureFry 2021.08.10 16:34:58
@London2009: @gabors:
Az amerikai “vidéki” nyugaton is előfordul (egyre gyakrabban), hogy nem jön a víz a csapból, pl. mert a szárazság (és a mezőgazdaság/öntözés által felhasznált vízmennyiség) miatt alacsony a szint az aquifer-ben (magyarul vízréteg?), és egyre mélyebbre kell fúrni (és újrafúrni) a kutakat…
www.columbian.com/news/2021/aug/01/homes-lose-water-as-wells-run-dry-in-drought-ravaged-basin-in-oregon/

Ráadásul errefelé lehet (nyaranta) a tüzeket-füstöt, vagy esetleg (ritkábban) a földrengéseket is “élvezni” :)
„Minden annyira gyorsan változik, én is, meg a világ is, nem tudhatom, hogy hova visz az utam.” Ismerős? Alighanem sokan vagyunk így, mint Csilla interjúalanya, Sándor, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Svájcban. Lássuk, milyen tapasztalatokkal!..
FutureFry 2021.08.05 06:01:16
@Din Serpahis: “… mondjuk a bonusz nem volt olyan sok, kb két havi fizut adtak …”
Mondjuk a 2 havi fizetés mint bonus azért szerintem “nothing to sneeze at” (hiszen pl. az általad hivatkozott fizetéseknél az ~23-25K CHF/év), és ez még talán akkor sem jelentéktelen ha esetleg egy NSO/RSU jóval többel járna. Ami a cafeteria/bérlet/parkolás/stb. kedvezményeket illeti, az szerintem nem igazán plusz: kicsit leegyszerűsítve mondhatni arra jó, hogy többet dolgozzon/legyen a munkahelyen a delikvens, és a korai nyugdíjhoz sem segít igazából. Akkor inkább már több szabadság… (persze kinek mi a szempont)
FutureFry 2021.08.05 06:04:24
@gabors: “ … reszvenyt tesznek a nyugdij szamlara is  … es mikor ceg megy a levesbe a reszvenyek is ha eppen meg papiron is megvan akkor esetleg tapetazni lehet vele …”

Ez azért (ha bejön) nagyon jó buli tud lenni: pl. Peter Thiel (PayPal társalapító) még a kezdetekkor (’99 körül, amikor még olyan volt a jövedelmi szintje, hogy ezt megtehette) közel-kimaxolta a Roth IRA-jét “értéktelen” PayPal részvényekkel (1.7 millió részvény x $0.001 = $1700, ami az éves “contribution limit” alatt maradt), aztán amikor a részvényárfolyam (hogyhogy nem) megugrott, ez ~$4 millióra, majd az Ebay-es felvásárlás után ~$28 millióra nőtt, az pedig mindenféle (kizárólag számlán belüli) pézmozgásokkal/befektetésekkel mára $5 milliárd-ra (!) nőtt. És ebből - a Roth IRA vonatkozó szabályok miatt - _semmit_ sem kell adóznia, ha 59.5 éves kora után veszi ki (ami már csak ~6 év).

www.propublica.org/article/lord-of-the-roths-how-tech-mogul-peter-thiel-turned-a-retirement-account-for-the-middle-class-into-a-5-billion-dollar-tax-free-piggy-bank
FutureFry 2021.08.05 18:39:45
@Din Serpahis: “ … 30 nap szavit adtak …”
+1

@Arthamyr: Igen, jogos, ezek a céges szolgáltatások/juttatások azért hozzájárulhatnak a munkán kívüli életminőség javításához (is).
A téma több okból is kimeríthetetlen vitaforrás. Nem mindegy ugyanis, hogy mit nézünk, a lakhatást, az élelmiszereket vagy mondjuk a ruházkodást, miközben tovább árnyalja a képet, ha nem csak az árakat, hanem a béreket is figyelembe vesszük...
FutureFry 2021.08.01 05:30:36
@Zsuzsi65: Igen, ezt már kitárgyaltuk itt korábban: Minden 4-byte-os emoji utáni szöveget levág a blog (bár nem azonnal):
hataratkelo.blog.hu/2021/06/12/egy_furcsa_orban-kijelentes_margojara/full_commentlist/1#c40713348
FutureFry 2021.08.01 05:43:08
@Vibi: “… hogy Zsuzsi akcentussal beszel magyarul is …”
Én úgy látom azért van aki meg tudja őrizni a magyar akcentusmentességét, annak ellenére is, ha (valószínűleg) régebben/fiatalabban vándorolt ki mint @Zsuzsi65: (akkor is, ha magyarul lehet csak interneten/telefonon, vagy - nem túl gyakori - magyarországi látogatáskor van lehetősége beszélni). Igaz, a hanglejtés és szókincs megőrzése esetleg már problémásabb…
FutureFry 2021.08.01 15:16:55
@Vibi:
“… nem ismerek senkit aki felnottkent tanult Meg egy idegen nyelvet …”

Én arra a felvetésre reagáltam, hogy “… Zsuzsi akcentussal beszel _magyarul_ is …”, nem pedig arra, hogy levetkőzte-e az akcentusát a másik (nem anya)nyelven.
Határátkelő A félreismert Texas 2021.07.26 06:30:00
Ha Texas, akkor a legtöbb magyarnak alighanem a Dallas, a csizmák, kalapok és persze a fegyverek jutnak az eszébe. Pedig mint Modern Wander is megtapasztalta, amikor odaköltözött, az amerikai állam sokkal több ennél, kifejezetten kellemes meglepetésekkel szolgál...
FutureFry 2021.07.27 06:22:56
@Lujza72: A sok NPR adón (is) sugárzott napi pár perces “Stardate” műsor az UTA McDonald Obszervatóriumában készül; ez az obszervatórium a nyugat-texasi Mount Locke-n található, 2000+ méter magasan. Igaz, mert a környék is elég magas, a prominence nem túl nagy (kevesebb mint 200m). De bárki rákereshet “hegyesebb” texasi helyekre is, pl. Guadalupe Mountains nemzeti park, ahol Texas legmagasabb hegye is található (Guadalupe Peak, 2600+ méter), igaz az már majdnem Új Mexikó (még az ott használt időzóna is Mountain Time, nem pedig a Texas ~98%-án használt Central Time)
Július vége lévén a nyaralások heteit éljük, más kérdés, hogy a klímaváltozás miatt ez néha egészen érdekes helyzeteket eredményez, például Kanadában, ahol az erdőtüzek okoznak komoly gondokat...
FutureFry 2021.07.26 18:02:36
@Zsuzsi65: “… a vezetekek kornyeken ki kell irtani az aljnovenyzetet … ”
A (leg?)jobb megoldás az ilyesmire a vezetékeket föld alatt vezetni. Persze költséges, de jóval megbízhatóbb (időjárásbiztosabb) és kevésbé okozhat tüzet (ráadásul a tájképet sem rontja).
www.npr.org/2021/07/21/1019058925/utility-bury-power-lines-wildfires-california
Sokféle stratégia létezik arra, hogy kétnyelvű gyermeket neveljünk, de az biztos, hogy mindegyik esetében komoly energiát kell belefektetni abba, ha sikert szeretnénk elérni. Most egy olyan megoldást mutatunk be, amely időtől és helytől függően használja a nyelveket...
FutureFry 2021.07.22 22:35:32
@Zsuzsi65: A Southwest tényleg nem rossz, ugye általában bárhova ülhet az ember, és (jó) régen még olyan is volt náluk, hogy (rendes turista osztályon) 4-6 ember egymással szemben is ülhetett (kb. mint egy vonatkocsiban). :)
FutureFry 2021.07.24 22:12:16
@Zsuzsi65: @Vibi:
Ez a külföldi címre kérhető magyar “védettségi igazolvány” pedig elviekben jól hangzik (pláne ha elfogadnának egy mondjuk 20 éve lejárt magyar útlevelet vagy személyit is az állampolgárság igazolására :)), mert, ha jól értelmezem ezt Európában utána sok helyen elfogadnák (?), ott is ahol a CDC-féle “papírfecnit” nem, így oda amerikaiként is utazhatna a delikvens mindenféle teszt és karantén nélkül, meg mehetne vendéglőbe ahol ilyesmit kérnek, stb. Persze az lenne a legjobb, ha ezt megigényelhetné valaki a közvetlen (de nem magyar áp) családtagjainak is, de úgy látom sajnos ez nem olyan mint a beutazáskori “egyesített családkezelés”…
Mondjuk az érdekes, ha valaki “védettségi igazolvány kiállítása céljából történő határátlépést” kérvényez (pl. a @tildy[UK]: által linkelt nyomtatvánnyal), és ez alapján engedik belépni, akkor a nem állampolgár családtagjai milyen elbírálás alá esnek belépéskor, tudván, hogy ők nem (?) kaphatnak ilyen igazolványt?
A megoldás remélhetőleg egy EU-kompatibilis “COVID certificate” kiadása lesz amerikaiaknak is (állítólag már “dolgoznak rajta”), addig is van már egypár ország ahol úgy látszik jelenleg a CDC “papírfecnijét” is elfogadják (legalább is beutazáshoz) (pl. Spanyolország, Görögország, Franciaország, Horvátország), tehát nem kell se teszt, se karantén (és “ok nélkül” is beutazhatnak amerikaiak), onnan meg már szárazföldi úton talán könyebb... Igaz gyakran hivatalos info nincs, csak “anecdotal evidence” (pl. flyertalk forums, konzulok twitter feed-je (!), stb.), meg persze minden változhat is...
FutureFry 2021.07.26 02:54:29
@Zsuzsi65: “ … jo otletet adtal az itt vasarolt antigen teszttel kapcsolatban. …”
Remélem még nem vettél pl. az általam korábban linkelt “olcsó” Walmart-osból, mert mint kiderült az nem a “zoom”-os (“Does not include a virtual visit for certified digital test results”), hanem postázandó, azaz nem jó a beutazáshoz! Bocsánat!
A jó az pl. amit az Optum árul, de az $50/teszt (!), ráadásul éppen “out of stock’:
store.optum.com/products/abbott-binaxNOW-COVID-19-ag-at-home-test-kit
A tendencia azt mutatja, a jövőben még nehezebb lesz megszerezni az osztrák állampolgárságot - állítja egy, a témában jártas ügyvéd. Esztegár Balázs ügyvédként nyolc éve foglalkozik a kérdéssel, tapasztalata szerint Bécsben kifejezetten nehézkes a folyamat...
FutureFry 2021.07.20 23:54:52
@Vrancisco: @négyzet: @Örömhernyó:
Ha nem is mond le valaki a magyar állampolgárságról, ha hagyja az igazolványait (magyar útlevél, személyi) lejárni több mint egy évig akkor igencsak körülményesnek (és hosszan tartónak) tűnik azt “visszaszerezni” (pl. egy érvényes magyar útlevélhez) egy “állampolgárság igazolása” iránti kérelemmel, még ha a magyar állampolgársága technikailag mindig is megvolt a delikvensnek (amit pl. egy régi útlevéllel tudna is igazolni):
munchen.mfa.gov.hu/page/allampolgarsag-igazolasa-iranti-kerelem
konzuliszolgalat.kormany.hu/download/6/69/70000/AP%20ig%20kerelem.pdf

Ebben olyan kérdések vannak, mint pl.: “Szülei (nagyszülei) melyik országba távoztak és mely országokban éltek” vagy “… nagyszülei házasságkötésének helye és ideje” meg személyes kérdések a (volt) házastársról (?!), ami egy lejárt magyar útlevéllel rendelkező kérelmező esetében szerintem teljesen felesleges/inkvizitív (és esetleg nem is tudja a választ a delikvens).

(Egy új amerikai útlevél kérelmezéséhez kb. elég az előző útlevél, akkor is ha az már nagyon régen lejárt).
FutureFry 2021.07.21 17:53:46
@gabors: @Arthamyr:
Igen, jelenleg az amerikai útlevélben az RFID chip-ben csak az van tárolva ami az útlevél fényképes oldalán is megtalálható (fénykép, név, útlevélszám, stb.). Azaz _nincs_ benne az ujjlenyomat.
Mondjuk akinek zöldkártyája volt előtte annak meg van az amerikai hatóságoknak az ujjlenyomata, tehát elvileg akár bele is tehetnék “automatikusan”. Mindenesetre csak a legelső alkalomkor (azaz ha sosem volt még valakinek útlevele) akkor kell személyesen kérni de - ahogy @gabors: mondta - a legtöbb postahivatalban lehet).

Egyébként az RFID-n tárolt adat könnyen kiolvasható megfelelő HW+SW segítségével (pl. egy nem túl régi iPhone-nal és egy App-pal). A biztonság érdekében (hogy valaki pl. “zsebből” (vagy távolabbról) ne tudja kiolvasni) az RFID-val való kommunikációhoz kell a(z elvileg) csak nyomtatott formában az útlevélben lévő kód (a “Machine Readable Zone” (általában sok “<<<” jellel: ez az amit gyakran az útlevélellenőrzéskor “lehúz” a határőr).
FutureFry 2021.07.22 01:50:59
@gabors: “ …  ha valaki nem bunonzokent adott barmi masert ujjlenyomatot az nem lehet csak ugy tarolni es barmi masra felhasznalni.. …”

Pedig, a (mondjuk az országba való belépéskor vagy egy bevándorlási folyamat során adott) ujjlenyomatot (mióta létezik) a DHS és (amikor “rákérdeznek” az FBI-nál, pl. a criminal/background check keretében) akkor az FBI is (tudtommal időkorlát nélkül) megőrizheti, és azt a törvények/rendelkezések/szabályozások szerint használhatja (ami valószínű a “biztonságra” hivatkozva elég tág keretek között értelmezhető).

www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=b40fc1dc366fd382c9206aa9d75dcf08&mc=true&node=pt8.1.103&rgn=div5#se8.1.103_116
“ … DHS may collect and store for present or future use, by electronic or other means, the biometric information submitted by an individual. DHS may use this biometric information to conduct background and security checks, adjudicate immigration and naturalization benefits, and perform other functions related to administering and enforcing the immigration and naturalization laws. …”

www.fbi.gov/file-repository/privacy-act-statement-9-9-13.pdf
“… The FBI may retain your fingerprints and associated information/biometrics in NGI after the completion of this application and, while retained, your fingerprints may continue to be compared against other fingerprints submitted to or retained by NGI. …”
Amikor az ember határátkelő lesz, jellemzően nem nagyon foglalkoztatja a majdani állampolgárság kérdése. Aztán ahogyan telnek az évek, egyre komolyabban érdemes elgondolkodni a lehetőségeken...
FutureFry 2021.07.19 00:07:37
@SzZoole: Lehet, hogy inkább egy maszkellenes tüntetésen van (vagy lesz) :), mivel a megyében mától újra (elvileg) mindenkinek (az oltottaknak is) újra kötelező a maszkviselés nyilvános helyen (zárt térben), pl. üzletekben. Igaz a megye sheriff-je (saját bevallása szerint) nem fogja betartattni.
Krisztián (legalábbis Magyarországon) igazán ritka szakmát művel, hiszen óvodapedagógus. Méghozzá Bécsben. Hogy miként került oda és miért választotta éppen ezt a hivatást, arról Attilának mesélt. A kép illusztráció..
FutureFry 2021.07.16 05:31:38
@Zsuzsi65: “… hanem szeretem a dolgok mindket oldalat megmutatni …”
Gondolom akkor a “de a szinfalak mogott jo kis uzletek kottetnek” megjegyzés mindkét oldalra vonatkozott.

“… Meg egyszer hangsulyozom, NEM Trumpot vedem …”
Én pedig nem Biden-t védtem.
FutureFry 2021.07.16 16:28:51
@Zsuzsi65: “… es hasznalom a duckduckgo-t ;)”
Persze az ilyesmi összefüggéseket - mégha valaki akarná is - szinte lehetetlen fogyasztóként “kiszűrni”, azért talán érdekes lehet megjegyezni, hogy ezzel (közvetve) olyan szervezeteket támogatsz mint az NPR (“… DuckDuckGo is also a financial supporter of NPR …”, ahogy a rádióban elhangzik gyakran), vagy a “Freedom of the Press Foundation”.
FutureFry 2021.07.16 17:01:57
@Zsuzsi65: Örülök, hogy támogatod a független médiát :)